fbpx
Loading...
Cikkek
Pajzsmirigy problémák - megoldások, életmód

TSH érték: mit jelent és mi kell tudni róla

TSH érték

Mérésével biztos képet kaphatunk létfontosságú szervünk, a pajzsmirigy megfelelő, összehangolt működéséről. Mivel ez a hormon felelős a pajzsmirigy hormontermeléséért, rendkívül fontos, hogy értéke az ideális tartományba essen. Az alábbi cikkben részletesen áttekintjük, mi a TSH érték, mikor ideális, valamint, hogy mi mindent lehet belőle megtudni a pajzsmirigy egészségéről. A cikkben az egészséges határértékekről is olvashatsz, valamint azon tényezőket is összegyűjtöttük számodra, amelyek leginkább befolyásolják a hormon mennyiségét.

Mi a TSH?


A titokzatos rövidítés a thyreoidea stimuláló hormont, azaz a pajzsmirigy serkentő hormont takarja. Az alábbiakban kicsit közelebbről is áttekintjük működését és szerepét, amely arra is megadja a választ, miért fontos, hogy figyeljük a TSH hormon szintjét és igyekezzünk a normál értéket fenntartani, vagy visszaállítani.

TSH definíciója


A TSH hormon az agyalapi mirigyben termelődik, majd stimuláló ingerek kifejtésével idézi elő a további hormontermelést a pajzsmirigyben.
A hormon alapvető feladata tehát, hogy szabályozza a pajzsmirigy megfelelő működését. A serkentő működés hatására a pajzsmirigy által termelt T3 (trijód-tironin) és T4 (tiroxin) hormonok szintjének változása visszahat a TSH szintre – részben ezért kulcsfontosságú a pajzsmirigy összehangolt működésének ellenőrzésében. Mivel a TSH változásai gyakran a pajzsmirigyben termelődő hormonok tényleges szintváltozása előtt jelezni tudnak, megfelelő kezdeti vizsgálati alapnak.

Fontos, hogy normál TSH értékkel rendelkezzünk, ellenkező esetben ugyanis pajzsmirigy alul- vagy túlműködés állhat fenn. A T3 és T4 hormonok a teljesség igénye nélkül hatással vannak az anyagcsere folyamatokra, az idegrendszerre, az izmok működésére, a szívre, valamint a teherbeesésre is. Ezen folyamatok mind akadályoztatásra kerülnek, amennyiben a TSH szintje nem megfelelő. Alulműködés esetén az érték a súlyosságtól függően megemelkedik, ezzel törekedve a pajzsmirigy stimulálására.

Hogyan mérhető a TSH érték?


Laborvizsgálat segítségével. Ennek során a szenzitív TSH érték és a szuperszenzitív TSH érték, valamint a T3 és T4 hormonok szintjét is meg kell mérni, hogy pontosabb képet kapjunk a pajzsmirigy komplex rendszerének működéséről.

 • A laboratóriumi mérés elvégzéséhez vénás vérvételre van szükség.
 • Mivel a TSH érték a T3 és T4 hormonok szintjének és arányának függvényében változik (amennyiben alacsony a T3/T4 arány, a TSH érték megnő, hogy több serkentő hatást fejtsen ki, ellenkező esetben pedig csökken), valóban igaz, hogy sokat elárul a pajzsmirigy működéséről, így az esetek nagy részében helyes indikátora a rendellenességeknek.


Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy csak a holisztikus megközelítésben lehet teljes mértékben hinni, melynek során a pontos diagnózis felállításához egyéb értékek (jelen esetben a T3, T4 és ATPO szint) is hozzájárulnak a vizsgálati eredményekhez. Jellemzően ajánlott egy ultrahangos vizsgálat is a laborvizsgálat mellé, de egy pajzsmirigy szcintigráfia, aspirációs citológia, vagy röntgen, CT és MR vizsgálatok együttesen még pontosabb eredményt mutathatnak.

A TSH ideális értéke


Ahhoz, hogy helyes következtetéseket vonjuk le, mindenképp fontos tudni, milyen számok jelölik az egészséges határértékeket. Az alábbiakban ahhoz adunk segítséget, kiindulópontot, hogy te magad is jobban el tudj igazodni az értékek között és felismerd, mikor állhat fenn probléma.

TSH ideális értéke

Jellemzően 0,4 és 4 mIU/l között mozog, de a szakemberek szerint az ideális tartomány minimális értéke inkább 0,5 mIU/l, maximális értéke pedig 2,5 mIU/l - egészséges felnőttek, különösképpen terhességet tervező és terhes nők esetében.

Mi számít alacsony TSH értéknek?

A 0,4 mIU/l alatti szint bizonyosan alacsonynak számít. Ilyenkor valószínű, hogy a pajzsmirigy túlműködik, és túl sok pajzsmirigyhormont termel. Az alacsony TSH tünetei közül az egyik legjellemzőbb a túlműködés által generált felgyorsult anyagcsere, amely a túl gyorsan áthaladó tápanyag végett súlyvesztéshez vezethet. Ezzel együtt járhat a csökkent libidó és a menstruációs zavarok. Az elsődleges tünetek mellett kialakulhat pajzsmirigy megnagyobbodás (struma), szapora szívverés, magas vérnyomás, nehézlégzés, illetve a bőrön is nedves, meleg érzés tapasztalható. De nem ritkák az olyan tünetek sem, mint a koncentrációs nehézségek, az ingerlékenység, valamint az alvászavarok.

Mi számít magas TSH értéknek?

Amennyiben enyhe pajzsmirigy alulműködés áll fenn, a TSH szintje 10-es értékig érhet, azonban nagymértékű alulműködéskor értéke akár az 50, 70 mIU/l-t is elérheti. A magas TSH tünetei általában később jelentkeznek.

Milyen TSH érték tapasztalható teherbeesés esetén?

A TSH mérése a családtervezés során is rendkívül fontos. A terhesség alatti TSH szintről azt kell tudni, hogy ebben az időszakban normális, ha a hormon értéke alacsonyabb az általánosan tapasztalhatónál. Ha egészen pontosak akarunk lenni, a helyzet akkor a legideálisabb, ha a TSH terhesség alatt az 1 és 2 mIU/l közti tartományban van.

Milyen tényezők befolyásolják a TSH értékét?

A TSH értéket számos külső tényező befolyásolja, így a normálértéken belüli kilengések nem mindig jelentenek egyből problémát. Ennek ellenére az alábbiakban a hormonszintet befolyásoló külső tényezők áttekintése mellett segítséget nyújtunk abban is, hogyan tudod te magad javítani, szinten tartani saját TSH értéked.

 • Életkor – A kor előrehaladtával általánosan megnövekszik a TSH értéke. Ez számokra lefordítva annyit tesz, hogy időskorban a 4 mlU/l feletti, de 10 mlU/l értéket nem meghaladó szint normálisnak számít.
 • Autoimmun folyamatok – Megnövekedett értékhez vezethetnek különböző rendellenességek, autoimmun betegségek is, mint a pajzsmirigy gyulladás vagy más nevén Hashimoto-betegség.
 • Évszak – A TSH magas szintjét meglepő módon okozhatja a téli hónapok beköszönte is. Ennek oka, hogy a hideg időben a szervezetben több pajzsmirigy hormonra lehet szüksége.
 • Napszak – Ahogy az év- úgy a napszakok is hatással vannak az értékre; a legmagasabb érték éjfél körül, valamint a hajnali órákban mérhető.
 • Menstruáció – A follikuláris szakaszban egyéb hormonok (ösztradiol) hatására megemelkedhet a TSH szint, illetve a ciklus közepén még tovább emelkedhet, elérheti a 4.5-5.0 mlU/l értéket is.
 • Várandósság – Korábban is szó esett már róla, hogy a terhesség során teljesen megváltozik a TSH értéke, így fontos, hogy ne az általános tartományhoz viszonyítsuk. A hormonszint a várandósság különböző fázisai alatt folyamatosan változik, ami teljesen normális, de általánosságban elmondható, hogy ilyenkor alacsonyabb a TSH szint a megszokottnál.
 • Gyógyszerek – Számos olyan gyógyszer van, melynek szedése befolyásolja a hormonszintet, úgymint a szteroidok vagy egyes szívgyógyszerek. Továbbá rengeteg hatóanyagról elmondható, hogy befolyásolják a pajzsmirigy működését, ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül: amiodaron, jód tartalmú kontrasztanyagok, lítium, dopamin, interleukin, interferon, szulfanomidok, szulfonilureák, tirozin-kináz gátlók, dopamin agonisták, glükokortikoidok, metformin, szomatosztatin analógok, phenytoin, rifampicin, phenobarbital.
 • Betegségek – Az enyhébb lefolyású betegségek, valamint a láz is beleszólhatnak a TSH szintjébe.
 • Túlzott stressz – Amennyiben szervezetünk túl sok stressznek van kitéve, a megemelkedett kortizolszint hátráltatja az agyalapi mirigy egészséges működését, amely így nem képes megfelelő mennyiségű TSH hormont termelni.

Fontos, hogy ezeket a tényezőket mind figyelembe vegyük, amikor egy esetleges TSH mérésre, pajzsmirigy vizsgálatra kerül sor, hiszen a sor hosszúságából is láthatjuk, hogy nagyban árnyalhatják a külső körülmények az aktuális eredményeket.

Hogyan tudod megfelelő szinten tartani a TSH szintedet?

 1. Törekedj a mindennapos stressz csökkentésére - például mozgással, szabad levegőn töltött idővel, élvezetes hobbikkal, gyógyteákkal (pl. citromfű, komló, levendula).
 2. Figyelj oda a megfelelő étkezésre és emésztésre, hogy minden szükséges tápanyag megfelelően felszívódhasson. Nem javasolt továbbá drasztikus diétákba kezdeni és étkezéseket kihagyni.
 3. Próbálj meg minél kevesebb koffeint bevinni a szervezetedbe.
 4. Ne feledkezz meg a kielégítő mennyiségű folyadékbevitelről!
 5. Az alvás a TSH szempontjából is kulcsfontosságú, csak megfelelően biztosított pihenéssel képes a szervezet egészséges maradni és regenerálódni.
 6. A pajzsmirigy egészséges működéséhez elengedhetetlen a cink, szelén, jód és vas és D-vitamin megfelelő bevitele. Sajnos hazánkban ezek hiánya rendkívül jelentős, pótlásukra ezért mindenkinek oda kellene figyelnie.
 7. Figyelj oda a B1, B6 és B12 vitaminok, illetve a magnézium pótlására, ezek ugyanis nyugtatólag hatnak az idegrendszer működésére, amely ezáltal támogatja az egészséges TSH szint fenntartását.A pajzsmirigy működését fokozó TSH tehát egy fontos indikátora lehet a pajzsmirigyben beálló változásoknak, legyen szó túl- vagy alulműködésről. Ennek ellenére mindenképp érdemes más értékekkel (T3 és T4 hormonok) együtt tekinteni rá, melyre számos vizsgálat áll rendelkezésre. Serkentő hatásának köszönhetően megannyi belső folyamat szempontjából kritikus fontosságú, hogy a TSH szintje a normál határértéken belül maradjon. Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy a kisebb kilengések nem feltétlenül jeleznek bajt, hiszen számos külső tényezővel áll összefüggésben a hormon szintje. Éppen ezért te magad is sokat tehetsz az esetlegesen eltolódott TSH hormonszinted helyreállításáért.

Felhasznált irodalom
plabor.hu/mi-az-a-tsh-ertek-es-miert-fontos/
momsandkids.hu/szuperanyu/tsh-ertek/
endokrinkozpont.hu/hirek/emelkedett-tsh-uj-iranyelvek-a-pajzsmirigy-alulmukodes-kezeleseben
penzcentrum.hu/egeszseg/20220924/mi-az-a-tsh-ertek-milyen-betegsegek-allhatnak-az-alacsony-vagy-magas-tsh-ertek-hattereben-1129247
intima.hu/intim-magazin/pajzsmirigy-alulmukodes/pajzsmirigy-alulmukodes
webbeteg.hu/cikkek/adattar/6394/tsh-thyreoidea-stimulalo-hormon
hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/mennyi_tsh_ertek_az_idealis
hazipatika.com/napi_egeszseg/noi_bajok/cikkek/mekkora_az_egeszseges_tsh-szint
endokrinkozpont.hu/hirek/7-dolog-ami-befolyasolja-a-tsh-szintet
zsolnaizita.hu/l/tsh-szint-mindegy-mikor-nezetjuk/
wisetreenaturals.hu/8-dolog-ami-befolyasolja-a-tsh-szintet
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna