fbpx
Loading...

Peteérés kalkulátor

Ez az online ovulációs kalkulátor (vagy ovulációs naptár) akár fél évre előre kiszámolja neked a peteérések időpontjait, megjelöli a legtermékenyebb napokat, tehát a fogamzásra legalkalmasabb időpontokat. A teherbeesés esélye peteéréskor, azaz ovulációkor a legnagyobb, tehát az együttlétek jó időzítésével maximálisra növelhető a megtermékenyülés esélye!

Fontos tudni: a peteérés kalkulátor rendszeres vagy közel rendszeres menstruációs ciklus esetén jelenthet segítséget. Rendszertelen menstruációs ciklus esetén nem ad pontos eredményt.

Kérjük add meg az alábbi adatokat:

Miért fontos a női ciklus szakaszainak ismerete?

A női nemi működés ciklikus jellegű, érzékenyen és hormonok által precízen irányított körforgás. E folyamat során a petefészek nagyjából havonta bocsát útjára érett petesejteket. Ugyanakkor minden nőnek kicsit más a menstruációs ciklusa. Ha ki tudod számolni, mikor vannak a termékeny napjaid, vagyis mikor ovulálsz, az jelentősen javíthatja a teherbeesés esélyeit.

Mi az ovuláció, és pontosan mikor van ovuláció?

Az ovuláció jelentése tüszőrepedés vagy petekilökődés. Az a folyamat, amely során a petefészekben egy érett tüszőből kiszabadul egy petesejt (ritkán több), majd elvándorol a petevezetékbe, ahol a hímivarsejt meg tudja termékenyíteni.

A női menstruációs ciklus ismerete elengedhetetlen a peteérés fontosságának megértéséhez. Azért hívják ciklusnak, mivel meghatározott időközönként, folyamatosan ismétlődik. A menstruáció, vagyis a havi vérzés első napjától számítják a ciklust, amely átlagosan 28-30 napos, de ez tényleg csak egy átlag, egyénenként változhat. Így elmondható, hogy a normális menstruációs ciklus hossza 21 és 35 nap közé esik, és szabályosnak tekinthető, ha nagyjából mindig ugyanolyan hosszú (néhány napos eltérés ciklusról ciklusra még teljesen normális).

A menstruációs ciklus szakaszai:

A fent leírtak természetesen csak iránymutató információk, melyek 28 napos menstruációs ciklusra vonatkoznak. Mint már említettük, a 28 nap egy átlag, és kutatások is igazolták, hogy a nők jelentős többségének (akár közel 90%-ának) ennél rövidebb vagy hosszabb a ciklusa.

Mikor a legnagyobb a teherbeesés esélye?

Mikor eshetek könnyen teherbe, mikor van a legnagyobb esélye a teherbeesésnek? Ovuláció után meddig lehet teherbe esni? A babára vágyó hölgyek gyakori kérdései ezek. Szerencsére a válasz nem bonyolult: az úgynevezett termékenységi ablak kb. 6 nap, beletartozik az ovuláció előtti 5 nap és maga az ovuláció napja. Ez az az időszak, amely során a nemi közösülés terhességhez vezethet. A teherbeesés esélye védekezés nélkül az ovuláció előtti két napban a legmagasabb, de a lényeg, hogy ebben a 6 napos termékeny időszakban érdemes pároddal szeretkeznetek, naponta vagy kétnaponta.

Mikor segíthet a peteérés kalkulátor?

A legtermékenyebb napok pontos kiszámításához többféle módszert is használhatsz. Egyik leggyakoribb ezek közül a peteérés kalkulátor, amely ahhoz ad támpontot, mikor van a legnagyobb esélyed a teherbeesésre. Ovulációs kalkulátor, ovulációs naptár, peteérés naptár vagy termékenységi naptár néven is ismert. Online változatával egyszerűen és gyorsan kiszámítható, mikor érdemes megejteni az együttléteket.

A peteérés kalkulátor megbízható és nagy segítséget jelent, ha kiszámítható, pontos a menstruációs ciklusod. Erre alapozva ugyanis nagyjából behatárolható, hogy mikor foglalja el helyét az érett pete, ami csak rövid ideig marad ebben a befogadó állapotában. Rendszeresnek mondható a menstruáció akkor, ha minden hónapban nagyjából ugyanannyi ideig tart, és két menstruáció között is mindig körülbelül ugyanannyi idő telik el (ciklusonként 2-3 napos eltérés még teljesen rendben van).

Hogyan működik a peteérés kalkulátor?

Ahhoz, hogy megismerd a következő termékeny időszakaidat, meg kell adnod az utolsó menstruációd első napjának dátumát, be kell állítanod a ciklusod átlagos hosszát, illetve azt, hogy hány hónapra szeretnél előre tervezni. Mivel a ciklus hossza hónapról hónapra is változhat egy kicsit, ezért az a legjobb módszer, ha egy átlagos hosszt számolsz, legalább 3 ciklusból.

A „Tervezés” gombra klikkelve megkapod az adott időszak termékeny időpontjait. Fontos azonban, hogy ez csak egy útmutató, amely segít megérteni, mikor lehetsz a legtermékenyebb.

Ha többet szeretnél róla tudni, hogy pontosan hogyan segíti a peteérés kalkulátor használata a teherbeesést, olvasd el cikkünket a témában IDE KATTINTVA.

A peteérés jelei

A peteérésnek vannak bizonyos testi jelei is, fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket egyáltalán nem mindenki tapasztalja meg. Míg egyes nők egyáltalán nem veszik észre, hogy épp ovulálnak, addig másoknál rengeteg különböző tünettel jelzi a szervezet, hogy folyamatban van a peteérés.

Az ovuláció jelei és tünetei közé tartozik:

Ha szeretnél ennél jóval többet is tudni a peteérés lehetséges jeleiről, akkor KATTINTS IDE a kapcsolódó cikkünkért. Ebben 8 olyan tünetet mutatunk be, amiből az ovuláció érkezésére vagy bekövetkeztére lehet következtetni.

Ovulációs tesztek vagy LH teszt

Az ovulációs teszt a szervezetedben jelen lévő luteinizáló hormon (LH) szintjét méri, amely 24-36 órával az ovuláció előtt megugrik. Ez segít meghatározni a fogantatásra legalkalmasabb 2 napot, bár egy-két nappal korábban, és utána is lehetsz termékeny. Ez a módszer akkor is megbízható, ha rendszertelenebb a ciklusod: ilyenkor az utolsó ciklusod havi vérzésének első napjától számított 14. napon célszerű elkezdened használni.

Mit tehetsz akkor, ha a menstruációd rendszertelen?

Általánosságban elmondható, hogy egy ciklus 21-35 napig tart, a menstruáció pedig 3-7 napig. Sajnos napjainkban egyre gyakoribbak azonban a menstruációs ciklus zavarai, például a rendszertelen menstruáció, a megrövidült menstruációs ciklus, a menstruáció késése, a menstruáció kimaradása, elmaradása.

Ha a ciklusod rövidebb mint 21 nap, vagy hosszabb mint 35 nap, ha a menstruációs vérzésed egymást követő 3 alkalommal elmarad, a szokásosnál gyengébb vagy erősebb, illetve 7 napnál tovább tart, ha a ciklusok hossza között 7-9 napnál több eltérés van, akkor rendszertelen vagy szabálytalan menstruációs ciklusról van szó. Ez rendszertelen vagy hiányzó ovulációhoz vezet, ami a teherbeesést jelentősen megnehezíti vagy egyenesen meg is akadályozza.

A cikluszavar megnehezítheti az ovuláció időpontjának meghatározását, és emiatt a peteérés kalkulátor sem adhat támpontot számodra. Ahogy fentebb már írtuk, vannak más módszerek is, melyek segíthetnek a termékeny napok azonosításában, például a peteérés jeleinek megfigyelése vagy ovulációs teszt használata. Fontos azonban az is, hogy a szabálytalan menstruációs ciklus okát beazonosítsd és tégy ellene! Cikluszavart okozhat többek között stressz, egészségtelen életmód, policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy pajzsmirigyzavar is.

A cikluszavarok elleni küzdelmet, a rendszeres menstruáció helyreállítását, az egészséges peteérést is támogathatod életmóddal és természetes étrend-kiegészítőkkel. A Babalesz szakértői cikkekkel, gyógynövényekkel, teherbeesést segítő vitaminokkal, peteérést elősegítő hatóanyagokkal és egyéb tápanyagokkal is segít a hőn vágyott gyermekáldás elérésében. KATTINTS IDE, nézz körül webshopunkban és válogass termékeink közül!

Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna