fbpx
Loading...
Cikkek
Hormonális egyensúly támogatás
Női termékenységet támogató cikkek
Ovuláció
Pajzsmirigy problémák - megoldások, életmód

Mio-inozitol nőknek: egészséges petesejt és peteérés

Mio-inozitol nőknek: rendszeres peteérés és jó petesejt minőség

Statisztikák szerint napjainkban Magyarországon minden ötödik-hatodik szülőképes korú pár meddőségi problémákkal küzd. A hónapról hónapra hiába reménykedő párok száma elérheti a 300 ezret. A meddőség körülbelül 40 százalékban múlik a nőkön, az egyik leggyakoribb ok az ovulációs zavar és rendezetlen menstruációs ciklus. Ilyen problémák kezelésében, a termékenység helyreállításában nagyon sokat segíthet az egészséges életmód és a megfelelő tápanyagok bevitele. Egyik ilyen fontos tápanyag a mio-inozitol: ezt mutatjuk be részletesebben ebben a cikkben.

Mio-inozitol: egy kevéssé ismert „B-vitamin”

Az inozitol egy természetesen előforduló vegyület, amelyet az emberi szervezet glükózból állít elő, de megtalálható bizonyos élelmiszerekben is. Nagyobb mennyiségben előfordul húsokban, tojásban, gyümölcsökben (pl. narancs, őszibarack, körte, banán), teljes értékű gabonafélékben, hüvelyesekben, csírákban, zöldségekben (pl. kaliforniai paprika, paradicsom, burgonya, spárga, zöld leveles zöldségek), illetve diófélékben és magvakban.

Az inozitolt korábban a B-komplex vitaminok közé sorolták, illetve néha még manapság is B8-vitaminként emlegetik, valójában azonban csak vitaminszerű anyagról van szó. Az inozitol kilenc különböző izomer formában található meg a természetben, az élőlények szöveteiben a mio-inozitol (vagy myo-inositol) a leggyakoribb, élettani szempontból is ez a legfontosabb forma.

A mio-inozitol szerepe az emberi szervezetben

A mio-inozitol részt vesz a sejtek közötti kommunikációban, valamint nélkülözhetetlen alkotóeleme a sejthártyáknak. Előanyaga az inozitol-trifoszfátnak, egy úgynevezett másodlagos hírvivő molekulának, amely többek között a pajzsmirigyserkentő hormont (TSH), a tüszőérlelő hormont (FSH) és az inzulint is szabályozza.

A mio-inozitol magas koncentrációban található meg az agyban, ahol segíti a több milliárdnyi agysejt közötti kommunikációt. Minden fontos neurotranszmitternek – dopamin, noradrenalin, szerotonin, acetilkolin, GABA – szüksége van a mio-inozitolra, hogy tovább tudja adni üzeneteit. A neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) kiemelt szerepet játszanak az élet legtöbb területén – hangulat, stressztűrőképesség, tanulási- és emlékezőképesség, alvás, étvágy, függőségek, stb.

Több évtizednyi kutatási eredmény támasztja alá, hogy a mio-inozitolnak szerepe van a sejtek inzulin hormonra való érzékenységének javításában. A sejtek inzulinérzékenységének romlása a hormonrendszer egyensúlyának felborulását okozhatja, menstruációs és ovulációs rendellenességeket, meddőséget eredményezhet, hosszú távon pedig összefügg a 2-es típusú diabétesz, magas vérnyomás, szívkoszorúér-betegség, stroke és a rák megnövekedett kockázatával.

A mio-inozitol sokoldalúan segíti a női termékenységet

Az utóbbi évek során a mio-inozitolt széles körben vizsgálták termékenységfokozó hatóanyagként IVF (lombikbébi) kezelésen átesett nőknél, illetve nagyon ígéretesnek mutatkozik a hormonális egyensúly, petefészek funkció és a petesejt minőség természetes javításában is.

1. Hormonegyensúly

A mio-inozitol elősegíti, hogy a szervezet megfelelő módon tudja hasznosítani az inzulin hormont. Ez különösen hasznos vércukor problémák, ingadozó vércukorszint, inzulinrezisztencia vagy már kialakult cukorbetegség esetén. A női reproduktív ciklus számos különböző hormon komplex kölcsönhatásának, összehangolt munkájának az eredménye: ha akár egyetlen hormon is kibillen az egyensúlyból, az rendszertelen ciklust vagy ritka ovulációt okozhat, ami csökkenti a fogamzás esélyeit.

A mio-inozitol a szervezetben inzulinérzékenyítő anyagként viselkedik, segíti csökkenteni az inzulinrezisztenciát, ezzel csökkenti a vérben keringő inzulin szintjét és hozzájárul a női hormonháztartás egyensúlyának helyreállításához.

Emellett a mio-inozitol az LH/FSH egyensúly helyreállítását is segíti, valamint csökkenti a tesztoszteron és növeli a progeszteron szintjét is. Nagyon hasznosnak bizonyulhat ösztrogén dominancia esetén, vagyis olyan állapotban, amikor az ösztrogén túlsúlyba kerül az azt kiegyensúlyozó progeszteronnal szemben.

2. Menstruációs ciklus és ovuláció

Alapvető tény, hogy rendszertelen ciklus mellett sokkal nehezebb a teherbeesés, míg szabályos ciklus esetén a sikeres terhesség esélye jelentősen magasabb. Természetesen mindenek előtt a legfontosabb az ovuláció vagyis a peteérés – enélkül szimplán elképzelhetetlen a teherbeesés, hiszen a hímivarsejtnek meg kell termékenyítenie egy érett petesejtet, ezt nevezzük fogamzásnak.

Sajnos a meddőségi problémák hátterében nagyon gyakran a nem megfelelő petefészek funkció áll, ami miatt a ciklus és peteérés rendszertelen (oligoovuláció) vagy a peteérés akár el is marad (anovuláció). Ez számos okra visszavezethető (egészségtelen életmód, stressz, genetikai adottságok, káros környezeti hatások, gyógyszerek), a megoldásnak azonban mindig része kell, hogy legyen a petefészek funkció támogatása.

A mio-inozitol kutatások alapján támogatja az egészséges petefészek funkciót, a rendszeres menstruációs ciklust és ovulációt. Helyreállíthatja a petefészek receptorainak FSH-ra és LH-ra való érzékenységét, melyek a peteéréshez elengedhetetlen hormonok. Klinikai vizsgálatokban az ovulációs zavarokban szenvedő nők kimagasló százalékánál visszaáll a rendszeres menstruáció és az ovuláció meglétére utaló jelek mutatkoznak a mio-inozitolos kezelés hatására.

3. Petesejt minőség

A petefészekben a petesejtek a tüszőkben találhatók (folliculus). A havi ciklus során több száz tüsző indul fejlődésnek és érésnek, ám végül csak egy válik domináns tüszővé – ebből szabadul ki az érett petesejt ovuláció során.

Egy 2002-ben, a Human Reproduction című tudományos folyóiratban megjelent vizsgálat kapcsolatot mutatott ki a tüszőfolyadék magasabb mio-inozitol szintje és a jobb petesejt minőség, illetve az érett petesejtek magasabb aránya között. A tudósok szerint a mio-inozitol kritikus alkotórésze a tüszőfolyadéknak és közvetlen kulcsszerepet játszik az egészséges tüszőfejlődésben. Ez egyúttal hatással van a megtermékenyülésre és a korai embriófejlődésre is.

A mio-inozitol tudományos kutatásokban erős antioxidáns hatásról tett tanúbizonyságot, továbbá a petefészek inzulinérzékenységét is fokozhatja, ami ugyancsak hozzájárul a jobb petesejt minőséghez.

Napi 4 gramm mio-inozitol és 400 mcg folsav fogyasztása a lombikbébi kezelésen átesett meddő nőknél növelte a kinyert petesejtek számát és az érett petesejtek arányát, csökkentette az éretlen petesejtek arányát, növelte a megtermékenyülési arányt és a jó minőségű embriók arányát.

4. Testsúlymenedzsment

A mio-inozitol egyszerre több úton is támogatja a testsúlycsökkentést és az optimális testsúly megőrzését, ami nagyon fontos szerepet játszik a termékenység növelésében.

A mio-inozitol kutatások szerint csökkenti a leptin szintjét és a leptin rezisztenciát, amely különösen gyakori PCOS-ben és pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegeknél, valamint azoknál, akik egészséges étrend és rendszeres mozgás ellenére sem képesek megszabadulni a súlyfeleslegtől. A leptin egy hormon, mely segít szabályozni az étvágyat és a kalóriaégetést. Mivel a zsírsejtek választják ki, a leptin szintje közvetlen kapcsolatban áll a testzsír mennyiségével.

A mio-inozitol az inzulinszint csökkentésével is segíti a testsúlymenedzsmentet. Az inzulin a leptinhez hasonlóan olyan hormon, amely a testben található zsír mennyiségét szabályozza. A magas inzulinszint jeleket küld a zsírsejteknek, hogy növekedjenek és tárolják az extra kalóriákat későbbi használatra. A fogyáshoz inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén elengedhetetlen az inzulinszint normalizálása, az inzulintöbblet megszüntetése, de ez alapvetően mindenki számára rendkívül hasznos.

Végül, de nem utolsósorban, a mio-inozitol közvetlenül hathat a nemi hormonokra is, csökkentheti az ösztrogén szintjét és javíthatja az ösztrogén dominanciát. Miért fontos ez? A magas ösztrogénszint súlygyarapodást és zsírnövekedést okoz (különösen a mell, fenék és a combok környékén). A nyugati nők körében igen gyakori az ösztrogén hormon túlsúlya vagyis az ösztrogéndominancia, amit a rossz étrend, inzulinrezisztencia és a hormonromboló anyagoknak való kitettség okoz. A mio-inozitol a hormonok normalizálása, így a zsírszabályozás javítása révén segíthet.

+1. Pajzsmirigy rendellenességek kezelése

A meddőség hátterében pajzsmirigy probléma is állhat! Emellett a pajzsmirigy nem megfelelő működése a várandósság alatt is igen komoly veszélyeket rejthet magában.

Az eddigi kutatások alapján a mio-inozitol ígéretesnek tűnik pajzsmirigy problémák kezelésében is. Segítheti a pajzsmirigyhormon-termelő sejteket, hogy hatékonyabban és gyorsabban elő tudják állítani a T4 hormont. A mio-inozitol kiegyensúlyozhatja a pajzsmirigyhormonokat és csökkentheti a TSH, valamint a TPO és Tg antitestek szintjét a vérben.

A vizsgálatokban a mio-inozitolt önmagában vagy szelénnel együtt is alkalmazták: több tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy 600 mg mio-inozitol már elég a Hashimoto-betegség tüneteinek elnyomására.

Felhasznált irodalom
europeanreview.org/article/7565
naturalmedicinejournal.com/journal/2014-12/inositol-and-polycystic-ovarian-syndrome
bebrainfit.com/inositol-benefits-mental-health/
restartmed.com/myoinositol/
preventmiscarriage.com/Myo_inositol_benefits_for_both_PCOS_and_Endometriosis_egg_quality_issues.html
rscbayarea.com/integrative-medicine-blog/myo-inositol-for-fertility-treatment
boostthyroid.com/blog/2018/4/13/how-myo-inositol-strengthens-thyroid-function
natural-fertility-info.com/how-myo-inositol-promotes-egg-quality-follicle-development.html
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Mio-inozitol por
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna