fbpx
Loading...
Cikkek
Hormonális egyensúly támogatás
Pajzsmirigy problémák - megoldások, életmód

Így befolyásolja a szelén a pajzsmirigy működését

Így befolyásolja a szelén a pajzsmirigy működését

Köztudott, hogy a jód mennyire fontos szerepet tölt be a pajzsmirigyhormonok termelésében. A jód mellett azonban a szelénről sem szabad megfeledkezni, ugyanis ez az ásványi anyag is nélkülözhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. A szelénhiány pajzsmirigy alulműködéshez, és olyan autoimmun pajzsmirigy betegségekhez vezethet, mint például a Hashimoto thyreoiditis.

A pajzsmirigy rendellenességek külső és belső tünetek egész soráért tehetőek felelőssé. Többek között haj- és bőrproblémák, fáradtság, súlyváltozások, hangulati ingadozások, bélpanaszok, mentális lassulás, izom- és ízületi fájdalmak jelentkezhetnek. Ahhoz, hogy a szelén pajzsmirigy működésben betöltött szerepét megérthessük, először érdemes pár szót ejtenünk magáról a pajzsmirigyről és annak feladatairól.

A pajzsmirigy – fontosabb tudnivalók

A pajzsmirigy egy egészen apró, 20-40 gramm tömegű mirigy, ami a nyak elülső részén, a légcső két oldalán, alul helyezkedik el. Ez a kis mirigy a szervezet számára létfontosságú hormonokat termel, melyek többek között:

• Felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért

• Növelik az alap anyagcsere sebességét

• Segítik az optimális izomfunkciót

• Hatással vannak a szaporító szervrendszer működésére

• Szabályozzák a testhőmérsékletet, oxigén fogyasztásunkat

• Csökkentik a koleszterinszintet

Röviden és egyszerűen megfogalmazva, a pajzsmirigy működésének lényege, hogy a jódot átalakítja tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) nevű hormonokká. Ezek a hormonok aztán a véráramon keresztül el tudnak jutni valamennyi szervhez, ahol legfőbb funkciójuk az anyagcsere szabályozása.

A szelén szerepe a pajzsmirigy normál működésében

Először is itt egy érdekes tény: a pajzsmirigy tartalmazza szervezetünkben a legtöbb szelént. A szelén segíti a hormontermelést. A pajzsmirigy sejtek egy thyreoglobulin nevű fehérjét állítanak elő, a jód ehhez kötődik, mert csak így tud aztán T4 és T3 hormon képződni. A hormonképződés során szabad gyökök is keletkeznek, melyek leküzdésére a pajzsmirigy sejtek két enzimet termelnek: glutation-peroxidázt és tioredoxin reduktázt. Ezek antioxidáns hatással bírnak. A szelén kulcsfontosságú összetevője e két enzim előállításának.

Sőt, a szervezet több mint 25 ilyen speciális enzimet állít elő a szelénből. Ezeket szelenoproteineknek nevezzük. Mindegyik enzimnek megvan a maga feladata. Kutatók azt is felfedezték, hogy három ilyen enzim a T4 pajzsmirigy hormon aktiválásához szükséges, ugyanis önmagában nem biológiailag aktív. Egy másik enzim a T4-et képes T3-má átalakítani, ami nélkülözhetetlen az anyagcsere szabályozásához.

A szelén szükséges továbbá a szervezet hatékony méregtelenítéséhez és az immunrendszer egészséges működéséhez is. Olyan létfontosságú szerveknek van szüksége szelénre, mint a máj vagy a vesék.

Ahogy láthatod, a pajzsmirigy kis mérete ellenére is felettébb komplex, és rendkívül fontos szervünk, aminek megfelelő működéséhez mindenképp szükségünk van a szelén rendszeres bevitelére.

A szelénpótlás fontossága pajzsmirigy problémák esetén

Számos tanulmányt végeztek már, melyben megvizsgálták különböző pajzsmirigy rendellenességekben szenvedő emberek szelén szintjét: minden esetben jelentősen alacsonyabb volt, mint egészséges emberek esetén. Figyelembe véve, hogy a szelén milyen fontos a pajzsmirigy számára, ez nem is olyan meglepő eredmény – ahogyan az sem, hogy a szelénhiány és a pajzsmirigy problémák tünetei között nagyon sok az átfedés.

A szelén pótlásával tehát javíthatóak olyan, a pajzsmirigy problémák okozta kellemetlen tünetek, mint a túlsúly, a menstruációs zavarok, a teherbe esési nehézségek, az alvászavar, a csökkent immunitás, a haj- és bőrproblémák. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, a test más, kevésbé alapvetően fontos szervektől, területektől fogja elvonni az energiát, hogy helyreállítsa az előbbi kárát. Ezért olyan gyakoriak ilyenkor a bőrtünetek, a haj és köröm állapotának romlása.

A szelénhiány különösen veszélyezteti azokat, akik olyan helyen élnek, ahol a termőtalaj szeléntartalma alacsony (Magyarország is ilyen), emésztőrendszeri betegségben szenvednek (pl. Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, lisztérzékenység), dialízisre szorulnak, vagy HIV fertőzöttek. A szelén megfelelő pótlása ezekben az esetekben is kiemelten indokolt.

Felhasznált irodalom
thyroidadvisor.com/selenium-and-your-thyroid/
lifeextension.com/protocols/metabolic-health/thyroid-regulation/Page-08
chriskresser.com/selenium-the-missing-link-for-treating-hypothyroidism/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Szerves SZELÉN tabletta
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna