fbpx
Loading...
Cikkek
Pajzsmirigy problémák - megoldások, életmód

Hashimoto-thyreoiditis és termékenység: tudnivalók, tanácsok

Hashimoto-thyreoiditis

A Hashimoto-betegség, más néven Hashimoto-thyreoiditis, egy autoimmun rendellenesség, amely a pajzsmirigyet érinti. Az autoimmun állapotokban a szervezet immunrendszere a saját szervek, sejtalkotók ellen termel antitesteket (ellenanyagokat). Hashimoto-thyreoiditis esetén a fehérvérsejtek a pajzsmirigy fehérjéit támadják meg, és emiatt lelassul a pajzsmirigyhormonok termelődése. Kezeletlenül hagyva a betegség termékenységi problémákhoz, illetve terhességi komplikációkhoz is vezethet.

A Hashimoto-thyreoiditis és pajzsmirigy-alulműködés kapcsolata

A Hashimoto-thyreoiditis egy betegség, míg a pajzsmirigy-alulműködés egy olyan állapot, amely miatta alakulhat ki. Nem minden Hashimoto-betegségben szenvedőnél jelentkezik pajzsmirigy-alulműködés, ugyanakkor ez a betegség egyértelműen a leggyakoribb oka (becslések szerint az alulműködő pajzsmirigy hátterében az esetek 90%-ában a Hashimoto-thyreoiditis áll).

Ha túlzottan alacsony a pajzsmirigyhormonok szintje a véredben, akkor szervezeted nem képes megfelelően funkcionálni. A pajzsmirigy-alulműködés tipikus tünetei közé tartozik a fáradtság, a súlygyarapodás, a bőrszárazság, a hangulatingadozás és a menstruációs zavar, amely egyúttal termékenységi gondokat is okozhat.

Melyek a Hashimoto tünetei?

A Hashimoto betegség számos jellegzetes tünetet produkál, amelyek fennállása esetén érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Nézzük, melyek ezek:

  • Szapora, gyors szívverés. A pajzsmirigy betegségek, így a Hashimoto is szapora szívveréshez vezethet. Természetesen a probléma hátterében egyéb okok is állhatnak, ezért legyen bármi is a baj forrása, csakis alapos vizsgálatok útján deríthető fény a magas szívverést okozó betegségre.
  • Feszültség, ingerlékenység. A pajzsmirigy túlműködése feszült és stresszes mindennapokat eredményezhet. A Hashimoto betegségben szenvedők többsége gyakran nem is érti, hogy mi válthatja ki a fokozott ingerlékenységet, ami még nagyobb frusztrációt eredményezhet.
  • Pajzsmirigy megnagyobbodása. A pajzsmirigy a nyak elülső részén található, és Hashimoto szindróma esetén jól kitapintható, illetve látható is. Ha a pajzsmirigy mérete hirtelen megnövekedett, célszerű azonnal szakorvoshoz fordulni.
  • Alvászavar. A nehéz elalvás mögött különböző szervi és pszichés okok is állhatnak, de a Hashimoto sem zárható ki a listáról. Ha az alvászavar már hosszú hetek vagy hónapok óta fennáll, tanácsos kikérni az orvos véleményét is.
  • Remegés. Fiatalok és középkorúak körében a kézremegés vagy a lábremegés még korántsem számít normálisnak, hiszen a pajzsmirigy túlműködése is okozhatja.
  • Magas vérnyomás. Szintén számos oka lehet, viszont a Hashimotora is érdemes gyanakodni. Ugyanis a pajzsmirigyhormon a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszik, túlműködés esetén pedig jelentősen megemelheti azt.
  • Fogyás. A pajzsmirigy túlműködése miatt az anyagcsere is túlzottan felpöröghet, ez pedig rövid idő alatt drasztikus fogyáshoz vezethet. Legyen bármi is a fogyás oka, ha hirtelen szaladnak le a kilók, egy percig sem szabad halogatni az orvos felkeresését.
  • Hajhullás. A nagyobb mértékű hajhullás akár súlyos betegségre is utalhat, ezért ebben az esetben sem tanácsos várakozni az orvoshoz való látogatással. Lehet, hogy a hajhullás a pajzsmirigy túlműködése miatt történik, hiszen gyulladásos gócpont alakul ki a szervezetben.
  • Menstruációs zavarok. Akár pajzsmirigy alulműködésről vagy túlműködésről beszélünk, mindkét probléma menstruációs problémákat és cikluszavart okozhat. A Hashimoto szindróma kezelésével azonban újra helyreállhat a ciklus.

Hogyan befolyásolja a Hashimoto-thyreoiditis a termékenységet?

A pajzsmirigyhormonok az emberi test valamennyi sejtjére hatással vannak és lényegében nincs olyan folyamata a szervezet működésének, amelyhez ne lennének elengedhetetlenek. Egyértelműen hatással vannak a női és a férfi reproduktív egészségre is – a pajzsmirigyhormonok megfelelő egyensúlya és az immunrendszer egészsége egyaránt kulcsfontosságú tényezői a teherbeesésnek.

A pajzsmirigyhormonoknak kiemelt szerepe van a petesejt-növekedés összes szakaszában, a hímivarsejtek érésében, illetve a megtermékenyített petesejt túlélésében is.

A T3 (trijód-tironin) nevű pajzsmirigyhormon segít a méhnyálkahártya (endometrium) megvastagításában, amely nélkülözhetetlen feltétele a petesejt beágyazódásának. A T3 emellett abban is segíti a megtermékenyített petesejtet, hogy a petevezetéken keresztül eljusson a méhbe, ahol megtörténik a beágyazódás.

A pajzsmirigy alulműködése megzavarja az ösztrogén hormon metabolizmusát, és a tesztoszteron, FSH (tüszőérlelő hormon), és LH (luteinizáló hormon) megnövekedett szintjéhez vezethet. Ez megváltoztatja az ovuláció folyamatát és rendellenes menstruációs ciklusokat eredményezhet.

Egyes adatok szerint a teherbeesési nehézségekkel küzdő nők esetében 10-ből 4-nél szubklinikus pajzsmirigy-alulműködés áll fenn, ami azt jelenti, hogy egyértelmű tünetek nincsenek és a normálistól csak kismértékben térnek el a vizsgálati eredmények.

A Hashimoto-thyreoiditis sokkal gyakoribb nőknél, illetve általában véve a pajzsmirigy problémák esélye kb. 5-8-szor magasabb nőknél, mint férfiaknál. Ennek ellenére azért érdemes tisztában lenni azzal, hogy pajzsmirigy-alulműködés előfordulhat férfiaknál is, és negatív hatással lehet a spermiumok mozgására, alakjára, valamint a tesztoszteron- és egyéb hormonok szintjére is.

Teherbe tudnak-e esni a Hashimoto-thyreoiditisben szenvedő nők?

A Hashimoto-thyreoiditis, illetve az azzal nagyon gyakran együtt járó pajzsmirigy-alulműködés sajnos megnehezítheti a teherbeesést. A betegség jelenléte és az anti-TPO (pajzsmirigy-peroxidáz) és anti-TG (tiroglobulin) antitestek megemelkedett szintje megduplázza a termékenységi problémák kockázatát.

A Hashimoto terhességre gyakorolt hatásai

Fontos tudni azonban, hogy a sikeres fogamzás és egészséges terhesség Hashimoto-thyreoiditis esetén is lehetséges. A lehető legjobb esély akkor van erre, ha a megfelelő gyógyszeres kezelés helyes életmóddal és szoros orvosi felügyelettel is társul.

A betegség kontrollálása és az orvosi előírások betartása mindenképpen szükséges a terhesség teljes időtartama alatt is, hiszen a kezeletlen Hashimoto-betegség fokozhatja a vetélés, koraszülés, preeklampszia (terhességi toxémia), valamint a születési rendellenességek, intellektuális és fejlődési problémák kockázatát.

Milyen lépésekkel segíthető a teherbeesés Hashimoto-thyreoiditis esetén?

1. A szükséges vizsgálatok elvégzése

Korábban diagnosztizált Hashimoto-thyreoiditis esetén fontos, hogy a tervezett teherbeesés időpontja előtt konzultálj orvosoddal. Így meg tudod vele beszélni, hogy mire kell figyelned, szükséges-e valamilyen változtatásokat eszközölnöd az életmódodban, illetve egy vérvizsgálattal megállapítható, hogy optimálisak-e a hormonszintjeid a terhességhez. Teherbeesés után a pajzsmirigy eredmények és a gyógyszer dózis folyamatos monitorozására lesz szükség.

2. Gyógyszer adag beállítása

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő terhes nőknél erősen ajánlott a szérum TSH-szint szoros monitorozása. A TSH-szintet gyógyszer (levotiroxin) segítségével az adott trimeszterben normálisnak számító tartományban szükséges tartani. Ez teherbeesés előtt és az első trimeszterben 2,5 mIU/L alatti értéket jelent, a második és harmadik trimeszterben pedig 3,0 mIU/L alattit.

3. Rendszeres edzés

Bármilyen pajzsmirigy rendellenességről is legyen szó, a rendszeres fizikai aktivitásnak kiemelt szerepe van a kezelésben. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a testmozgás segít a súlygyarapodás, fáradtság és depresszió leküzdésében, illetve a hormonrendszer egyensúlyának helyreállításában is. Az edzés – függetlenül a pajzsmirigy állapotától – bizonyítottan hozzájárul a termékenység javításához és a stressz-szint csökkentéséhez is.

Hashimoto-thyreoiditis esetén heti 150 perc alacsony vagy közepes intenzitású aerob mozgás javasolt – ez lehet gyaloglás, futás, kerékpározás, úszás, stb. A lényeg, hogy a pulzusodat a maximális 70%-a alatt tartsd (ez könnyedén kiszámítható: 208 – 0,7 x életkor). Emellett hasznos lehet még heti 2-3 jóga edzés beiktatása is.

4. Mikrotápanyagok pótlása

Kutatások összefüggést találtak a D-vitamin-hiány és a Hasimoto-thyreoiditis között: egy vizsgálatban például a betegek több mint 90%-ának nem volt elégséges a D-vitamin-szintje. Habár azt pontosan nem tudjuk még, hogy a D-vitamin-hiány oka vagy következménye-e az autoimmun betegségnek, az biztos, hogy mindenképpen orvosolni kell. Az optimális D-vitamin szint napi 1500-2000 NE D3-vitamin pótlásával fenntartható.

A megfelelő szelénbevitel is rendkívül fontos: a pajzsmirigyben fordul elő ez a tápanyag a legmagasabb koncentrációban és fontos alkotóeleme bizonyos, a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen enzimeknek. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy Hashimoto-betegségben szenvedőknél a szelénpótlás pozitívan hat a pajzsmirigy antitestek szintjére és a hangulatra is. Kiemelkedő forrásai: paradió, tonhal, kagyló, rák, homár. Napi 200 mcg szelén bevitele javasolt.

Végül, de nem utolsósorban kutatások azt is kimutatták, hogy a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők kb. 40%-a B12-vitamin-hányban szenved. Kiváló B12-források: tenger gyümölcsei, szardínia, lazac, belsőségek, tejtermékek. A B12-vitaminhoz étrend-kiegészítő segítségével is hozzájuthatsz, ilyenkor a legjobb metilkobalamint, vagyis a biológiailag aktív formát választani. A hiányt jellemzően napi 500-1000 mcg B12-vitamin bevitele képes korrigálni.

Mindezek mellett a babatervezés első gondolatától kezdve érdemes szerves folátot és egy minőségi, komplex termékenységtámogató vitamint is fogyasztani.

5. Káros szenvedélyek elhagyása

Nemcsak a pajzsmirigy egészséges működése, de a termékenység szempontjából is fontos, hogy a káros szenvedélyeket kiiktasd az életedből. Mi tartozik ide? Elsősorban a dohányzás, alkoholfogyasztás, és a rekreációs drogok (marihuána, kokain, metamfetamin) használata. Emellett a koffeinfogyasztásról is érdemes leszokni vagy legalábbis a napi bevitelt 100-200 mg alatt tartani (1-2 csésze kávé).

6. Gyulladáscsökkentő étrend

A Hashimoto-thyreoiditis egy gyulladásos betegség, éppen ezért a kezelés egyik fő célja a gyulladások minél hatékonyabb csökkentése. Az egyik legnépszerűbb, legtöbbet kutatott és leghatékonyabb gyulladáscsökkentő étrend a mediterrán étrend. Külön jó hír, hogy az egészséges testsúly elérésében és fenntartásában is segít, ami szintén jó hatással van a betegségre és a termékenységre is.

A mediterrán étrend a növényi táplálékokra helyezi a hangsúlyt, a friss zöldségekre (különösen a leveles zöldségekre) és gyümölcsökre, emellett halat és egyéb tengeri herkentyűket, teljes értékű gabonákat, olajos magvakat, dióféléket, hüvelyeseket és egészséges zsírokat, például extra szűz olívaolajat tartalmaz. A vörös húsok, vaj, finomított szénhidrátok és feldolgozott élelmiszerek fogyasztása viszont kerülendő.

7. Endokrin diszruptorok kerülése

A pajzsmirigy rendkívül érzékeny a hormonrendszert károsító vegyi anyagokra vagy más néven endokrin diszruptorokra. Ezek olyan környezeti vegyszerek, amelyek befolyásolják a szervezetben található hormonok működését. Ha szeretnéd, hogy a pajzsmirigyed normálisan működjön, hormonháztartásod egyensúlyba kerüljön és a termékenységed is javuljon, akkor szabadulj meg az endokrin diszruptorokat tartalmazó termékektől!

Hogyan tudod a 12 legveszélyesebb hormonromboló anyagot elkerülni? Kattints ide, olvasd el!

Felhasznált irodalom
conceiveabilities.com/about/blog/hashimotos-disease-how-it-could-affect-your-pregnancy
boostthyroid.com/blog/2019/1/25/trying-to-get-pregnant-with-hashimotos-and-an-underactive-thyroid-1
en.wikipedia.org/wiki/Hypothyroidism
todaysdietitian.com/newarchives/070112p40.shtml
drcolinwalsh.com.au/thyroid-problems-in-pregnancy/
foreverfitscience.com/advice/exercising-with-thyroid-disorders/
everydayhealth.com/hs/healthy-living-with-hypothyroidism/special-diets/
verywellhealth.com/hashimotos-disease-treatment-3233013
careclinic.io/hashimoto-thyroiditis-pregnant/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Pajzsmirigy + Termékenység csomag
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna