fbpx
Loading...
Cikkek
Hormonális egyensúly támogatás
Inzulinrezisztencia - okok, tünetek, kezelés
Pajzsmirigy problémák - megoldások, életmód
PCOS - étrend, gyógynövények, tanácsok

Ezért fontos a tesztoszteron szintre figyelni a nőknél is

tesztoszteronszint nőknél

Bár alapvetően egy férfi nemi hormonról beszélünk, a tesztoszteron mégis jelentős hormon a nők életében is, mivel felelős számos belső folyamatért, a termékenységtől kezdve egészen a csontsűrűség alakulásáig. Az ideális szintje a felnőtt női szervezetben nagyjából 0,2-0,9 nmol/L. Ha a hormon szintje 0,9 nmol/L fölötti (menopauza után 1,4 nmol/L fölötti), PCOS, zsíros és pattanásos bőr vagy a menstruáció hiánya alakulhat ki; míg a tesztoszteron hiánya (0,2 nmol/L alatti érték) termékenységi problémákat, csontritkulást vagy hüvelyszárazságot is okozhat. De mi is pontosan a tesztoszteron, és mit tehetsz akkor, ha túl kevés vagy túl sok van belőle a szervezetedben? Cikkünkből kiderül!

Milyen szerepet játszik a tesztoszteron a nőknél? 

A tesztoszteron fogalma 

A tesztoszteron egy androgén, férfi nemi hormon mely a növekedésben, a reprodukcióban és még számos testi folyamatban fontos szerepet játszik. Férfiaknál elsősorban a herékben, nőknél pedig a mellékvesében és a petefészkekben termelődik.

Ezért fontos a tesztoszteron az emberi szervezetnek 

Vannak olyan testi folyamatok, melyekben mindkét nemnél esszenciális funkciókat tölt be, de alapvetően nemenként változik a szerepe.

 • Mindkét nemnél felelős: a testzsír eloszlásáért, a nemi vágyért és válaszért, az orgazmuskészségért, az izomerőért, az izomzatért és a csontsűrűségért.
 • A nőknél szabályozza a menstruációs ciklust, a termékenységet, a haj és a testszőrzet növekedését.
 • A férfiaknál pedig a férfi nemi szervek (pénisz, herék, prosztata), a testszőrzet, a mély hang, a férfias arccsontok, az egészséges hímivarsejtek kialakulásában és az erekcióban van kulcsfontosságú szerepe – tehát a másodlagos nemi jellegek kialakításában.

Hogyan változik a tesztoszteron szint az idő múlásával? 

Ahogy a legtöbb hormon szintje, úgy a tesztoszteroné sem állandó az emberi szervezetben: időről időre ingadozik, ami egy teljesen normális dolog.

Gyakran egy napon belül is megváltozik a mennyisége; reggel 8 óra körül általában a legmagasabb, délutánra akár 15-30%-ot is csökkenhet az értéke – ám ebben egyéni, akár 19%-os eltérések is lehetségesek. Naponta átlagosan 0,24 nmol termelődik belőle a szervezetünkben – a férfiaknál a herékben található, ún. Leydig-sejtekben, míg a nőknél a már említett petefészkekben.

Az életkor előrehaladtával azonban, 45-50 éves kor körül (nőknél a perimenopauza, illetve a menopauza beállásakor) az aránya szervezetünkben csökkenni kezd; ebben a nemek között nincs különbség. Mindössze annyi, hogy a női test tesztoszteronszintje valamivel stabilabb, mint a férfiaké, viszont ugyanúgy redukálódik idővel.

Ennyi a normális tesztoszteron szint a nőknél! 

A tesztoszteron szint mérése a vérünkből vagy a nyálunkból történik. Azért is fontos, hogy ügyeljünk a rendesnek mondható, női tesztoszteron szint fenntartására – ami 0,2-0,9 nmol/L (változókor idején 0,2-1,4 nmol/L) – , mert hiánya komoly betegségeket is okozhat, arról már nem is beszélve, milyen magas szinten befolyásolhatja szexuális életünk minőségét, valamint termékenységünket is!

Ezeket a problémákat okozza a nem megfelelő tesztoszteron szint 

Alacsony tesztoszteron nőknél: ezek a veszélyei 

Ha nőként a tesztoszteron szintünk alacsony, azaz 0,2 nmol/L alatti, az számos kellemetlen, esetenként súlyos mellékhatással is járhat. Nemcsak a libidónk csökkenhet, fájdalmassá válhat a közösülés, ugyanakkor növelheti a mell- és a méhnyakrák kockázatát is. Mindemellett van egy kevesebbszer emlegetett, de a babára vágyók szempontjából legalább ennyire problémás következménye is. Ugyanis, ha már szedtünk fogamzásgátlót, amikor találkoztunk életünk párjával, elképzelhető, hogy biológiailag pont egy hozzánk hasonló genetikájú férfit választottunk – tehát a kedvesünk is alacsonyabb tesztoszteron szinttel bírhat, ami a teherbeesés szempontjából nem éppen előnyös.

Tesztoszteron szintünk több okból is lehet alacsony: nemcsak a változókor, hanem a fogamzásgátló tabletták is vezethetnek ehhez. Ám akár a korai, 30 éves kor körüli klimax is állhat a jelenség mögött, vagy épp a túlzott stressz: a megemelkedett kortizolszint is felboríthatja szervezetünk női-férfi hormonegyensúlyát. Fontos, hogy bármekkora nyomás alatt is állunk a mindennapokban, mindig szakítsunk időt a pihenésre, a feszültség megfelelő levezetésére! Ezzel elejét vehetjük nemcsak a legtöbb hormonzavarnak, de számos más betegségnek is.

Miből tudhatjuk, hogy valószínűleg ez a problémánk? Kezdhetünk gyanakodni, ha egyet vagy többet tapasztalnánk a következő tünetekből: szexuális problémák, ingerlékenység, csontritkulás, hőhullám, libidóvesztés, meddőség. Mindemellett a krónikus fáradtságérzést és az izomtömeg csökkenését is sokan tapasztalják ilyenkor.

A nagy mennyiségű tesztoszteron hatása 

Ám nemcsak a tesztoszteron hiánya okozhat problémákat: a hormon magas szintje szervezetünkben épp akkora gondokat idézhet elő. A magas tesztoszteron szint jelei például a teherbeesés nehézsége, a hajhullás vagy épp az egész testalkatunk megváltozása (mellméretünk csökkenése, túlzott súlygyarapodás).

Ennek okai nagyon változatosak lehetnek – a leggyakrabban az alábbiakban keresendő.

IR/PCOS 

A policisztás ovárium szindróma, mellette pedig az inzulinrezisztencia sűrűn előforduló kísérőjelenségei a magas tesztoszteron szintnek. Nőként ugyanis a tesztoszteron mennyiségünk 25%-a termelődik a petefészkekben – ha pedig a vérünkben magas az inzulinszint, az a petefészkeinket több tesztoszteron termelésére készteti. Így nagy eséllyel nem lesznek „normálisak” a tüszőéréseink és -repedéseink sem, mert sok kis, folyadékkal teli ciszta jön létre az egyetlen, domináns tüsző helyett. Ám „pusztán” PCOS esetén is magasabb lesz a tesztoszteron szint a szervezetünkben. Gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással azonban szerencsére hatékonyan kivitelezhető az androgén hormonok csökkentése.

Stressz 

Ezen talán már meg sem lepődünk: a stressz szinte az összes élettani folyamatot kedvezőtlenül befolyásolja – nem jelent kivétel ez alól a hormonháztartásunk működése sem. A mindennapossá vált belső feszültség csökkenti a tesztoszteront ellensúlyozó, női nemi hormonok szintjét, emellett megnöveli a mellékvese által termelt DHEA szintjét is. Ez utóbbi egy olyan, szteroid hormon, amely sokszorosára növelheti tesztoszteronszintünket. Arról már nem is beszélve, hogy a stressz kiválthat még egy komoly megbetegedést: a pajzsmirigy alulműködést.

A pajzsmirigy alulműködése 

Ha a pajzsmirigyünk megbetegszik, az képes az egész endokrin rendszerünk működését felborítani. Hiszen hormontermelő szervként több módon is befolyásolja a nemi hormonok termelését is. Például úgy, hogy alulműködik: ilyenkor lecsökken nemcsak a hormontermelése, hanem az SHBG (Sex Hormone Binding Globulin) szintje is, amely a felesleges nemi hormonok megkötéséért felelős. A női szervezetben az SHBG-hoz kötődik a tesztoszteron 80%-a – így ha nincs belőle elég, szinte borítékolható a tesztoszteron-túltengés. A pajzsmirigy alulműködése gyógyszerrel jól kezelhető.

A mellékvese megbetegedései 

Mivel a mellékvese az egyik legfontosabb szervünk az androgén hormonok termelésében, közvetlenül kiválthat magas tesztoszteron szintet bármelyik rendellenessége. Ez lehet mellékvese-fáradtság, kortizolhiány, mellékvese-túltengés (mellékvese hiperplázia) vagy e páros szervünk valamilyen daganata. Mindezek problémák általában műtéttel vagy gyógyszeres terápiával kezelhetőek.

A magas tesztoszteron szint nőknél az alábbi tünetekkel jelentkezik: hajhullás, zsíros, pattanásos bőr, fokozott szőrnövekedés (főleg az arcon), alvászavar, libidócsökkenés és hangulatingadozások. De előfordulhat extrém esetekben a hangunk mélyülése is.

Hogyan lehet kezelni az eltérő tesztoszteron szinteket? 

Természetes módszerek a tesztoszteron szint növelésére 

A legkézenfekvőbb talán, ha rögtön az életmódváltással kezdjük a tesztoszteron pótlását.

 • A megfelelő alvással, kipihentségünk fokozásával nemcsak a stressz káros hatásaitól óvhatjuk meg magunkat, hanem a tesztoszteron termelődés lassulásától is: akik rosszul vagy 6 óránál kevesebbet alszanak, azoknál 60%-kal kevesebb hormon képződik a rendszeresen 8 órát alvókéval szemben.
 • A stressz csökkentése a fentebb már ismertetett okokból is célszerű (a pajzsmirigy- és hormonzavarok elkerüléséért).
 • A testzsírtömegünk csökkentése azért is fontos, mert az is okozhat tesztoszteronhiányt, ha meghaladjuk az optimális testsúlyt.
 • Súlyzós edzéssel maximalizálhatjuk az erőkifejtést, ami kedvezően hat a tesztoszteron szintre és izmaink növekedésére is.
 • Az alkoholfogyasztás csökkentésével, de leginkább a teljes megszüntetésével is sokat tehetünk a tesztoszteron szint szinten tartásáért – hiszen nagy mennyiségben csak a gyulladásos reakciókat serkenti.

Érdemes figyelnünk a tápanyagbevitelre is.

 • A fehérjefogyasztás növelésével nemcsak fenntarthatjuk az egészséges tesztoszteronszintet, de a zsírégetést is felgyorsíthatjuk.
 • A megfelelő cink– és magnéziumbevitel is segít a vér ideális hormonszintjét megtartani.
 • A C-vitamin napi pótlásával immunrendszerünket megerősíthetjük, a kortizolszintet pedig redukálhatjuk; a D-vitaminnal ugyancsak serkenthetjük a tesztoszteron termelődést (utóbbi pótlása főleg a téli hónapokban fontos).
 • Az egészséges omega-3 zsírsavak fogyasztásával növelhetjük a d-aszpagarinsav (DAA) szintet, amely természetes úton támogatja a tesztoszteron termelődést – akárcsak a szabalpálma/fűrészpálma.

Természetes módszerek a tesztoszteron szint csökkentésére 

 • A kiegyensúlyozott életmód – melyben igyekszünk egészséges mederben tartani a munkánkat és magánéletünket – a női tesztoszteron szint csökkentéséhez is hozzájárul.
 • Ehhez hozzátartozik az egészséges testsúly elérése, majd annak megtartása is.
 • A testsúlyunk fölötti kontrollt kezdhetjük a cukorbevitelünk, és a finomított szénhidrátok leredukálásával is – amit nemcsak hormonszintünk, de az egész szervezetünk meghálál majd.
 • Helyettük inkább törekedjünk egy fehérjékben, rostokban, valamint egészséges zsírokban gazdag étrend kialakítására. Ugyanakkor a szénhidrát sem az ellenségünk: makrotápanyagként mindenképp szükségünk van rá. Ha teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat választunk, azzal nem vétünk a szervezetünk ellen sem.
 • A keresztesvirágú zöldségek (pl. brokkoli, káposzta, karfiol) csökkentik az ösztrogénszintet.

A gyógynövények is nagy segítségünkre lehetnek:

 • a barátcserje elnevezése nem véletlen: a nők egyik legjobb barátja képes csökkenteni nemcsak a prolaktinszintet, hanem a tesztoszteron szintünket is.
 • a fodormenta teaként fogyasztva hasonló hatással bír, emellett növeli az ovulációhoz köthető, luteinizáló hormon (LH) és a folliculus stimuláló hormon mennyiségét is.
 • a fürtös poloskavész pedig ösztrogénszerű hatása miatt jöhet jól szervezetünknek; emellett reproduktív rendszerünk egészségét is hatékonyan támogatja.

A tesztoszteronszint a női szervezetben is kulcsfontosságú hormon – különösen, ha babát tervezünk. Az egészségünk védelme érdekében már akkor is célszerű ellátogatnunk orvosunkhoz, ha „csak” egy-két tünetét észleljük magunkon a túltengésének vagy a hiányának. Számos, későbbi problémának vehetjük így elejét!

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Barátcserje kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna