fbpx
Loading...
Cikkek
Hormonális egyensúly támogatás
Pajzsmirigy problémák - megoldások, életmód

A pajzsmirigy-alulműködés hatása a termékenységre (+tippek!)

A pajzsmirigy-alulműködés hatása a termékenységre (+tippek!)

A pajzsmirigy-alulműködés a termékenységi problémák egyik vezető oka: elsősorban a párok női tagjait érinti, ugyanakkor kisebb számban a férfiak körében is előfordul. A statisztikák szerint a fogamzóképes korú nők 2-4%-ának szervezetében alacsony a pajzsmirigyhormonok szintje. Sajnos ez az állapot nem csak a teherbeesést teszi rendkívül nehézzé, de negatívan befolyásolhatja a terhességet, valamint az anya és a baba egészségét is. Szerencsére van megoldás: megfelelő kezeléssel és tudatos odafigyeléssel ilyenkor is elérhető a sikeres fogantatás és az egészséges terhesség.

Milyen kapcsolatban van a pajzsmirigy a termékenységgel?

Ha a pajzsmirigyed nem termel elegendő hormont, annak súlyos következményei lehetnek az egész szervezetedre nézve – beleértve a szaporító rendszert is.

Ez azt jelenti, hogy a pajzsmirigy alulműködése megnehezítheti a fogantatást a babát tervező párok számára. 2015 augusztusában jelent meg egy tanulmány a Journal of Pregnancy című szaklapban, mely több mint 11 ezer nő részvételével készült és megerősítette: a pajzsmirigy-alulműködéssel küzdő nőknél kisebb a teherbeesés esélye – és nagyobb a valószínűsége annak, hogy több időbe telik a teherbeesés – mint az egészséges nőknél.

Ennek oka, hogy a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő nőknél sok esetben a tüszőrepedés (ovuláció) rendszertelenül, vagy éppen egyáltalán nem következik be. Ennek hátterében komplex hormonális folyamatok állnak. A hipotalamusz az ún. TRH termelésének fokozásával próbálja jobb belátásra bírni a pajzsmirigyet. Ez az agyalapi mirigyre hat, ami több TSH-t (pajzsmirigyserkentő hormont) kezd el termelni. A TRH emelkedés hatására azonban az agyalapi mirigyben a prolaktin nevű hormon termelése is fokozódik. A prolaktin túlzott mértékű elválasztása gátolhatja az LH (luteinizáló hormon) és FSH (tüszőérlelő hormon) termelését, melyek nélkülözhetetlenek a peteéréshez és tüszőrepedéshez.

A pajzsmirigy-alulműködés a férfiak termékenységére is hatással lehet. Habár a betegség ritkábban fordul elő férfiaknál, az alulműködő pajzsmiriggyel rendelkező férfiak libidója és spermiumszáma alacsonyabb lehet a normálisnál. Egy 2013 novemberében, a Frontiers of Endocrinology című szaklapban megjelent cikk a tudományos vizsgálatok áttekintése alapján arra jutott, hogy a pajzsmirigyzavarok negatívan befolyásolják a spermatogenezist.

A pajzsmirigy-alulműködés egyik legjellemzőbb tünete a fáradékonyság, férfiak és nők esetében egyaránt. A kimerültség csak tovább rontja a teherbeesés esélyeit, hiszen ritkábbá válhatnak miatta a szexuális együttlétek.

Honnan tudhatod, hogy pajzsmirigy-alulműködésed van?

Ha a pajzsmirigy-alulműködés tüneteit tapasztalod magadon – fáradékonyság, a hidegre való fokozott érzékenység, székrekedés, bőrszárazság, súlygyarapodás, izomgyengeség, szokatlanul erős vagy szabálytalan menstruációs vérzés – akkor látogass el orvosodhoz és kérj kivizsgálást!

Egy egyszerű vérkép vizsgálattal megállapítható, hogy megfelelően működik-e a pajzsmirigyed. A teszt a véredben lévő thyreoideastimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon mennyiségét méri meg, aminek magas szintje pajzsmirigy-alulműködésre utal. A szakértők jelenleg a TSH normál tartományát 0,3-3 mIU/L közé teszik, bármilyen 3 feletti értéket alulműködő pajzsmirigynek tekintenek.

Egyes endokrinológusok úgy vélik, hogy a 2 mIU/L feletti TSH érték már a pajzsmirigy gyenge működését jelezheti, és az ilyen értékkel rendelkező nőknél előfordulhatnak problémák a teherbeeséssel, illetve a terhesség megtartásával. Van olyan kutatás, mely szerint a fogantatás előtti ideális TSH szint 2,5 mIU/L alatt van, míg más kutatások alapján 1,2 mIU/L vagy az alatt kell, hogy legyen.

Igen fontos, hogy ne csupán a TSH értéket ellenőriztesd, hanem mellette még T3, T4, szabad T3, szabad T4, rT3, valamint az ATPO szintjét is, hiszen ezek segítségével pontosítható a diagnózis, ráadásul fény derülhet a pajzsmirigy esetleges gyulladására is, mely szintén negatívan befolyásolja a terhességet.

A termékenység helyreállítása alulműködő pajzsmirigy esetén

A pajzsmirigy-alulműködés elsődleges terápiája a gyógyszeres kezelés (a tiroxin hormon tabletta formájában történő szedése). Ha a pajzsmirigyhormon-szintek visszaálltak a normális tartományba, nincs akadálya a teherbeesésnek. A pajzsmirigy, illetve termékenység ugyanakkor életmóddal is nagymértékben támogatható, sőt, a problémák gyökerét hatékonyan csak így lehet igazán orvosolni.

Táplálkozással a pajzsmirigy-alulműködés ellen

A következők azok a tápanyagok, melyek kulcsfontosságúak a pajzsmirigy egészsége szempontjából. Igyekezz kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve minőségi étrend-kiegészítők segítségével hozzájutni ezekhez.

Jód: A pajzsmirigy hormonjainak elengedhetetlen alkotórésze, hozzájárul a pajzsmirigy normál működéséhez. Az ajánlott napi jódbevitel terhesség idején 220 mcg, szoptatás idején 290 mg, míg nem terhes nőknek 150 mcg. Ügyelj arra, nehogy túl sokat szedj belőle, mert ez egyes esetekben a pajzsmirigy alulműködését is okozhatja.

Szelén: Alkotórésze 11 olyan enzimnek, amely a pajzsmirigy egészségéhez és hormontermeléséhez járul hozzá. Az ajánlott napi szelénbevitel terhesség idején 60 mcg.

Cink: Fontos szerepet játszik a pajzsmirigy egészséges működésében, hozzájárul ahhoz, hogy a T4-hormon aktív T3 hormonná alakuljon. Az ajánlott napi cinkbevitel terhesség idején 11 mg.

L-tirozin: Aminosav, ami nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormonok termeléséhez. Ha étrend-kiegészítéssel pótolod, ügyelj arra, hogy a javasolt adagot ne lépd túl. Ha pajzsmirigyhormont szedsz, az L-tirozin kiegészítő használata előtt konzultálj az orvosoddal!

Omega-3 esszenciális zsírsavak: Mérséklik a gyulladásos folyamatokat és támogatják a kiegyensúlyozott immunműködést. A legjobb források a tengeri halak, illetve halolaj kapszulák.

A-, C- és E-vitamin: Erős antioxidánsok, gyulladáscsökkentők és az immunrendszer normál működését is támogatják.

B-vitaminok: A B12-vitamin-hiány gyakori a pajzsmirigy-alulműködéses nők körében. A legjobb választás egy B-vitamin komplex szedése, hogy minden B-vitaminból elegendőt juttass a szervezetedbe.

Amit kerülj: túlzott kalóriabevitel; glutén; feldolgozott élelmiszerek; alkohol; cukor; túlzott sófogyasztás; szója; lenmag; nyers keresztesvirágú zöldségek (főzve szabad!)

Gyógynövények a pajzsmirigy egészségéért

Nincs alkalmasabb idő a gyógynövények segítségül hívására, mint a babaprojekt felkészülési időszaka. Ha pajzsmirigyhormon-tartalmú gyógyszert szedsz, akkor bármilyen étrend-kiegészítő használata előtt konzultálj az orvosoddal!

Maca gyökérTápláló szuperétel, ami támogatja az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékvese és a reproduktív szervek egészségét.

Barátcserje: Az agyalapi mirigyre hatva támogatja a hormonrendszert. Elsősorban a petefészkekre hat, de pajzsmirigy- és mellékvese-támogató hatása is lehet.

Ginzeng: Adaptogén gyógynövény, mely növeli a stresszel szembeni ellenállást. A mellékvesére és a pajzsmirigyre is jó hatással van. Ázsiai és a szibériai változata egyaránt ajánlott – utóbbi kíméletesebben élénkít.

Ashwagandha: Adaptogén, támogatja a mellékvese, a szaporító rendszer és a pajzsmirigy működését. Mivel immunmoduláns hatása van, azaz módosíthatja az immunrendszer működését, használják Hashimoto-thyreoiditis esetén is.

Édesgyökér: Adaptogén és mellékvese-támogató, valamint fitoösztrogéneket is tartalmaz, melyek kiegyensúlyozhatják a szervezet ösztrogénszintjét. Immunmoduláns hatása van. A máj egészségét is támogatja, ami szükséges a hormonegyensúlyhoz.

Gotu Kola: Támogatja a pajzsmirigy funkcióját. Használják a szubklinikus pajzsmirigy-alulműködés kezelésében, illetve támogathatja a tüszőérlelő és a luteinizáló hormon termelését alacsony pajzsmirigy működés esetén.

Tengeri alga: Természetes forrása különböző ásványi anyagoknak, például a jódnak is. Ne vidd túlzásba a fogyasztását, mert a túlzott jódbevitel gátolja a pajzsmirigy működését.

Felhasznált irodalom
natural-fertility-info.com/hypothyroidism-reproductive-health
www.everydayhealth.com/hs/healthy-living-with-hypothyroidism/hypothyroidism-impact-fertility/
www.endokrinkozpont.hu/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Pajzsmirigy + Termékenység csomag
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna