fbpx
Loading...
Cikkek
Férfi termékenységet támogató cikkek
Termékenységi vizsgálatok

Mi mit jelent a spermavizsgálaton?

Mi mit jelent a spermavizsgálaton?

Az orvosok számos paramétert megvizsgálnak, amikor a férfi termékenységet kiértékelik. A laborteszt során a férfi átadja a spermamintát az orvosnak vagy labortechnikusnak, aki mikroszkóp alá téve analizálja azt. A teszt befejezése után a kezünkbe kerülnek az eredmények – de mégis mit jelent pontosan az a sok szám? Ebben a cikkben részletesen elmondjuk, hogy a spermavizsgálat eredményét hogyan kell értelmezni.

A termékenység lényegében a valószínűségről szól. A több millió spermiumból, ami ejakuláció után a hüvelybe kerül, mindössze pár száz az, amennyi egyáltalán a petesejt közelébe jut. Még ennek a néhány spermiumnak is elég egészségesnek kell lennie ahhoz, hogy elegendő ideig életben maradjanak a női testben, amíg egy petesejt megjelenik. Ezért ha a teherbeesés a cél, minél több az egészséges spermium, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyik épségben eljut a petesejtig. Fontos azonban tudni, hogy a sikeres fogantatáshoz mindössze egyetlen egészséges spermiumra van szükség, így még ha pl. a spermiumszám alacsony is, akkor is van esély arra, hogy természetes úton létrejöjjön a terhesség.

A sperma vizsgálat olyan fontos paraméterek értékeit méri, amelyek hatással vannak arra, hogy a hímivarsejt képes-e elérni a petesejtig. Némely paraméter a spermiumtermelést és a spermiumok egészségét jelzi, míg mások az ondó minőségét és megtermékenyítő-képességét mutatják meg.

A spermavizsgálat során mért paraméterek

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health, Organization, WHO) széleskörű adatgyűjtést végzett minden egyes paraméter tekintetében, azon férfiak körében, akiknél a próbálkozás kezdetét követően kevesebb mint 12 hónapon belül sikerült a gyermeknemzés. Minden paraméterhez odaírtuk a WHO által meghatározott „normál” tartományt, amibe az egészséges férfiak 90 százaléka tartozik.

Spermiumszám

Ez a szám mutatja meg, hogy mennyi spermiumsejt található az ondó mintában. Két különböző formában is fel lehet tüntetve: spermium koncentráció (millió sejt per 1 milliliter ondó) vagy teljes spermiumszám (millió sejt az ejakulátumban). A teljes szám meghatározásához egyszerűen meg kell szorozni a spermium koncentrációt a sperma térfogattal.

A férfi termékenység alapvetően egy számjáték. Persze tény, hogy egyetlen jó minőségű spermium is elegendő a megtermékenyítéshez, de sokkal jobbak az esélyek, ha sok-sok millió jó minőségű spermium áll rendelkezésre. Ezért minél magasabb a spermiumszám, annál nagyobb a fogantatás valószínűsége.

WHO normál tartomány: 15-213 millió sejt/mL

Mi okozhat alacsony spermiumszámot?

Az alacsony hímivarsejtszám mögött sokféle ok húzódhat. Okozhatja szervi-morfológiai jelleg, mint a sok férfit érintő herevisszér-tágulat, ondóvezeték problémák, állhat gyulladás és fertőzés mögötte vagy akár kezeletlen betegségek, mint a cukorbetegség és lisztérzékenység. Bizonyos esetekben akár nem megfelelő hormonszint vagy valamilyen kemikáliának, mérgező anyagoknak való kitettség áll a háttérben. Ide sorolhatjuk bizonyos gyógyszerek szedését is.

Olyan életmódbeli negatívumok sem kedveznek a spermiumok számának és egészségének, mint az elhízás, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és a gyakori szaunázás, forró fürdők.

Spermium motilitás (%)

Nem elég, ha nagy számú spermiumsejt van jelen az ondóban, tudniuk kell úszni is és a „feladatukat” végrehajtani. A spermium motilitás százalékos formában mutatja meg, hogy a spermiumok mekkora része motilis, azaz mozgékony.

Bizonyos esetekben ezt a kategóriát lebontják további alkategóriákra, mint gyors progresszív mozgás, lassú progresszív mozgás és előre irányuló progresszív mozgás – ezek az úszó sejtek sebességét és irányát mutatják meg (az egészséges spermiumok előrefelé úsznak). Ezeket a paramétereket nehezebb számszerűsíteni és egészen változó értékek jöhetnek ki, a vizsgálatot elvégző technikustól függően.

WHO normál tartomány: 40-78%

Sperma térfogat (mL)

A sperma térfogatot elsősorban azért mérik, hogy meg tudják becsülni a teljes spermiumsejt-számot. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy az abnormálisan alacsony sperma térfogat megakadályozhatja a spermiumokat abban, hogy sikeresen elérjék úti céljukat a női szaporító szervrendszerben. Az abnormálisan magas sperma térfogat valamilyen fertőzés jele is lehet. Az orvos ez utóbbi esetben általában további vizsgálatokat hajt még végre.

WHO normál tartomány: 1.5-6.8 mL

Morfológia (%)

A morfológia azt mutatja meg, hogy a spermiumok hány százalékának normális az alakja. Előfordul, hogy a spermiumok fej- vagy farokrésze abnormális méretű vagy arányú. A spermiumsejtek morfológiáját jellemzően akkor mérik meg, ha egy pár a lombikbébi kezelést (in vitro fertilizáció, IVF) fontolgatja. A morfológiai érték és az in vitro megtermékenyítés sikeressége között bizonyítottan pozitív kapcsolat áll fenn. A morfológia ugyanakkor alapvetően kevésbé lényeges adat szeretkezés vagy a mesterséges megtermékenyítés útján történő fogantatás esetében. Ha a hagyományos megtermékenyülés esélyeit szeretnénk felmérni, akkor a spermiumszámot és a motilitást érdemes figyelni.

WHO normál tartomány: 4-44%

Egyéb paraméterek

A spermavizsgálat további paramétereket is tartalmaz, melyek általában kevésbé fontosak, de ennek ellenére befolyásolhatják a fogantatás esélyét, illetve utalnak a férfi egészségügyi állapotára is:

pH-érték: Egy savas (alacsony pH-értékű) spermaminta elzáródásra utalhat az ondóhólyag területén. A lúgos (magas pH-értékű) spermaminta oka fertőzés lehet. Ha a pH-érték nem normális, az orvos valószínűleg további teszteket fog elvégezni. Normál tartomány: 7.2-8.0

Viszkozitás: A viszkozitás azt méri, hogy a spermaminta mennyire sűrű vagy folyékony állagú. A túlságosan viszkózus ondó ronthatja a spermiumok mozgékonyságát és nehezebbé teheti a spermiumok számára, hogy eljussanak a petesejtig. A viszkozitás lehet alacsony, normális vagy magas. Az ideális érték a normális.

Elfolyósodási idő (percek): Az elfolyósodási idő azt mutatja meg, hogy a gélszerű ondó mennyi idő múlva lesz folyékony. Bizonyos idő elteltével a mintában lévő enzimek hatására a sperma gélszerű szerkezete elkezd lebomlani. Ez a folyamat segít csökkenteni a minta viszkozitását, így javítva a spermiumok úszóképességét. Normál tartomány: 15-60 perc.

Fruktóz (μmol per ejakulátum): Az ondóban találhatók szénhidrátok, így fruktóz, inozitol és szorbitol. A spermium ezeket használja tápanyagként. A sperma fruktóz-tartalma a prosztata egészségi állapotára enged következtetni. Normális esetben a mennyisége minimum 13 μmol per ejakulátum.

Fehérvérsejtek (FVS, millió sejt per mL): A spermamintában nyomokban találhatók fehérvérsejtek (vagy leukociták). A túl nagy fehérvérsejt koncentráció fertőzésre utaló jel. A fehérvérsejtek fontos részei az immunrendszernek, ezért fertőzés esetén a szervezet természetes módon több fehérvérsejtet termel, hogy könnyebben le tudja azt küzdeni. Az orvos több tesztet is elrendel, ha fertőzésre utaló jelet talál. Normál tartomány: kevesebb mint 1 millió sejt per mL

Vitalitás (%): A vitalitás azt méri, hogy a spermiumsejtek mekkora része van életben. A spermiumsejtek élettartama viszonylag rövid, ezért a normál ejakulátumnak is bizonyos része halott sejtekből áll. A túl sok halott sejt viszont problémákra utalhat. WHO normál tartomány: 58-91%

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elfogadott normálértékek:

Spermavizsgálat paramétereNormál értékek
Sperma térfogatmin. 1.5 ml
pHmin. 7.2
Spermium koncentrációmin. 15000000/ml
Teljes motilitásmin. 40%
Progresszív motilitásmin. 32%
Morfológiamin. 5% normális alak (szigorú kritérium)
Vitalitásmin. 58%
Fehérvérsejtkevesebb mint 1000000/ml

Hogyan tehetsz természetesen a spermiumok egészségéért?

Ide kattintva elolvashatod cikkünket, amiből kiderül, hogy miként lehet a spermiumok egészségét természetes úton biztosítani.

Az orvosi spermavizsgálatok menete

A paraméterek ismerete után röviden tekintsük át, milyen vizsgálatokat végeznek az andrológus szakorvosok a ondóvizsgálat során!

A nemzőképességi vizsgálatok mindig az elsők a sorban, ha a férfinál áll fenn a meddőség gyanúja. Ilyenkor több típusú vizsgálat elvégezhető, amelyek során a fentebb ismertetett paramétereket nézik meg. Ilyenek a spermium DNS fragmentáció, a HBA teszt, vagy az akroszóma reakció vizsgálata - mindezek kb. 1 órát vesznek igénybe.

A vizsgálatok során gyakran elvégzik az STD betegségekre való szűrést is, illetve készülhet baktérium tenyésztés is, hiszen bizonyos esetekben ezek állnak amögött, hogy a kis harcosok nem elég életképesek. Ez még a jobbik eset, hiszen gyógyszeres úton gyógyíthatóak.

A vizsgálatok előtt kötelezően javasolt a 3-5 napos önmegtartóztatás. Ezután “hozott vagy helyszíni” mintából készül el a vizsgálat, és 1-2 órán belül már meg is tudjuk az eredményt, amit az andrológiai konzultáción tárnak elénk. A vizsgálat előtti napokban tartózkodni kell a szélsőséges hőhatásoktól is, mint pl. szaunázás, wellness és kerülendő az alkoholfogyasztás is! Ha mi visszük a mintát, akkor annak frissnek kell lennie, maximum 1 órásnak!

A spermavizsgálat olykor pozitív eredménnyel zárul, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy biztosan a pár női felénél keresendő a hiba. Éppen ezért javasolják a szakorvosok, hogy a spermatogram vizsgálat mellett vessük alá magunkat az andrológiai vizsgálatoknak is! Ilyenkor a nemzőszerv, a heretájék és a prosztata kerül kivizsgálásra, ugyanis ezek elváltozásai, mint például a visszeresség, gyulladások, szintén okozhatnak meddőségi helyzetet.

Ha az ondóvizsgálatban a paraméterek nem megfelelőek, pár hét múlva meg lehet ismételni újra a tesztet, illetve további vizsgálatokra is szükség lehet: ilyenek az említett andrológiai/szervi vizsgálatok, valamint az immunológiai tesztek, genetikai és hormonszint vizsgálatok. Ha a vizsgálatok “rossz eredményekkel” zárulnak, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a férfi meddő. A nemzetközi felmérések alapján a meddőség illetve a megtermékenyülés elmaradása a pároknál 40%-ban a férfiak problémái miatt, 40%-ban női probléma és 20%-ban mindkét fél érintettsége miatt áll fenn.

Szeretnél otthoni tesztet végezni?

A webáruházunkban kapható Spermakoncentráció gyorsteszt tájékoztató eredményt ad (azaz nem helyettesít 1 komplett orvosi vizsgálatot!) a spermiumok koncentrációjáról, vagyis mennyiségéről. Az otthoni végezhető teszt megmutatja, hogy a spermaszám 20 millió/ml felett, vagy alatt van, ami fontos mutató lehet egy folyamatban lévő kezelés során, vagy információ egy vizsgálatot megelőzően. További részleteket a Spermakoncentráció gyorstesztről > ide kattintva találsz <.

Felhasznált irodalom
advancedfertility.com/malefactor.htm
who.int/reproductivehealth/topics/infertility/cooper_et_al_hru.pdf
Ezt láttad már?
Spermamennyiség növelése - 8 lépés ami segíthet
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna