fbpx
Loading...
Cikkek
Férfi termékenységet támogató cikkek
Termékenységi vizsgálatok

Spermium morfológia: mi okoz rossz értéket és mi a teendő?

Spermium morfológia: mi okozhat rossz értéket és hogyan javítható?

A férfiak nemzőképességének megítéléséhez elengedhetetlen a spermavizsgálat. A sperma vizsgálata során számos fontos paraméter meghatározásra kerül, egyik ezek közül az úgynevezett morfológia, ami a spermiumok alakjáról ad képet. De miért is lényeges, hogy milyen alakúak a spermiumok? Mi okozhatja az alakbeli elváltozásokat és mikor kell aggódni? Lehet-e a rossz morfológia ellen természetes módszerekkel tenni? Ebből a cikkből minden választ megtudhatsz!

Mi az a spermium morfológia és mi köze a termékenységhez?

A morfológia más szóval alaktan, a spermiumok alakjára utal, vagyis arra, hogyan néznek ki mikroszkóp alatt. Egészen pontosan a spermiumok fejének alakját és a spermiumok méretét szokták megvizsgálni. A fej alakja azért olyan fontos, mert ez határozza meg, hogy a spermium képes-e áthatolni a petesejt külső rétegén és megtermékenyíteni azt.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a morfológia a férfi nemzőképesség szempontjából nem az egyetlen és nem is a legfontosabb paraméter. Az orvosok a spermiumszámot és a spermiumok motilitását, azaz mozgékonyságát is figyelembe veszik a meddőségi kivizsgálás során. A rendellenes morfológia vagy általában a rossz spermavizsgálati eredmény még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy férfi meddő, lehet, hogy csak több időbe fog telni a gyermeknemzés.

Az abnormális alakú spermium is képes lehet a petesejt megtermékenyítésére – egy 2016-os tanulmányban például a 0% normális alakú spermiummal rendelkező férfiak 29,2%-a képes volt természetes gyermeknemzésre, míg a normális (4% vagy afeletti) morfológiával rendelkező kontroll csoportban a férfiak 55,6%-a volt képes erre. Ez egyértelműen arra utal, hogy a morfológia mellett egyéb tényezők is jelentős szerepet töltenek be a férfi termékenységben.

Azt is fontos tudni, hogy ha egy spermium abnormális alakkal rendelkezik, az még nem jelenti azt, hogy az általa hordozott genetikai anyag is sérült lenne; a legtöbb esetben teljesen egészséges.

Hogyan néz ki egy normál alakú spermium?

Egy normál spermium jellemzői:

 • Sima, ovális alakú fej, ami 5-6 mikrométer hosszú és 2,5-3,5 mikrométer széles (kisebb egy tűhegynél)
 • Jól látható sapka (akroszóma), ami a spermium fejének 40-70%-át borítja
 • Nincs semmilyen látható elváltozás a nyaki, a középső vagy a farok részen
 • Nincs olyan folyadékcsepp a fejben, ami nagyobb a fej méretének felénél

normál spermium

Kép forrása: fertilitysolutions.com.au/so-your-sperm-morphology-is-low-should-you-be-worried/

Egy spermium abnormálisnak számít, ha a fej, a nyak vagy a farok mérete vagy alakja eltér a normálistól. Ezek az elváltozások igen változatosak lehetnek, ahogy a lenti ábra is mutatja.

sperma morfológia

Kép forrása: https://fertilitysolutions.com.au/so-your-sperm-morphology-is-low-should-you-be-worried/

Milyen morfológiai értékek számítanak normálisnak?

A spermavizsgálat során mért paraméterek között a morfológia egy arányérték, ami egészen pontosan azt mutatja meg, hogy a spermiumok hány százalékának normális az alakja. A normális alakú spermiumoknak van a legjobb esélye arra, hogy megtermékenyítsék a petesejtet, ezért ez a százalék egyúttal a fogamzás esélyéről is információt szolgáltat (természetesen a sikeres fogamzás még számos egyéb tényezőtől is függ).

A különböző laboratóriumok eltérő kritériumokat használhatnak annak a megállapítására, hogy mi számít „normális” alaknak, ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az úgynevezett szigorú Kruger-kritériumok alkalmazását javasolja. Az eredmény tekintetében a legtöbb labor (és a WHO is) 4 százaléknál húzza meg a határt, vagyis ha a normál morfológiával rendelkező spermiumok aránya 4 százalék felett van, az egészségesnek számít.

Mi okozhatja az alacsony morfológiai értéket?

Több lehetséges tényező is van, ami hozzájárulhat a rossz morfológiához:

 • DNS rendellenességek: Ha a DNS nem kondenzálódik megfelelően, hiányzó vagy extra kromoszómák miatt, akkor a fej alakja abnormálissá válhat (nem minden abnormális spermium tartalmaz kromoszóma hibákat)
 • Genetikai adottságok
 • Dohányzás
 • Rendszeres alkoholfogyasztás
 • Krónikus, hosszan tartó stressz
 • Marihuána és egyéb illegális drogok használata
 • Fertőzések
 • Herevisszér-tágulat
 • A herék megnövekedett hőmérséklete
 • Mérgező anyagoknak való kitettség
 • Bizonyos gyógyszerek, pl. kemoterápiás gyógyszerek, sugárterápia, tesztoszteron injekciók

Hogyan javítható a spermium morfológia?

Mivel a férfi szervezet folyamatosan termeli az új spermiumokat, ezért a táplálkozásban és életmódban történő változtatások hatással lehetnek a jövőben képződő spermiumok egészségére. Ez jó hír, de természetesen érdemes észben tartani, hogy maga a spermaképződés (spermatogenezis) elejétől a végéig átlagosan 74 napig tart. Ebből következően bármilyen táplálkozás- vagy életmódbeli változtatás pozitív hatása kb. 2,5-3 hónap múlva tud csak jelentkezni.

1. Mozogj rendszeresen és mértékkel!

Kutatások újra és újra kimutatták: a rendszeresen edző férfiaknak magasabb a tesztoszteronszintjük és jobb a spermaminőségük a fizikailag inaktív férfiakhoz képest. Egy 2016-ban publikált tanulmányban 261, 25-40 év közötti, egészséges férfi vett részt, akik korábban csak keveset mozogtak. A 24 hétig tartó vizsgálat alatt három csoportra osztották be őket, és különböző erősségű edzésekre fogták őket. A vizsgálat végére a közepes intenzitású edzést (30 perc futás, heti 3-4 alkalommal) végző férfiaknál javult a legnagyobb mértékben a spermaminőség: 8,3%-os növekedés a sperma mennyiségben, 12,4%-os növekedés a motilitásban, és 17,1%-os javulás a morfológiában!

Habár ritka veszély, de érdemes azért megemlíteni, hogy az edzést is túlzásba lehet vinni. A túlzottan gyakran és magas intenzitással végzett edzések negatív hatással is lehetnek a tesztoszteronszintre és a spermaképződésre. Ezért érdemes mértékkel mozogni, mindig ügyelve a bemelegítésre, levezetésre és a fokozatosságra!

2. Kerüld a káros szenvedélyeket!

A dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, illetve az illegális drogok használata bizonyítottan negatívan befolyásolja a spermiumok minőségét, beleértve a morfológiát. Egy 2014-es, több mint 1200 férfi részvételével készült kutatásban megállapították, hogy a magasabb alkoholbevitel együtt jár a spermium koncentráció, spermiumszám, és a normál alakú spermiumok arányának csökkenésével. 2016-ban megjelent egy metaanalízis, ami összegezte 20 korábbi vizsgálat eredményét. Ezekben összesen több mint 5000 férfi vett részt. A szerzők azt találták, hogy a dohányzás összefügg a spermiumszám és -motilitás csökkenésével, valamint a rossz morfológiával.

3. Szabadulj meg az esetleges súlyfeleslegtől!

Számtalan tudományos kutatás igazolta, hogy az elhízás károsítja a férfi termékenységet. A testsúly növekedésével romolhat a spermiumok egészsége. Egy 2017-es tanulmányban indiai tudósok több mint 1200 férfit vizsgáltak meg és arra jutottak, hogy a túl sok súlyfelesleg kapcsolatban áll az alacsonyabb sperma mennyiséggel, alacsonyabb spermiumszámmal és az alacsonyabb spermium koncentrációval. Emellett a túlsúlyos férfiak esetében a spermiumok mozgékonysága is rosszabbnak bizonyult, illetve a deformálódott, abnormális alakkal rendelkező spermiumok előfordulása is gyakoribb volt.

4. Töltődj fel antioxidánsokkal!

Az antioxidánsokban gazdag ételek kedvezően hatnak a termékenységre, vagyis a spermiumok egészségére és minőségi jellemzőire. Kifejezetten a normál morfológiát támogathatja a C- és E-vitamin, a szelén, a cink, a likopén, a béta-karotin, a lutein és a Q10 koenzim. Ezekhez a tápanyagokhoz étrendi úton, illetve étrend-kiegészítő fogyasztásával juthatsz hozzá.

C-vitamin-forrás pl.: citrusfélék (narancs, grapefruit, citrom, lime), paprika, mangó, sárgadinnye, brokkoli, karfiol, édes burgonya. E-vitamin-forrás pl.: napraforgómag, mandula, sütőtök, spárga, kaliforniai paprika. Szelénforrás pl.: brazil dió, belsőségek, csírák, tenger gyümölcsei, zabpehely, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabonafélék. Cinkforrás pl.: osztriga, tengeri herkentyűk, máj, brokkoli, olajos magvak, zabpehely, hüvelyesek. A likopén legjobb forrása a paradicsom. Béta-karotint nagyobb mennyiségben a répa, édes burgonya, spenót, fodros kel, római saláta és a tök tartalmaz. Luteinhez legfőképpen a sötétzöld leveles zöldségek (pl. spenót, brokkoli, fodros kel) fogyasztásával juthatsz. A Q10 ugyan megtalálható élelmiszerekben is (legtöbb az állati belsőségekben), de megszokott táplálkozással szinte lehetetlen eleget biztosítani belőle, ezért étrend-kiegészítés javasolt.

5. Fogyassz több egészséges omega-3 zsírt!

A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak, különösen a DHA-nak kiemelt szerepe van a spermaképződésben. Az EPA és a DHA zsírok hatékonyan csökkentik a spermiumok egészségére károsan ható gyulladásokat és oxidatív stresszt. Kutatások szerint a meddőségi problémákban szenvedő férfiaknál az omega-3 zsírok megnövelt bevitele nagyban javítja a spermiumok minőségét, vagyis a spermiumszámot, a spermiumok mozgékonyságát és a spermiumok morfológiáját. Egy 2019-es szisztematikus irodalmi áttekintés 16 tudományos cikk alapján arra jutott, hogy az omega-3 kiegészítők szedése vagy az omega-3 étrendi fogyasztása pozitívan hat a spermaminőségi jellemzőkre.

A legjobb omega-3 források az olajos húsú halak (például lazac, hering, makréla, szardella, szardínia) és a tengeri herkentyűk (például kagylók, rákok, polipok). Ha nem szereted a halat, vagy egyszerűen nincs kedved, lehetőséged gyakran fogyasztani, akkor mindenképp érdemes halolajat tartalmazó étrend-kiegészítőt használnod (egy elég magas koncentrációjú készítményből elég napi 1 kapszulát beszedni).

6. Szeretkezz gyakran!

Sokakban él az a tévhit, hogy a termékenység, illetve a megtermékenyítés esélye azzal növelhető, ha a férfi visszafogja a szexuális életét, és „tartogatja” a spermiumokat. Ezzel szemben egy 3000 férfi részvételével készült kutatás ennek éppen ellenkezőjét mutatta ki: a spermiumok mozgási képessége 1 nap önmegtartóztatás, míg a spermiumok alakja 0-2 nap önmegtartóztatás után bizonyult a legjobbnak. A spermiumok egészsége 10 nap önmegtartóztatás után jelentős mértékben romlott. Legalább heti két szexuális együttlét bizony a spermiumok egészségét is szolgálja.

Felhasznált irodalom
healthline.com/health/sperm-morphology
fertilitysolutions.com.au/so-your-sperm-morphology-is-low-should-you-be-worried/
fertilitypedia.org/edu/symptoms/abnormal-sperm-morphology
maleinfertilityguide.com/sperm-morphology
reproductivefacts.org/
alabamareproductive.com/male-factor-infertility-sperm-morphology-and-low-sperm-count/
carolinaconceptions.com/understanding-sperm-morphology/
eurekalert.org/pub_releases/2016-12/bl-jsm120216.php
bmjopen.bmj.com/content/4/9/e005462
linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0302283816300690
webmd.com/diet/obesity/news/20170920/as-mens-weight-rises-sperm-health-may-fall
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3720081/
onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/andr.12649
verywellfamily.com/tips-to-increase-fertility-for-men-1959906
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4773819/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3048346/
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24462254
wikihow.com/Improve-Sperm-Morphology
nhs.uk/news/food-and-diet/carrots-and-lettuce-linked-to-better-sperm-quality/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Hogyan javítja a szelén a spermiumok minőségét?
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna