fbpx
Loading...
Cikkek
Férfi termékenységet támogató cikkek
Termékenységi vizsgálatok

Férfi termékenységi vizsgálatok: mire számíts, mit kérdezz?

Férfi termékenységi vizsgálatok: mire számíts, mit kérdezz?

Sajnos a statisztikák világosan mutatják, hogy a férfiak nem elég egészségtudatosak, jóval kevésbé figyelnek oda a betegségek megelőzésére és ritkábban járnak el a szükséges orvosi vizsgálatokra is, mint a nők. A férfi termékenységi vizsgálatoknál sem állnak hosszú sorok, ami elszomorító tény, hiszen a párok meddőségének feléért a férfi felelős. A babalesz.hu igyekszik ösztönzést és segítséget nyújtani a férfiak számára ezen a téren is, ezért gyűjtöttük össze ebben a cikkben a férfi termékenységi kivizsgálással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

Termékenységi vizsgálatra ajánlott elmenni, ha 12 hónap folyamatos próbálkozás után sem következik be a terhesség. Természetesen egy általános fizikai vizsgálat és orvosi konzultáció korábban is beiktatható, de tudnod kell, hogy egészséges pároknál is teljesen normális, ha a fogantatás csak több (akár 6-12) hónap után következik be.

Hova kell menned? Mire számíthatsz egy termékenységi kivizsgáláson?

Ha férfi termékenységről van szó, akkor legtöbb embernek a spermavizsgálat jut eszébe. Tény és való, hogy a hímivarsejtek állapotának ismerete rendkívül fontos, ugyanakkor önmagában ez az eredmény nem meghatározó. Számos egyéb tényező befolyásolhatja a termékenységet, ezért soha nem szabad kizárólag a spermavizsgálat eredményéből következtetéseket levonni.

A férfi nemzőképességgel az urológus, andrológus szakorvosok foglalkoznak, az első teendőd tehát keresni egyet és időpontot kérni tőle. Az orvos mindenekelőtt fizikai vizsgálatot végez el rajtad (elsősorban a nemi szervekre koncentrálva) és kérdéseket tesz fel az életmódoddal és kórelőzményeddel kapcsolatosan, például:

 • Hány évesen kezdődött nálad a pubertás?
 • Sikerült-e már korábban gyermeket nemzened?
 • Volt-e rejtettheréjűséged?
 • Van-e krónikus betegséged vagy testi panaszod?
 • Ismert-e a családban örökletes betegség?
 • Szedsz-e bármilyen gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt?
 • Volt-e mostanában vagy régebben az ágyék területét érintő sérülésed?
 • Átestél-e már valamilyen műtéten?
 • Milyen testmozgást végzel?
 • Dohányzol-e?
 • Fogyasztasz-e alkoholt, és ha igen, milyen gyakran?
 • Fogyasztasz-e kávét és/vagy egyéb koffeintartalmú italokat, készítményeket?
 • Használsz-e illegális kábítószereket (pl. marihuána, kokain, anabolikus szteroidok)?
 • Ki vagy-e téve rendszeresen mérgeknek, pl. vegyi anyagoknak, rovarirtó szereknek, sugárzásnak vagy ólomnak?

A szexuális életed is szóba jöhet, például, hogy volt-e bármilyen szexuális jellegű problémád (pl. erekciós vagy ejakulációs zavarok) vagy nemi úton terjedő betegséged (pl. gonorrhea, chlamydia, szifilisz).

A spermavizsgálat elvégzéséhez szükséges spermát vagy helyben kell produkálnod, vagy otthonról kell egy órán belül bevinned. Ennek alapfeltétele, hogy a vizsgálatot megelőző 3-5 napban nem távozhat ondó a heréből. A mintát mindig steril mintatároló edényben kell leadni (ez gyógyszertárban is kapható). Megszakított közösülés, illetve óvszerbe történő ejakulátum nem alkalmas a vizsgálathoz.

Egyéb vizsgálatokhoz vér- vagy vizeletmintára is szükség lehet. Vérvételre általában éhgyomorral kell menni, de ezt alapvetően a vizsgálat típusa dönti el (nem kell éhgyomor például genetikai, immunológiai, hormon- és vérszérum-vizsgálatok esetén). A vizeletmintát legjobb a laboratóriumba adás előtt két órával levenni. Ezek persze csak általános információk, a legfontosabb, hogy minden esetben kövesd az orvos által adott utasításokat.

Milyen vizsgálatok segítségével diagnosztizálható a férfi meddőség?

Spermavizsgálat

A spermakép meghatározása a spermiumok számának, mozgékonyságának és alaki jellemzőinek felmérését jelenti. Általánosságban elmondható, hogy minél több a normál alakkal rendelkező spermium, annál nagyobb a fogamzás esélye. De sok kivétel is van: gyakran az alacsony spermiumszámmal vagy rossz spermaképpel rendelkező férfiak is termékenyek, illetve a meddő férfiak kb. 15%-ának normális a spermaképe és sok normál alakú spermiuma van.

Mi mit jelent a spermavizsgálaton? Olvasd el az erre vonatkozó cikkünket!

Ha az első spermavizsgálat normális eredményt mutat, az orvos elvégeztethet egy második vizsgálatot is. Két normális eredmény általában azt jelzi, hogy nincs semmilyen jelentős termékenységi probléma. A normálistól eltérő értékek esetén az orvos egyéb vizsgálatokat kérhet, a probléma pontosabb beazonosítására.

Fizikai vizsgálat

A heréktől induló visszerek tágulata (varikokele) a férfi meddőség gyakori okai közé tartozik. 35-40%-os az előfordulása a meddő férfiak körében és 81%-os azoknál, akik korábban képesek voltak gyermeket nemzeni. Fizikai vizsgálattal ez a probléma felismerhető, és műtéti úton korrigálható.

Ultrahangos vizsgálat

Az ultrahang a belső szervekről készít felvételeket, az orvos így meg tudja állapítani, ha bármilyen szerkezeti elváltozás van a herékben. Az ultrahangos vizsgálat segítségével a varikokele és a szintén műtéti úton korrigálható herecsavarodás (heretorzió, torsio testis) is diagnosztizálható.

Nemi hormonok vizsgálata

A spermaképződést a tesztoszteron és egyéb hormonok irányítják. Fontos azonban tudni, hogy a meddő férfiak 97 százalékánál nem a hormonháztartás jelenti a probléma fő okát. A szakértők között nincs egyetértés a hormonvizsgálat szerepéről a meddőségi okok felderítésében.

Genetikai vizsgálat

A genetikai tesztek segíthetnek a termékenységet akadályozó tényezők és a spermaproblémák beazonosításában. A meddőség hátterében genetikai okok is állhatnak, ugyanakkor a szakértők között nincs egyetértés abban, hogy genetikai vizsgálatokat érdemes-e elvégeztetni.

Immunológiai vizsgálat

A férfi meddőséget egyes esetekben az immunrendszer hibás működése is okozhatja. Az immunológiai okok felderítésére speciális vizsgálatokra lehet szükség, ilyen például a MAR teszt, amely a spermium ellenes antitestek kimutatására szolgál.

Hogyan készülj fel a termékenységi kivizsgálásra?

 • Legyél tisztában a vizsgálat előtti teendőkkel. Amikor időpontot foglalsz, tudd meg, hogy milyen iratokat kell vinned magaddal és hogy kell-e bármit csinálnod a vizsgálat előtt. Spermaminta leadása esetén pl. fontos a 3-5 napos szexuális önmegtartóztatás.
 • Írd le, ha bármilyen tünetet tapasztalsz, még akkor is, ha számodra úgy tűnik, semmi köze nem lehet a termékenységhez vagy a nemi működéshez.
 • Írd le a legfontosabb személyes információkat, beleértve az erős stresszt kiváltó tényezőket vagy az életedben nemrégiben történt változásokat.
 • Tudd meg, hogy a családban előfordultak-e termékenységi problémák. Ha van olyan férfi vérrokonod (pl. testvér, apa), aki szintén küzdött termékenységi problémákkal vagy egyéb reproduktív gondokkal, az segíthet megfejteni a te termékenységi problémád okát is.
 • Tudd meg a szüleidtől, ha rejtettheréjűséged volt, vagy bármilyen egyéb probléma előfordult nálad születéskor vagy korai gyermekkorodban.
 • Készíts egy listát az összes gyógyszerről, vitaminról és étrend-kiegészítőről, amit szedsz. Ebbe bele kell érteni a korábban használt izomépítő hatóanyagokat és az alkohol, dohány, marihuána vagy egyéb rekreációs drogok bármilyen mértékű fogyasztását.
 • Vidd magaddal a párodat is. Lehet, hogy a párodnak is szüksége lesz vizsgálatra, ami felderíti a terhességet akadályozó termékenységi problémákat. A párod segíthet a fontos tudnivalók és tennivalók leírásában is, illetve gondolhat olyan kérdésekre is, amikre te nem.
 • Írd le egy papírra a kérdéseket, amiket fel szeretnél tenni az orvosnak.

Mit kérdezz az orvostól?

Az alábbi csak néhány példa arra, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenned az orvosnak:

 • Mit gondol, mi állhat a termékenységi problémám hátterében?
 • A legvalószínűbb ok mellett milyen egyéb okai lehetnek annak, hogy páromnak és nekem nem sikerül a fogantatás?
 • Milyen vizsgálatokra lesz szükségem?
 • A páromnak is szüksége lesz vizsgálatokra?
 • Mi a legjobb kezelési módszer számomra?
 • Milyen egyéb lehetőségeim vannak az ön által javasolt legjobb kezelési módszer mellett?
 • Vannak-e életmódbeli vagy egyéb korlátozások, amiket szükséges betartanom?
 • Forduljak meddőségi specialistához?
 • Milyen táplálkozás- és életmódbeli változtatások segíthetnek?
 • Segíthetnek-e természetes étrend-kiegészítők is a problémámon?
 • Vannak-e brosúrák vagy egyéb nyomtatott anyagok, amiket hazavihetek magammal? Milyen weboldalakra látogassak el?

A vizsgálat és konzultáció alatt bármikor kérdezz nyugodtan. Nincsenek rossz kérdések, ne tarts hát magadban semmit, hiszen ezért vagy ott. Később lehet, hogy bánni fogod, ha valamit nem mertél megkérdezni.

Felhasznált irodalom
verywellfamily.com/how-quickly-can-you-expect-to-get-pregnant-1960290
webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/male-fertility-tests
uihc.org/health-topics/varicoceles
mayoclinic.org/diseases-conditions/male-infertility/diagnosis-treatment/drc-20374780
news-medical.net/health/How-is-Male-Infertility-Diagnosed.aspx
healthcare.utah.edu/fertility/treatments/diagnostic-testing/what-to-expect.php
newyorkfertilityservices.com/fertility-treatment/male-fertility-exam/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
ProCreation férfiaknak kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna