fbpx
Loading...
Cikkek
Női termékenységet támogató cikkek
Ovuláció
Termékenységi vizsgálatok

21. napi vérvétel - progeszteronszint mérés: Mi a jó érték?

21. napi vérvétel - progeszteronszint mérés: Mi a jó érték?

Az úgynevezett 21. napi vérvételnek nagyon fontos szerepe van a női termékenység kivizsgálásában, valamint általában véve a nők hormonális és egészségügyi állapotának felmérésében. Hogy miről szól ez a vizsgálat? A cikkből minden fontos információt megtudhatsz!

Mi a 21. napi vérvizsgálat célja?

A 21. napon történő vérvétel célja a szervezetben lévő progeszteron hormon szintjének megállapítása. A „21. nap” arra utal, hogy a vérmintát a menstruációs ciklus 21. napján szokták levenni.

Miért éppen a 21. napon? A progeszteron vizsgálatot azért szokás a 21. napon végezni, mert a menstruációs ciklus 21. napja ideális esetben az ovuláció után egy héttel van. 7 nappal az ovuláció után a progeszteron szintjének elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy jelezze, megtörtént-e az ovuláció, mikor történt meg, és elegendően magas-e a progeszteron szintje ahhoz, hogy a hormon elláthassa feladatát (erről a cikkben később lesz szó).

Ha a nagy könyvben megírtak szerint tökéletes a menstruációd, akkor a ciklusod napra pontosan 28 napos, az ovulációd pedig pontosan a 14. napon következik be. Sok nőnek azonban rövidebb vagy hosszabb a ciklusa, az ovuláció pedig a 14. napnál korábban vagy később is bekövetkezhet. Ebben az esetben a 21. napon végzett vérvétel információval szolgálhat az ovulációd időpontjáról, arról, hogy ez mit jelent a ciklusod hosszára nézve, stb…

Olvass tovább, hogy megtudd, melyik a legideálisabb nap a ciklusod során a progeszteronszint kivizsgálására, milyen célja lehet a 21. napi vérvételnek és hogy közelebbről is megismerd a progeszteron terhességben betöltött szerepét.

Mikor érdemes megvizsgálni a progeszteronszintet?

Ahogy említettük, a „21. nap” nincs kőbe vésve, mert a 28 napostól eltérő ciklus esetén a vizsgálat napját a ciklus hosszának megfelelően kell meghatározni. A ciklus első napja a menstruáció jelentkezésének első napja. Vannak, akiknél a menstruációt néhány napos pecsételő vérzés vagy „barnázás” előzi meg, de ez nem számít, azt a napot kell a menstruáció első napjának venni, amikor először jelentkezik rendes vérzés.

A nemi hormonok szintjének vérvizsgálattal történő ellenőrzésekor igen fontos a megfelelő időzítés, hiszen minden egyes nemi hormonnak külön feladata van a menstruációs ciklus különböző fázisaiban (a méhnyálkahártya megvastagítása, a petesejtek érése, az ovuláció elindítása, a terhesség fenntartása, hogy az embrió folytathassa növekedését, stb.).

A progeszteron vizsgálathoz szükséges vérminta levétele más napra is eshet, mivel:

 • Előfordul, hogy a 21. napon történő vérvétel szimplán nem megvalósítható, például mert hétvégére esik a nap és zárva van a rendelő/labor vagy mert dolgoznod kell aznap. (Otthoni vizeletteszt segítségével is megmérhető a progeszteronszint, ugyanakkor a vérvétellel végzett teszt eredménye részletesebb és pontosabb.)
 • A 21. napon történő vizsgálat nem biztos, hogy pontosan visszatükrözi azt az információt, amire szükséged van. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen célból vagy kíváncsi a progeszteronszintedre: például az ovuláció pontos idejét szeretnéd megtudni vagy azt, hogy elegendő progeszteronnal rendelkezel-e a terhesség fenntartásához? Az orvosoddal egyeztess erről, hogy meg tudja határozni, melyik nap a legjobb a progeszteronszinted vizsgálatára.

Mi a célja a 21. napi progeszteron vizsgálatnak?

A hormonok feladata, hogy üzeneteket vigyenek és adjanak át a sejteknek: megmondják a testednek, hogy mit csináljon, és mikor csinálja azt. A menstruációs ciklust is meghatározott hormonok vezérlik. A menstruációs ciklus luteális, vagyis az ovulációtól a menstruáció kezdetéig tartó szakaszában a progeszteron vizsgálata segít meghatározni, hogy:

 • bekövetkezett-e az ovulációd
 • mikor következett be az ovulációd
 • elég magas-e a progeszteronszinted egy terhesség fenntartásához
 • elkezdődött-e esetleg a perimenopauza/menopauza

Az ovuláció idejének ismerete fontos, mivel ha túl korán ovulálsz, lehet, hogy a petesejtjeid nem eléggé érettek. Ha túl későn ovulálsz, az ugyancsak hatással lehet a petesejtjeid minőségére, továbbá ebben az esetben nem marad elég idő egy embrió beágyazódására.

Milyen szerepe van a progeszteronnak a terhesség kialakulásában?

A progeszteronszint csökkenése egy jelzés a testednek, aminek hatására elindul a menstruáció, ezért ha teherbe szeretnél esni, kulcsfontosságú a megfelelően magas progeszteronszint. És ha csak normális hosszúságú menstruációs ciklust szeretnél, a progeszteron jelentős szerepet játszik abban, hogy mikor kezdődik a menstruációd.

A peteérés, azaz az ovuláció után megkezdődik a progeszteron termelődése: a megérett petesejt kiszabadul a tüszőből, ami ovuláció után visszamarad és ebből lesz a corpus luteum, más néven sárgatest. A sárgatest az ovuláció utáni két hétben végig termeli a progeszteront, hogy segítsen fenntartani a lehetséges terhességet. Ha a fogamzás nem történik meg, a progeszteronszint leesik és ez jelzi a testnek, hogy következzen be a havi vérzés, amivel ismét kezdetét veszi egy új menstruációs ciklus.

Ha a fogamzás és egy embrió beágyazódása megtörténik (létrejön a terhesség), akkor a tüsző maradványa/sárgatest tovább termeli a progeszteront az első trimeszter alatt, míg a méhlepény (placenta) kialakul. A terhesség első trimeszterének végén a méhlepény átveszi a sárgatesttől a progeszteron termelésének feladatát és ezt követően a méhlepény az, ami folyamatosan termeli a progeszteront a terhesség hátralevő részében, ezzel segítve a terhesség fennmaradását, egészen a szülésig.

Egy érdekes tény: a szervezeted képes a progeszteront szükség esetén átalakítani egyéb hormonokká, például kortizollá. Ezt a jelenséget „progeszteron-lopásnak” szokták nevezni.

Amikor a perimenopauza/meopauza elkezdődik, a nemi hormonok szintje elkezd csökkenni, a menstruációs ciklus pedig megváltozik: a ciklus rövidülhet vagy hosszabbodhat, majd idővel teljesen elmarad. Különböző tünetek jelentkezhetnek, például közti vérzés, álmatlanság és hőhullámok. A 21. napi, illetve a 3. napi vérvizsgálat segítségével meghatározható a hormonok szintje, illetve az, hogy elkezdtél-e a menopauza/perimenopauza időszakába lépni. A hormonszintek általában 40 éves kor körül kezdenek változni, de egyes nőknél bekövetkezhet úgynevezett korai menopauza.

Ne felejtsd, ahhoz, hogy a szükséges progeszteronnal rendelkezz, először egy petesejtnek ki kell szabadulnia a tüszőből (ovuláció), hogy a tüsző összeesése után elkezdhesse termelni a progeszteront. Az egyéb nemi hormonok vizsgálata nagyon sokat segíthet annak meghatározásában, hogy pontosan mi is történik a menstruációs ciklusod első, ovuláció előtti szakaszában. Egy 3. napi vérvétel segít meghatározni, hogy egyáltalán növekszik-e a petesejtet tartalmazó tüsző, vastagodik-e a méhnyálkahártya, stb.

Mi az ideális progeszteronszint?

Fontos szem előtt tartanod azt, hogy minden nő más. Ebből eredően a progeszteronszintek csak átlagok – nagyon sok dologtól függően változhat, például életkorod, ciklusod, a tesztet végző labor, sőt, az is befolyásolja, hogy ettél-e a vérvétel előtt, illetve hogy reggel vagy délután vették le a vért.

A progeszteronszint mértékegysége nanogramm per milliliter (ng/mL).

A következők azok a tartományok, amelyekben a progeszteronszintnek lennie kell:

 • Posztmenopauzás nők és a menstruációs ciklus elején lévő nők: 1 ng/mL vagy alatta
 • A menstruációs ciklusuk közepén lévő nők: 5 és 20 ng/mL között
 • Az első trimeszterben lévő terhes nők: 11,2 és 90 ng/mL között
 • A második trimeszterben lévő terhes nők: 25,6 és 89,4 ng/mL között
 • A harmadik trimeszterben lévő terhes nők: 48,4 és 422,5 ng/mL között

Természetes tippek a progeszteronszint növelésére

A progeszteron hiány kezelése érdekében érdemes természetes módszereket, életmódbeli változtatásokat kipróbálni, mint például:

 • Rendszeres testmozgás
 • A testzsír csökkentése megfelelő táplálkozással, mozgással
 • A feldolgozott, génmódosított élelmiszerek kerülése
 • A hormonromboló vegyi anyagok kerülése
 • Stresszcsökkentés
 • Változatos étrend, mely gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben, olajos magvakban és egészséges telítetlen zsírokban
 • Vitaminok és ásványi anyagok bevitele, pl. C-, D-, B6- és E-vitamin, cink, magnézium
 • Gyógynövények használata, pl. barátcserje, palástfű, ligetszépe olaj
 • Természetes progeszteron krém


Felhasznált irodalom:

Felhasznált irodalom
fertilityacupuncture.ie/blog/day-21-bloods-test/
addictionlabs.com/directory/progesterone/
everymum.ie/getting-pregnant/fertility/what-do-i-need-to-know-about-the-day-21-progesterone-test/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Progeszteron + termékenység csomag
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna