fbpx
Loading...
Cikkek
Női termékenységet támogató cikkek
Termékenységi vizsgálatok

Női termékenységi vizsgálatok: mire számíts, mit kérdezz?

Női termékenységi vizsgálatok: mire számíts, mit kérdezz?

A termékenységi vizsgálatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy kiderüljön, miért nem sikerül a fogantatás, illetve milyen kezelési módszer nyújthat segítséget. Általános ajánlás, hogy ilyen kivizsgálásra akkor érdemes elmenni, ha 12 hónap védekezés nélküli próbálkozás után sem jön létre a terhesség. Ugyanakkor manapság egyre többen már a babaprojekt kezdete előtt elmennek, hogy megismerjék az esélyeiket, termékenységük általános állapotát. Ez sem rossz ötlet, de tudnod kell: a teherbeeséshez idő és türelem kell, mert havonta átlagosan csak kb. 20% a sikeres fogantatás esélye.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a meddőség hátterében körülbelül ugyanolyan arányban (40-40%-ban) áll férfi ok, mint női ok. Éppen ezért ajánlott mindkettőtöknek elmenni egy célzott kivizsgálásra. A férfi termékenységi vizsgálatokról itt találod a tájékoztató cikkünket, ezúttal pedig a női termékenységi vizsgálatokról lesz szó – olvass tovább!

Mire számíthatsz egy termékenységi kivizsgáláson?

A női termékenység, a női reproduktív rendszer rendkívül összetett, ezért nagyon sokféle oldalról meg lehet vizsgálni. Természetesen nem szokás minden esetben minden egyes lehetséges vizsgálatot elvégezni. Az invazívabb, vagyis fizikai beavatkozással is járó tesztekre, például a diagnosztikus laparoszkópiára, csak akkor van szükség, ha tünetek vagy egyéb vizsgálati eredmények indokolják vagy a meddőség oka egyéb módon nem deríthető fel.

Amennyiben szeretnél általános képet kapni egészségedről, termékenységedről vagy esetleg már egy éve próbálkoztok a teherbeeséssel, akkor keress fel egy nőgyógyászt vagy meddőségi specialistát. Az orvos először kérdéseket tesz fel életmódoddal, tüneteiddel és kórelőzményeddel kapcsolatban, majd fizikai vizsgálat, vérvétel és szükség esetén további vizsgálatok következnek.

Néhány példa azokra a témákra, amelyeket a kérdések érinthetnek:

 • Korábbi vagy aktuális egészségügyi problémáid, beleértve a krónikus betegségeket vagy műtéteket.
 • Gyógyszerek, amiket szedsz.
 • Koffein-, alkohol-, cigaretta- és drogfogyasztási szokásaid.
 • Táplálkozási, sportolási szokásaid.
 • Vegyi anyagoknak, toxinoknak vagy sugárzásnak való kitettséged, otthonodban vagy munkahelyeden.
 • Szexuális szokásaid, beleértve az együttlétek gyakoriságát, szexuális problémákat vagy szexuális úton terjedő betegségeket, illetve hogy a párkapcsolat során volt-e mással is szexuális kapcsolatod.
 • Korábbi terhesség, vetélés vagy komplikációk.
 • Fogamzásgátló módszerek, amiket korábban használtál.
 • A menstruációd gyakorisága az elmúlt egy évben.
 • Menstruációs zavarok, például rendszertelen, kimaradó menstruáció vagy pecsételő vérzés két menstruáció között.
 • Bármilyen változás a menstruációs vér áramlásában vagy nagyobb vérrögök jelenléte a menstruációs vérben.
 • Korábbi meddőségi vizsgálatok vagy kezelések.

Milyen vizsgálatok segítségével mérhető fel a női termékenység?

A női termékenységi állapot felmérését, meddőségi problémák diagnosztizálását az alábbi vizsgálatok segítik:

 • Általános nőgyógyászati kivizsgálás.
 • Kenetvétel az esetleges fertőzések felderítésére (beleértve a nemi fertőzéseket is, amelyek meddőséget is okozhatnak).
 • Vérvétel, amely segítségével ellenőrizhető a hormonális állapot vagyis az LH, FSH, pajzsmirigyhormonok, androgén hormonok, prolaktin, ösztradiol (E2) és progeszteron szintje. Bizonyos esetekben az AMH (Anti-Müller Hormon) szintjét is megnézheti az orvos – ebből következtetni lehet a petefészek kapacitására vagyis a petesejtek számára.
 • Vérvétellel a trombofília, illetve antifoszfolipid szindróma vizsgálat is elvégezhető. Ezek fényt deríthetnek olyan véralvadási zavarokra, amelyek meddőséget, vetélést okozhatnak.
 • Bizonyos vérvizsgálatokat meghatározott napokon szükséges elvégezni, az FSH szintjét a ciklus 3. napján, a progeszteron szintjét a ciklus 21. vagy 22. napján szokás megmérni.
 • Terheléses vércukor ellenőrzés (OGTT), amely gyakran kimarad a termékenységi kivizsgálásból, pedig manapság igen gyakori, hogy a meddőség hátterében PCOS (policisztás petefészek szindróma) és/vagy inzulinrezisztencia áll.
 • Ultrahang vizsgálat, amely segít a PCOS, nagyobb petefészek ciszták, miómák felderítésében. A hüvelyi ultrahang vizsgálat során a peteérés és tüszőrepedés is kimutatható.
 • Ultrahang vizsgálattal a méh formája és a méhnyálkahártya vastagsága is ellenőrizhető. Emellett az antrális tüszők száma is megállapítható ultrahang vizsgálattal – ebből az orvos képes megbecsülni a petefészekben lévő petesejtek számát.
 • HSG (hiszteroszalpingográfia) vagyis petevezeték átjárhatósági vizsgálat, amellyel ellenőrizhető, hogy a petevezetékek el vannak-e záródva és hogy milyen a méh formája.
 • Méhnyálkahártya biopszia, amely során kimetszenek egy apró szövetdarabot a méhnyálkahártyából. Ezt a vizsgálatot ritkán végzik el.
 • Hiszteroszkópia, amely során egy teleszkópszerű kamerát vezetnek át a méhnyakon át a méhbe, hogy közelebbről meg tudják nézni a méh belsejét. Ezt akkor végzik el, ha a HSG vizsgálat potenciális rendellenességeket mutatott vagy nem volt egyértelmű az eredménye. Az orvos méhnyálkahártya biopsziát is vehet a hiszteroszkópia során.
 • Szonohiszterográfia, amely során katéter segítségével steril folyadékot töltenek a méhbe, majd ultrahang vizsgálattal megnézik a méh és a méhfalak állapotát.
 • Diagnosztikus laparoszkópia, amely a leginvazívabb termékenységi vizsgálat. Ezt csak akkor végzik el, ha a tünetek endometriózisra utalnak, a petevezeték elzáródás kezelésének részeként, illetve néha megmagyarázhatatlan meddőség esetén is.

Hogyan készülj fel a termékenységi kivizsgálásra?

Először is, amikor időpontot foglalsz, tudd meg, hogy milyen iratokat, orvosi papírokat kell magaddal vinned és hogy szükséges-e valamilyen előírást követned a vizsgálat előtt. Alapvetően minden laboratóriumi vizsgálatra igaz, hogy a vérvételnek reggeli órákban, éhgyomorra kell történnie. Cukorterheléses vizsgálat esetén viszont 12 órával előtte már semmit sem szabad enni.

Írd össze az egészségeddel kapcsolatos tudnivalókat: bármilyen szokatlan tünetet, amit tapasztalsz (akkor is, ha látszólag semmi köze nem lehet a termékenységhez); a káros szokásaidat; az átlagos étrendedet; a sportolási szokásaidat; az alvási szokásaidat, az életedben jelenlevő, stresszt kiváltó tényezőket; a gyógyszereket és étrend-kiegészítőket, amiket szedsz.

Tudd meg, hogy a családban előfordultak-e termékenységi problémák (akár élő, akár már nem élő rokonnál). Ha van olyan női vérrokonod (pl. lánytestvér, anya), aki szintén küzdött fogamzási nehézségekkel korai menopauza, endometriózis vagy egyéb tényező miatt, akkor esetedben is magasabb lehet ezen problémák kockázata.

Mindenképpen írd le előre azokat a kérdéseket, amiket fel szeretnél tenni. Ha ezt nem teszed meg, előfordulhat, hogy mire eljön a vizsgálat ideje, kimegy a fejedből egy fontos kérdés vagy a vizsgálat során az izgalom miatt megfeledkezel valamiről. Ugyanígy az orvostól kapott válaszokat, tanácsokat is jegyezd le mindig!

Vidd magaddal a párodat is. Egyrészt, lehet, hogy az orvos neki is szeretne feltenni kérdéseket vagy esetleg őt is megvizsgálná. Másrészt, a párod lelki támogatást is nyújthat, segíthet a fontosabb tudnivalók és tennivalók leírásában, illetve eszébe juthatnak olyan kérdések is, amik neked nem.

Mit kérdezz az orvostól?

Az alábbi csak néhány példa arra, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenned az orvosnak:

 • Mit gondol, mi állhat a termékenységi probléma hátterében?
 • A legvalószínűbb ok mellett milyen egyéb okai lehetnek annak, hogy nem sikerül a fogantatás?
 • Milyen vizsgálatokra lesz még szükségem?
 • A páromnak is szüksége lesz vizsgálatokra?
 • Ha tudjuk a meddőség okát, idővel romolhat az állapotom, ugyanilyen marad vagy javulhat?
 • Melyik kezelési módszert próbáljuk ki először? Miért?
 • Milyen arányban jár sikerrel ez a módszer a hozzám hasonló betegeknél?
 • Vannak-e lehetséges mellékhatásai, negatív következményei a kezelésnek?
 • Milyen egyéb kezelési lehetőségek vannak az ön által javasolt legjobb módszeren kívül?
 • Vannak-e életmódbeli vagy egyéb előírások, amiket szükséges betartanom?
 • Milyen táplálkozás- és életmódbeli változtatások segíthetnek?
 • Segíthetnek-e természetes étrend-kiegészítők is a problémámon?
 • Vannak-e brosúrák vagy egyéb nyomtatott tájékoztató anyagok, amiket hazavihetek magammal? Milyen weboldalakra látogassak el?

A vizsgálat és konzultáció alatt bármikor kérdezz nyugodtan. Nincsenek rossz kérdések, ne tarts hát magadban semmit, hiszen ezért vagy ott. Később lehet, hogy bánni fogod, ha valamit nem mertél megkérdezni.

Felhasznált irodalom
verywellfamily.com/what-to-expect-during-fertility-tests-1960157
webmd.com/baby/features/fertility-tests-women
carolinasfertilityinstitute.com/female-fertility-tests-expect/
parents.com/getting-pregnant/infertility/treatments/fertility-tests-guide/
blog.scrcivf.com/10-questions-fertility-specialist-first-visit
mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/diagnosis-treatment/drc-20354313
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Férfi termékenységi vizsgálatok: mire számíts, mit kérdezz?
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna