fbpx
Loading...
Cikkek
Női termékenységet támogató cikkek
Ovuláció
PCOS - étrend, gyógynövények, tanácsok
Termékenységi vizsgálatok

Minden, amit az FSH hormonról tudni érdemes

Fsh hormon

Az FSH-ról általában akkor hallunk részletesebben, amikor meddőségi kivizsgálás során, avagy a szabálytalan női ciklus okának felderítésekor válik szükségessé az FSH hormon szint mérése. Az FSH, azaz tüszőérlelő hormon, a nőkben és a férfiakban egyaránt jelen van, az ivarmirigyek működését szabályozza: nőknél a női ciklus szabályozását befolyásolja, férfiaknál pedig a spermiumok képződésére és minőségére van hatással. Milyen következményei vannak a túl magas, vagy túl alacsony FSH szintnek? Milyen természetes módszerekkel lehet kezelni az eltérő FSH szinteket? Cikkünkből kiderül!

Mi pontosan az FSH?

Az FSH a follikuluszstimuláló hormon (tüszőérlelő hormon) rövidítése. Ez egy gonadotropin, vagyis olyan típusú hormon, mely a nemi mirigyek működését szabályozza: ez nők esetében a petefészkeket, férfiak esetében pedig a heréket jelenti.

Az FSH az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében termelődik.

Milyen szerepet játszik az FSH a nők és a férfiak szervezetében?

Nőkben az FSH indítja el és segíti a petefészek tüszők növekedését és kifejlődését. Ovuláció során ez a tüsző megreped, a petesejt kiszabadul és kialakul a sárgatest, mely progeszteront kezd termelni, vastagítja a méhnyálkahártyát és előkészíti a méhet a megtermékenyített petesejt befogadására.

FSH termelése nélkül egy nő nem tudja folytatni a reproduktív ciklusát, hiszen a petefészkei nem fognak petesejtet kibocsátani. Az FSH nem megfelelő szintje rendszertelen menstruációt vagy a menstruáció hiányát okozhatja, ezáltal termékenységi problémákhoz, meddőséghez vezethet.

Az FSH-vel kapcsolatban egy másik fontos női nemi hormont is érdemes kiemelni: a luteinizáló hormont (LH), amely szintén a menstruációs ciklust szabályozza. Az FSH a ciklus elején az ovuláció előtt támogatja a peteérést, az LH pedig a tüsző repedését segíti elő, mely során az érett petesejt kiszabadul – ezt nevezzük ovulációnak. a tüszőrepedésben és a sárgatest fenntartásában játszik szerepet. Azaz a ciklus második felében játszik fontos szerepet.

A férfiak szervezete az FSH-t a spermiumok növekedésének és fejlődésének támogatására használja fel. LH hormonok ugyancsak termelődnek a férfiaknál, ami - hasonlóan az FSH-hoz -, a spermiumok képződésére és minőségére vannak hatással.

Milyen esetben szükséges FSH tesztet készíteni?

A FSH szint normál értéke nőknél a ciklus meghatározott napjain eltér: a korai follikuláris fázisban ez 2,5-12 IU/L, a follikuláris fázisban 3,5-14 IU/L, az ovuláció szakaszban 4,5-25 IU/L, a luteális fázisban 1,7-8 IU/L. A férfiak esetében az FSH normál értéke 1,5-12 IU/L.

FSH szint ellenőrzése több esetben is indokolt, amelyet nőknél a ciklus 2-5. napján szükséges elvégezni. Nézzük a leggyakoribb okokat.

  • Menopauza vizsgálat: Ha egy nő menstruációs ciklusa rendszertelenné válik vagy egyáltalán nem menstruál, az orvos elvégeztethet egy FSH tesztet. Ha az FSH szintje magas, az azt jelezheti, hogy egy nő belépett a menopauza szakaszába.
  • Női termékenységi vizsgálat: Ha egy nő nem ovulál, akkor a kiváltó októl függően az FSH szintje lehet túl magas vagy túl alacsony is.
  • Férfi termékenységi vizsgálat: Férfiakban az FSH stimulálja a spermiumsejtek növekedését. Ha egy férfi FSH szintje magas, az azt jelezheti, hogy a herék nem működnek megfelelően.
  • Korai vagy kései pubertás, elhúzódó pubertás. Az orvos FSH tesztet kérhet az agyalapi mirigy működési rendellenességének kimutatására vagy annak meghatározására, hogy egy gyermek túl korán vagy túl későn lép-e be a pubertásba.

Létezik otthon, egyszerűen elvégezhető FSH gyorsteszt is, elsősorban a menopauza (klimax, változókor) kimutatására. A menopauza az utolsó menstruáció, amit átlagosan 48-52 évesen élnek meg a nők. Ha 40 éves kor előtt jelentkezik, korai menopauzáról beszélünk, míg ha az 55. életév után, akkor késői menopauzáról

Fontos figyelembe venni, hogy az FSH nem minden esetben tökéletes jelzője a menopauzának, a szintje ugyanis ingadozik perimenopauza és menopauza alatt. Az otthon mért emelkedett FSH-szint tehát nem garancia arra, hogy egy nő a menopauza korszakába lépett és teljes mértékben leállt a menstruációja. Még ha a menstruáció több hónapja ki is maradt, amíg nem telt el egy teljes év menstruáció nélkül, addig megvan az esélye annak, hogy a havi vérzés újra bekövetkezik. (Ha ez megtörténik, a 12 hónap számolását újra kell kezdeni.)

Érdemes tehát a menopauza gyorsteszt pozitív eredménye mellett a jellemző tünetekre is figyelnünk, valamint konzultálnunk az orvossal a további teendők és a megfelelő diagnózis érdekében.

Mit jelez az FSH magas vagy alacsony szintje?

Az FSH emelkedett szintje olyan betegségekre és állapotokra hívhatja fel a figyelmet, mint a petefészek funkció csökkenése vagy petefészek-elégtelenség, a menopauza (klimax), az alacsony progeszteronszint, a policisztás ovárium szindróma (PCOS), az inzulinrezisztencia, a 2. típusú autoimmun poliendokrin szindróma, a petefészek vagy a here daganata.

Az FSH növekedése a megtermékenyítésre alkalmas, jó minőségű petesejtek és embriók termelésének csökkenését is jelezheti. Gyakori oka ennek az életkor. Az életkor előrehaladtával minden nő termékenysége hanyatlásnak indul és kevesebb petesejt érik meg a petefészkekben. A fennmaradó petesejtek minősége rosszabb, mint fiatalabb korban.

Az FSH tesztet egyéb, a luteinizáló hormon, ösztradiol és a progeszteron szintjét meghatározó tesztekkel együtt a petefészek tartalék kapacitásának meghatározására is használhatják. A petefészek tartalék kapacitása egy nő életkorral összefüggő termékenységi esélyeit tükrözi. A magas FSH-szint azt jelenti, hogy egy nőnél az életkorában elvárthoz képest alacsonyabb a teherbeesés esélye. Ez nem jelenti azt, hogy a teherbeesés lehetetlen, de nehezebben sikerülhet és meddőségi kezelésre lehet szükség.

Férfiak esetében a magas FSH-szint arra utal, hogy a herék nem működnek megfelelően, esetleg károsodás érte őket valamilyen betegség (pl. alkoholfüggőség) vagy kezelés (pl. röntgensugárzás vagy kemoterápia) miatt.

Alacsony FSH szint

Az FSH alacsony szintje azt jelezheti, hogy a nő szervezete nem termel petesejteket, illetve a férfi szervezete nem termel spermiumokat. Ez lehet annak a következménye, hogy az agy hormonirányító központjai, a hipotalamusz vagy az agyalapi mirigy, nem működnek megfelelően, vagy egy daganat megzavarja az agy FSH-termelést szabályozó képességét.

A stressz és a kóros soványság ugyancsak kihatással lehet az FSH értékekre.

Hogyan lehet kezelni természetes módon az eltérő FSH szinteket?

A túlzottan magas vagy túlzottan alacsony FSH-szint kezeléséhez a probléma gyökerét kell megtalálnunk és arra kell megoldást keresni. A rendellenes FSH-szint ugyanis nem maga a betegség, hanem valamilyen rendellenes működésnek a tünete, ezért pusztán az FSH csökkentése/növelése olyan, mintha egy lázat aszpirinnel szeretnénk kezelni, ahelyett hogy a lázat kiváltó fertőzést kezelnénk antibiotikummal.

A legjobb tehát, ha orvosunkkal együttműködve először a nem megfelelő FSH-szint hátterében álló okot találjuk meg, és ezután célzottan próbáljuk kezelni, táplálkozás- és életmódbeli változtatásokkal, illetve étrend-kiegészítés segítségével.

Mindemellett egyértelműen vannak olyan lépések, melyeket fontos megtennünk azért, hogy a hormonrendszerünk kiegyensúlyozottan működjön és a termékenységünk is javuljon. Íme néhány tanács a túlzottan magas vagy alacsony FSH szint természetes módszerrel történő kezeléséhez.

Az egészséges testsúly fenntartása

Az inzulinrezisztencia és a vércukorszint nagy hatással van az endokrin rendszerre és a hormonok szintjére. Éppen ezért az egészséges testsúlyunk fenntartása nagyon fontos az egészséges hormonális működéshez.

A stressz csökkentése

Ha folyamatosan stressz hatása alatt vagyunk, a szervezetünk stresszhormonokat választ ki és a többi hormon termelése zavart szenved. A hormonális rendszer egészségének javítása érdekében érdemes fellépni a stressz ellen, például jóga, meditáció, masszázs vagy rendszeres edzés segítségével.

Esszenciális zsírsavak

A hipotalamusznak esszenciális zsírsavakra és egyéb tápanyagokra van szüksége az optimális működéshez. A mirigyrendszer ezeket a zsírsavakat használja a hormonok előállításához. A többszörösen telítetlen omega-3 zsírok a hormonok építőkövei, hiányuk esetén jelentős hormonális problémák alakulhatnak ki. Fontos, hogy táplálkozásunk összetételével biztosítsuk a szükséges mennyiséget.

Tengeri zöldségek és sötét színű leveles zöldségek

A tengeri zöldségek, például a tengeri moszat, a nori alga és a wakame alga, nagy mennyiségben tartalmaznak az endokrin rendszer számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat. Ezeket kulcsfontosságú beépíteni étrendünkbe.

Maca gyökér

A maca egy adaptogén gyógynövény, mely a hormonrendszerre is pozitív hatással van. A női szervezetben a maca az egészséges ösztrogénszintet támogatja, ami nagyon fontos, hiszen a rossz időpontban túlzottan magas vagy éppen alacsony ösztrogénszint a teherbeesést és az egészséges terhességet is megakadályozhatja. Férfiak esetében a maca a tesztoszteronszintre hat pozitívan, így a libidót és az egészséges spermiumok mennyiségét is növelheti.

Barátcserje

A barátcserje (vitex) az agyalapi mirigy serkentése és normalizálása útján fejti ki a hatását. Alkalmazásával szabályozható az FSH/LH hormonok szintje: elősegíti a luteinizáló hormon termelését, miközben enyhén gátolja a follikuluszstimuláló hormon kiválasztását. Ez közvetetten növeli a progeszteron termelését és a sikeres terhesség bekövetkezésének és fenntartásának az esélyét. A barátcserje a magas prolaktinszintet is csökkenti, ezzel segít helyreállítani az egyéb hormonok, ideértve az ösztrogén és progeszteron egyensúlyát, javítja a termékenységet, valamint csökkenti a PMS és a menopauza tüneteit.


Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Barátcserje kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna