fbpx
Loading...
Cikkek
Lombikbébi sorozat

Lombik 40 felett: tudnivalók, tennivalók, motiváció

Lombik 40 felett: tudnivalók, tennivalók, motiváció

Ez a lombikbébi cikksorozat 8. cikke, a sorozat többi részét ide kattintva fogod találni!

Ha szeretnél értesítést kapni minden új cikkről, amit a lombikprogrammal kapcsolatban megjelentetünk, ide kattintva feliratkozhatsz a kizárólag erre vonatkozó hírleveleinkre!

Ha pedig szeretnél értesítést kapni mindenféle egyéb témában kikerülő új cikkünkről és akcióinkról, akkor itt iratkozz fel hírleveleinkre!


A lombikbébi-kezeléseken résztvevő nők kb. fele 40 év feletti. Nagyon sokféle oka lehet annak, hogy a gyermekvállalás ebbe a későbbi életkorba tolódik – a karrier, a tökéletes pár megtalálása vagy az anyagi biztonság elérése is gyakori magyarázat erre. A spontán fogantatás valószínűsége sajnos 35 éves kor után számottevően csökken, de a lombikprogram (IVF) kellő tudatossággal, elszántsággal és profi szakemberekkel kombinálva a legtöbb 40-en túli nő számára elhozza a kívánt gyermekáldást. Ebben a cikkben először általánosságban szót ejtünk a 40 feletti „lombikozásról” és annak nehézségeiről, majd praktikus, hasznos tanácsokkal is ellátunk téged.

Teherbeesés 40 után – ezért nem olyan könnyű, mint előtte

Normális körülmények között egy 40 éves nőnek minden hónapban körülbelül 4-5% esélye van a természetes fogantatásra. Sajnos ez a szám az életkor előrehaladtával, a 40-es évekre csak tovább zuhan, 45 évesen már csak körülbelül 1%. Összehasonlításképp egy 30 éves nőnek minden egyes hónapban nagyjából 20% az esélye a teherbeesésre.

Ezek természetesen csak statisztikai adatok. Egyes nőknek még 40-es éveikben sem kell küzdeniük a teherbeesésért, és akár több gyermekük is születik 40 felett. Másoknak (és lássuk be, inkább ez a gyakoribb) több időt és több erőfeszítést igényel a gyermekvállalás ebben a korban. De miért is van ez így?

 Csökkenő petesejtszám

A petefészek-tartalék azaz a petefészekben lévő éretlen petesejtek száma az életkor előrehaladtával elkerülhetetlenül csökken. A tudomány jelenlegi állása szerint minden nő adott számú petesejttel jön a világra, és ezek előbb-utóbb elfogynak. Amint elkezdődik a menstruáció, havonta kb. 1000 éretlen petesejttel csökken a tartalék – de minden hónapban csak egyetlen egy petesejt érik meg.

A legtöbb nőnek 40 éves korára kb. 5000 petesejtje marad. Ezt a számot tovább csökkenthetik olyan tényezők, mint az endometriózis, petevezeték-elzáródás, petefészekműtét, dohányzás, kismedencei fertőzés, kemoterápia/sugárkezelés, autoimmun betegségek és a genetikai rendellenességek is.

Hanyatló petesejt minőség

A petesejt minőségnek rendkívül fontos szerepe van abban, hogy saját petesejttel teherbe tud-e esni egy nő 40 éves kor felett. Jelenleg a petesejtek minőségének legjobb jelzője az életkor. A kor előrehaladtával növekszik a genetikailag rendellenes petesejtek aránya, melyek kisebb eséllyel termékenyülnek meg vagy ágyazódnak be, és ha beágyazódnak, akkor is nagyobb a vetélés esélye.

Bár minden nőnek, még a 20-as éveikben lévőknek is, vannak genetikailag rendellenes petesejtjei, ezeknek az aránya sajnos 35 és 45 éves kor között rendkívüli mértékben megugrik. 25-30 évesen a petesejtek kb. 75%-a, 40 éves korra kb. 40%-a, míg 44 éves korra akár csak 10-20%-a egészséges.

Teherbeesés 40 után – mesterséges megtermékenyítéssel

Jó hír, hogy a petefészek nincs rosszabb állapotban 40 év felett, mint előtte. A petefészek életkora nincs hatással a beágyazódási rátára – ezt kutatások és a donor petesejtekkel végzett lombikbébi-kezelések kiváló eredményei is igazolják. A petesejtek számát és minőségét érintő kihívások viszont sajnos mesterséges megtermékenyítésnél is ugyanúgy érvényesek (ha saját petesejtről van szó).

A lombikbébi-kezelés (IVF) sikerességét sok tényező befolyásolja, az életkor ezek közül kiemelten fontosnak számít, de közel sem ez az egyetlen tényező. Akárhogy is, megkerülhetetlen tény, hogy a statisztikai adatok alapján 40 év felett nehezebb sikert elérni.

35-37 év alatt a saját petesejttel történő kezelés az esetek 40-50%-ában sikeres (ez az élveszülések aránya). 38-40 év között ez az arány már inkább 25%-hoz közeli, 40 évesen kb. 25%, 41-42 évesen kb. 15%, 43 évesen és afelett pedig már 5% alá esik. 45 éves kor felett a lombikbébi-kezelést nem javasolják és Magyarországon is csak 45 éves korig finanszírozza az állam a beültetést.

Tippek és tudnivalók a 40 év feletti lombikbébi-kezeléshez

1. Légy tájékozott, tudatos és elszánt!

Ha 40 felett vágsz bele a „lombikozásba”, akkor fontos, hogy ismerd az előző pontokban felvázolt kihívásokat, de még fontosabb az, hogy ezek miatt egy fikarcnyit se veszíts az akaraterődből. Ne hátrálj, ne hezitálj, sőt, épp ellenkezőleg: inkább légy még elszántabb és céltudatosabb! Tájékozódj megbízható forrásokból és ezek alapján, illetve kezelőorvosoddal szorosan együttműködve igyekezz minden tőled telhetőt megtenni a hőn vágyott gyermekáldás eléréséért.

2. Természetes úton való próbálkozás vagy egyből lombik?

Az általános orvosi ajánlás 40 év feletti nők számára az, hogy 3 hónap sikertelen természetes próbálkozás után keressenek fel egy meddőségi szakembert, intézetet. Persze ezzel csak akkor érdemes foglalkozni, ha van rendszeres menstruációd és nincs szervi vagy hormonális problémád. Egyes nők még 40 felett is néhány próbálkozás után természetes úton teherbe esnek.

Mivel az idő igen értékes ebben az életkorban, sokan úgy döntenek, hogy kihagyják a több hónapig tartó természetes próbálkozást és egyből szakemberhez fordulnak (akár úgy is, hogy az orvosnak azt füllentik, megvolt a 3 havi próbálkozás) a szükséges kivizsgálások és a lombikprogram mielőbbi megkezdése érdekében.

Érdemes mindkét opciót mérlegelned a pároddal, mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek, az azonban fontos, hogy ne úgy tekintsetek egyikre sem, mint jó vagy rossz döntés.

3. Tudd és kövesd nyomon a vizsgálati értékeidet.

Ideértendők a petefészek-tartalékról információt adó szérum hormonszintek, mint az anti-Müllerian hormon (AMH), a ciklus 3. napján mért follikulusstimuláló hormon (FSH), az ösztradiol, illetve az antrális follikulusszám (AFC). A tudás hatalom, főleg, ha termékenységről van szó. Ismerd meg, hogy mit mutatnak ezek az értékek, miért fontosak, és hogyan változnak az idő előrehaladtával.

Iránymutatások alapján az AMH normál értéke 38-40 évesen 1,1 ng/ml, 41 év felett 0,5 ng/ml. Az FSH normál értéke 38-40 évesen 8,4 mIU/ml alatti, 41 év felett 8,5 mIU/ml alatti. Az AFC hüvelyi ultrahangos vizsgálat, amely előrejelzi a petefészek-választ és a terhességi kimenetelt, valamint a megfelelő gyógyszereket és kezelési protokollt is meghatározza.

4. Javítsd a petesejt minőséget egészséges életmóddal és étrend-kiegészítéssel.

Az étrended, az életmódbeli döntéseid és az étrend-kiegészítés egyaránt segíthet a petesejt minőség javításában. Egy petesejt érése nagyjából 90 napot vesz igénybe, ezután kerül a petevezetékbe ovuláció során. Ebből adódóan a meddőségi szakértők azt javasolják, hogy legalább 3-4 hónappal a lombikprogram előtt kezdd el az étrend- és életmódbeli változtatásokat (minél előbb, annál jobb).

Iktasd ki az alkoholt, a koffeint és a dohányzást, aludj napi 7-8 órát, kezeld a stresszt, légy fizikailag aktív (heti 150 perc mérsékelt intenzitású mozgás, pl. úszás, biciklizés, tempós séta, vízi aerobik), és kövess növényi fehérjékben, telítetlen zsírokban, zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag termékenységi étrendet. Korábbi cikkeinkben bővebben is olvashatsz az étrend- és életmódbeli lépésekről: 1. rész, illetve 2. rész.

Étrend-kiegészítés terén a legalapvetőbb egy kellően komplex, minden vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazó terhesvitamin szedése. Pozitív, de még nem teljesen bizonyító erejű kutatási eredmények szerint a Q10 koenzim (napi 100-200 mg), az omega-3 zsírsavak, az alfa-liponsav, a mio-inozitol (napi 4 gramm), és az N-acetil-cisztein is támogathatja a petesejtek egészségét.

5. A spermium is ugyanolyan fontos, mint a petesejt!

Nagyon gyakran a párok női tagjára helyeződik minden felelősség, mintha csak és kizárólag a nő lehetne felelős azért, hogy nem sikerül a babaprojekt. Pedig a megtermékenyülés folyamatában mindkét félnek – vagyis a petesejt mellett a spermiumnak is – egyformán szerepe van. Ezért fontos az átfogó spermavizsgálat, beleértve akár speciális teszteket is, mint a DNS fragmentáció, HBA teszt, akroszóma reakció, ROS.

Egy férfi táplálkozásával, életmódjával is sokat tud tenni a spermakép (spermiumok számának és minőségének) javítása érdekében. A stressz, dohányzás, alkoholfogyasztás, túlsúly, mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás is negatívan befolyásolhatja a spermaképet. A cink, szelén, C-, D- és E-vitamin, Q10 koenzim és L-karnitin kutatások szerint javíthatja a spermaképet.

6. Hozd ki a legjobbat a helyzetből, és ne marcangold magad!

Könnyen előfordulhat, hogy kínzó gondolatok járnak a fejedben - például dühös vagy az életre, magadra vagy a párodra, amiért eddig vártatok, már más rangsort állítanál az gyerekvállalás és egyebek között.

Hidd el, nem vagy egyedül, nagyon sok 40 körüli vagy 40-es nő ilyesmikre gondol. Ez normális dolog. Most azonban ideje elereszteni ezeket a gondolatokat, végy egy jó mély levegőt… és fújd ki. És inkább helyettesítsd be ezzel a negatív gondolataidat:

Megvártam, hogy 100%-ig biztos legyek benne: készen állok a gyerekvállalásra. Nagyon fontos volt számomra, hogy minden a helyén legyen. Most ez végre így van. Készen állok az anyasághoz vezető utamra – bármilyen göröngyös is legyen ez az út.

Ki tudod ezt mondani? Megvártad a tökéletes időpontot. Ez most van. Számodra most. Ne érezz dühöt vagy szégyent, ne figyelj mások véleményére, csak mondd azt, hogy most végre készen állsz. Nem számít, mások mit gondolnak, csak az, hogy te megbékéltél önmagaddal. Ennyi a lényeg!

7. Fontoljátok meg az embriófagyasztás lehetőségét.

A klinikákon nem ritka tapasztalat, hogy egy nő 40 éves korában sikeres lombikbébi-kezelésen esik át, gyereke születik, majd 3 évvel később visszatér. Szeretne még gyereket, de már bánja, hogy a be nem ültetett, de életképes embriókat nem fagyasztatta le, amikor volt rá lehetősége.

Tájékozódj az embriófagyasztásról, konzultálj a kezelőorvosoddal és a pároddal közösen döntsetek erről az opcióról. A be nem ültetett, életképes embriók sorsáról ti döntötök. Jogilag három opció is van: megsemmisítés, lefagyasztás és adományozás (más pároknak vagy tudományos célokra). A lefagyasztás 5 évre szól, ezután ismét nyilatkozni kell, hogy újabb 5 évvel meghosszabbítsák-e a fagyasztott embriók tárolását. 10 év után a tároló intézet dönthet a sorsukról.

8. Fontoljátok meg a donor petesejt vagy donor embrió használatát

Ahogy fentebb már írtuk, 40 év felett nem a petefészek állapota, hanem a petesejtek számának, illetve minőségének hanyatlása az, ami akadályokat görget a sikeres természetes fogantatás és lombikbébi-kezelés elé. Ezért az adományozott petesejt vagy adományozott embrió segítségével végzett kezelésekkel nagyon remek eredmények érhetőek el.

Ez a terület azonban jogilag szigorúan szabályozott, érdemes gondosan utánanézni a feltételeknek, konzultálni a kezelőorvossal. A petesejtek és embriók adományozásának, beültetésének feltételeiről az 1997. évi CLIV. törvény IX. fejezetében, illetve a 30/1998. (VI. 24.) NM rendeletben olvashatsz többet.

Amit még érdemes tudni 40 év feletti lombikbébi-kezelés esetén

Előrehaladott anyai életkor esetén javasolt preimplantációs genetikai szűrés (PGS) elvégzése, amely segít kiválasztani az egészséges (kromoszóma-rendellenességtől mentes) embriókat a beültetéshez. Ez fontos, hiszen az életkor előrehaladtával lényegesen növekszik a kóros embriók gyakorisága.

Ha létrejött a terhesség, akkor a prenatális (szülés előtti) vizsgálatok elvégzése is rendkívül fontos, ugyanis 40 év felett egyes veleszületett rendellenességek kockázata is növekszik. Prenatális szűrés és diagnosztika segítségével kimutathatóak a kromoszóma-rendellenességek (pl. Down-szindróma, Patau-szindróma, Edwards-szindróma) és a fejlődési rendellenességek (pl. nyitott gerinc, lyukas szív) is.


Ezt a bejegyzést a babalesz.hu szakértői csapata írta, lektorálta Dr. Szilágyi Imre nőgyógyász.


Forrás:

cnyfertility.com/getting-pregnant-after-40/

cdc.gov/art/artdata/index.html

createfertility.co.uk/blog/your-chances-of-getting-pregnant-at-40-with-and-without-ivf

eurocareivf.com/fertility-blog/how-to-improve-your-egg-quality-for-ivf-success/

draimee.org/the-best-ivf-tips-for-women-over-40

cnyfertility.com/how-to-improve-egg-quality-after-40/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6247182/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6030611/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5203687/

mdpi.com/1422-0067/22/17/9541

fertstert.org/article/S0015-0282(12)02443-0/fulltext

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5728865/

ndnr.com/anti-aging/fertile-over-40/

eurocareivf.com/fertility-blog/ivf-over-40-what-you-should-know/

Ezt láttad már?
Ovuláció 35-40 éves kor körül: Tudnivalók és 7 hasznos tipp!
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna