fbpx
Loading...
Cikkek
Női termékenységet támogató cikkek
Ovuláció

Ovuláció 35-40 éves kor körül: Tudnivalók és 7 hasznos tipp!

Ovuláció 35-40 éves kor körül: fontos tudnivalók és 7 hasznos tipp!

Életkorunk előrehaladtával a testünk elkerülhetetlenül változásokon esik át. A termékenység is változik az életkorral, különösen nők esetében. Habár napjainkban már egyre többen vállalnak 35, vagy akár 40 év felett is gyereket, és kevesebb tévhit is kering ezzel kapcsolatban a köztudatban, a 35 sokak számára még mindig egyfajta „bűvös korhatár”, amitől rettegni kell. De van-e ebben bármilyen igazság? Hogyan hat az életkor a termékenység kulcsfontosságú részére, az ovulációra? Mik a tudományos tények? A cikkből megkapod az összes választ!

Az ovuláció és a menstruációs ciklus

Termékeny éveik alatt a nők rendszeresen, havonta menstruálnak, mivel testükben havi rendszerességgel bekövetkezik az ovuláció (peteérés). A petesejtek folyadékkal és hormontermelő sejtekkel teli gömbökben, úgynevezett „tüszőkben” érnek meg.

A menstruációs ciklus első szakaszában (follikuláris fázis) az agyalapi mirigy elkezdi termelni a tüszőérlelő hormont (follikuluszstimuláló hormon, FSH). Az FSH mindkét petefészekben stimulálja a tüszőket, amitől azok egy része (3-30 darab) gyorsabban kezd el növekedni. Normális esetben a növekedésnek induló tüszők közül csak egyetlenegy érik meg és ebből lökődik ki egy petesejt (ez az ovuláció). A többi tüsző abbahagyja a növekedést és leépül.

Ha a petesejtet egy hímivarsejt megtermékenyíti, beágyazódik a megvastagodott méhnyálkahártyába (endometrium), és létrejön a terhesség. Ha ez nem történik meg, akkor a méhnyálkahártya leválik és kilökődik, azaz bekövetkezik a menstruáció.

Az életkor és az ovuláció

Az ovulációban az életkor előrehaladtával változások jelentkezhetnek. Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres ovuláció egészen a 30-as évek végéig vagy a 40-es évek elejéig fennmarad. Ugyanakkor előfordul, hogy egyes nők ebben az időszakban vagy ezen időszak felé közeledve már ovulációs és termékenységi problémákat tapasztalnak.

Az életkorral összefüggő termékenységcsökkenés leggyakoribb oka a kevésbé rendszeres ovuláció. 35 éves kortól kezdve egyre jellemzőbb, hogy egy-egy ciklusban nem következik be az ovuláció. Emellett másik fontos tény, hogy az életkor előrehaladtával a petesejtek száma és minősége is törvényszerűen hanyatlásnak indul.

Legtöbb nőnek a 20-as éveiben van a csúcson a termékenysége. Egy fokozatos, de jelentős hanyatlás kezdődik nagyjából 32 éves korban. Ez azt jelenti, hogy 33 évesen a fogamzás esélye a nők többségénél már alacsonyabb, mint mondjuk 28 évesen. 37 éves kor körül a termékenység csökkenése gyorsabb ütemet vesz fel.

Kutatások szerint egy 30 éves nőnek minden hónapban 20 százalék esélye van a teherbeesésre, 40 évesen 5 százalék. Fontos, hogy ezt nem szabad összetéveszteni az összességében vett eséllyel, az adatok egy hónapra vonatkoznak, nem pedig egy évre. Egy 782 pár részvételével készült kutatás a fogamzás esélyét vizsgálta, közvetlenül az ovuláció előtt történő együttlét esetén. A nők a testhőmérséklet mérésével követték az ovulációjukat. A kutatók alábbi megállapításokra jutottak:

  • A legtermékenyebb nap a fiatalabb és valamivel idősebb nőknél egyaránt az ovuláció előtt két nappal volt.
  • A 19-26 éves nőknél a legtermékenyebb napon történő együttlét esetén 50% volt a teherbeesés esélye.
  • A 35-39 éves nőknél ez az esély 29% volt.

Az ovuláció és petesejt minőség támogatása 35-40 éves kor felett

Jelen ismereteink szerint minden nő adott számú petesejttel születik, tehát a petesejtek számát nem lehet növelni. Az egészséges, rendszeres ovuláció ugyanakkor természetes módszerekkel is támogatható, ahogyan a petesejtek minősége is javítható.

Először is, ha 35-40 év körüli nőként maximalizálni szeretnéd a fogamzás esélyét, akkor fontos, hogy a megfelelő időben történjen a szexuális együttlét. Ehhez tudnod kell, hogy az ovuláció mikor következik be. Figyeld a tested jeleit, illetve használj ovulációs tesztet! Olvasd el vonatkozó cikkünket, amelyben részletesen is bemutatjuk az ovuláció 8 jelét >>> 

A petefészek funkció és a petesejt minőség javítását segíthetik az alábbi lépések:

1. Ne dohányozz!

A dohányzás tartósan felgyorsítja a petesejtek csökkenését a petefészkekben. A cigarettákban található káros anyagok DNS-mutációt idézhetnek elő a petesejtekben, amitől azok alkalmatlanná válhatnak a fogamzásra. Tudományos vizsgálatok a cigarettafüstben több mint 7000 vegyi anyagot mutattak ki! A petesejtek jó egészségének fenntartása érdekében tartózkodj az aktív és passzív dohányzástól is!

2. Kerüld a stresszt!

A krónikus stressz hatására megemelkedik a szervezetben bizonyos hormonok szintje, például a kortizolé és a prolaktiné. Ezek a hormonok megzavarhatják vagy megakadályozhatják az ovulációt, ami a petesejt termelődést is negatívan befolyásolhatja. A stresszcsökkentést segítheted például jógával, meditációval, edzéssel vagy egy meleg fürdővel.

3. Táplálkozz egészségesen!

Ha helyesen táplálkozol, azzal egész szervezeted egészségét támogatod – ez azt jelenti, hogy petesejtjeid is egészségesek és jó minőségűek maradnak, illetve a termékenységed is javul. Fogyassz sok leveles zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat, olajos magvakat, friss zöldséget, és gyümölcsöt! Részesítsd előnyben a sovány húsokat és hidegvízi halakat! Kerüld el a transzzsírokat, finomított szénhidrátokat, feldolgozott élelmiszereket vagy húsokat, illetve a túlzott só- és cukorfogyasztást!

4. Érd el normális testtömeg-indexet!

Az elhízás összefüggésben áll a termékenység romlásával, az ovulációs meddőséggel, illetve a mitochondriális funkció károsodása és az oxidatív stressz miatt a petesejt minőség csökkenésével. A túlsúly a hormonháztartást is felborítja, megzavarva ezzel az ovulációt. 18,5 és 24,9 közötti testtömeg-index (BMI) javasolt a terhesség eléréséhez.

5. Fokozd a petefészkek vérellátását!

A jó petesejt egészséget támogatja az, ha a petefészkek oxigénben gazdag vérrel vannak ellátva. A test vérellátása gyorsan lecsökkenhet dehidratáltság miatt, ezért fontos, hogy minden nap igyál legalább 1,8 liter tiszta vizet. A testmozgás is hatékony módszere a véráramlás javításának – különösen ajánlott a relaxáló és egészséges jóga (pl. lótusz póz, gyermek póz, fekvő hős póz, ülésből előrehajlás, stb.).

6. Támogasd a hormonegyensúlyt!

A hormonegyensúly felborulása rendszertelen ovulációt vagy az ovuláció teljes hiányát is okozhatja. Csökkentsd a hormonromboló vegyi anyagokkal való érintkezést! Ilyenek a BPA- vagy ftalát-tartalmú műanyagok, növényvédő szerek, festékek, oldószerek, hígítók, lakkok, öblítők, mosó- és tisztítószerek vagy a kozmetikumokban található kőolajszármazékok. Igyekezz természetes alapanyagú kozmetikumokat, tisztálkodási-, tisztító- és mosószereket választani! A felesleges hormonok és méreganyagok eltávolításában a máriatövis és az indol-3-karbinol is segíthet.

7. Vess be étrend-kiegészítőket!

Több olyan tápanyag is létezik, amiről tudományos vizsgálatok biztató eredményeket hoztak. A mio-inozitol segíthet javítani a petefészek funkciót, a petesejt minőséget és a peteérést, segíthet a normális ovulációs ciklus helyreállításában és fenntartásában. Gyakran kombinálják folsavval, ami szintén nélkülözhetetlen tápanyag a normál termékenység, sikeres fogamzás és egészséges terhesség szempontjából. A petefészek megfelelő működéséhez A-, C- és D-vitaminra, vasra, szelénre is szüksége van szervezetnek. Sokat vizsgált, igazolt tény, hogy az oxidatív stressz rendkívül rossz hatással van a termékenységre, negatívan hat az alapvető testi folyamatokra, mint a tüszőfejlődés, petesejtérés, ovuláció, hormontermelődés. Fontos ezért az antioxidánsok bevitele is, például B2-, C- és E-vitamin, cink, szelén, mangán, réz, koenzim Q10.

Felhasznált irodalom
reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/age-and-fertility/
verywellfamily.com/what-are-your-chances-of-getting-pregnant-after-35-1959931
americanpregnancy.org/getting-pregnant/trying-to-conceive-after-age-35/
hellomotherhood.com/article/234786-natural-ways-to-get-pregnant-after-40/
natural-fertility-info.com/ways-to-promote-regular-ovulation.html
fcionline.com/fertility-blog/7-tips-to-improve-egg-quality/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Mire tud a peteérés kalkulátor és az ovulációs teszt?
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna