fbpx
Loading...
Cikkek

Első trimeszter: ez történik a testeddel a terhesség elején

A terhesség átlagosan 40 hétig tart, ezen belül is három trimesztert különböztetünk meg, melyek átlagos hosszúságát 13 hétben határozzák meg. Mindhárom trimeszterben más-más folyamatok zajlanak, így a tünetek is eltérőek az egyes időszakokban. Az első trimeszter sokak számára jelent kihívást, de ez teljesen normális, hiszen ilyenkor számos fizikai és érzelmi változáson kell átesni. Ebben az időszakban a hormonszint egészen megváltozik a korábbihoz képest, ami az érzelmeket is nagyban befolyásolja, éppen ezért az ellentétes érzelmekkel sincs baj.

Az alábbi cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amit az első trimeszterről tudnod érdemes, hogy kicsit kevésbé érezd magad egyedül ebben az új helyzetben. Persze, fontos ismerni az időszak intervallumát is, de talán még lényegesebb, hogy ismerjük, milyen változások mennek végbe ilyenkor a szervezetben és mi történik a magzati fejlődésben, így ezekre mind részletesen kitérünk a későbbiek során. A cikk végén arról is olvashatsz, mit érdemes kerülni a terhesség első hónapjaiban, valamint mi az, amit mindenképp érdemes bevenni a mindennapjaidba egy gondtalan, egészséges terhesség érdekében.

A terhesség kezdete

A terhesség első időszaka tele van kérdésekkel és bizonytalansággal, hiszen egészen új élethelyzet kezdődik. A sok kismamánál jelentkező érzelmi zavarodottság együtt érkezik a test változásaival, amelyek merőben eltérnek minden korábbi tapasztalattól. Ahhoz, hogy ez az időszak kevésbé legyen rémisztő, és inkább örömteli lehessen, érdemes a lehető legjobban képbe kerülni az elkövetkező időszak jellemzőivel.

Mettől meddig tart?

 • Bár meglepően hangzik, de a terhesség kezdetét az utolsó menstruáció első napjától szokták számítani
 • az első trimeszter a terhesség 13. hetéig tart, azaz nagyjából 3 hónapot ölel fel
 • a magzati kor nagyjából nagyjából két héttel van elmaradva a terhességi kortól, hiszen a fogantatás a peteérés ideje alatt zajlik. (a terhességi kor azért is lényeges, mert ez alapján értékelik a magzat fejlődését, határozzák meg a vizsgálatok, valamint a szülés várható időpontját is)

Mit tapasztal a kismama?

A terhesség egyes jelei már igen korán felismerhetőek. Noha ebben az időszakban még nem olyan látványosak a végbemenő változások, rengeteg minden történik a szervezetben, melyet a kismamák meg is éreznek.

 • Menstruáció elmaradása – a legismertebb terhességre utaló jel az elmaradó ciklus, általában innentől gyanakszunk várandósságra. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a nők egynegyede tapasztal enyhe vérzést az első trimeszter alatt, ez az embrió beágyazódásának jele, és nem egyenlő a menstruációval.
 • Hányás, hányinger – Noha gyakran hivatkoznak reggeli rosszullétként a terhességgel érkező hányingerre, valójában sajnos nem kötődik egyetlen napszakhoz ez az állapot. Mértéke egyénenként változik, van, aki alig tapasztalja, de olyan is van, akit folyamatos rosszullétek gyötörnek. Ezért elsősorban a hormonok felelősek, de szerencsére jellemzően sem a magzat, sem a kismama megfelelő táplálkozását nem gátolják.
 • Mell megnagyobbodása, érzékenysége – A hormonok hatására a mellek érzékenyebbé válnak és megnövekednek, éppen ezért az sem ritka, hogy új, nagyobb méretű melltartót kell beszerezni. A mellekben futó vénák is láthatóvá válnak a megnövekedett vérszállítás miatt. Emellett többen tapasztalják a mellbimbók megváltozását, a bimbóudvarok elsötétedését a kezdeti időszakban.
 • Gyakori vizelés – Mivel a méh elkezd növekedni, hogy megfelelő környezetet biztosítson a magzat számára, egy idő után elkezdi nyomni a húgyhólyagot, ez okozza a gyakori vizelési ingert.
 • Kimerültség érzése – A szervezet óriási munkát végez a terhesség során, így nem meglepő, ha a kismama kimerültnek érzi magát. Az energiaszint sokak számára kicsit megemelkedik, visszaáll a második trimeszter során, de addig is érdemes sokat pihenni.
 • Hangulatingadozások – A hormonszint hirtelen változása valódi érzelmi hullámvasutat eredményez, melynek során egyszer izgatottnak, egyszer lehangoltak, majd rémültnek érezheted magad, ami rendkívül összezavarja az embert.
 • Akné, az arcbőr romlása – Szintén a hormonok felelősek a bőr zsírosságáért is, ilyenkor a megnövekedett faggyútermelés miatt a pórusok eltömődhetnek, ettől válhat pattanásosabbá a bőr már a korai időszakban.
 • A terhesség korai jeleit már akár a megtermékenyülés után 5-6 nappal érzékelhetjük.

Mama és baba: mi történik ebben az időszakban?

A terhesség első trimesztere során rengeteg változáson esik át a kismama és a magzat is, bár a külső jelek ekkor még nem láthatóak. Ez egy bizonytalansággal teli időszak, talán az a legnehezebb, hogy nagyon sok kérdés és kétség merülhet fel benned. Biztosan izgulsz, hogy rendben fog-e zajlani a terhesség, megfogalmazódik benned, hogy vajon milyen anya leszel, hogyan fog alakulni a párkapcsolatod, hogyan változik meg a viszonyod a barátaiddal, a munkáddal és legfőképp önmagaddal. Az ilyen kérdések teljesen normálisak, de sokat segíthet, ha aggodalmaidat megosztod a hozzád legközelebb állókkal.

Mi történik a kismamával?

Több fontos fiziológiai változás is végbemegy a kismama szervezetében, ezek kiterjednek többek között a hormonháztartásra, a cukoranyagcserére, a légzésre, a keringésre, valamint a szívritmusra is. Az első gyanús jelek a hormonális és idegrendszeri változások hatására jelennek meg. Ezek egy részéről már korábban is beszámoltunk, éppen ezért az alábbiakban a tapasztalt jelenségek mögötti folyamatokra, fiziológiai változásokra fókuszálunk.

 • 1-2 kilogramm hízás
 • Elsősorban a placenta (más néven méhlepény, amely a babát táplálja), a mellek, a méh és a plusz vér súlya.
 • Azoknál, akiknél gyakoriak a rosszullétek, a kezdeti súlygyarapodás kevesebb is lehet.
 • Kialakul a magzatvíz zsák, a placenta, a köldökzsinór
 • Enyhén csökkenő vérnyomás – a hormonok ingadozása és a keringés változásai gyakran csökkenthetik a vérnyomást, különösen a terhesség első és második trimeszterében. Az erek kitágulnak, hogy elegendő vér jusson a méhbe.
 • Szaporább légzés és szívverés
 • Változások a mellben – az emlőmirigyek megnagyobbodnak, amitől a mellek megduzzadnak. Ezt elsősorban a hormonális változások okozzák. Sokaknál a bimbóudvarok is megnagyobbodnak és elsötétednek, valamint az erek is jobban átlátszanak a bőrön.

 • Hormonális változások
 • Extra magas ösztrogénszint
 • Szélsőséges érzelmek, hangulatingadozás – A jelentkező hangulatingadozások sok kismama számára ismerősek lehetnek, ugyanis hasonlítanak a premenstruációs szindróma alatt tapasztalt kilengésekre, ingerlékenységre.
 • Zavar érzése a terhességgel kapcsolatban
 • Székrekedés, puffadás – a megemelkedett progeszteronszint hatására a belekben lelassulnak az izom-összehúzódások, amelyek általában az élelmiszerek emésztőrendszeren való áthaladását segítik. Amennyiben ez nem tud megvalósulni, ez pedig gyomorégéshez, emésztési zavarokhoz, székrekedéshez, valamint gézképződéshez vezethet.
 • Megváltozik a bőr – sokan tapasztalják, hogy a terhesség alatt rózsaszínesebbé, fényesebbé válik a bőrük, ezt szokás terhességi ragyogásnak is hívni, hátterében pedig a fokozott vérkeringés áll. Ugyanakkor a hormonok hatására termelődő extra faggyú pattanások kialakulásához vezethet.
 • Változások a hüvelyben – a hüvely fala megvastagszik és veszít érzékenységéből. Enyhe, fehér hüvelyi folyás teljesen normális terhesség alatt, ahogy az enyhe, pecsételő vérzés is, ez utóbbiról azonban a biztonság kedvéért érdemes konzultálni orvosoddal.

Mi történik a magzattal?

 • Megtermékenyítés – a megtermékenyített petesejt az egyesülés után néhány órával osztódni kezd, majd a petevezetéken keresztül elindul a méh irányába
 • A harmadik hét végére beágyazódás – nagyjából két héttel a megtermékenyülést követően az immár szedercsíra állapotú magzat beágyazódik a méhfal nyálkahártyájába. A beágyazódás a megtermékenyülés utáni 12. napon fejeződik be
 • Nagyon gyorsan fejlődni kezd, „berendezkedik” a méhben – két irányba fejlődnek a sejtjei; az egyikből kialakul az embrió, a másikból pedig a köldökzsinór, a magzatburok, valamint a méhlepény
 • A második hónapban rengeteg változás történik - Az ötödik héten már 2mm-es a baba, elkezd kifejlődni a gerinc, az agy, az izmok, a csontok és a szív. A hatodik héttől a magzat szíve verni kezd és megjelennek a végtagkezdemények, fejlődik a nyak és az agy. A hetedik héttől az arcon felismerhetővé válnak az orrnyílások, az ajkak és a szemek is áttűnnek a bőr alól. Ekkorra a baba már fél centiméteres és szíve 145-ször ver percenként. A hónap végére minden fő szerv megvan, bár még nincsenek teljesen kifejlődve. Kivehetőek a kéz- és lábujjak, kialakul az orrhegy. Ekkorra másfél gramm a súlya és 1,2 centiméter a fejtetőtől a farokcsontig. A nyolcadik héttel véget ér az embrionális szakasz.
 • A harmadik hónapba lépve a babát hivatalosan is magzatnak nevezik – A kilencedik héten már 2-2,5 centiméteresre nő a baba, az ujjak hosszabbodnak. Már kifejlődtek a szemek, szemhéjak, láthatóak a fülkagyló vonalai. A tizedik hétre teljesen kifejlődik a köldökzsinór és az összes (20) tejfog kezdeménye megjelenik az állkapocsban. Ekkorra a magzat eléri a 2,8 centimétert és a 13 grammot.
 • A tizenegyedik hétre kifejlődik a gerincoszlop, valamint minden lényeges szerv. Ilyenkor már jellemzően meg lehet állapítani a baba nemét.
 • Az első trimeszter végére a szerveknek már csak növekedni kell. Bár még nem igazán lehet érezni, a magzat sokat mozog, forgolódik. Ekkorra az agy és a hangszalagok is kifejlődtek.

Első trimeszter: mit csináljunk és mit ne?

Ahogy azt korábban is írtuk, az első trimeszter tele van kérdésekkel és bizonytalansággal. Éppen ezért fontos, hogy megfelelő útmutatást kapj arról, mire kell figyelni, illetve mit nem szabad csinálni a terhesség ezen szakaszában. Az alábbiakban összeszedtük neked a legfontosabb vizsgálatokat, amelyeken mindenképp át kell esned, azokat az életmódbeli változtatásokat, melyeket érdemes eszközölni, valamint azt is, mi az, ami semmiképpen sem javallott az első trimeszter – vagy a terhesség teljes időtartama – alatt.

Mit csináljunk ebben az időszakban?

A legfontosabb vizsgálatokra menjünk el

A terhesség minden szakaszára jutnak kötelező vizsgálatok, ez már az első hetekre is igaz. A terhességi vizsgálatokat mindenképp komolyan kell venni, hiszen fontos, hogy minden fejlődés, változás megfelelően monitorozva legyen. Ezekről persze saját orvosodtól, nőgyógyászodtól részletes útmutatást fogsz kapni.

 • Kórtörténetek - elengedhetetlen, hogy szakorvosunk ismerje a kismama és a leendő apa kórtörténetét is. Ez magában foglalja az aktuális egészségügyi állapotot, pl. cukorbetegség, rendellenes vérnyomás, vérszegénység, allergia, aktuálisan szedett gyógyszerek vagy táplálékkiegészítők. A korábbi műtétekről, betegségekről, valamint hosszan fennálló egészségügyi problémákról (értelmi vagy testi fogyatékosság) is fontos, hogy tájékoztassuk orvosunkat. A nőgyógyászati kórtörténet is fontos, ezért a menstruációnk jellemzőiről, esetleges korábbi terhességekről, szülésekről, komplikációkról is fontos, hogy beszámoljunk.
 • Nőgyógyászati vizsgálatok – az első három hónap során havonta kell felkeresni nőgyógyászod (amennyiben nincs semmilyen komplikáció)
 • Medencei vizsgálat – ezzel a vizsgálattal megállapítható a méh mérete és helyzete, meghatározható a magzat kora, valamint ellenőrizhető a medencecsontok mérete és szerkezete. PAP-tesztet is ennek során végeznek el: a hüvelyből és méhnyakból vett mintákból kimutathatóak az esetleges kóros sejtek.
 • Laboratóriumi vizsgálatok (vérképvizsgálat, vizelet) – a vérvételre a nőgyógyász ad beutalót, a vizeletvizsgálatot, pedig a védőnő végzi el
 • Genetikai vizsgálat – ez a vizsgálat segít kiszűrni a magzat fejlődési rendellenességeit. Amennyiben nőgyógyászod genetikai ultrahangvizsgálatot is szokott végezni, abban az esetben nem lesz szükséged beutalóra. Ellenkező esetben ilyenkor fel kell keresni egy másik szakorvost erre a vizsgálatra.

Életmódbeli változtatások

 • Szedjünk vitaminokat, étrend-kiegészítőket – érdemes a terhesvitaminok, magzatvédő készítmények között szétnézni, melyek mind a kismama mind a baba egészségét támogatják. Ha megbízható minőséget, tudományosan alátámasztott termékeket keresel, nézz szét a Babalesz kínálatában!
 • Legyünk aktívak – az aktív életmód fenntartása rendkívül fontos a terhesség alatt is, de figyelj a testedre, ne erőltesd meg magad túlzottan
 • Egészséges táplálkozás – nagyjából napi 150 kalóriával érdemes többet enni, mint a terhességet megelőzően. Igyekezz egészséges, tápláló, változatos ételeket fogyasztani, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat, tojást, valamint a teljes kiőrlésű gabonát. Fontos: a második és harmadik trimeszterben már kb. 300-350 extra kalória szükséges.
 • Pihenés – a terhesség alatt a kismama sokkal kimerültebb, fáradékonyabb, a test így jelzi, hogy a korábbinál több pihenésre van szüksége, hiszen óriási munkát végez ebben az időszakban
 • Sok víz -a megfelelő hidratáltság a kismama és a fejlődő magzat szempontjából is kiemelten fontos

Mit kell kerülnünk?

 • Cigaretta, drog – amennyiben a terhességet megelőzően valaki rendszeresen dohányzik, mindenképp fontos a leszokás lehetőségeiről beszélni az orvosával. A terhesség alatti dohányzás rendkívül káros, a dohányzás ugyanis nagyban megnöveli a születési rendellenességek kockázatát a babáknál. A hagyományos cigaretta mellett a többi hasonló dohányterméket és e-cigarettát és kerülni kell, hiszen a szervezetbe kerülő nikotin károsíthatja a fejlődésben levő baba agyát, valamint tüdejét is.
 • Alkohol – az alkoholfogyasztás a dohánytermékekhez hasonlóan kis mértékben is igen káros lehet, mivel megnöveli a születési rendellenességek, a vetélés és halvaszületés veszélyeit, vagy okozhat értelmi fogyatékosságot, magzati alkoholspektrum zavarokat.
 • Kontakt sportok, vagy amiben megsérülhetünk – például foci, kosárlabda, röplabda, boksz, harcművészetek, minden ütközéssel, eséssel, rázkódással járó mozgásforma (pl. síelés, korcsolyázás, lovaglás, fal- és hegymászás)
 • Jacuzzi, szauna – az ilyen helyeken a terhes nőket nagyban veszélyezteti a túlmelegedés, kiszáradás, valamint az ájulás kockázata. Az anyák testhőmérsékletének jelentős emelkedése hatással lehet a baba fejlődésére, ez kimondottan igaz az első trimeszterre. Egyes kutatások azt is megállapították, hogy az ilyen forró helyeken töltött időtől megduplázódhat a vetélés kockázata.

Egyes ételek

Mivel az anya szervezete látja el tápanyaggal a fejlődő magzatot is, bizonyos ételeket kerülni kell a terhesség ideje alatt, ugyanis kockázatos lehet a fogyasztásuk.

 • Nyers hal (sushi) – a tengeri ételek javasolt kerülni, nemcsak az ételmérgezés veszélye, hanem az esetleges magas higanytartalom miatt is
 • nem pasztörizált tej, sajt, gyümölcslevek – ide sorolhatók a lágy sajtok is, melyek a terhességre negatív hatással bíró baktériumokat tartalmazhatnak
 • alulsütött és feldolgozott húsok, nyers tojás – a nem megfelelően elkészített tojás vagy hús magukban hordozzák a listeriosis és a toxopazmózis kockázatát, melyek súlyos, akár életveszélyes betegségekhez, valamint súlyos születései rendellenességekhez vezethetnek.
 • Túl sok koffein - kávét fogyasztani nem tilos ugyan, de nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a mértékletességre, ugyanis a túl sok koffein a baba szívverésére is kihathat. Szakértők jelenleg azt javasolják a terhes nőknek, hogy legfeljebb napi 200 mg koffeint (két csésze kávét) fogyasszanak.

Lehet-e?

 • Repülés – alapvetően az a megegyezés, hogy a 36. hetet megelőzően lehet repülni minden probléma nélkül, amennyiben komplikációk nélküli a terhesség. Ennek ellenére érdemes lehet a repülőút előtt konzultálni orvosunkkal.
 • Úszás, sportok – mindenképp érdemes rendszeresen mozogni, fitten tartani magunkat a terhesség alatt, azonban ezt semmiképp sem megterhelő, erőnléti edzésekkel kell elérni. A terhesség alatti úszás biztonságosnak tekinthető és jól átmozgatja az egész testet különösebb erőkifejtés nélkül. Azonban itt is érdemes előzetesen konzultálni az orvosunkkal, szülésznőnkkel, hiszen bizonyos egészségügyi kondíciók kizáró tényezők lehetnek.Mindent összevéve elmondható, hogy az első trimeszter során a legtöbb változás nem szemmel látható, azonban mégis azt érezheted, hogy az életed fenekestül felfordult. A hormonális változások és a megélt fizikai tünetek együttese rendkívül intenzív és zavaros élmény, de amennyiben odafigyelsz testedre és annak jeleire, sokat tehetsz mind saját magad, mint pedig kisbabád egészségéért Fontos, hogy a kötelező vizsgálatokat és a szakorvosi javaslatokat komolyan kell venni, és bizony, az életmódbeli változtatásokat is be kell tartani, de ezek a változtatások zömében igen egyszerűen beiktathatóak a mindennapokba, ráadásul a babáért is azzal teheted a legtöbbet, ha te jól érzed magad.

Felhasznált irodalom
clevelandclinic.org/health/articles/9699-first-trimester
webmd.com/baby/first-trimester-of-pregnancy
mambaby.com/hu/mam-magazine/elso-trimeszter/az-elso-trimeszter-varandos-vagy/
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047208
gyerekszoba.hu/terhesseg/terhessegi-kor-magzati-kor-gesztacios-het/
betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-stages-and-changes
egeszsegvonal.gov.hu/t-ty/988-terhesseg-elso-trimeszter.html
pregnancybirthbaby.org.au/first-trimester
familydoctor.org/changes-in-your-body-during-pregnancy-first-trimester/
hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-first-trimester
momsandkids.hu/terhesseg-hetrol-hetre/1-trimeszter/
babafalva.hu/terhesseg-hetrol-hetre-elso-harmad/#ref
miluklub.hu/tudastar/cikk/kotelezo-vizsgalatok-az-1-trimeszterben-tr1
hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-first-trimester
my.clevelandclinic.org/health/articles/9699-first-trimester
healthline.com/health/pregnancy/first-trimester
emedicinehealth.com/what_should_i_avoid_during_my_first_trimester/article_em.htm
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/air-travel-during-pregnancy/faq-20058087
ifwip.org/antenatal-swimming-pregnancy-swimming/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Pocaklakó© terhesvitamin
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna