fbpx
Loading...
Cikkek
Női termékenységet támogató cikkek

Hüvelyszárazság: okai, hatása a fogamzásra, kezelése

Hüvelyszárazság: okai, hatása a fogamzásra, kezelése

A hüvelyszárazság egy igen gyakori probléma, amivel a nők többsége találkozik valamikor az élete során. Nemcsak a szexuális együttléteket teheti fájdalmassá, hanem általában véve az életminőséget is jelentősen ronthatja, fertőzéseket és gyulladásokat okozhat, sőt, akár útjába állhat a sikeres fogantatásnak is. De mi okozza a hüvelyszárazságot, és mit lehet tenni ellene? Olvass tovább, mert ebben a cikkben megtalálod a válaszokat!

Mi az a hüvelyszárazság?

Hüvelyszárazságról akkor beszélünk, ha a hüvelyváladék mennyisége az optimálisnál kevesebb. Ez a jelenség különféle kellemetlen tünetekkel társul, például: égő, viszkető érzés, fájdalom, kellemetlen érzés szexuális együttlét során, gyulladások, gyakoribb fertőzések.

De mi is az a hüvelyváladék?

Mivel magában a hüvelyfalban nincsenek váladéktermelő mirigyek, ezért a hüvelyben lévő nedveket elsősorban a méhnyakban termelődő váladék, illetve kisebb arányban a hüvely falán átszűrődő folyadék, valamint a hüvelynyílás két oldalán található Bartholin-mirigyek és a húgycső két oldalán található Skene-mirigyek által termelt váladék alkotja. (Ez utóbbi kettő a nemi izgalom hatására termel váladékot, ami nedvessé, síkossá teszi a hüvelybemenetet.)

A hüvelyváladékban nagy számban találhatóak baktériumok is, beleértve olyan jótékony mikroorganizmusokat, melyek megakadályozzák, hogy a káros baktériumok túlságosan elszaporodjanak, fenntartva ezzel a hüvely enyhén savas pH-értékét.

A hüvelyváladék állandóan jelen van a menstruáló nőkben. Már a serdülőkorban jelentkező legelső menstruáció előtti hónapokban (akár 6 hónappal korábban) is elkezdődhet a termelődése. A változókor, vagyis menopauza beköszöntével egyre kevesebbé válik a mennyisége.

Az egészséges hüvelyváladék jellemzői:

 • áttetsző vagy fehéres színű
 • szagtalan vagy enyhén savanykás szagú, de nincs erős, kellemetlen szaga
 • sárgás nyomot hagyhat az alsóneműn
 • a menstruációs ciklustól függően változó az állaga (sűrűbb krémes vagy hígabb nyákos)

A hüvelyváladék feladata az elhalt sejtek és baktériumok eltávolítása, ami segít a hüvelyt tisztán és fertőzésmentesen tartani. Emellett nagyon fontos szerepe van a fogantatásban is. Néhány nappal ovuláció előtt, amikor egy nő a legtermékenyebb, a váladék tisztává, átlátszóvá és nyúlóssá válik: ez a tojásfehérje-szerű állag a legideálisabb ahhoz, hogy a spermiumok eljussanak a méhen át a petevezetékbe, ahol a megtermékenyítés megtörténhet.

Ha a hüvelyváladék a mutató- és hüvelykujj közé véve sokáig nyújtható, nem szakad el, akkor termékeny! Minél hosszabban meg tud nyúlni szakadás nélkül, annál termékenyebb a váladék.

Mi okozhat hüvelyszárazságot?

Számos lehetséges tényező állhat a hüvelyszárazság hátterében. A méhnyakban termelődő váladék (méhnyaknyák) mennyiségére és minőségére, így a termékenységre is hatással lehetnek az alábbiak:

 • Gyógyszer-mellékhatások. Egyes gyógyszerek kiszáríthatják a hüvelyt vagy csökkenthetik a méhnyaknyák minőségét. Ilyenek például az antihisztaminok vagy allergia-gyógyszerek, a köhögéscsillapítók, a megfázás és orrdugulás kezelésére szolgáló gyógyszerek (különösen ha köhögéscsillapítót vagy antihisztamint tartalmaznak), egyes altatók, az atropin, a propantelin, a Clomid, egyes antidepresszánsok és epilepszia-gyógyszerek.
 • Klomifén tartalmú gyógyszerek. A klomifén tartalmú gyógyszerek (pl. Clostilbegyt vagy Clomid) a peteérést hivatottak segíteni. A sors iróniája, hogy ezek a teherbeesést elősegítő készítmények egyeseknél hüvelyszárazságot vagy a méhnyaknyákkal kapcsolatos problémákat okozhatnak, ezzel csökkentve a fogantatás esélyét. Ha ezt tapasztalod, konzultálj orvosoddal vagy használj termékenységbarát síkosítót.
 • Életkor. Az életkor előrehaladtával minden nőnek csökken a termékenysége, részint azért, mert a méhnyaknyák mennyiségében és minőségében is változások következnek be. Míg egy 20-as éveiben járó nőnél akár öt napig is jó minőségű méhnyaknyák termelődhet, addig a 30-as és 40-es éveikben járó nőknél már lehet, hogy ez csak egy vagy két nap. Minél több napig jó minőségű a méhnyaknyák, annál nagyobb a teherbeesés esélye. Ha elmúltál 35 éves, akkor hat hónap sikertelen próbálkozás után keress fel egy szakorvost.
 • Hüvelyöblítés. A hüvelyöblítés kimossa az értékes méhnyaknyákot, amire szükséged van a teherbeeséshez. Emellett a jótékony baktériumokat is megtizedeli, ezzel növelve a fertőzések kockázatát. A legjobb, ha teljesen elkerülöd a hüvelyöblítést vagy az intim dezodorokat, még akkor is, ha nem célod a teherbeesés.
 • Nemi izgalom hiánya. Nagyon sok nőnél a szexuális együttlét közben tapasztalt hüvelyszárazság oka a nemi izgalom hiánya, amit gyakran a nem megfelelő előjáték vagy valamilyen pszichológiai ok, például stressz okoz.
 • Soványság. Ha túlzottan alacsony a testsúlyod, túlzásba viszed az edzést, vagy éppen profi sportoló vagy, akkor előfordulhat, hogy nem termelődik elegendő ösztrogén a szervezetedben. Ösztrogén nélkül pedig csökken a termékeny méhnyaknyák, sőt, ovulációs problémák is jelentkezhetnek. A testsúly növelése, illetve az edzés csökkentése segíthet ilyen esetekben.
 • Hormonegyensúly felborulása vagy anovuláció. A hormonális egyensúly felborulása is okozhat hüvelyszárazságot és méhnyaknyák-hiányt. Anovuláció, vagyis az ovuláció hiánya esetén a termékeny méhnyaknyák megjelenése is elmaradhat. Az anovulációnak sokféle oka lehet, például pajzsmirigyzavar, prolaktin-túltermelődés, policisztás ovárium szindróma, és primer petefészek elégtelenség.

Hatással lehet-e a hüvelyszárazság a fogantatás sikerére?

A hüvelyszárazság egyértelműen hatással lehet a fogantatásra, különösképpen akkor, ha a termékeny méhnyaknyák alacsony mennyiségéből vagy hiányából adódik. Ahogy fentebb már említettük, a méhnyaknyáknak rendkívül fontos szerepe van a természetes teherbeesésben, hiszen biztosítja a spermiumok életben maradását és előrejutását.

A hüvelyszárazság azonban más szempontból is zavaró tényező lehet. Egy 2014-es tanulmány szerint a hüvelyi lubrikáció (nedvesedés) hiánya hozzájárulhat a fájdalmas közösüléshez, amiről pedig kimutatták, hogy csökkentheti a sikeres fogantatás esélyeit. Ugyanebben a tanulmányban a szerzők arra is rámutatnak, hogy a fájdalmas közösülés kétszer gyakoribb a babát tervező pároknál, nagy valószínűséggel a stressz és az együttlétek nem spontán természete miatt.

Hogyan kezelhető a hüvelyszárazság?

Amennyiben hüvelyszárazságot tapasztalsz, az elsődleges cél az, hogy megtaláld a probléma hátterében álló okot. Ebben segítségedre lesz az orvosod, illetve a nőgyógyászod. Mindenképpen konzultálj szakemberrel, ne próbáld diagnosztizálni és kezelni magad! A hüvelyszárazság kezelésében a síkosítók, nedvesítők nagyon sokat segíthetnek, de csak azután érdemes ezeket használni, miután kizárásra került a panasz mögött meghúzódó súlyosabb betegség (pl. hormonális zavar) fennállásának lehetősége.

A kezelés minden esetben a kiváltó októl és egyéb hozzájáruló tényezőktől függ (beleértve az életkort, a dohányzást, és a gyógyszerhasználatot). Néhány lehetséges megoldás:

 • Ha valamilyen hüvelyi vagy méhnyaki fertőzés okozza a hüvelyszárazságot, azt antibiotikummal vagy gombaellenes szerrel szükséges kezelni. A hüvelyszárazság ezután elmúlik.
 • Ha valamilyen gyógyszer áll a probléma hátterében, akkor a dózis csökkentése, a gyógyszer abbahagyása vagy más hatóanyagra történő cseréje segíthet.
 • Hormonális probléma esetén ösztrogénterápiát is szoktak alkalmazni, ami történhet szájon át szedhető gyógyszerrel vagy hüvelyben alkalmazható lokális készítménnyel is. Ennek a természetes alternatívája a fitoösztrogének bevitelének növelése (pl. napraforgó, lenmag, dió, szezámmag, mandula, szója tartalmú élelmiszerek, szója izoflavon tartalmú étrend-kiegészítők). Kutatások szerint az ösztrogénhiányos nők nagyon gyakran D-vitamin-hiányban is szenvednek.
 • A hüvelyöblítés, illetve bármilyen illatosított szappan, tusfürdő, habfürdő, testápoló, dezodor, parfüm, vagy púder hüvelyi területen történő használatának abbahagyása. Az illatosított WC-papírt ugyancsak érdemes elkerülni.
 • A szexuális együttlét során tapasztalt hüvelyszárazság megfelelő előjátékkal és stresszoldó technikákkal sok esetben egy csapásra megoldható.
 • Termékenységbarát síkosító használata (amennyiben nincs jele fertőzésnek vagy spermaellenes antitesteknek, és egy súlyosabb egészségügyi probléma fennállása is kizárásra került). Ha nem célod a teherbeesés, bármilyen hagyományos, a hüvely természetes környezetét és pH-értékét utánzó síkosítót választhatsz, sőt, akár kókuszolajat is használhatsz erre a célra. Ha teherbe szeretnél esni, akkor azonban kizárólag spermabarát síkosítót szabad használnod, ami elősegíti a fogamzást.

Felhasznált irodalom
healthline.com/health/womens-health/what-is-discharge
womens-health-concern.org/help-and-advice/factsheets/vaginal-dryness/
flo.health/menstrual-cycle/health/vaginal-discharge/discharge-fluid-mucus
verywellfamily.com/why-dont-i-have-any-cervical-mucus-1959935
hellorory.com/roar/8-natural-remedies-for-vaginal-dryness/
modernfertility.com/blog/lube/
healthline.com/symptom/vaginal-dryness
netdoctor.co.uk/parenting/conception/a25946119/fertility-lubricant/
paleoforwomen.com/vitamin-d-deficiency-low-estrogen-link/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
7 tipp a hüvely egészségének megőrzéséért
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna