fbpx
Loading...
Cikkek
Női termékenységet támogató cikkek
Ovuláció

A méhnyaknyák és a termékenység közötti kapcsolatról

A méhnyaknyák és a termékenység közötti kapcsolatról

A legtöbb nő tudatában van a méhnyaknyák jelenlétének, ugyanakkor nem feltétlenül tudja, hogy mi is az valójában, és milyen szerepet tölt be egy nő szervezetében. Nagyon röviden összefoglalva: ez az a váladék, ami elengedhetetlen a teherbeeséshez, és aminek állagát megvizsgálva meghatározhatóak egy nő ciklusának termékeny napjai. De ennél biztosan több részletet is meg szeretnél tudni – olvass hát tovább!

Mi az a méhnyaknyák?

A méhnyaknyák egy olyan folyadék vagy gélszerű váladék, amit a méhnyak mirigyei választanak ki. A nyák termelődését az ösztrogén hormon stimulálja. A menstruációs ciklus során a méhnyaknyák sűrűsége és mennyisége is változik, ennek oka a hormonszintek ciklus alatt történő ingadozása.

A méhnyaknyák jellemzően 5-8 napon át termelődik minden egyes havi termékenységi ciklusban. Szerepe az, hogy életben tartsa a spermiumokat. A hüvely kémhatása enyhén savas, ez kedvezőtlen a spermiumok számára, így ott néhány órán belül elpusztulnak. A termékeny méhnyaknyák azonban lúgos kémhatású, vagyis megvédi a spermiumokat – ennek köszönhetően akár 3-5 napig is életben tudnak maradni a női szervezetben.

Emellett a méhnyaknyák táplálja is a hímivarsejteket, továbbá olyan közeget biztosít számukra, melyben könnyen, a legkevesebb erőfeszítéssel és a megfelelő irányba tudnak úszni, hogy időben tudjanak találkozni a petevezetékben várakozó petesejttel.

A méhnyaknyák változása a menstruációs ciklus alatt

A nyáknak négy különböző típusa van, a legkevésbé termékenytől egészen a leginkább termékenyig terjedően.

A menstruáció előtti napokban a szárazság teljesen normális, míg a menstruáció ideje alatt (4-7 nap) a nyák nem észlelhető, a vérzés elfedi.

  • 1. típus: legkevésbé termékeny. Közvetlenül a menstruációt követően termelődik a legkevesebb méhnyaknyák. Sok nő ilyenkor szárazságról számol be, és előfordulhat, hogy egyáltalán nem is termelődik semennyi váladék. Ebben a szakaszban a legkisebb a teherbeesés esélye.
  • 2. típus: alacsony termékenység. A menstruáció vége után kb. egy héttel híg, világos fehér színű váladékozást tapasztalhatsz. Az alsóneműd kicsit nyirkosabbnak érződhet, ahogy megindul a 2. típusú méhnyaknyák termelése. A teherbeesés valószínűsége még ilyenkor is eléggé alacsony.
  • 3. típus: magas termékenység. Ahogy a petesejted kezd megérni, a szervezeted megkezdi a 3. típusú méhnyaknyák termelését. Ez a sűrűbb váladék krémes kinézetű, fehéres, sárgás a színe és ragacsosnak vagy tapadósnak érződik az ujjaid között. Ez jelzi azt, hogy a legtermékenyebb időszakod felé közeledsz.
  • 4. típus: leginkább termékeny. A szervezeted az ovulációra készülve termeli a legtöbb méhnyaknyákot. A 4. típusú váladék átlátszó és nyúlós, a nyers tojásfehérjéhez hasonló állaga van. A teherbeesés esélye ilyenkor 2-3-szor nagyobb.

Ovuláció után a méhnyaknyák termelődése csökkenni kezd, ilyenkor a váladék felhős és ragadós lehet.

Ha a beágyazódás megtörtént, erősebb váladékozásra lehetsz figyelmes, melynek oka az, hogy a terhesség korai szakaszában megnövekszik az ösztrogén és progeszteron termelése.

Terhesség alatt, a harmadik trimeszterben, ugyancsak fokozódhat a váladékozás. Ha enyhe szaga van – ami a hormonális változások következménye – mosakodj meg szappannal és vízzel (hüvelyöblítést soha ne végezz!). Ha nagyon erős, kellemetlen szaga van, keresd fel az orvosodat. Ahogy közeledik a szülés időpontja, a méhnyak kitágul és sűrű (tiszta vagy véres) váladékot bocsájt ki, melynek nyákdugó a neve. A nyákdugó leggyakrabban a szülés kezdete előtt 2-5 nappal távozik, de az is előfordulhat, hogy a nyákdugó távozása után már órákon belül megindul a szülés.

Hogyan tudod ellenőrizni a méhnyaknyákot?

A termékenység meghatározásához a menstruációd utáni első naptól kezdve legalább napi egyszer ellenőrizd a méhnyaknyák kinézetét/állagát. Sokat segíthet, ha a napi változásokat vezeted egy naplóban vagy egy erre alkalmas mobil alkalmazásban.

A méhnyaknyák ellenőrzése:

  1. WC-használat után töröld meg a hüvely környékét, hogy eltávolítsd a maradék vizeletet, ami megváltoztathatja a méhnyaknyák kinézetét.
  2. WC-papírral gyengéden töröld át a területet. Jegyezd fel, ha bármilyen folyadékot látsz.
  3. Mosd meg a kezeidet. Óvatosan helyezd be egy ujjadat kb. 1-1,5 cm mélyen a hüvelyedbe.
  4. Húzd ki az ujjadat és figyeld meg a folyadék színét, állagát, és általános kinézetét. A mintát vedd a hüvelyk- és mutatóujjad közé, nyomd össze az ujjaidat, majd lassan húzd szét őket.
  5. Ha a folyadék átlátszó, vékony, vizes és nyúlós, akkor lehet, hogy termékeny méhnyaknyák.

Számos tényező hatással lehet arra, hogy a méhnyaknyák hogyan néz ki. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a kinézetét és állagát, így szép lassan ráérzel arra, hogy esetedben mi számít normálisnak.

A nyák másképp nézhet ki például szex után, de változásokat okozhat szappan, síkosító vagy egyéb termékek használata is.

Hogyan lehet javítani a méhnyaknyák minőségét és mennyiségét?

Most, hogy tudod, milyen fontos szerepe van a méhnyaknyáknak a termékenységben, biztos érdekel az is, hogy miként lehet a minőségét és mennyiségét javítani.

Az első és legfontosabb teendőd, hogy minden nap gondoskodj a megfelelő folyadékbevitelről: igyál sok tiszta vizet (minimum 8-9 pohárral), mert a szervezet optimális hidratáltsága pozitív hatással van a méhnyaknyák minőségére és mennyiségére is. Emellett érdemes kerülni az antihisztaminokat vagy az orrcseppeket, mivel ezek a gyógyszerek kiszárítják a nyálkahártyákat.

Természetesen alapvető fontosságú, hogy ellásd szervezetedet a jó termékenységhez, általános egészséghez szükséges tápanyagokkal, vagyis minden szükséges vitaminnal és ásványi anyaggal, antioxidánsokkal, minőségi fehérjével, egészséges zsírsavakkal, rostokkal, stb. Sok zöldség és gyümölcs fogyasztása mellett kerüld a feldolgozott élelmiszereket, a finomított liszteket, cukrokat, és minden egyéb gyulladásfokozó ételt .

A ligetszépe olajat régóta használják a hagyományos gyógyászatban, többek között azért is, mert segíthet a szervezetnek a termékeny méhnyaknyák-termelés szabályozásában. Gazdag esszenciális zsírsavakban, különösen linolsavban és gamma-linolénsavban, valamint E-vitaminban: hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez és a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásához.

Az L-arginin, egy természetben előforduló aminosav, segíti a nitrogén-monoxid termelését a szervezetben, ezzel javíthatja a reproduktív szervek (beleértve a méh) vérkeringését, következésképpen hozzájárulhat a méhnyaknyák termelésének növeléséhez. Egy 2005-ös tanulmány kimutatta, hogy a nitrogén-monoxid termelésének fokozása nőknél észrevehető növekedést váltott ki a méhnyak által termelt váladék mennyiségében.

Felhasznált irodalom
americanpregnancy.org/getting-pregnant/cervical-mucus/
parents.com/getting-pregnant/ovulation/fertile-days/what-cervical-mucus-looks-like-at-every-point-in-your-cycle/
med.unc.edu/timetoconceive/study-participant-resources/cervical-mucus-testing-information/
stayathomemum.com.au/my-kids/conception-and-fertility/why-cervical-mucus-is-so-important/
priyaring.com/blog/how-to-track-cervical-mucus-to-get-pregnant
medicalnewstoday.com/articles/323503.php
ccrmivf.com/news-events/cervical-mucus/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Hátrahajló méh: befolyásolja a fogantatást és a terhességet?
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna