fbpx
Loading...
Cikkek
Női termékenységet támogató cikkek
Ovuláció

Milyen peteérést elősegítő készítményeket érdemes ismerni?

peteérést elősegítő készítmények

Peteérés nélkül nincs teherbeesés! Az ovuláció, vagyis a peteérés a nők petefészkében található tüszők – és a bennük lévő petesejtek – érési folyamatát jelenti. Az érett petesejt kiszabadulása a menstruációs ciklus közepe táján következik be, fontos azonban tudni, hogy nem törvényszerűen a 14. napon! Ez csak 28 napos ciklus esetén van így.

Sajnos a menstruációs ciklus működését, a peteérést hormonzavarok akadályozhatják – ezzel útjába állva a teherbeesésnek. Egyik leggyakoribb ok a policisztás ovárium szindróma, amelynek általában a rendszertelen ciklus, illetve a kívánt terhesség elmaradása szokott lenni a fő tünete. De állhat pajzsmirigyzavar, cukorbetegség, ösztrogéndominancia, korai klimax is a peteérészavar háttérben.

Cikkünkben bemutatjuk a peteérést elősegítő gyógyszereket, beleértve lehetséges mellékhatásaikat, a peteérést segítő étrend-kiegészítőket, végül pedig a termékenység növeléséhez további tippeket is adunk!

Melyek a leggyakrabban alkalmazott peteérést elősegítő készítmények?

Gondos orvosi felügyelet mellett hormonhatású gyógyszerek segítik a peteérés elősegítését. Ezek egytől egyig olyan készítmények, amelyeket a kezelőorvos írhat fel receptre, tehát nem kaphatóak vény nélkül.

Clostilbegylt / Clomid

Mindkét gyógyszernek klomifén-citrát a hatóanyaga, amely az agyban található ösztrogén receptorokat gátolja, így a szervezet alacsony ösztrogénszintet érzékel. Ennek következtében az agyalapi mirigy fokozza a follikulus stimuláló hormon (FSH) termelését, ami egyrészt az ösztrogénszint növekedését, másrészt a peteérés serkentését segíti elő.

A klomifént általában az agyalapi mirigy vagy a petefészek egyes megbetegedései esetén, vagy fogamzásgátló tabletták hosszan tartó szedése után javasolják. Gyakran adják policisztás ovárium szindróma (PCOS) esetén. Szokásos alkalmazása a ciklus 2-3. napjától kezdődik és 5 napon keresztül tart.

Femara

A Femara hatóanyaga a letrozol. Ez a gyógyszer az aromatáz nevű enzimet gátolja, ami az ösztrogén elnyomásához vezet. Ennek eredményeként – ahogy a klomifén-citrát esetében is – az agyalapi mirigy elkezdi fokozni az FSH termelését. A magasabb FSH szint pedig serkenti a petefészek tüszők fejlődését. Szokásos alkalmazása a ciklus 3. vagy 5. napjától kezdődik és 5 napon keresztül tart.

Puregon

A készítmény hatóanyaga a follikulus stimuláló hormonként (FSH) ismert béta-follitropin nevű hormon. Használata azoknál a nőknél kerül szóba, akik a klomifén-citrát kezelésre nem reagálnak. A Puregon folyamatos orvosi ellenőrzés mellett adható, mivel adagolása személyre szabott és a tüszőnövekedés ultrahanggal követendő. Főként mesterséges megtermékenyítés esetén használják.

Menopur

Ha a klomifén-citráttal történő kezelés nem segített és policisztás ovárium szindróma áll fenn, Menopurral szokták elősegíteni a peteérést. A készítmény hatóanyaga a menotropin, amely kettős hatással bír, FSH-t és luteinizáló hormont (LH) is tartalmaz, 1:1 arányban. A Menopurt mesterséges megtermékenyítés esetén is alkalmazzák, hogy egyszerre több tüsző fejlődjön ki a petefészekben.

Pergoveris

Ez úgynevezett kombinált készítmény, két hatóanyagot is tartalmaz, amelyek neve alfa-follitropin és alfa-lutropin. Ezek a természetes follikulus stimuláló hormon (FHS) és luteinizáló hormon (LH) másolatai. Alkalmazása általában 3, ritkábban 5 hetes kúraként történik, a kívánt hatás elérésekor egyszeri hCG (a terhességi hormonként is ismert humán korion-gonadotropin) adásával váltják ki a tüszőrepedést.

Luveris

Hatóanyaga az alfa-lutropin, amely ugyanazt a hatást váltja ki, mint az agyalapi mirigyben természetes úton termelődő luteinizáló hormon (LH). Az LH hiányában szokták alkalmazni, többnyire FSH-val kombinálva. 3 vagy 5 hetes kúrát követi egy, egyszeri hCG adása elősegíti az ovulációt.

Pregnyl / Choragon / Ovitrelle

A megérett petesejt kiszabadulásának elősegítésére alkalmazzák az LH hatású, hCG tartalmú Pregnyl (vagy Choragon, vagy Ovitrelle) nevű készítményt. FSH segítségével először a petesejt érését előidézik, majd a petesejt kilökődése Pregnyl adásával váltható ki. A Pregnyl gyógyszerekkel segített termékenységi programokban (lombikbébi kezelésben) is adható.

Metformin

A metformint PCOS esetén alkalmazzák az inzulinrezisztencia kezelésére, ami segíthet a reproduktív hormonok szabályozásában és az ovuláció helyreállításában is.

Bromocriptin vagy quinagolid

Ezek a gyógyszerek azon nőknél lehetnek előnyösek, akiknek menstruációs ciklusa a magas prolaktin szint miatt szabálytalan. A prolaktin az a hormon, ami stimulálja szülés után az anyatej termelődését. A bromocriptin és a quinagolid is megakadályozza a prolaktin termelést, így segíthet az ovuláció helyreállításában vagy a meddőségi kezelés hatásosságának növelésében.

Kockázatok és mellékhatások

Mint minden gyógyszerkészítménynek, így a peteérést támogató gyógyszereknek is vannak lehetséges kockázatai és mellékhatásai. Ezekről mindenekelőtt a betegtájékoztatóból, illetve a kezelőorvostól vagy a gyógyszerésztől tudhatunk meg többet. Az alábbi lista tehát nem teljes, és semmiképpen nem is helyettesíti az egészségügyi szakembertől származó tájékoztatást!

Allergiás reakció

Abba kell hagyni a készítmény használatát és azonnal orvoshoz kell fordulni abban az esetben, ha olyan tüneteket észlelünk, mint a bőrkiütés, bőrvörösség, csalánkiütés, arc-, ajak-, torok- vagy nyelvduzzanat, nyelési vagy légzési nehézségek. Ezek a mellékhatások nagyon ritkák ugyan, de alkalmanként akár súlyossá is válhatnak.

Petefészek-hiperstimulációs szindróma (OHSS)

A petefészek túlstimulálása is előfordulhat. Ennek tipikus tünetei: hasi fájdalom, haspuffadás, hányinger, hányás, hasmenés, testtömeg növekedés, nehézlégzés, és csökkent vizeletürítés. Ez a mellékhatás gyakori, ha fellép, akkor a lehető leghamarabb kezelőorvosi vizsgálatra van szükség.

Vérrögképződés

A készítmények növelhetik a véralvadási problémák, és ebből eredően a vérrögképződés kockázatát vagy súlyosbíthatják a meglévő vérrögöket. Fontos a kezelőorvos tájékoztatása, ha nálunk vagy a családban valakinél korábban már kialakult vérrög a láb vagy a tüdő ereiben, illetve előfordult szívroham vagy stroke.

Egyéb mellékhatások

Gyógyszertől függően gyakoribb mellékhatásnak számít a fejfájás, hőhullámok, hányinger, hangulatingadozás és mellérzékenység is. Előfordulhat látászavar, például homályos látás, nagyobb lehet a többes terhesség esélye (mivel több petesejt érhet meg egyszerre), fokozott lehet a fejlődési zavarok, illetve bizonyos daganatos megbetegedések kockázata is.

A kockázatok mérlegelése mindig elengedhetetlen része a megfelelő kezelés kiválasztásának.

Melyek a peteérést elősegítő természetes hatóanyagok?

A termékenység javítása különböző, gyógyszernek nem minősülő készítményekkel is támogatható. Kutatásokban bizonyították, hogy bizonyos természetes hatóanyagokkal is serkenthető a peteérés és ezek étrend-kiegészítő formájában hatékony segítséget nyújthatnak a hormonzavarok, peteérés zavarai és szabálytalan ciklus esetén.

  • Mio-inozitol: Élelmiszerekben (pl. diófélékben, gabonákban, gyümölcsökben) megtalálható és a szervezet is képes előállítani. Fontos szerepet játszik számos hormon, többek között az inzulin és a peteérést elősegítő follikulus stimuláló hormon (FSH) működésében is. Kutatásokban napi 2-4 gramm hozzájárult az ovuláció helyreállításához és a petesejt minőség javításához is. Kiemelten hasznos lehet PCOS fennállása esetén.
  • Folát: Terhesség alatt hiányában a magzatnál idegrendszeri fejlődési zavarok, velőcsőzáródási rendellenesség jöhet létre. Megfelelő bevitele azonban magát a teherbeesést is segíti, a rendszeres ovuláció támogatásával. Fontos, hogy szintetikus folsav helyett feltétlenül aktív folát formát válasszunk!
  • C-vitamin, D-vitamin: A C- és D-vitaminnak egyaránt fontos szerepe van a menstruációs ciklust és peteérést szabályozó hormonok termelésében. A C-vitamin emellett a kollagénképződéshez is elengedhetetlen, így a tüszőnövekedést is támogatja. Naponta legalább 500 mg C-vitamin és 2000 NE D-vitamin bevitele ajánlott.
  • Q10 koenzim: A Q10 létfontosságú a sejtszintű energiatermelésben, nélkülözhetetlen a sejtek megfelelő működéséhez, és erős antioxidáns hatással is bír. Kutatásokban hatékonyan támogatta az ovulációs zavarok kezelését, növelte a petefészektüszők számát, javította a peteérést, a petesejt minőséget, és a teherbeesési esélyeket is. A klomifén-citrátra nem reagáló PCOS-es nőknél sikerrel alkalmazták az ovuláció és fogamzás elősegítésére.
  • Omega-3 zsírsavak (EPA és DHA): Számos kutatás szerint javítják termékenységet, segítik a rendszeres menstruációt és peteérést, valamint a jobb petesejt minőséget is. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk van, kutatásokban a follikulus stimuláló hormon, a progeszteron és az ösztrogén szintjére is pozitívan hatottak. Az omega-3 kapszulát szedő nőknél másfélszer nagyobb volt a fogamzás esélye, mint a kiegészítőt nem használó nőknél!

Hogyan javítható még a termékenység?

A peteérést elősegítő készítmények (akár gyógyszerek, akár étrend-kiegészítők) alkalmazása mellett nem szabad elhanyagolni az egészséges táplálkozást és életmódot sem. Mindennapi döntéseink ugyanis a termékenységre is jelentős hatással vannak, és a helyes lépések megkönnyíthetik a sikeres teherbeesést!

Stressz enyhítése

A tartós erős stressz megnöveli a kortizolszintet, ami a peteérés zavaraihoz vezethet, akár az ovuláció elmaradását is okozhatja. Fontos tehát a kordában tartása, például légzőgyakorlatokkal, meditációval, jógával, masszázzsal, élvezetes hobbikkal.

A káros szenvedélyek elhagyása

A dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlzott koffeinbevitel is csökkenti a termékenységet, ezért ezek elhagyása mindenképpen alapvető a babaprojekt során.

Sport, testmozgás

Kutatások sora igazolja, hogy a rendszeres mozgás serkenti a peteérést és pozitív hatással van a női termékenységre. Fontos szerepe van a stressz elleni küzdelemben, az egészséges testsúly és hormonegyensúly fenntartásában is. Napi legalább 30 perc mozgás javasolt, ami lehet például tempós séta, kocogás, úszás, kerékpározás, tánc is.

Egészséges táplálkozás

Kutatásokból az derült ki, hogy a peteérést elősegítő étrend gazdag növényi fehérjében, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokban, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban (omega-3 és omega-9), folátban, D-vitaminban, antioxidánsokban és vasban. Fontos a sok zöldség és gyümölcs, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, sovány fehérje, hal, telítetlen növényi zsírok fogyasztása.

Rendszeres szex

A gyakori (legalább heti három) szexuális együttlét növeli a teherbeesés esélyét. Fontos azonban, hogy ne görcsöljetek rá, ne stresszeljetek ezen!

Cikluskövetés

A menstruációs ciklus nyomon követésével az ovuláció is követhető, ezzel pedig meghatározhatók a termékeny napok: a peteérés előtti 5 nap és a peteérés napja. Ebben az időszakban kétnaponta javasolt az együttlét.

A peteérés elősegítése sokféle úton lehetséges!

Habár az ovulációs rendellenességek, vagyis a peteérés zavarai, a teherbeesést leggyakrabban akadályozó problémák, mint a cikkünkből is kiderül, szerencsére nagyon széles a megoldások tárháza. Ha a meddőség oka a peteérés elmaradása, akkor számos peteérést elősegítő készítmény alkalmazható – az adott esetben legmegfelelőbb gyógyszer kiválasztásában a kezelőorvos segít.

A peteérés támogatásában bizonyos természetes, recept nélkül beszerezhető hatóanyagok is hasznosak lehetnek, akár a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként. Ilyen a mio-inozitol, a Q10 koenzim, a folát, a C- és D-vitamin és az omega-3 zsírsavak is. Emellett fontos tudni, hogy táplálkozásunkkal és életmódunkkal is javíthatunk a termékenységünkön!

Kapcsolódó termékek
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna