fbpx
Loading...
Cikkek
Menstruáció, női ciklus
Női termékenységet támogató cikkek

Vashiány, menstruáció és termékenység - van kapcsolat?

Vashiány, menstruáció és termékenység közötti kapcsolat

A vas egy esszenciális nyomelem, ami azt jelenti, hogy szervezetünk számára nélkülözhetetlen, de mivel nem tudjuk előállítani, ezért kívülről kell magunkhoz venni. Egy felnőtt testében kb. 4 gramm vas található, ennek 75%-a vörösvérsejtekben. Az elégtelen vasbevitel sajnos járványszerű, globális probléma, ami még az iparosodott országokban is széles körben elterjedt. A vashiány főleg nők körében gyakori, az erős menstruáció is kiválthatja, és súlyos esetben akár vérszegénységet, meddőséget vagy terhességi komplikációkat is eredményezhet.

1. Mi az a vashiányos vérszegénység?

Válasz: A vérszegénység (anémia) az az állapot, amikor a keringő vérben a vörösvérsejtek száma alacsonyabb a normálisnál. A vérszegénység gyakori oka a vashiány, ezt nevezzük vashiányos vérszegénységnek. Kellő mennyiségű vas nélkül a szervezet nem képes elegendő hemoglobint előállítani, ami a vörösvérsejtekben az oxigén szállításához szükséges. A vashiányos vérszegénység legjellemzőbb tünetei a gyengeség, álmosság, és ingerlékenység.

2. Mi okozza a vashiányos vérszegénységet?

Válasz: A vashiányos vérszegénység hátterében leggyakrabban vérveszteség áll, melyet a következők okozhatnak: erős menstruáció, gyomor-bélrendszeri vérzés, gyomorfekély, rekeszsérv vagy vastagbélrák. Emellett vashiányos vérszegénység alakulhat ki nem megfelelő vasbevitel vagy a vas nem megfelelő felszívódása esetén is. A probléma várandósság alatt is kialakulhat.

3. Hogyan befolyásolja a menstruáció a vashiányos vérszegénységet?

Válasz: Ha a menstruációd erős vérzéssel jár, akkor megnövekszik a vashiányos vérszegénység kialakulásának kockázata. Miért? Az erős menstruáció nagy mennyiségű vérveszteséget okozhat, ami kimerítheti a szervezeted vastartalékait.

Miből tudhatod, ha túl erős a menstruációd? A menstruáció akkor erős, ha a távozó vér miatt több órán át óránként kell betétet vagy tampont cserélned. Emellett több mint egy hétig tartó menstruációs vérzést is tapasztalhatsz. A vérzést erős menstruációs görcsök és/vagy a menstruációs vérben található nagy méretű vérrögök is kísérhetik.

4. Hogyan diagnosztizálható a vashiányos vérszegénység?

Válasz: Ha elegendő alvás ellenére is fáradtnak, kimerültnek érzed magad, akkor keresd fel az orvosodat, aki egy egyszerű vérvételből meg tudja állapítani, ha vashiányos vérszegénységről van szó. A vérvizsgálat információt ad a vér vörösvérsejt-, hemoglobin- és vastartalmáról.

5. Hogyan kezelhető a vashiányos vérszegénység?

Válasz: A vashiányos vérszegénység kezelésére orvosod vas tartalmú étrend-kiegészítőt és/vagy étrendbeli változtatásokat javasolhat.

A szerves vasat tartalmazó készítmények jobban szívódnak fel és a gyomorhoz is kíméletesebbek, mint a nem szerves kötésű formát tartalmazók. Emellett a vasat – a felszívódás maximalizálása érdekében – mindig éhgyomorra javasolt beszedni.

A vasbevitelt olyan vasban gazdag ételek fogyasztásával is növelheted, mint:

  • Húsok (pl. szárnyasok, marha és bárány)
  • Tenger gyümölcsei (pl. kagyló, szardínia, garnélarák és osztriga)
  • Hüvelyesek, olajos magvak
  • Fekete melasz és zöld leveles zöldségek
  • Vassal dúsított reggelizőpelyhek, gabonák és kenyerek

A vasban gazdag ételek mellett a C-vitamin források (pl. citrus gyümölcsök/gyümölcslevek, paradicsom, paprika) fogyasztására is figyelj, a C-vitamin ugyanis segíti a vas felszívódását. Azt is tartsd szem előtt, hogy a tejtermékek, kávé és tea gátolják a vas felszívódását.

Fontos tudnod, hogy a vasat tartalmazó készítmény szedése és étrended megváltoztatása nem lesz hatással a fokozott vérzés kiváltó okára. Ha a vashiányos vérszegénység hátterében erős menstruáció áll, az orvos fogamzásgátló tablettát írhat fel a nagy mennyiségű vérvesztés kontrollálására.

6. Hatással lehet-e a vashiány a termékenységre és a terhességre?

Válasz: Számos tudományos kutatás kapcsolatot talált a vashiány és a meddőség, az alacsony születési súly, illetve a koraszülés között. Kutatók azt találták, hogy a nem megfelelő vasraktárakkal rendelkező nők körében nagyobb az anovuláció, vagyis a peteérés és tüszőrepedés elmaradásának esélye.

Elegendő vas hiányában csökken a vörösvérsejt-képződés, amitől a szövetek, beleértve a petefészket és a méhet is, kevesebb oxigénhez jutnak. A reproduktív szervek nem megfelelő oxigénellátása negatívan befolyásolja a petesejtek minőségét vagy életképtelenné is teheti őket.

Még ha a vashiányos állapot ellenére sikerül is a teherbeesés, az oxigén hiánya hatással lehet a magzat fejlődésére, megakadályozhatja a méhlepény normál fejlődését, és fokozhatja a vetélés és koraszülés arányát is.

A jó hír, hogy kutatások szerint a vasat rendszeresen pótló nők körében 40 százalékkal, a napi több mint 41 mg vasat fogyasztó nők körében pedig 62 százalékkal alacsonyabb a meddőség kockázata! Emellett a megfelelő vasbevitel és a vasszint helyreállítása bizonyítottan javítja a terhesség kimenetelét.

Felhasznált irodalom
aoafamily.com/blog/iron-deficiency-anemia-and-your-period-5-answers-to-frequently-asked-questions/
awakenlife.ca/iron-deficiency-and-fertility/
Kapcsolódó termékek
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna