fbpx
Loading...
Cikkek
Menstruáció, női ciklus
Női termékenységet támogató cikkek

Amit a pecsételő vérzésről tudni érdemes

Pecsételő vérzés sok mindenre utalhat

A pecsételő vérzés a ciklus bármelyik szakaszában jelentkezhet, és rengeteg nő tapasztalja. Azt a vérzést nevezzük így, amikor egészen kis mennyiségű vár távozik a hüvelyen át. Ez néha annyira kis mennyiség, hogy csak a toalettpapíron leszünk rá figyelmesek. Bár ijesztő lehet először tapasztalni, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. A ciklus közben jelentkező, barnás vérzésnek számos oka lehet, az apróbb hormonális zavaroktól a komolyabb rendellenességekig. A pecsételő vérzés hátterében tehát több ok is meghúzódhat, ennek feltárásában segíthet a távozó vér színe. Az alábbiakban beavatunk, mi minden állhat mögötte és mely helyzetekben érdemes elmenni orvoshoz.

Mit nevezünk pecsételő vérzésnek?

Normál esetben csak a menstruáció idején távozik vér a hüvelyből, de vannak olyan esetek, amikor a köztes időben is. Alapvetően akkor beszélünk pecsételő vérzésről, amikor a menstruáció időszakán kívül is tapasztalunk kis mértékű vérzést a hüvelyen keresztül. Ez sokkal inkább egyfajta barna folyás, pecsételő vérzés, mintsem valódi vérzés. Ezt a jelenséget barnázásként is szokták emlegetni, ami a távozó vér – lehetséges – színére utal. Ennek a köztes vérnek a színe a rózsaszíntől a rozsdás barnán át a világos, élénkpiros színekig terjedhet.

A pecsételő vérzés jelentkezhet egyszeri alkalommal, de tarthat órákon vagy napokon át is. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen jellegű vérzés nem azonos a menstruációs vérzéssel és nem jelenti a menstruáció kezdetét.

A pecsételő vérzés gyakran jelentkezik a menstruációs vérzést követő 1-2 napban, ami teljesen normális, csakúgy, mint az ovulációs vagy közti vérzés. Erről akkor beszélünk, amikor a ciklus közepén távozik vér, a menstruáció előtt nagyjából 10-14 nappal. Jellemzően csak pár óráig tart, de két napnál semmiképp sem tovább. Ennek a ciklus közepén jelentkező vérzésnek két okát ismerjük:

 • Egyrészt ilyenkor a petesejt tüszőből való kitörését kísérheti vér.
 • A másik ok, hogy ovuláció után az ösztrogénszint hirtelen lezuhan, a méhnyálkahártyát stabilizáló progeszteron szintje viszont csak lassabban kezd emelkedni. Ettől a méhnyálkahártya egy kis része lelökődhet.

A menstruáció előtt egy héttel jelentkező, maximum egy napig tartó vérzést nevezzük beágyazódási barnázásnak, mert ilyenkor ágyazódik be a méhnyálkahártyába a megtermékenyített petesejt. Ebben az esetben a pecsételő vérzés a terhesség korai jele is lehet. Ilyenkor a hirtelen megemelkedő ösztrogénszint és az ezzel egyidőben leeső progeszteronszint is előidézheti együttesen a vérzést. A progeszteron újratermelés annak hatására indul be, hogy a megtermékenyített petesejt azt üzeni a szervezetnek, hogy a terhesség létrejött és meg kell tartani a nyálkahártyát. A több napig tartó barnázást azonban nem szabad ezzel összetéveszteni, azzal érdemes orvoshoz fordulni.

A pecsételő vérzés lehetséges okai

Az alábbiakban felsoroljuk, melyek a leggyakoribb okok és problémák, amelyek meghúzódhatnak a háttérben. Útmutatóként arról is olvashatsz, hogyan tudod ezeket a problémákat felismerni és mi mindent kell róluk tudni. Mielőtt belevágunk fontos megjegyezni, hogy a pecsételő vérzés leggyakrabban hormonális zavart jelez, de érdemes a többi lehetőséget is ismerni.

Hormonális problémák

A szabálytalan hormonháztartás rengeteg módon zavarhatja meg az egészséges ciklust és okozhat pecsételő vérzést.

 • Progeszteron hiány -A pecsételő vérzések menstruáció előtti jelentkezésének legjellemzőbb ok a progeszteron hormon alacsony szintje a szervezetben. Amennyiben ez áll a háttérben, a vérzés a menstruáció előtt napokkal, egy héttel szokott jelentkezni. A progeszteron hormon alapvető feladata, hogy a méhnyálkahártyát fenntartsa teherbeesés esetére. Éppen ezért, amennyiben a hormon szintje alacsony, a nyálkahártya leválik. Az állapot egyik elsődleges tünete a vérzés előtt napokkal, vagy akár egy héttel történő vérzés.
 • Pajzsmirigy alulműködés – Igaz ugyan, hogy a pajzsmirigy hormonjai elsősorban az anyagcsere megfelelő működéséért felelősek, de a sejtek progeszteron-felvételére is kihatással vannak. Pont ezért gyakran együttesen jelentkezik ez a probléma a korábban már említett progeszteronhiánnyal. Az ilyenkor jelentkező ösztrogéntöbblet tovább csökkenti a pajzsmirigy hormonok hatékonyságát és egy önmagát gerjesztő folyamat kezdődik.
 • Inzulinrezisztencia (IR) – Leggyakrabban a cukorbetegséggel hozzák ugyan összefüggésbe, az IR ugyancsak összefügg a progeszteronhiánnyal. Emellett inzulinrezisztencia esetén a PCOS esélye is nagyobb, amivel érdemes számolni.

Terhesség

A pecsételő vérzések terhesség elején gyakoribbak, mint a legtöbben gondolnák. A kismamáknak 20 százaléka tapasztal vérzést az első trimeszter alatt. Amennyiben a vérzést hasi fájdalom és szédülés is kíséri, mindenképp orvoshoz kell fordulni. Az első három hónapot követően, a terhesség későbbi szakaszaiban is jelentkezhet pecsételés, ennek okát szintén mindenképp ajánlott kivizsgáltatni.

Gyógyszerek

 • Fogamzásgátló elkezdése, cseréje – A közti vérzés gyakran függ össze ezekkel a készítményekkel. A tablettaszedés első hónapjaiban – vagy új fogamzásgátlóra való váltáskor – a nők gyakran tapasztalnak a ciklus közepén is pecsételő vérzést, ami teljesen normális, a szervezetnek ugyanis kell ennyi idő, hogy megszokja az új hormonális helyzetet. Éppen ezért ettől még nem kell megrémülni, viszont amennyiben hosszasan – akár három egymást követő hónapban – fennáll a probléma, ajánlott nőgyógyászhoz fordulni.
 • Vérhígító gyógyszer – Az ilyen típusú készítmények feladata, hogy megakadályozzák a véralvadást. Ezzel csökkenthetik ugyan a szívroham és stroke kialakulásának esélyét, de pecsételő vérzés is előidézhetnek. Amennyiben ezt a mellékhatást tapasztalod, mindenképp jelezd orvosodnak!

Életmód

 • Stressz, egyéb lelki okok – A depresszió, a szorongás és a folyamatos aggodalom általánosan nem tesznek jót a szervezetnek, így talán nem meglepő, hogy ebben a felsorolásban is helyet kaptak. Ez azért van így, mert a stressz hatására kortizol termelődik a szervezetben, ami csökkenti az ösztrogén és progeszteron hormonok kibocsájtását.
 • Jelentős testsúly változás – A hirtelen súlygyarapodás és súlyveszteség, csakúgy, mint a rendszertelen, egészségtelen étrend, is okozhat zavart a szervezetedben, ami a ciklusodra is kihat.

Fizikai okok

 • Polip, méhszájseb – Amennyiben a vérzés közvetlenül szexuális együttlétek után jelentkezik, általában mechanikai sérülésekre lehet gyanakodni. Ilyenkor lehet, hogy a méhszájon vagy a hüvely falán van egy apróbb hámsérülés. A másik lehetőség a méhben vagy a méhnyak csatornájában kialakuló polip – a méh nyálkahártyájának jóindulatú elváltozása. Itt is a sűrű előfordulás esetén érdemes orvoshoz fordulni
 • Daganat – A mióma egy igen gyakori jóindulatú daganat, amely a fogamzóképes nők 20-25%-ában megtalálható, mérete változó lehet az egészen aprótól a nagy méretűig. Bizonyos méret fölött okozhat közti vérzést.
 • Fertőzés - Számos fertőzés is okozhat vérzést - ezekhez gyakran társul láz, alhasi fájdalom és kellemetlen szagú folyás is. A fertőzés lehet bakteriális vagy szexuális úton terjedő is, ezért nagyon fontos, hogy kivizsgáltassuk magunkat és a megfelelő kezelést kapjuk. Az ilyen jellegű megbetegedésekre általában antibiotikumot írnak fel.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az alábbiakban összeszedtük, mi mindent tehetsz, mielőtt orvoshoz fordulnál, valamint azt is áttekintjük, mennyi idő után érdemes szakember segítségét kérni, és milyen vizsgálatokra számíthatsz pecsételő vérzés tünetével.

Mire figyeljünk pecsételő vérzés esetén?

 • Használjunk tisztasági betétet – ez segít észrevenni és monitorozni a rendellenes vérzést
 • Figyeljük, mennyire hosszan tartó a probléma
 • Ha a jelenség huzamosabb ideig fennáll, mindenképp forduljunk orvoshoz: a rendszertelen, két menstruáció közötti vérzéssel érdemes minél előbb felkeresni orvosunkat.

Irány a nőgyógyász!

A vizsgálatok előtt készüljünk fel egy konzultációra, melynek során a keezelőorvos rá fog kérdezni a rendszertelen vérzés kezdetére, gyakoriságára, valamint, hogy szexuális aktus után jelentkezett-e a tünet. Emellett arról is be kell számolni, tapasztaltunk-e más tünetet is, szedünk-e fogamzásgátlót, használunk-e tampont, valamint, hogy mikorra esett a legutóbbi nőgyógyászati vizsgálatunk.

Milyen vizsgálatokra kerülhet sor?

A körülmények megismerése után egy ultrahangos vizsgálat következik; ennek során az orvos a méhet, a petefészkeket és a méhnyálkahártyát is megnézi, valamint a méhnyakat és a hüvelyt is ellenőrzi.

Jó hír, hogy amennyiben a probléma a progeszteronhiányból adódó betegséggel függ össze, az gyógyszeres kezeléssel orvosolható, maga a progeszteronhiány pedig hormonpótló készítményekkel megszüntethető. Sőt, a progeszteronszint növelése természetes úton is segíthető, barátcserje és Maca gyökér kivonat alkalmazásával is!

Adott esetben endokrinológus szakembert is keressünk fel

Bár elsődlegesen a nőgyógyász felkeresése javasolt, érdemes egy endikronológust is bevonni a kivizsgálásba, a különböző vizsgálatok ugyanis pontosabban segíthetnek kirajzolni, hogy milyen probléma is állhat a tünet mögött.

Milyen vizsgálatokra kerülhet sor?

Az endokrinológus által javasolható vérvétel mind a hormonszintek meghatározásában, mind pedig az IR kimutatásában segítséget jelent.

A tünet kellemetlensége ellenére egy ilyen kivizsgálás során azokra a hormonális problémákra is fény derülhet, melyek akadályozhatják a teherbeesést, vagy – kezelés hiányában – 2-es típusú cukorbetegséget, hízást, pattanásos bőrt, fáradékonyságot, levertséget okozhatnak a jövőben.

Mindent összevetve tehát elmondható, hogy a pecsételő vérzés egy kifejezetten gyakori jelenség a nők körében, ám nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ha tapasztaljuk magunkon, hiszen a mögötte álló ok a legtöbbször gyorsan és viszonylag könnyedén orvosolható. Emellett, ahogy a legtöbb vészjósló tünet esetében, a pecsételő vérzés esetében is a legfontosabb, hogy megbízható forrásból tájékozódjunk, és szükség esetén forduljunk szakemberhez, ne hagyjuk a vélt vagy valós problémát tovább eszkalálódni.

Felhasznált irodalom
babalesz.hu/cikkek/a-menstruacio-szine-szinvaltozasai-ezt-erdemes-tudnod-roluk/
endokrinkozpont.hu/hirek/a-pecsetelo-verzes-mindig-problemat-jelez
napidoktor.hu/noi-egeszseg/a-pecsetelo-verzes-mindig-problemat-jelez/
medicalnewstoday.com/articles/325847
hazipatika.com/napi_egeszseg/noi_bajok/cikkek/ket_menstruacio_kozott_ezert_verezhetunk
hazipatika.com/napi_egeszseg/noi_bajok/cikkek/a_pecsetelo_verzes_mindig_problemat_jelez
hu.clearblue.com/tudnivalok-beagyazodasi-verzesrol
nogyogyaszatikozpont.hu/nogyogyaszati-hirek/a-mioma-mellett-a-polip-is-allhat-a-rendszertelen-pecsetelo-verzes-hattereben
hormonharmonia.hu/pecsetelo-verzesem-barnazasomvan/
uraniamedicalcenter.hu/visszatero-huvelyi-verzes/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Barátcserje kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna