fbpx
Loading...
Cikkek
Menstruáció, női ciklus

A menstruáció színe, színváltozásai: ezt érdemes tudni róla

A menstruáció színe, színváltozásai: ezt érdemes tudni róla

A menstruáció sokak szemében sajnos még mindig tabutéma, pedig nagyon fontos lenne, hogy szabadon beszéljünk róla. Miért is olyan fontos ez? Minél jobban ismerjük saját szervezetünk működését, annál tudatosabban tudunk figyelni a számunkra küldött jeleire, melyek problémákra is figyelmeztethetnek. Ilyen például a menstruációs vér színe, ami kifejezetten hasznos információkkal szolgál, nem csak a termékenységről, de az egészségi állapotról is.

Miért változik a menstruációs vér színe?

Menstruáció (vagy menzesz) során a peteéréskor megvastagodott méhnyálkahártya leválik és a hüvelyen keresztül távozik a szervezetből. Maga a menstruációs folyadék vér és méhnyálkahártya szövet keveréke.

Az első menstruáció ideje átlagosan 12 éves korra esik, majd normál esetben 21-35 naponta jelentkezik.

A menstruációs váladék színe lehet élénkpiros, sötétbarna vagy fekete, attól függően, hogy a távozó szövet mennyire elöregedett. A kellően hosszú ideig a méhben maradt vér reakcióba lép az oxigénnel (oxidálódik), ennek hatására sötétebbé válik. Ez teljesen normális jelenség.

A vérzés színe és állaga hónapról hónapra, de akár egy menzesz alatt is változhat. A menstruáció alkalmával távozó folyadék jellemzőit befolyásolják hormonális változások, az étrend, az életmód, az életkor, és a környezet is. Fertőzések, betegségek, terhesség és, ritka esetekben, méhnyakrák okozhat szokatlan színű vérzést vagy rendszertelen menstruációt.

Mit jelentenek a különböző színek?

Fekete

Fekete színű vérzés a menstruáció végén vagy elején is megjelenhet. A szín jellemzően arra utal, hogy a vér „régi” vagy hosszabb időbe telt, míg elhagyta a méhet, ezért oxidálódni tudott, először barna vagy sötétpiros lett, majd végül feketévé vált.

Egyes esetekben a fekete vér a hüvely elzáródását is jelezheti. Ennek egyéb tünetei: kellemetlen szagú váladék, láz, vizelési nehézség, viszketés vagy duzzanat a hüvelyben vagy a hüvely körül

Barna vagy sötétpiros

A fekete vérhez hasonlóan a barna vagy sötétpiros szín is régi vérre utal, és a menstruáció elején vagy végén is jelentkezhet. A barna vagy sötétpiros vér nem tudott ugyanannyi ideig oxidálódni, mint a fekete vér, és különböző árnyalatokban jelentkezhet.

Terhesség

Esetenként a barna vér vagy pecsételés a terhesség korai jele is lehet, ezt az orvosok beágyazódási vérzésnek nevezik.

A terhesség alatti barna váladék vagy pecsételés utalhat vetélésre vagy méhen kívüli terhességre, ami akkor fordul elő, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méh üregébe ágyazódik be, hanem a petevezetékbe, a petefészekbe vagy a hasüregbe.

Fontos, hogy ha terhesség alatt tapasztalsz pecsételést vagy hüvelyi vérzést, akkor erről konzultálj az orvosoddal vagy a nőgyógyászoddal.

Gyermekágyi folyás

A szülés után jelentkező sötétpiros vagy barna hüvelyi váladékot gyermekágyi folyásnak (lochia) nevezik. Nem jelent okot aggodalomra, ugyanis a szervezet így szabadul meg a felesleges vértől és méhszövettől.

A gyermekágyi folyás tipikusan élénkpiros vérzéssel kezdődik és aztán fokozatosan sötétebbé válik, ahogy az áramlás csökken. Idővel aztán a váladék színe világosabbá válik, ahogy a mennyisége is apad.

A gyermekágyi folyás időtartama egyénenként eltérő, de általában a szülés után néhány hónapon belül eláll. Ha szülés után nagyon erős vérzést tapasztalsz, akkor keresd fel az orvosodat.

Nem minden nőnél jelentkezik gyermekágyi folyás a szülést követően. Egyeseknél a menstruáció is rendszertelenné válhat szülés után, a hormonszintek változása miatt.

Élénkpiros

Az élénkpiros vérzés friss vérre és akadálytalan menstruációs áramlásra utal. A menstruáció kezdődhet élénkpiros vérzéssel, ami sötétebbé válik, ahogy közeledik a menstruáció vége. Egyes nőknél a menstruáció teljes ideje alatt élénkpiros a vérzés.

A menstruációs ciklusok közötti szokatlan pecsételés vagy vérzés szexuális úton terjedő fertőzés, például chlamydia vagy gonorrhea jele is lehet. A méhnyálkahártyában kialakult növekedések, polipok vagy miómák, szintén okozhatnak szokatlanul erős vérzést.

Ritka esetekben az élénkpiros vérzés a méhnyakrák jele is lehet. A méhnyakrák egyéb tünetei, melyekre figyelni kell: erősebb menstruációk, a normálisnál hosszabb ideig tartó menstruációk, vérzés szexuális együttlét után, kellemetlen szagú hüvelyi váladék, fájdalom a derékban, medencében vagy lábakban, étvágyvesztés, megmagyarázhatatlan fogyás.

Rózsaszín

Rózsaszín vérzés vagy pecsételés olyankor fordul elő, amikor a menstruációs vér méhnyaknyákkal keveredik.

A hormonális fogamzásgátló használata csökkentheti a szervezet ösztrogénszintjét, ami enyhébb, rózsaszín árnyalatú vérzéshez vezethet a menstruáció alatt.

A szexuális együttlét apró szakadásokat okozhat a hüvelyben vagy a méhnyakban. A vér, ami ezekből a szakadásokból származik, összekeveredhet a hüvelyváladékkal és rózsaszín váladék formájában távozhat a testből.

A rózsaszín menstruációs vér egyéb lehetséges okai: jelentős testsúlyvesztés, egészségtelen étrend, vérszegénység.

Terhesség

Ha a terhesség alatt szövetet tartalmazó, rózsaszín váladék jelentkezik, ami görcsökkel párosul, az vetélésre utalhat. Fontos, hogy ha terhesség alatt hüvelyi vérzést tapasztalsz, akkor erről konzultálj az orvosoddal vagy a nőgyógyászoddal.

Narancssárga

A méhnyaknyákkal keverődött vér színe narancssárga is lehet.

A narancssárga vér vagy váladék gyakran fertőzésre utal, például bakteriális vaginózisra vagy trichomoniázisra. Ha narancssárga vért tapasztalsz, akkor érdemes figyelned egyéb jellemző tünetekre is, mint a hüvelyi viszketés, a diszkomfort, és a kellemetlen szagú váladékozás. Habár a narancssárga szín nem minden esetben jelent fertőzést, jó ötlet meglátogatni az orvosodat vagy a nőgyógyászodat egy kivizsgálásra.

Szürke

A szürke váladék általában bakteriális vaginózis jele, amit a hüvelyben található jótékony és káros baktériumok között fennálló egyensúly felborulása okoz.

A bakteriális vaginózis egyéb tünetei: viszketés a hüvelyben és a hüvely körül, kellemetlen, halhoz hasonló hüvelyszag és égető vagy fájdalmas vizelés.

Ha a bakteriális vaginózis tüneteit észleled, keresd fel az orvosodat vagy a nőgyógyászodat. Az orvosok általában antibiotikumot írnak fel a betegség kezelésére.

Terhesség

A terhesség késői szakaszában a vérrögöket tartalmazó, szürke váladék vetélésre utalhat. Ha bármilyen vérzést tapasztalsz terhesség során, akkor mindenképp keresd fel az orvosodat vagy a nőgyógyászodat.

Vérrögök a menstruációs vérben

Az egészséges menstruációs vérzésben néha a méhnyálkahártya látható darabjai is megtalálhatóak. Ezek a vérben lévő apró szövetdarabok, vagy rögök, nem jelentenek okot aggodalomra.

A nagyon erős vérzés vagy nagy méretű rögök ugyanakkor a menorrhagia jelei is lehetnek. Menorrhagia alatt a szokatlanul erős menstruációs vérzést vagy a 7 napnál tovább tartó menstruációt értjük.

Ajánlott felkeresned az orvosodat az alábbi esetekben:

  • a vérzés olyan erős, hogy kevesebb mint 2 órán belül cserélned kell a tampont vagy a betétet
  • a vérrögök nagy méretűek (százforintosnál nagyobbak)

A menorrhagia lehetséges okai: növekedések a méhben (pl. miómák vagy polipok), hormonális egyensúlyzavar, kismedencei gyulladás, méhen belüli fogamzásgátló eszköz, vérzési rendellenességek (pl. von Willebrand-betegség), bizonyos gyógyszerek szedése (pl. aszpirin vagy antikoagulánsok), méhnyak- vagy méhrák.

Megfelelő kezelés hiányában a menorrhagia szövődményekhez vezethet, például vérszegénység vagy krónikus fáradtság.

Felhasznált irodalom
medicalnewstoday.com/articles/324848.php
healthline.com/health/womens-health/period-blood

 
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
A menstruációs ciklus szakaszai: a babatervezés szempontjából
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna