fbpx
Loading...
Cikkek
Endometriózis - tünetek, kezelés, életmód

Természetes teherbeesés endometriózissal: tippek, tudnivalók

Természetes teherbeesés endometriózissal: segítő tippek, tudnivalók

Az endometriózis egy meglehetősen gyakori, ám ma is félreértett betegség, ami a termékeny korú nők 10-15 százalékát érinti. Fájdalmas menstruációt, krónikus kismedencei fájdalmat és sajnos gyakran termékenységi zavarokat is okozhat. Sok endometriózisban szenvedő nő aggódik, hogy vajon sikerül-e teherbe esnie és egészségesen kihordania a gyermekét. A jó hír az, hogy időben diagnosztizálva és a megfelelő kezeléssel a legtöbb endometriózisban szenvedő nő képes a fogamzásra. A hagyományos terápia mellett ráadásul természetes módszerek is segíthetnek ebben!

Mi az az endometriózis és hogyan károsíthatja a termékenységet?

Az endometriózis méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Legjellemzőbb tünete a fájdalmas menstruáció, ugyanakkor gyakori az is, hogy a meddőség az egyedüli jele – tanulmányok szerint a fogamzási problémákkal küszködő nők közel fele endometriózistól szenved!

Az endometriózis több úton is meddőséget okozhat:

  • A petevezetékek és petefészkek hegesedése
  • Problémák a petesejt minőségével
  • A megtermékenyült petesejt az endometriózis okozta károsodás miatt nem tud a vezetéken áthaladni és beágyazódni a méh falába
  • A medence szerveiben történő elváltozás, például összenövések és hegesedések a kismedencei szövetekben és a petevezetékek elzáródása
  • Az immunrendszer – nem megfelelő működése miatt – megtámadja a megtermékenyített petesejtet
  • Fájdalmas együttlét

Mennyi az esélye a teherbeesésnek endometriózissal?

Becslések szerint az egészséges nők 20-as éveikben minden hónapban 20-25 százalékos eséllyel esnek teherbe. A 30-as éveik elején vagy közepén járó nőknél a valószínűség 15-20 százalékra esik, míg egy 40 éves nőnél már kevesebb mint 10 százalék a teherbeesés esélye ciklusonként.

Az endometriózis enyhe eseteiben a teherbeesés esélye havonta 2-4,5 százalék közé tehető, míg a közepesen súlyos és súlyos esetekben ennél is alacsonyabb, kevesebb mint 2 százalék. A súlyosabb elváltozásokkal, hegesedéssel járó endometriózis esetén kezelés hiányában rendkívül nehéz a terhesség spontán létrejötte. A súlyosabb betegség elzárhatja a petevezetéket és cisztákat (ún. csokoládéciszták) okozhat a petefészekben.

Fontos tudni, hogy a legtöbb endometriózisban szenvedő nő teherbe tud esni, bármiféle orvosi segédlet nélkül. Nagy valószínűséggel ehhez egy kicsit hosszabb időre lesz szükség, de a betegség jelenléte egyáltalán nem kizáró ok. A III. és IV. stádiumú (mérsékelt és súlyos) endometriózisban szenvedő nők 75 százaléka képes teherbe esni – kétharmaduk természetes úton, egyharmaduk IVF (lombikbébi) kezelés segítségével.

Milyen hagyományos és kiegészítő kezelési módszerek segíthetik a teherbeesést?

A hagyományos kezelési módszerek közé tartozik az elváltozások laparoszkópos műtét útján történő kivágása, illetve a hormonkezelés. A hormonkezelések többsége a használat idejére csökkenti a teherbeesés esélyét, de nem mindegyik van fogamzásgátlóként is bejegyezve. Egyik hormonkezelésnek sincs ugyanakkor maradandó hatása a termékenységre.

Az endometriózis menedzselését és a fogamzás esélyének növelését a peteérést elősegítő és kiváltó gyógyszerek (pl. klomifén, letrozol) szedése is segíti, ezeket mesterséges megtermékenyítéssel vagy lombikbébi kezeléssel kombinálva érhető el a sikeres terhesség.

Léteznek természetes kiegészítő kezelési módszerek is, amelyek a termékenység javításához, az egészséges terhességhez hozzájárulhatnak endometriózis esetén. Fontos kiemelni, hogy amennyiben az endometriózis okozta hegek vagy összenövések elzárták a petevezetékeket, vagy megzavarják az ovulációt vagy a petevezeték egészséges mozgását, akkor arra semmi esély, hogy étrend- vagy életmódbeli lépésekkel orvosolható lenne a probléma.

Az étrend- és életmódbeli lépésekkel a meddőségi kezelés vagy a műtéti beavatkozás kiegészítéseként tudod növelni a teherbeesés és egészséges terhesség esélyét.

1. Rendszeres testmozgás

A testmozgásnak elképesztően sok jótékony egészségügyi hatása van, például a termékenységre is pozitívan hat. Emellett kutatások bizonyították, hogy a rendszeres edzés csökkenti az endometriózis kockázatát, illetve a már kialakult betegség tüneteit. A mozgás a fizikai és mentális egészségnek is nagyon jót tesz, csillapítja a fájdalmakat, növeli a gyulladásgátló és antioxidáns anyagok szintjét, javítja a keringést és csökkenti az ösztrogén szintjét. Ez utóbbi kifejezetten fontos, hiszen a tudósok az endometriózist a megemelkedett ösztrogénszinttel hozzák kapcsolatba.

2. Tápanyagokban gazdag termékenységi étrend

A megfelelő táplálkozás a termékenység egyik legfontosabb tényezője. Ha endometriózisban szenvedsz, különösen nagy hangsúlyt kell kapnia az étrendednek, tudományos vizsgálatok ugyanis több esetben is összefüggést találtak az étrend és az endometriózis kockázata, illetve a tünetek súlyossága között. Kövess rostokban gazdag étrendet, ami sok friss zöldséget és gyümölcsöt, bab- és lencseféléket, teljes értékű gabonákat és olajos magvakat tartalmaz! Limitáld a telített zsírokat és kerüld el a transzzsírokat, viszont fogyassz sok omega-3-ban gazdag ételt, például hideg vízi tengeri halakat, halolajat, lenmagot, diót és tökmagot! Táplálkozásod alapvetően növényi alapú legyen, egészségtelen zsírokat és vörös húsokat lehetőleg ne tartalmazzon.

Az endometriózis megelőzését, kezelését segítő étrendről itt olvashatsz >>> 

A termékenységfokozó étrend általános szabályairól itt olvashatsz >>>

3. Egészséges testsúly

A túlzottan sok testzsír az ösztrogén dominancia egyik legfőbb oka. Ahogy már említettük, az endometriózis ösztrogénfüggő betegség, kialakulásában feltehetően szerepet játszik a szervezet túl magas ösztrogénszintje. A zsírszövet nemcsak magába szívja és tárolja a vérben keringő ösztrogént, hanem elő is állítja azt egyéb hormonokból. Így minél több a zsírsejt, annál több ösztrogén termelődik. Minél több az ösztrogén, annál több zsír tárolódik, és az ördögi kör folytatódik. Ebből eredően rendkívül fontos, hogy elérd és megtartsd az optimális testsúlyt.

4. A környezeti méreganyagok kerülése

Bizonyos környezeti méreganyagoknak való kitettség hozzájárulhat az endometriózis kialakulásához vagy tovább ronthatja a betegséget. Közismert, hogy a környezetünkben igen sok hormonromboló méreganyag, más néven xenohormon van jelen: ezek mesterséges vegyületek, amelyek képesek beleavatkozni a hormonháztartásunk természetes működésébe. Ha szeretnéd tudni, melyik a 12 legveszélyesebb hormonromboló vegyület és hogyan kerülheted el őket, olvasd el vonatkozó cikkünket!

5. Gyógynövények és egyéb hasznos tápanyagok

Dr. John Lee, a természetes hormonterápia atyja az endometriózisban szenvedő nőknek azt javasolja, hogy a ciklus 8. napjától a 26-ig használjanak progeszteron krémet, ezzel ugyanis csökkenthetik az ösztrogén szervezetre gyakorolt hatását. Ezenkívül a keresztesvirágú növényekben megtalálható indol-3-karbinol vegyület is nagyon hasznosnak bizonyulhat a felesleges ösztrogén lebontásában és eltávolításában.

A maca gyökér táplálja és kiegyensúlyozza a hormonrendszert, ezért előnyére válhat a teherbe esni kívánó, endometriózisban szenvedő nőknek. Ugyanígy a hormonegyensúly elérését segítheti a barátcserje is. A kurkumin csökkentheti az ösztrogénszintet és erős gyulladáscsökkentő hatással is bír. A zöld tea antioxidáns tulajdonságai miatt lehet előnyös.

Kutatások összefüggést találtak az alacsony D-vitamin-szint és az endometriózis, illetve meddőség között, ezért mindenképpen érdemes napi 2000-2500 nemzetközi egység D-vitamint bevinni, az ideális vitaminszint fenntartásához.

Felhasznált irodalom
jeanhailes.org.au/health-a-z/endometriosis/fertility
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3895811/
everydayhealth.com/womens-health/making-pregnancy-possible-with-endometriosis.aspx
youngwomenshealth.org/2012/06/12/endometriosis-nutrition-and-exercise/
brownfertility.com/conditions/endometriosis
verywellhealth.com/endometriosis-diet-pregnancy-4134664
verywellhealth.com/pregnancy-with-endometriosis-4123852
natural-fertility-info.com/endometriosis
attainfertility.com/understanding-fertility/trying-to-conceive/causes-of-infertility/endometriosis-infertility/
huffpost.com/entry/is-your-infertility-due-to-endometriosis_b_58ae4794e4b0d0d07e7c675c
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Barátcserje kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna