Az úgynevezett alacsony FODMAP étrendet az ausztráliai Monash Egyetem dolgozta ki az irritábilis bél szindróma (IBS) nevű emésztőrendszeri betegség tüneteinek kezelésére. Létrejötte óta azonban egyre több kutatás foglalkozik az alacsony FODMAP étrend egyéb krónikus betegségekben betöltött szerepével, beleértve a gyulladásos bélbetegséget (IBD) és a világszerte nők millióinak életét megkeserítő endometriózist is.
Endometriózis: gyakori, de annál kevésbé ismert nőgyógyászati betegség
Az endometriózis gyakran fájdalmas betegség, amely a termékeny korban levő nők 10-20%-át érintheti. Minden olyan esetben endometriózisról beszélünk, amikor a méhüreg belsejét borító szövet, az endometrium a méhüregen kívül helyezkedik el.
Az endometriózis leggyakoribb tünetei:
- alhasi és medencetáji fájdalom
- fájdalmas, erős vagy rendszertelen menstruáció
- fájdalom ovulációkor vagy ovuláció környékén
- fájdalom szexuális együttlét alatt vagy után
- fájdalmas székelés vagy vizelés
- termékenységi problémák
Statisztikák szerint a meddő nők 25-50%-ának van endometriózisa és az endometriózisban szenvedő nők 30-50% meddő! Felmérések azt mutatják, hogy a nők átlagosan legalább 10 évig szenvednek, mire megszületik az endometriózis helyes diagnózisa – ebből is látszik, hogy nemcsak a nők, de maguk az orvosok sem kellőképpen tájékozottak erről a kórképről.
Milyen kapcsolat van az IBS és az endometriózis között?
Az emésztőrendszeri panaszok rendkívül gyakoriak az endometriózisban szenvedő nőknél. Egyes szakértők szerint a betegek kb. kétharmada tapasztal bélgörcsöket, hasmenést, székrekedést vagy fájdalmas székelést.
Az IBS, avagy irritábilis bél szindróma tünetei jellemzően ugyanazok, mint a fent említett emésztőrendszeri panaszok: túlzott gázképződés, puffadás, hasi fájdalmak vagy görcsök, székrekedés, hasmenés, hányinger, nyálkás széklet.
Mivel az alhasi és medencetáji fájdalom gyakori tünete mindkét állapotnak, ezért nem ritka, hogy az endometriózist tévesen IBS-ként diagnosztizálják. Emellett ugyanakkor tény az is, hogy az endometriózis nagyon gyakran társul IBS-sel és egyéb emésztőrendszeri problémákkal. Becslések alapján az endometriózisban szenvedő nőknél 2,5-szer nagyobb az IBS előfordulásának esélye!
A jelenség pontos oka ma még nem ismert, de egyik elmélet szerint a közös pont a krónikus alacsony szintű (low grade) gyulladás és a hasi fájdalom lehet – a két betegség így tulajdonképpen egymást erősíti. Egy másik elmélet szerint az IBS és endometriózis közös nevezője a zsigeri hiperérzékenység, ami hajlamosít a mindkét állapotot jellemző puffadásra.
Hogyan segíthet az alacsony FODMAP étrend?
A FODMAP egy angol mozaikszó, amelynek jelentése: fermentálható (F) oligoszacharidok (O), diszacharidok (D), monoszacharidok (M), és (and) poliolok (P). Ezek azok a rövid láncú szénhidrátok (cukrok, rostok), amelyek emésztési problémákat okozhatnak érzékenyebb személyeknél.
A „fermentálható” azt jelenti, hogy ezeket a tápanyagokat a vastagbélben található baktériumok bontják le erjesztés (fermentáció) útján. A legtöbb FODMAP változatlanul halad át a bélrendszer jelentős részén: teljesen ellenállnak az emésztésnek és élelmi rostként kategorizáljuk őket.
A FODMAP-okat megerjesztik és üzemanyagként használják fel a vastagbélben élő bélbaktériumok. Ugyanez történik a jótékony bélbaktériumokat tápláló élelmi rostokkal is, aminek számos pozitív hatása van az egészségre. A különbség az, hogy a jótékony bélbaktériumok metánt, míg a FODMAP-okkal táplálkozó bélbaktériumok hidrogént termelnek.
A hidrogénképződés teltségérzést, puffadást, gyomorgörcsöket, fájdalmat és székrekedést okozhat. A FODMAP-ok ezen felül vizet is vonzanak a belekbe, ami hasmenést eredményezhet.
A kellemetlen tünetek nem egyforma mértékben jelentkeznek mindenkinél, ahogyan az adott FODMAP-okra való érzékenység is egyénenként jelentősen eltérhet. Nem mindenki érzékeny a FODMAP-okra, az IBS-szerű tüneteket tapasztaló, endometriózisban szenvedő nőknek viszont a túlnyomó többsége az.
Egy 2017-es kutatásban az alacsony FODMAP étrendnek köszönhetően az endometriózisban és IBS-ben szenvedő nők 72%-a négy hét után jelentős (több mint 50%-os) javulást tapasztalt a bélrendszeri tüneteik tekintetében. Internetes oldalakon, személyes tapasztalatként többen is arról számolnak be, hogy az étrend az endometriózissal járó fájdalmat általában véve is mérsékelheti.
Alacsony FODMAP étrend a gyakorlatban
Az étrend célja alapvetően nem az, hogy kizárólag alacsony FODMAP-tartalmú élelmiszereket fogyassz az életed hátralevő részében. A cél, hogy megtaláld azokat a konkrét ételeket vagy ételcsoportokat, amelyekre érzékeny vagy és tüneteket váltanak ki nálad.
Első lépésként iktasd ki az összes magas FODMAP-tartalmú élelmiszert, kb. 6-8 hét erejéig. Ezután fokozatosan, egyenként vezesd vissza ezeket az élelmiszereket: egyszerre csak egy FODMAP-csoport ételeit vezesd vissza, 3 napon át fogyassz bőségesen ezekből, és figyeld a tüneteidet.
Minden 3 napig tartó próba után jegyezd le (papírra, telefonba), hogy miként reagált a szervezeted az adott FODMAP-ra (vagy FODMAP-okra, bizonyos ételek ugyanis egyszerre többféle FODMAP-ban is gazdagok).
Legvégső lépés a saját, személyre szabott étrended kialakítása: a jól tolerált ételeket és FODMAP-okat vezesd vissza, a rosszul tolerált ételeket és FODMAP-okat pedig korlátozd, de csak olyan mértékben, amennyire az a tünetek enyhítéséhez szükséges.
Magas FODMAP-tartalmú ételek és alternatíváik
Méz édesítők: fruktóz, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup Nagy fruktóz adagok: koncentrált gyümölcsforrások, nagy gyümölcs adagok, aszalt gyümölcs, gyümölcslé Méz helyettesítők: juharszirup (mértékkel) Édesítők: bármilyen édesítő, kivéve poliolok Joghurtok: normál és alacsony zsírtartalmú joghurtok Sajtok: lágy és friss sajtok Jégkrém helyettesítők: gelato, sorbet Joghurtok: laktózmentes joghurtok, kókuszjoghurt Sajtok: érett kemény sajtok Gabonák: rozs és búza nagy mennyiségben (pl. keksz, kenyér, kuszkusz, tészta) Hüvelyesek: főtt bab, csicseriborsó, lencse, vörös vesebab Gyümölcsök: cukoralma, datolyaszilva, rambután, görögdinnye, fehér húsú őszibarack Hagyma/fokhagyma helyettesítők: fokhagymával aromatizált olaj Gabonák: gluténmentes és tönköly kenyér/gabonatermékek Gyümölcs: paradicsom Zöldségek: karfiol, gomba, cukorborsó Édesítők: izomalt, maltitol, mannitol, szorbitol, xilitol, és egyéb -olra végződő édesítők Édesítők: hivatalosan a glükóz, cukor (szukróz), egyéb nem -olra végződő mesterséges édesítők – de ezeket az általános egészség és hormonális egyensúly védelmében kevéssé javasoljukFODMAP Magas FODMAP-tartalmú ételek Alacsony FODMAP-tartalmú alternatívák Fruktóz (nagy mennyiség) Gyümölcsök: alma, duránci őszibarack, mangó, japán körte, körte, cukorborsó, gyümölcskonzerv saját levében, görögdinnye Gyümölcsök: banán, kék áfonya, sárgadinnye, csillaggyümölcs, durián, szőlő, grapefruit, kivi, citrom, lime, narancs, maracuja, indián banán, málna, eper, tangelo Laktóz Tej: normál és alacsony zsírtartalmú tehén-, kecske- és juhtej; jégkrém Tej: laktózmentes tej, rizstej Oligoszacharidok (fruktánok és/vagy galaktánok) Zöldségek: articsóka, spárga, cékla, brokkoli, kelbimbó, fejes káposzta, édeskömény, fokhagyma, póréhagyma, okra, hagyma, borsó, mogyoróhagyma Zöldségek: bambuszrügy, bordáskel, paprika, répa, zeller, snidling, egymagvú tök, kínai virágzó káposzta, kukorica, padlizsán, zöldbab, saláta, pasztinák, sütőtök, mángold, zöldhagyma zöldje Poliolok Gyümölcsök: alma, kajszibarack, avokádó, cseresznye, longán, licsi, japán körte, nektarin, őszibarack, körte, szilva, aszalt szilva, görögdinnye Gyümölcsök: banán, kék áfonya, sárgadinnye, csillaggyümölcs, durián, szőlő, grapefruit, kivi, citrom, lime, narancs, maracuja, indián banán, málna