fbpx
Loading...
Cikkek
Endometriózis - tünetek, kezelés, életmód
Férfi termékenységet támogató cikkek
Női termékenységet támogató cikkek
Ovuláció
PCOS - étrend, gyógynövények, tanácsok

D-vitamin hatása a női és férfi termékenységre

D-vitamin hatása a női és férfi termékenységre

A női és férfi termékenység problémái korunk egyik legjelentősebb egészségügyi kihívása. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világon ma a párok 15 százalékát, vagyis minden hatodik párt érinti, Magyarországon ez 19 százalék, tehát majdnem minden ötödik kapcsolatban nehézséget okoz a gyermekáldás. A meddőség hátterében nagyon sokféle ok állhat, ezek közül méltatlanul kevés figyelmet kap a D-vitamin hiánya. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy miért is olyan fontos a megfelelő D-vitamin bevitel mind a női, mind a férfi termékenység, illetve hormonális működés szempontjából.

A D-vitamin szerepe az emberi szervezetben

A D-vitamin valójában nem is egy vitamin, hanem egy hormon előanyaga, azaz prehormon. A napból érkező UV-B sugárzás hatására képződik a szervezetben, bonyolult, több lépésből álló folyamat során, főként koleszterinből. Táplálkozás útján a szükséges D-vitamin mennyiségnek mindössze 10-20%-át tudjuk magunkhoz venni.

A D-vitamin rendkívül sokoldalú tápanyag, az emberi szervezetben lévő 30 ezer génből legalább 2000-re közvetlen hatással van. Szerepet játszik a sejtosztódásban, hozzájárul az egészséges csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartásához, továbbá fontos szerepe van az immunrendszer normál működésében is. És ez még közel sem minden! Az elmúlt években bámulatosan sok

új tudományos bizonyíték látott napvilágot a D-vitamin lehetséges jótékony hatásairól.

Kutatások alapján a D-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal is bír, és számos modern betegség megelőzésében játszhat kiemelt szerepet, például: szívbetegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek, ízületi problémák, elhízás, depresszió, autoimmun betegségek.

A D-vitamin szerepe a nők termékenységében

A D-vitamin hiánya és a női meddőség között egyértelmű összefüggés mutatható ki. Egyes kutatások szerint a termékenységi problémákkal küzdő nők 93%-a D-vitamin-hiányos.

Egy 2015-ben, a Nutrients című tudományos folyóiratban publikált tanulmányban egy meddőségi központ női látogatóinak a D-vitamin szintjét vizsgálták meg. A kutatók 1072 alanytól vettek mintát és arra jutottak, hogy az orvosi segítségért forduló, termékenységi problémákkal küzdő nők körében

nagyon súlyos D-vitamin-hiány figyelhető meg.

Az elmúlt évek tanulmányai egybehangzóan kimutatták, hogy a D-vitamin-hiány a termékenység csökkenését okozhatja egyébként egészséges nőknél, illetve számos olyan nőgyógyászati betegség kialakulásához is hozzájárulhat, melyek ugyancsak negatívan befolyásolhatják a termékenységet, meddőséget okozhatnak.

A D-vitamint felismerő receptorok és D-vitamin-feldolgozó enzimek megtalálhatóak a női szaporító szervrendszer szöveteiben. A tudományos bizonyítékok alapján nagy valószínűséggel a nemi hormonok mellett a D-vitamin is befolyással van a női szervezetben zajló reproduktív folyamatokra. A legújabb kutatások például azt bizonyítják, hogy mesterséges megtermékenyítés (IVF) esetén elegendő D-vitamin jelenlétében akár négyszer nagyobb a sikeres klinikai terhesség létrejöttének valószínűsége, mint D-vitamin-hiányos állapotban.

A D-vitamin közvetlen hatással van a női szervezetben természetesen előforduló anti-Müllerian hormonra (AMH), mely fontos jelzője a termékenységi képességnek. Jelenlegi ismereteink szerint minden nő meghatározott számú petesejttel születik, mely az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. A petesejtek folyadékkal teli zsákokban, vagyis tüszőkben élnek a petefészekben. Az AMH egy olyan hormon, amit ezek a tüszők választanak ki, ebből következően az AMH-szint megmutatja a petefészek tartalék kapacitását, mely annál nagyobb, minél több érésre alkalmas tüszőt tartalmaz. Az AMH tehát jól tükrözi a nő termékenységi esélyeit, és minél kisebb a petefészek tartalékkapacitása, annál kisebb az esélye a fogantatásnak is. A D-vitamin stimulálja az AMH termelését, így támogatja a petefészek tartalék kapacitásának hosszabb ideig történő fenntartását. A vér AMH-szintje 18%-kal alacsonyabb a téli hónapokban, mint a nyári hónapokban, de a D-vitamin-hiány megszüntetésével eltűnik ez a szezonális ingadozás.

A D-vitamin emellett az alábbi módokon segíti még a női termékenységet:

  • A magasabb D-vitamin-szint segíti a szervezetet a vércukorszint szabályozásában. A kiegyensúlyozatlan vércukorszint hatással van arra, hogy bekövetkezik-e az ovuláció minden ciklusban vagy sem.
  • A D-vitamin támogatja a szervezet immunválaszát. A legtöbb esetben a meddőség gyökere valamilyen autoimmun zavar. A D-vitamin üzen a testnek, hogy ne támadja meg a saját sejtjeit és szöveteit.
  • A D-vitamin támogatja az egészséges bélflórát és hüvelyflórát, ami növeli a fogamzás és terhességmegtartás esélyeit.
  • A D-vitamin növeli a progeszteron-szintet, mely segíti a teherbeesést és a terhesség megtartását.

A D-vitamin szerepe a menstruációs ciklusban

Az ovulációs problémák nagyon gyakran állnak a női meddőség hátterében. Általában rendszertelen vagy teljesen hiányzó, illetve túlságosan hosszú menstruációs ciklusok formájában jelentkeznek ezek a problémák.

Az anovuláció, vagyis az ovuláció hiánya, kifejezetten gyakori, a termékeny korban levő nők 6-15%-át érinti. Habár nem minden esetben utal meddőségre, nem ritka, hogy a női szaporító rendszer nem megfelelő működésének egyik jele. Emellett az anovulációt tapasztaló nőknél magasabb a terhességi komplikációk kockázata, amennyiben bekövetkezik a fogantatás.

Az elmúlt évek kutatásai arra utalnak, hogy a D-vitamin hiánya befolyásolhatja a menstruációs ciklus hosszát, mivel összefüggésben állhat a hosszabb follikuláris fázissal (késleltetett ovulációval). Egy 2018-ban közzétett tanulmány eredményei szerint azoknál a nőknél, akiknek a D-vitamin-szintje a vérben nem éri el az ajánlott 30 ng/ml értéket, csaknem ötször nagyobb a menstruációs ciklus zavarának az esélye, mint azoknál, akik felette voltak ennek az ajánlott értéknek.

Egy 2015-ös tanulmány arra is rávilágított, hogy a D-vitamin pótlás biztonságos, hatékony és kényelmes módja lehet a premenstruációs szindrómával (PMS) együtt járó tünetek enyhítésének, például csökkentheti a hangulati zavarok intenzitását. A tanulmányban 158 fiatal (15-21 év közötti) nő vett részt, akik súlyos kognitív és érzelmi PMS tüneteket tapasztaltak, és emellett D-vitamin-hiányban szenvedtek. Az alanyok egy csoportja hatóanyagmentes placebót, míg egy másik csoport

kéthetente 25000 NE (nemzetközi egység) D-vitamint kapott, négy hónapon át. A D-vitamint szedő nőknél a vizsgálat végére javultak az olyan tünetek, mint szorongás, ingerlékenység, sírékonyság, szomorúság

és kapcsolati zavarok, míg a placebót szedő nőknél semmilyen javulás nem volt megfigyelhető.

A D-vitamin szerepe a nőgyógyászati problémákban

PCOS

Bár nagyon sokféle nőgyógyászati probléma összefüggésbe hozható a D-vitamin hiányával, a policisztás ovárium szindróma (PCOS) egyértelműen a legtöbbször említett és legtöbbet vizsgált probléma. A PCOS a fogamzóképes korú nők leggyakoribb hormonális megbetegedése, a nők legalább tizedét érinti és a meddőség leggyakoribb okaként tartják számon. Habár önmagában a PCOS nem egyenlő a meddőséggel, a statisztikák szerint a meddőség előfordulása a PCOS-es nők körében 70 és 80% közé esik.

A PCOS a férfi nemi hormonok, az úgynevezett androgén túlsúlyából ered: egyik elmélet szerint a D-vitamin-hiány miatt csökken a nemi hormon kötőfehérje (SHBG) szintje, ami miatt a petefészek túl sok androgén hormont kezd termelni, és ez megteremti a táptalajt a PCOS kialakulásához.

A PCOS-ben szenvedő nők 65-87%-ánál figyeltek meg D-vitamin-hiányt.

A PCOS rendkívül gyakori velejárója az inzulinrezisztencia (egyes források szerint a PCOS-es esetek 80%-ánál jelen van, de túlsúly esetén az arány 95%!), a D-vitamin pótlása pedig ezen a téren nyújthat természetes segítséget. Egy 2014-ben megjelent orvosi tanulmányban a D-vitaminos kezelés hatására az inzulinrezisztencia, az androgén-szintek, a tüszőérés és a menstruációs zavarok is javulást mutattak. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a D-vitamin kiegészítés javítja a menstruációs és tüszőfejlődési rendellenességeket PCOS-es nőknél, így növelve a teherbeesési arányokat.

További kutatásokban azt is kimutatták, hogy a túlsúlyos PCOS-es nők D-vitamin-hiányának kezelése fokozott súlyvesztést és szabályosabb menstruációs ciklust eredményezett. Hasonlóképpen, a túlsúlyos serdülők D-vitamin-hiányának megszüntetése is fogyáshoz, egészségesebb testsúlyhoz vezetett.

Egy 2018 júniusában, a Gynecological Endocrinology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány alapján a D-vitamin pótlása jelentős mértékben képes csökkenteni az éhgyomri vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát, továbbá növeli a gyulladásgátló adinopektin szintjét, ami egy olyan fehérje, mely fokozza a zsírok bontását, szabályozza a zsíranyagcserét és segíti az inzulinérzékenységet.

Kutatások azt is bizonyították, hogy a D-vitamin bevitel milyen fontos szerepet tölt be PCOS esetén a teherbeesés esélyeinek javításában. A termékenységi kezelések sikeressége a D-vitamin-hiányban szenvedő PCOS-es nőknél 40%-kal alacsonyabb, mint azoknál, akik megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkeznek.

Endometriózis

Az endometriózis egy ösztrogénfüggő, krónikus gyulladásos betegség, mely gyakran terméketlenséggel együtt jár. Becslések szerint a termékeny korban lévő nők 5-15%-át érintheti.

A vér alacsony D-vitamin szintje és az endometriózis előfordulása között erős összefüggést mutatott ki több tanulmány is. Egy 2016-ban, a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány következtetése szerint a D-vitamin hatással van az endometriotikus sejtekben jelenlevő gyulladásra, illetve ezen sejtek túlburjánzására. Ezt, illetve az endometriózissal összefüggő alacsony D-vitamin státuszt figyelembe véve a D-vitamin új terápiás stratégia lehet az endometriózis kezelésében.

Mióma

Alacsony D-vitamin-szint figyelhető meg a miómás nőknél is, és kutatások alapján a D-vitaminnak szabályozó szerepe van a méhmiómák kialakulásában. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) tanulmánya kimutatta, hogy a D-vitamin-hiányos nőknél nagyobb a mióma kockázata, mint a megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkező nőknél.

Egy másik tanulmányban csökkent a miómák aránya a D-vitamin tartalmú kiegészítőt szedő betegeknél. A D-vitamin in vitro, azaz élő szervezeten kívül végzett kísérletben csökkentette a mióma sejtek számának gyarapodását, illetve in vivo, azaz élő szervezetben végzett állatkísérletekben csökkentette a mióma tumor növekedését. Ezek alapján a D-vitamin hatékony és biztonságos kezelési módja lehet a miómának.

A D-vitamin szerepe a menopauzában

Köztudott, hogy menopauza után a csontsűrűség gyorsan csökkenni kezd, melyben az ösztrogén kritikus szereppel bír. Emiatt a menopauzás nők hajlamosabbak a csontritkulásra. A megfelelő D-vitamin pótlás segít megelőzni a csontvesztést a peri- és posztmenopauzás nőknél.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a D-vitamin-hiány és a menopauza számos egyéb közös kockázati tényezővel is bír, a csontok egészségén túl, például szív- és érrendszeri, anyagcserebeli, kognitív és érzelmi zavarok. Következésképpen a D-vitamin megfelelő pótlása kritikusan fontos menopauza idején is.

A D-vitamin szerepe a férfiak termékenységében

Ki gondolná, hogy a férfi meddőség hátterében olyan egyszerű dolog is állhat, mint a D-vitamin hiánya? Pedig nagyon is igaz, hiszen ezt mostanra már több tudományos vizsgálat megerősítette: a vér alacsony D-vitamin szintje szoros összefüggésben áll a spermiumok számának és mozgékonyságának csökkenésével, illetve az alakjuk rosszabbodásával. További kutatások ennek megfelelően kimutatták, hogy a D-vitamin bevitel növelésével javítható a spermaminőség.

A D-vitamint felismerő receptorok és D-vitamin-feldolgozó enzimek a férfi szaporító szervrendszer szöveteiben is fellelhetőek, ami arra utal, hogy egészséges működésükhöz mindenképpen szükséges ez a tápanyag.

A D-vitamin a tesztoszteron-szint növelésében is segítségére lehet a férfiaknak. Az alacsony tesztoszteron-szint negatív hatással lehet a termékenységre, mivel ronthatja a spermiumtermelést,

csökkentheti a szexuális vágyat és erekciós zavarokat okozhat. Egy 2011-ben közzétett, 65 alacsony tesztoszteron-szinttel rendelkező férfi részvételével készült tanulmány megállapította, hogy egy éven át napi 3000 NE D-vitamin szedése körülbelül 25%-kal képes növelni a tesztoszteron-szintet.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk naponta?

Sajnos van egy rossz hírünk: hacsak nem szedsz naponta legalább 2000 nemzetközi egység D-vitamint, akkor szinte garantált, hogy egész évben – de különösen az őszi-téli hónapokban – D-vitamin-hiányban szenvedsz.

Magyarországon, földrajzi elhelyezkedésünkből kifolyólag, október és március között még órákig tartó napozással sem tudjuk feltölteni a D-vitamin raktárainkat. Ugyanakkor az év többi részében sem feltétlenül töltünk elegendő időt a napon, mert például négy fal között dolgozunk, vagy ha mégis a szabadban vagyunk, akkor (az ajánlásoknak megfelelően) napvédő krémmel védekezünk.

A 2012-ben, 14 magyar orvos társaság összefogásával született szakértői állásfoglalás szerint a felnőttek, illetve várandósok, szoptató édesanyák számára javasolt D-vitamin bevitel 1500-2000 NE/nap. Ezt nagyon egyszerűen be lehet vinni, már akár egyetlen étrend-kiegészítő kapszula rendszeres szedésével: pontosan ennyit, tehát a napi szükséglet 100%-át tartalmazza a Netamin D-vitamin SZUPER kiszerelés is.

Felhasznált irodalom
naturaldoctor.gr/english/role-vitamin-impaired-fertility-treatment-art-19.html
galenos.com.tr/Uploads/Article_19499/MEANDROS-19-106-En.pdf
floliving.com/do-you-have-enough-of-this-one-nutrient-to-get-pregnant/
fertilityeggspurt.com/vitamin-d-improves-fertility-and-egg-quality/
nicolejardim.com/vitamin-d-the-period-vitamin/
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29271278
academic.oup.com/jcem/article/101/6/2371/2804763
figo.org/news/vitamin-d-%E2%80%98boosts-pregnancy-chances-women-pcos%E2%80%99-0015746
preventmiscarriage.com/VitaminD_how-can-it-help-manage-my-Endometrios.html
vitamindcouncil.org/vitamin-d-deficiency-increases-risk-of-uterine-fibroids/#.XKPdrKRS9PY
academic.oup.com/humrep/article/27/10/3015/747482
cmajopen.ca/content/1/2/E77.abstract?sid=0bce54d6-74c5-437b-a621-1f06d57cc0af
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2888852/
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22275473
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690068/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5807754/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6265788/
vitamindcouncil.org/low-vitamin-d-status-may-affect-menstrual-cycle-length-in-women/#.XKRTOqRS9PZ
vitamindcouncil.org/does-vitamin-d-help-treat-pms-symptoms/#.XKRVmqRS9PY
lifeextension.com/Newsletter/2016/1/Vitamin-D-supplementation-improves-PMS-symptoms-in-young-women/Page-01
oxfordjournals.altmetric.com/details/2400991
maturitas.org/article/S0378-5122(14)00199-6/pdf
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21154195
alliedacademies.org/articles/role-of-vitamin-d-in-infertility-8050.html
repo.lib.semmelweis.hu/handle/123456789/4215
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin D3-vitamin + olívaolaj 3000 NE kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna