fbpx
Loading...
Cikkek
Női termékenységet támogató cikkek

Mit jelent a halvány csík a terhességi teszten?

Mit jelent a halvány csík a terhességi teszten

A babatervezés során szinte minden nő kezébe kerül legalább egyszer terhességi teszt, melytől az örömteli hírt reméljük - ám sokszor a várt eredmény helyett mást tapasztalunk. Emiatt a terhességi tesztek eredményei gyakran kelthetnek bizonytalanságot a nőkben. Nagyon fontos, hogy a használati útmutató pontos betartása mellett végezzük el a tesztet, de így is előfordulhatnak szokatlan jelenségek. Cikkünkben ennek okait szeretnénk bemutatni, hogy miért jelenik meg halvány csík a terhességi teszten és hogyan kell megfelelően elvégezni azt, hogy biztosan a helyes eredményt mutassa.

Melyik a megfelelő időpont a terhességi teszt elvégzésre?

Ha felmerül bennünk a terhesség gondolata, azonnal tudni szeretnék az eredményt. Figyelembe kell vennünk azonban testünk működését is, és tisztában lenni vele, hogy mely napok a legalkalmasabbak a terhességi teszt elvégzésére.

3 szükséges adat, ami segíthet a terhességi teszt elvégzése előtt:

 • utolsó menstruáció kezdetének napja
 • milyen hosszú a ciklusunk
 • ha végeztünk ovulációs tesztet, az utolsó ovuláció dátuma

Hogyan működik a terhességi teszt?

Miután a petesejt megtermékenyült, a méh fala elkezd megvastagodni, hogy a petesejt beágyazódhasson. A szervezet ekkor az úgynevezett terhességi hormont, a HCG-t kezdi el termelni. Ez a fogantatás után kb. 6-10 nappal indul el. A terhesség kimutatása a vizeletből történik, a terhességi tesztek pedig olyan anyagot tartalmaznak, melyek képesek a HCG hormon kimutatására.

A terhességi teszteket mindig reggel a nap első vizeletében érdemes elvégezni, bár vannak tesztek, melyek a többi napszakban is képesek a HCG hormon jelenlétét kimutatni, mégis ez adja a legbiztosabb eredményt. Minden teszt más, de általában a kimaradt menstruáció 1. napjától mutatnak biztos eredményt. Ha nem tudjuk a menzesz 1. napját, akkor a védekezés nélküli együttlét utáni 21. napon érdemes a terhességi tesztet elvégezni.

Érdemes azt is szem előtt tartani, ha a javasoltnál korábban tesztelünk vagyis az aktuális menstruáció előtti napokban, akkor bár a teszt eredménye valószínűleg negatív lesz, mégis előfordulhat terhesség. Ennek az az oka, hogy a HCG szint a nők szervezetében eltérő lehet, és lehetséges, hogy a mennyisége még nem éri el akkor azt a szintet, ami a pozitív teszthez szükséges lenne.

Figyeljük szervezetünket is jobban ilyenkor, hiszen különböző testi tünetek is előfordulhatnak már a korai terhesség esetén is:

 • gyenge vagy pecsételő vérzés
 • hasi görcsök
 • mellfeszülés
 • émelygés
 • ételundor
 • kimerültség érzése

A terhességi tesztek lehetséges eredményei

Amennyiben a soron következő menstruáció napján vagy utána használják, az otthon végezhető terhességi tesztek 99 %-os pontosságúak. Mégsem mindig kapunk egyértelmű pozitív vagy negatív eredményt, időnként fals pozitív és fals negatív eredmények is születhetnek.

Pozitív eredmény:

A tesztek többségén egy ellenőrző csík (kontroll csík) van vagy egy negatív jel, ami akkor jelenik meg, miközben az eredményt várjuk. Ha viszont a terhességi teszten két csík jelenik meg vagy pozitív jelet látunk, az terhességet jelent. Sokan ilyenkor megerősítés céljából megismétlik a tesztet.

Ilyenkor ajánlott bejelentkezni a nőgyógyászhoz, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és tájékoztat a terhesgondozás részleteiről.

Negatív eredmény:

Ha a tesztcsíkon a meghatározott idő lejárta után továbbra is egy csík látható az eredmény negatív. Sok nőknél előfordul, hogy ennek ellenére a menstruáció mégis kimarad.

Ennek okai lehetnek:

 • stressz
 • hirtelen fogyásból következő nagyobb súlyvesztés
 • nem megfelelő táplálkozás
 • gyógyszerek szedése
 • alacsony hormonszint

Amennyiben a probléma továbbra is fennáll, szintén szakorvos felkeresése ajánlott.

Fals pozitív eredmény:

Ha valaki nem terhes, nagyon ritka a pozitív eredmény. Bizonyos esetekben a teszt nem megfelelő használata is okozhat ilyet. A legtöbb fals pozitív esetben azonban más áll a háttérben.

Az álpozitív eredmény leggyakoribb okai:

 • nem rég voltál terhes (vetélésen vagy szülésen vagy túl)
 • gyógyszerszedés
 • kémiai terhesség (a spontán vetélések leggyakoribb, nagyon korai fajtája)
 • ritka esetben méhen kívüli terhesség
 • petefészek ciszta
 • menopauza

Fals negatív eredmény:

A leggyakoribb oka a fals negatív eredmény előfordulásának, ha túl korán végezzük el a tesztet és nincs még elég HCG-hormon a szervezetben. Könnyen előfordulhat, hogy pár nap múlva, ha megismételjük a tesztet, az már pozitív lesz. Meglepő módon ennek ellenkezője is előfordulhat ritka esetben, vagyis az, hogy túl magas a HCG szint. Ez általában ikerterhesség esetén áll fenn, és a teszt ilyenkor is negatív eredményt mutathat.

A álnegatív eredmény okai lehetnek még:

 • nem elegendő vizelet használunk a teszteléshez
 • lejárt vagy sérült terhességi teszt
 • az előírt várakozási idő előtt nézzük meg a tesztet
 • nem kellően érzékeny a teszt

Halvány csík a terhességi teszten – mit jelent?

Ha a terhességi teszt elvégzése során a második csík megjelenik ugyan, de halványan, nagy valószínűséggel terhességről van szó. Ám mégis van néhány ritka eset mikor álpozitív eredményt jelez a halvány csík a terhességi teszten.

A halvány csík lehetséges okai:

 • Terhesség: Ha korán végeztük el a tesztet és a HCG-hormon szint még alacsony a szervezetben, halványabb csík jelenhet meg a teszten. A HCG-hormon mennyisége folyamatos növekedésnek indul a szervezetben és a terhesség elejétől, általában 2 naponta megduplázódik. Érdemes pár nap múlva újra tesztelni, hogy biztosan pontos eredményt kapjunk.
 • Korábbi terhesség, vetélés: Az úgynevezett kémiai terhesség a spontán vetélések 50-75%-ánál fordul elő. Jellemzően a terhesség 5. hete előtt történik: az embriókezdemény nem ágyazódik be a méhfalba vagy nem indul fejlődésnek, a szervezetben azonban még jelen van a HCG-hormon. Késleltetett és/vagy a szokásosnál erősebb menstruáció utal rá.
 • Méhen kívüli terhesség: Olyan ritka rendellenesség, amely során a megtermékenyített petesejt a méhen kívül ágyazódik be a petevezetékben. Testi tünetekkel jár, mint például alhasi fájdalom, kimaradt menstruáció, fájdalom a vállcsúcsban, hüvelyi vérzés.
 • Fals pozitív terhesség: Van néhány ritka eset, mikor a halvány csík mégsem terhességet jelez, hanem más okok állhatnak a háttérben.

Álpozitív terhesség okai lehetnek:

 • Evaporációs vonal megjelenése: ennek oka lehet, hogy a vizelet a kijelzőre szárad, ha a leolvasás a várakozási időn túl történik. Ezt néhány nő halvány második csíknak látja. Fontos a tesztek használati utasításait pontosan betartani, az eredményt az előírt időben leolvasni.
 • Gyógyszerek szedése a termékenységi kezelés során, melyek HCG-t tartalmaznak.
 • Menopauza vagy premenopauza idején: a menstruáció kimaradása mellett ritka esetben, de mégis előfordul, hogy pozitív lesz a terhességi teszt, a luteinizáló (LH) hormon megemelkedett szintjének köszönhetően.
 • Bizonyos betegségek HCG-szint növekedést okozhatnak, például: petefészekciszta, vesebetegség, méhlepény elváltozásai.

Mi a következő lépés halvány csík esetén?

A legtöbb nőt megviseli lelkileg is a bizonytalanság, főleg, ha régóta tervez babát és több negatív teszten van túl. Ha halvány csíkot tapasztalsz a terhességi teszten és nem vagy biztos az eredményben, ajánlott a tesztet pár nap múlva elvégezni újra. Emellett célszerű a nőgyógyászodat is felkeresni, aki további vizelet és vérvizsgálat elvégzését fogja javasolni. Ezenkívül ultrahang-vizsgálatot is csinál, mely során kiderül, hogy tényleg fennáll-e a terhesség vagy sem.

Ha egy korai vetélés gyanúja is felmerült, mindenképpen tájékoztasd erről is az orvosodat. Ha pedig a vizsgálatok is a terhességet igazolják, akkor a terhesgondozással kapcsolatos további teendőket is ő fogja neked elmondani.

Összességében elmondható a terhességi tesztek elvégzésével kapcsolatban, hogy a két legfontosabb dolog a megfelelő időben és a használati útmutató pontos betartása mellett elvégezni őket. Így kevesebb meglepetés érhet minket, és aggodalomtól, bizonytalanságtól is megkímélhetjük magunkat. Ehhez segítséget nyújthat, ha ismerjük a ciklusunk hosszát, szakaszait, mert ezek alapján kiszámítható, hogy mely napokon érdemes a terhességi tesztet elvégezni. Akármilyen eredményt is látunk a teszten, mielőtt félelem vagy pánik uralkodna el rajtunk, megoldás lehet megismételni a tesztet vagy felkeresni nőgyógyászunkat a pontos eredmény érdekében.

Felhasznált irodalom
my.clevelandclinic.org/health/articles/9703-pregnancy-tests
clearblue.com/pregnancy-tests/early-pregnancy-testing
healthline.com/health/pregnancy/five-signs-to-take-pregnancy-test#other-physical-symptoms
clearblue.com/pregnancy-tests/positive-results
healthline.com/health/pregnancy/causes-of-negative-test-no-period#medications
hu.clearblue.com/terhessegi-tesztek/alpozitiv-teszteredmenyrol
healthline.com/health/pregnancy/false-positive-pregnancy-test#chemical-pregnancy
flo.health/getting-pregnant/trying-to-conceive/pregnancy-tests/false-negative-pregnancy-test
healthline.com/health/pregnancy/faint-positive-home-pregnancy-test#pregnancy-loss
whattoexpect.com/getting-pregnant/prepping-for-pregnancy/faint-line-pregnancy-test/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Babalesz TERHESSÉGI teszt 1 db tesztcsík
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna