fbpx
Loading...
Cikkek
Lombikbébi sorozat

Lombikbébi kezelés - alapvető tudnivalók

Lombikbébi kezelés: alapvető tudnivalók. Itt kezdd a tájékozódást!

Ez a lombikbébi cikksorozat 1. cikke, a sorozat többi részét ide kattintva fogod találni!

Ha szeretnél értesítést kapni minden új cikkről, amit a lombikprogrammal kapcsolatban megjelentetünk, ide kattintva feliratkozhatsz a kizárólag erre vonatkozó hírleveleinkre!

Ha pedig szeretnél értesítést kapni mindenféle egyéb témában kikerülő új cikkünkről és akcióinkról, akkor itt iratkozz fel hírleveleinkre!


1978. július 25-én, az angliai Oldham városában született meg a világ első lombikbébije. Mindössze tíz évre rá, 1988. augusztus 24-én világot látott az első magyar lombikbébi is. Az utóbbi több mint 40 évben ez az eljárás széles körben elterjedt, dinamikus fejlődésen ment keresztül és párok millióit segítette hozzá a gyermekáldáshoz – amiben nagy valószínűséggel más úton nem is lehetett volna részük. A lombik kezelések egyre fontosabb szerepet játszanak a fejlett országokban, hazánkban is, ám sajnos mégsem kapják meg a kiérdemelt figyelmet. A babalesz.hu csapatának elkötelezett célja, hogy ezen változtasson!

Amiről szó lesz ebben a cikkben:

 • Hogyan zajlik a lombikbébi program?
 • Milyen esetekben javasolják?
 • Mekkora az esély a terhességre?
 • Vannak-e kockázatai az eljárásnak?

Alapvető tudnivalók a mesterséges megtermékenyítésről

Inszemináció és lombikbébi kezelés

A mesterséges megtermékenyítési eljárások (más néven asszisztált reprodukciós technikák) mára mindennapos gyakorlattá váltak. A megnevezés gyűjtőfogalom: olyan orvosi beavatkozásokat takar, amelyek során mesterséges úton, külső beavatkozások, technikák alkalmazásával teszik lehetővé a terhesség létrejöttét.

Statisztikák szerint a meddőség Magyarországon minden negyedik párt érint. A legalapvetőbb okok kizárása és az egyszerűbb kezelési eljárások (mint pl. életmódváltás, ovuláció gyógyszeres elősegítése) után szokott következni először az inszemináció: ilyenkor a férfi ondómintát ad, majd az orvosok kigyűjtik az aktív, jól mozgó spermiumokat és ezeket a méhüregbe fecskendezik.

Az inszeminációt csak akkor végzik el, ha a petevezeték átjárható és az ondómintában legalább 5 millió spermium mozog megfelelően. A sikeresség esélye 12-15%-ra tehető. A beavatkozásból hat alkalmat fizet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, a korábbi OEP), de gyógyszerek költségével ez esetben is számolni kell: ez egyénenként nagyon eltérő, 10-20 ezer forint, de akár 80-100 ezer forint is lehet.

A lombikbébi program hat sikertelen inszemináció után következhet, ugyanakkor az orvos dönthet ennél előbbi kezdésről is, sőt, akár az inszeminációval történő próbálkozás teljes kihagyásáról is (pl. átjárhatatlan petevezeték, nagyon rossz spermakép esetén).

A lombikbébi kezelés (in vitro fertilizáció, IVF) egy hosszabb, összetettebb folyamat, amely több lépésből és folyamatos kontrollvizsgálatokból áll:

 1. Először hormonkezeléssel serkentik a petefészek működését (stimuláció), azért, hogy egyszerre több petesejt érjen meg.
 2. A tüszők érését ultrahang, illetve szükség esetén vérvétel útján történő hormonvizsgálat segítségével követik.
 3. Amint elérték a megfelelő állapotot, a petesejteket hüvelyen keresztül leszívják (punkció) – ez jellemzően altatásban történik. A petesejteket speciális tápoldatba, inkubátorba helyezik, ezzel biztosítva az életben maradásukhoz, fejlődésükhöz szükséges feltételeket.
 4. A spermát laboratóriumi módszerekkel előkészítik, és a punkció után 4-5 órával megtörténik a megtermékenyítés. Ha a spermiumok minősége megfelelő, akkor maguktól egyesülnek a petesejtekkel, ha nincs így, akkor a spermiumokat befecskendezik a petesejtekbe.
 5. 2-5 nappal később a megfelelő módon osztódó, életképes embriókat (megtermékenyült petesejteket) egy vékony műanyag katéter segítségével beültetik a méhbe. Ez néhány percet vesz igénybe, éber állapotban történik, fájdalommentes. Az embriók száma több tényezőtől is függ (pl. életkor, hormoneredmények), hazánkban a törvény legfeljebb három, indokolt esetben négy embrió beültetését engedi meg.
 6. Sikeres kezelés esetén a terhesség az embriók beültetése után kb. 2 héttel kimutatható.

A lombikbébi program az első injekciótól kezdve az eredmény kiderüléséig kb. 6 hetet vesz igénybe (bizonyos esetekben ennél rövidebb is lehet a protokoll). Az egészségbiztosítás öt lombikbébi kezelést teljes mértékben finanszíroz, a kezeléshez kapcsolódó, tb-támogatott gyógyszerek 100%-ban támogatottak. Ennek ellenére mégis szóba jöhetnek egyéb költségek, például: nem támogatott (vagy nem 100%-ban támogatott) vizsgálatok vagy gyógyszerek, vitaminok, étrend-kiegészítők, utazási költség.

Milyen esetekben javasolt a lombikbébi kezelés?

Becslések szerint a terhesség esélye 35 év alatti, egészséges nőknél menstruációs ciklusonként kb. 25-30%, 35-39 év között kb. 8-15%, 40 év felett pedig már 5% alatt van. Természetesen nagyon nagy egyéni eltérések mutatkoznak: egyeseknek az első hónap eredményt hoz, másoknak hónapokat vagy akár egy évet is kell várniuk.

Orvosi értelemben meddőségnek az számít, ha egy párnál 12 hónap folyamatos, védekezés nélküli közösülés nem eredményez terhességet. 35 év feletti nőknek már 6 hónap sikertelen esetén ajánlott meddőségi kivizsgálást végezni. A meddőség kb. fele-fele arányban vezethető vissza a nőkre és a férfiakra.

Lombikbébi kezelés azokban az esetekben nyújthat megoldást, amikor a kevésbé invazív kezelési lehetőségek (peteérést serkentő gyógyszerek, többszöri inszemináció) nem voltak eredményesek, vagy a pár egyikénél az alábbi diagnózisok valamelyikét állították fel:

 • A petevezeték károsodása vagy elzáródása. A petevezeték sérülése vagy elzáródása akadályozhatja a petesejt megtermékenyülését vagy az embrió méhbe jutását. Ennek például Chlamydia-fertőzés vagy műtéti beavatkozás is lehet az oka.
 • Ovulációs rendellenességek. Rendszertelen vagy elmaradó ovuláció esetén kevesebb petesejt áll rendelkezésre a megtermékenyítéshez. Ennek többek között elhízás, PCOS is lehet az oka.
 • Endometriózis. Endometriózis esetén a méhnyálkahártyához hasonló szövet található a méh üregén kívül – ez gyakran zavarja a petefészek, méh és petevezeték működését.
 • Mióma. A miómák izomból és rostos szövetből képződő, jóindulatú daganatok a méh falán. A fogamzóképes korban lévő nők harmadát érintik.
 • A spermiumok termelődésének vagy funkciójának zavara. A spermiumok átlagon aluli koncentrációja, gyenge mozgása (motilitása), rendellenes mérete vagy alakja is megnehezíti a spermium egyesülését a petesejttel. Rossz spermakép esetén andrológus szakember segít a megbúvó okok, egészségügyi problémák diagnosztizálásában és kezelésében.
 • Spermium vagy petefészek elleni antitestek termelődése. A férfi és a női szervezetben egyaránt termelődhetnek olyan antitestek, melyek károsítják a spermiumokat. Emellett a női szervezet petefészek elleni antitesteket is termelhet, melyek megtámadják a petesejteket.
 • Ismeretlen eredetű meddőség. Erről akkor beszélhetünk, amikor a meddőség gyakori okai ki lettek zárva, így a probléma eredete nem ismert.
 • Genetikai rendellenesség. Ha magas a kockázata annak, hogy a születendő gyermek valamilyen genetikai betegséget örököl, akkor a lombikbébi kezelés során lehetőség van preimplantációs genetikai diagnosztika (PGD) elvégzésére. Az embriókat még beültetés előtt megvizsgálják és csak azokat ültetik be, amelyek nem hordozzák a betegséget.

A lombikbébi program 40 év feletti nőknél elsődleges kezelési módja a meddőségi problémáknak.

Mindezek mellett az in vitro fertilizációs kezelések a termékenység megőrzésére is használhatóak rák vagy egyéb súlyos betegségek esetén. A sugárkezelés vagy kemoterápia megkezdése előtt a petesejtek kinyerhetőek és megtermékenyítetlen állapotban lefagyaszthatóak későbbi felhasználásra. A petesejtek meg is termékenyíthetőek és embrió állapotban is lefagyaszthatóak, tárolhatóak.

Mekkora az esélye, hogy sikerrel jár a lombikbébi kezelés?

A lombikbébi kezelések sikerességét alapvetően kétféle módon lehet mérni: a klinikai terhességek arányával, illetve az élveszülések arányával. A sikerességi arányok országról országra, sőt, még klinikáról klinikára is eltérőek. A sikeresség szempontjából természetesen mérvadó az életkor, a meddőség eredete, és a beültetett embriók száma is.

Egy 2020-ban megjelent tanulmány szerint Magyarországon lombikbébi kezelések esetében a terhességek aránya petesejt-leszívásonként 31,4%. ICSI (intracitoplazmatikus spermium injekció) kezelések esetében 32,3%. Sajnos az élveszülések arányáról azonban nincs hivatalos adat.

Ha lombikbébi program mellett döntötök a pároddal, érdemes érdeklődni az adott klinikánál, hogy tudnak-e a sikerrátáikról tájékoztatást adni. Külön hangsúlyozd, hogy téged elsősorban a hozzád hasonló életkorú, hasonló helyzetben lévő nők sikerrátái érdekelnének.

Természetesen nagyon fontos, hogy bizakodó, eltökélt és optimista legyél az első kezeléstől fogva, ám egyúttal érdemes két lábbal a földön járni is. A lombikbébi programban részt vevő nők többsége többször is nekifut, mire a kívánt terhesség bekövetkezik, a várva várt gyermekáldás megérkezik. Lehet, hogy neked elsőre sikerül, de akkor sem kell aggódnod, ha ez nem történik meg, nem benned van a hiba. Statisztikai tény, hogy legtöbbször 2-3 próbálkozásra van szükség a sikerhez.

Vannak-e kockázatai a lombikbébi kezelésnek?

Bármilyen orvosi beavatkozásról is legyen szó, kockázatokkal mindig számolni kell. Nincs ez másképp a lombikbébi esetében sem. De tudnod kell, hogy a lombikbébi program egy rendkívül biztonságos beavatkozásnak számít, a komplikációk nagyon ritkák. Idehaza az évente megérkező közel 90 ezer kicsi közül csaknem kétezernek lombikprogramban részt vevő anyák adnak életet.

A lehetséges kockázatok közé tartozik például:

 • Többes terhesség. Több embrió beültetése esetén nagyobb a többes terhesség esélye (ikerterhesség: 19%, hármas ikerterhesség: 1%). Ez a koraszülés és alacsony születési súly nagyobb kockázatával jár.
 • Koraszülés és alacsony születési súly. Kutatások szerint a lombikbébi kezelés (egy embrió beültetése esetén is) enyhén növeli a koraszülés és alacsony születési súly kockázatát.
 • Petefészek hiperstimulációs szindróma. Kezeléskor előfordul a petefészek túlstimulálása, amely a petefészek megnagyobbodásával, fájdalommal jár. A tünetek (enyhe hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, hasmenés) jellemzően egy hétig tartanak, de terhesség létrejötte esetén több hétig is fennállhatnak.
 • Vetélés. A vetélés kockázata lombikbébi esetén ugyanakkora, mint természetes úton történő fogantatás esetén (kb. 15-25%). Az anyai életkor növekedésével ugyanúgy nő ez a kockázat.
 • Petesejt leszívás szövődményei. A leszívás nagyon ritkán vérzést, fertőzést, belső sérülést okozhat. Emellett, mint minden tevékenységnek, az altatásnak is vannak kockázatai.
 • Méhen kívüli terhesség. A lombikbébi programban részt vevő nők 2-5%-ánál méhen kívüli terhesség jön létre. Ilyenkor nincs lehetőség a terhesség megtartására.
 • Stressz. A lombikbébi kezelés pénzügyileg, fizikailag és érzelmileg is nagyon megterhelő tud lenni. Családtagok, barátok, szakemberek is segíthetnek abban, hogy kiegyensúlyozottak maradjatok ebben az időszakban.

A lombikbébi kezelést végző orvosnak, illetve klinikának mindenképpen megfelelően tájékoztatnia kell téged a kockázatokról. Bármilyen aggodalmad, kérdésed is van, nyugodtan beszéld meg ezeket az orvossal.

Ez a cikk egy 12 részesre tervezett cikksorozat első része. A a sorozat többi részét a későbbiekben ide kattintva fogod találni!


Ezt a bejegyzést a babalesz.hu szakértői csapata írta, lektorálta Dr. Szilágyi Imre nőgyógyász.


Forrás:

hu.wikipedia.org/wiki/Mesters%C3%A9ges_megterm%C3%A9keny%C3%ADt%C3%A9s

gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__teherbeesesi-problemak__8594573-inszeminacio-es-lombiknak-mennyi-az-ara-allamilag-finanszirozottra-gondolok-ha

infostart.hu/belfold/2020/01/03/megsem-januartol-hanem-csak-juliustol-ingyenes-a-meddosegi-kezeles

cityfertility.com.au/understanding-the-steps-of-ivf/

mayoclinic.org/tests-procedures/in-vitro-fertilization/about/pac-20384716

neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/egeszsegugyi_ellatasok/meddosegkezelesi_eljarasok

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800030.nm

hvg.hu/360/202051_kisdedek_szuletese_minden_38_fogantatasba_besegit_azorvostudomany

todaysparent.com/getting-pregnant/trying-to-conceive/what-are-your-odds-of-getting-pregnant-each-month/

academic.oup.com/hropen/article/2020/3/hoaa032/5879305

Ezt láttad már?
Úton a sikeres lombik felé: a test felkészítése! - 1. rész
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna