fbpx
Loading...
Cikkek
Menstruáció, női ciklus

Hormonmentes válasz a menstruációs gondokra

Hormonmentes válasz a menstruációs gondokra

A „havibaj”, a „nehéz napok” - ezek a kifejezések mind azt mutatják, hogy a menstruáció egy szükséges rossz a nők életében. Ennek oka többek között az is, hogy sokan küzdenek fájdalmakkal akár már a menstruációt megelőző napokban is, vannak, akik számára pedig a kiszámíthatatlansága bosszantó. A menstruáció pedig a női test egy kiváló jelző-műszere, így a görcsök, a késés hátterében állhatnak speciális okok is, amelyekre érdemes odafigyelni.

Neked „normális” a menstruációs ciklusod?

A normális menstruációs ciklus fogalma viszonylag tág: a menstruáció első napjától számítjuk a ciklust, amely átlagosan 28-30 napos, de egyénileg változva 24-36 nap közé eshet (ez alatti vagy efölötti szám esetén már eltér a „normálistól”, ha hosszabb ideig tart ez az állapot, érdemes szakorvossal konzultálni).

A menstruáció során az a petesejt lökődik ki, amely nem termékenyült meg, ez általában 3-6 napig tartó vérzést eredményez (ennél kevesebb, vagy hosszabb ideig tartó vérzés szintén nem ideális). Ahogy véget ért, megindul az újabb pete „előkészítése”, kezdetét veszi egy újabb ciklus.

A menstruációs ciklus felborulásának okai lehetnek:

- Váratlan stresszhelyzet, vagy bármi gyökeres változás az életben

- Régóta húzódó, megoldatlan feszültségek

- Betegségek és gyógyszerek

- Túl magas, vagy túl alacsony testsúly

- Ovulációs problémák

- Menopauza előjele

PMS-ed van?

A menstruáció előtt pár nappal többen éreznek arra utaló jeleket testükön, hogy hamarosan itt az idő. Amíg ez csak enyhe mellfeszülés, addig tekinthetünk rá úgy is, mint egy biológiai naptárjelzésre, azonban sokaknál ennél jóval többről van szó - ez már lehet a PMS, vagyis a premenstruális szindróma.

A PMS legjellemzőbb tünetei a következők:

- Erős fájdalom a mellben

- Mell megduzzadása, érintésre érzékennyé válása

- Görcsös alhasi fájdalom

- Ízületi és izomfájdalmak

- Erőteljes hangulatingadozás

- Búskomorság, levertség

- Koncentrációs nehézségek

- Döntésképtelenség érzése

- Alvásproblémák

- Puffadás-érzése, enyhe testsúly-növekedés

- Pattanások, zsíros bőr és könnyebben zsírosodó haj

- Fejfájás

A PMS oka:

Tulajdonképpen röviden összefoglalható: felborult hormonegyensúly, azaz az ösztrogén és progeszteron nevű hormonok egymáshoz viszonyított arányának eltolódása.Ennek hátterében viszont rengeteg ok állhat, így a túlzott mértékű, régóta fennálló stressz, cukorban és finomított szénhidrátban gazdag ételek túlsúlya az étrendedben, nagy mennyiségű koffein fogyasztása.

Mi köze a gyerekvállalásnak a normális ciklushoz?

A női nemi ciklus egy része maga a menstruáció. A teljes ciklus tulajdonképpen a peteérés körül forog: először annak előkészülete zajlik, majd maga a peteérés, míg végül vagy a terhesség, vagy a meg nem termékenyített pete kilökődése.

A menstruáció zavara a peteérés zavarát is jelentheti, márpedig a peteérés normális folyamatának lezajlása feltétlenül szükséges a sikeres megtermékenyüléshez.

Akkor most szedjek hormonokat?

Ha zavart érzel ciklusodban, nem kell, hogy az első válasz rögtön a hormontartalmú készítmények szedése legyen. Az esetek túlnyomó részében odafigyeléssel és természetes módszerekkel teljesen normalizálható a menstruációs ciklus.

Régóta ismert és alkalmazott módszerek a PMS és a rendszertelen menstruáció kezelésére:

NAPIREND, egyéb drasztikus változás:

Mérlegeld, hogy történt-e mostanában valamilyen változás az életedben, ami esetleg megborította addig megszokott napirendedet, Szervezetednek is fontos, hogy legyen egyfajta rutin, amihez alkalmazkodhat, amire számíthat, így pl. a napi 7-8 óra alvás, lehetőleg minden nap ugyanabban az időszakban.

STRESSZ:

Ha az utóbbi időben valami miatt túlzott nyomás helyezkedik rád, frusztrálnak, feszültnek érzed magad, az pillanatok alatt megboríthatja ciklusodat is.

Kortyolj lefekvés előtt levendula vagy citromfű teát, a reggeleket kezdd nyújtózkodással és lassú, mély lélegzetvételekkel, töltsd fel magnézium és B-vitamin raktáraidat, hogy fejed kitisztulhasson és legyen kellő energiád megoldani az előtted álló helyzetet.

ÉLETMÓD:

Sajnos a rendszertelen, nem eléggé változatos táplálkozás szintén hozzájárulhat a menstruációs problémákhoz. A finomított szénhidrátban és cukorban gazdag ételek visszaszorítása mellett minél több zöldséget és gyümölcsöt iktass étrendedbe. Egyél meg mindennap egy friss szál sárgarépát, vagy igyál sárgarépalevet, ugyanis a sárgarépa szintén jótékony hatással van a felborult hormonegyensúlyra és tele van hasznos vitaminokkal, tápanyagokkal.

GYÓGYNÖVÉNYEK:

Rengeteg gyógynövény is segíthet ciklusod rendezésében. Legnépszerűbb a barátcserje, amelyet évszázadok óta alkalmaznak különböző hormonális eredetű női gondok (kiemelten a görcsös, kiszámíthatatlan, hangulatingadozással járó menstruáció, peteérés-zavarok) kezelésére. A gyógynövények közül bizonyos problémák, így pl. a görcsök enyhítésére ajánlott még a palástfű és a cickafark is.

VITAMINOK:

Számos kutatás bizonyította már, hogy a menstruációs ciklus zavarai mögött D-vitamin hiánya is állhat. Emellett különösen fontos a megfelelő mennyiségű vas, folsav és C-vitamin pótlása is, különösen azoknál, akik erős vérzéssel küzdenek a menstruáció ideje alatt, mivel a fáradékonyságot, hajhullást, kedvetlenséget ezek hiánya is okozhatja.

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Barátcserje kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna