fbpx
Loading...
Cikkek
Női termékenységet támogató cikkek

Mikor várható a fogamzásgátlás abbahagyása után terhesség?

menstruáció késése

Manapság már egyre több fogamzásgátló módszer áll a nők rendelkezésére: a tabletta az egyik legnépszerűbb választás, de számos más lehetőség van még a nem kívánt terhesség megelőzésére. Fontos, és sokak fejében megforduló kérdés azonban az, hogy mi történik a fogamzásgátló használatának abbahagyása után? Mennyi időbe telik, mire helyreáll a termékenység? Teherbe lehet-e esni rögtön a fogamzásgátló elhagyása után? A válaszokat ebben a cikkben találod!

Mennyi időbe telik, míg a termékenység visszatér a fogamzásgátlás után?

Az, hogy milyen gyorsan tér vissza a termékenység, a használt fogamzásgátló módszertől függ. Ennek függvényében a termékenység visszatéréséhez szükséges lehet:

  • a peteérés újraindulása
  • a termékeny méhnyaknyák visszatérése
  • az „embrióbarát” méhnyálkahártya visszatérése

A peteérés visszatérése még nem garancia arra, hogy a méhnyálkahártyád is ismét normális állapotban van, vagy hogy a tested annak rendje és módja szerint termékeny méhnyaknyákot termel. Ha pozitív eredményt kapsz az otthoni ovulációs teszten, az még nem jelenti azt, hogy ismét fogamzóképes a szervezeted.

Természetesen ha mechanikai akadályt képző fogamzásgátló módszert választottál, akkor a termékenységedet nem érte fiziológiai hatás. Mindössze annyi a dolgod, hogy abbahagyod az adott módszer használatát. Ez lehet például óvszer (férfi vagy női), pesszárium, vagy spermicidek.

Nem szabad elfelejtened azt sem, hogy időközben, a fogamzásgátló használata alatt, az életkorod is hatással lehet a termékenységedre. Ezt is fontos figyelembe venni!

A következőkben összefoglaljuk, hogy kb. mikorra várható a termékenység visszatérése a népszerűbb fogamzásgátló módszerek abbahagyása után:

Fogamzásgátló tabletták

A szájon át szedhető fogamzásgátlók, más néven antibébi tabletták, ösztrogént és progesztint (a progeszteron hormon szintetikus formáját) tartalmaznak együtt, vagy csak progesztint. Ezek a készítmények hormonális úton működnek, leállítják a peteérést és sűrűbbé teszik a méhnyaknyákot.

A fogamzásgátló tabletta abbahagyása után a peteérés és termékenység egy hónapon belül visszatér. Néha ennél kicsit több időre, akár három hónapra is szükség lehet a termékenység visszatéréséhez.

Hüvelygyűrű és fogamzásgátló tapasz

Mivel mind a hüvelygyűrű, mind a fogamzásgátló tapasz viszonylag új módszereknek számítanak (a tablettákhoz viszonyítva), ezért nem igazán állnak rendelkezésre hosszú távú kutatási eredmények róluk. A működési mechanizmusuk ugyanakkor nagyon hasonló a szájon át szedhető készítményekével. A legfőbb különbség, hogy ezek a módszerek a hormonokat nem szájon át, hanem hüvelyen, illetve bőrön keresztül juttatják a szervezetbe.

Ahogy a tabletta esetén, abbahagyás után 1-3 hónapon belül vissza kell térnie a termékenységnek.

Fogamzásgátló implantátum

Bár Magyarországon egyelőre elég ritkán választják a bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátumot, nyugaton egyre népszerűbb. Az implantátum egy vékony, rugalmas, gyufaszál méretű műanyag rúd, melyből lassan és folyamatosan progesztin hormon szabadul fel. Az orvos általában a felkar bőre alá helyezi be.

A fogamzásgátló implantátum a behelyezés követően 3 évig képes megelőzni a terhességet, de bármikor el lehet távolítani. Más szóval, elméletileg akár néhány hónap után is kivehető. A hosszú távú hatás csak akkor érvényes, ha az implantátum beültetve marad.

Az implantátum eltávolítását az orvosod végzi el, ezt követően a termékenység egy hónapon belül visszatér.

Ha a beültetés nem megfelelően történt vagy beültetést követően elmozdult az implantátum, fennáll a kockázata annak, hogy azt csak nehezen vagy egyáltalán nem sikerül eltávolítani. Habár ez csak az esetek kevesebb mint 2 százalékában fordul elő, érdemes számolni vele: ebben az esetben meg kell várni, amíg az implantátum fogamzásgátló hatása elmúlik.

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál)

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD – intrauterine device) a legelterjedtebb fogamzásgátlási módszer világszerte, átlagosan a nők 23%-a választja ezt a megoldást. A köznyelvben a „spirál” vagy a „hurok” megnevezés terjedt el, mivel régen ilyen alakúak voltak, ma már azonban inkább egy T betűre hasonlítanak ezek a méh üregébe felhelyezett eszközök.

Két alapvető típus van: a rézből készült IUD és a hormontartalmú IUD. Előbbi úgynevezett steril gyulladást létrehozva megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását, utóbbi hormonok segítségével is gátolja a fogantatást (sűrűbbé teszi a méhnyaknyákot, elvékonyítja a méhnyálkahártyát).

A réz IUD akár 10 évig is fent maradhat, míg a hormontartalmú IUD 3-5 évig – ugyanakkor mindkettő bármikor eltávolítható az orvos által. (Soha ne próbáld meg te magad eltávolítani!) Az eltávolítást követően a termékenység egy hónapon belül visszatér. Hormontartalmú eszköz eltávolítása után 2-3 hónap eltelhet, amíg szabályossá válik a ciklus.

Fogamzásgátló injekció

A fogamzásgátló injekció főként Amerikában, illetve a fejlődő országokban népszerű. Hatékonysága megegyezik a tablettáéval, de sokkal kevesebb odafigyelést igényel. Ugyanakkor nem jó választás annak, aki a közeljövőben teherbe szeretni esni.

A medroxiprogeszteron-acetát (MPA) nevű hatóanyagot az izomba adják injekció formájában. A hatóanyag az izomban marad, és onnan lassan felszabadul: megakadályozza a peteérést és sűrűbbé teszi a méhnyaknyákot.

Az injekció után akár 6-12 hónapba is telhet, mire helyreáll a termékenység. Bár az utolsó injekciót követő 10 hónapban a nők 50 százaléka teherbe esik, egyes nőknél akár 18 hónapra is szükség van a termékenység visszatéréséhez.

Milyen hamar várható a terhesség a fogamzásgátlás abbahagyása után?

A fogamzásgátló elhagyásával ugyan visszatér a termékenység, de ez nem jelenti egyúttal azt, hogy ezután azonnal bekövetkezik majd a terhesség. Ez nyilvánvalóan furcsa élmény, különösen akkor, ha korábban évekig fogamzásgátlást használt valaki és nagyjából abban a hitben élt, hogy a megelőzés hiányában biztosan megtörtént volna a fogamzás.

Mire lehet számítani az évekig szedett fogamzásgátló abbahagyása után?

A fogamzásgátló abbahagyása után teherbe eshetsz a legelső termékeny hónapban, de az is lehet, hogy csak egy évnyi próbálkozás után következik be a terhesség. Ugyanaz tehát a helyzet, mint ami azokra is érvényes, akik semmilyen fogamzásgátló módszert nem használtak.

Természetesen érdemes minél hamarabb abbahagyni a fogamzásgátló használatát, hogy a teherbeesés a lehető leghamarabb és legnagyobb eséllyel sikerüljön. Emellett célszerű stresszmentes és kiegyensúlyozott életmódra törekedni, illetve az egészséges táplálkozás elveit is szem előtt tartani. Minél nagyobb figyelmet fordítasz az egészséges életre, annál jobban növeled a várandósság esélyét.

Ha többszöri próbálkozás vagy hosszú idő után sem következik be a terhesség, akkor ajánlott orvoshoz fordulni, hiszen alapos vizsgálatokra lehet szükség. Előfordulhat, hogy Hashimoto vagy egyéb pajzsmirigy betegség áll a teherbeesés sikertelenségének hátterében, illetve a másik fél részéről is merülhetnek fel problémák.

A fogamzásgátló abbahagyása utáni menstruációról

Jellemzően azonnal vagy rövid időn belül visszatér a korábban megszokott menstruációs ciklus. Azonban bizonyos esetekben előfordulhat, hogy hónapokon keresztül nem jelentkezik menstruáció, vagy ha jelentkezik is, akkor az csak rövid ideig tartó és minimális mennyiségű vérzések formájában történik.

Ha érdekelnek a témával kapcsolatos kutatási eredmények, a statisztikák, akkor olvass tovább!

A fogamzásgátlás utáni terhességi arányról valaha készült egyik legnagyobb tanulmány a 2007-ben közreadott European Active Surveillance Study on Oral Contraceptives (EURAS-OC) vizsgálat volt. Ebben a kutatók több mint 59 ezer, 7 különböző európai országból származó nőt követtek nyomon, akik szájon át szedhető fogamzásgátlót használtak.

Az 59 ezer nőből kb. 2000 döntött úgy, hogy abbahagyja a fogamzásgátló szedését és teherbe esik, miután befejeződött a vizsgálat. Ezek a nők hét éven át használtak fogamzásgátlót. A kutatók azt találták, hogy:

  • A nők 21,1%-a egy ciklussal a fogamzásgátló abbahagyása után teherbe esett
  • A nők 79,4%-a az abbahagyás után egy éven belül teherbe esett
  • Egészen 35 éves korig a nők életkora alig befolyásolta a termékenységüket
  • A terhességi arány alacsonyabb volt a 35 év feletti és a dohányzó nők körében

Mindezekből arra lehet következtetni, hogy a fogamzásgátlásnak semmilyen hatása nincs a termékenységre.

Egy másik tanulmány még ennél is tovább ment: e szerint a fogamzásgátlás nem, hogy nem befolyásolja negatívan a termékenységet, de hosszú távú használat után kicsivel javít is rajta.

A kutatás csaknem 8500 nő részvételével készült, Angliában. A kutatók figyelembe vették az egyéb olyan tényezőket is, melyek a termékenységre negatívan hathatnak (pl. életmódbeli döntések, testsúly, stb.), hogy még pontosabban meg tudják határozni, miként hat a fogamzásgátlás a fogamzási arányra. Az egyéb okokból eredő meddőséget kizárták a tanulmányból.

Azt találták, hogy a fogamzásgátlás abbahagyása után:

  • A nők 74%-a kevesebb mint 6 hónapon belül teherbe esett
  • A nők 14%-a 6-12 hónapon belül teherbe esett
  • A nők 12%-a csak egy évvel később esett teherbe

Mi van akkor, ha nem sikerül teherbe esned a fogamzásgátlás abbahagyása után?

Ennek nagyon kicsi a valószínűsége, de elképzelhető, hogy a szervezetednek egy kis extra segítségre van szüksége a termékenység helyreállításához a fogamzásgátlás után – különösképpen akkor, ha a fogamzásgátlás megkezdése előtt rendszertelen ciklusaid voltak.

Az is megeshet, hogy a termékenységi problémának semmi köze nincs a fogamzásgátló használatához. Ne feledd, a párok kb. 15%-a küzd termékenységi problémákkal, melyek hátterében számos különböző ok állhat. (A termékenység hatékony, természetes támogatásában cikkeinkkel és termékeinkkel segítünk neked!)

Ajánlott orvoshoz fordulnod, ha:

A fogamzásgátló abbahagyása utáni terhességről

A fogamzásgátló készítmény szedésének abbahagyása után akár azonnal sikerülhet a teherbeesés, de lehet, hogy csak többszöri próbálkozás és néhány hónapos várakozási idő után fog. Ezenkívül bizonyos esetekben a menstruációs ciklus helyreállása is csak 2-3 hónap után következhet be. Ha a menstruáció 3 hónap után sem jelentkezik, vagy 1 évnyi próbálkozást követően sem sikerül teherbe esni, érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Felhasznált irodalom
verywellfamily.com/get-pregnant-after-birth-control-what-you-must-know-1960296
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
ProCreation nőknek kapszula a teherbeesés segítésére
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna