fbpx
Loading...
Cikkek
Endometriózis - tünetek, kezelés, életmód
Étrendek, diéták a teherbeesésért

Tudj meg mindent az endometriózis diétáról!

Tudj meg mindent az endometriózis diétáról!

Az endometriózis egy nőgyógyászati betegség, amely során a méhet kibélelő nyálkahártya rendellenes módon, a méhen kívül is megtalálható. A probléma egyre több nőt érint szerte a világon, meglétére pedig sokszor nem is a betegség tünetei, hanem a sikertelen teherbeesés miatt végzett vizsgálatok hívják fel a figyelmet. Kezelését ma már számos hatékony orvosi módszer segíti elő, emellett pedig az érintettek maguk is nagyon sokat tudnak tenni a gyógyulásért: például a megfelelő táplálkozással, az endometriózis diéta betartásával.

Röviden az endometriózisról

Bár az endometriózis sajnos egyáltalán nem számít ritka betegségnek – a termékeny nők 5-10 százalékát érinti –, a szakemberek a mai napig nem tudták pontosan megállapítani, mi lehet a pontos kiváltó oka. A stressztől elkezdve, a sok fájdalomcsillapító használatán át egészen a helytelen táplálkozásig szinte bármi okozhatja.

Annak ellenére, hogy jellegzetes és erős tüneteket produkál, nem mindig ismerhető fel könnyen. Elsőként ugyanis a szervezet belsejében okoz látható rendellenességeket, a fizikai tünetek megtapasztalása sok esetben csak később jelentkezik.

Az endometriózis elnevezése az endometrium szóból ered, amely a méh nyálkahártyáját jelöli. Ez jó esetben kizárólag a méh belső felszínén található meg, míg az említett betegség során a petefészekben, a hashártyafelszínén is feltűnhet, azaz a méhen kívül kezd terjedni.

Endometriózis esetén a legfőbb problémát nem az okozza, hogy a sejtek rendeltetésszerű helyüktől távol is megjelennek. A betegség valódi gyökere, hogy a méh belső felszínén kívül ugyanúgy lépnek működésbe, mint eredeti helyükön. Azaz a női ciklust követve felkészülnek a fogantatásra és a lehetséges megtermékenyülés idejére megvastagodnak, akár csak a méh belsejében meglévő méhnyálkahártya. Utóbbi a zigóta befogadására, a megtapadásra készül, amennyiben pedig a megtermékenyülés nem történik meg, leválik és távozik a szervezetből.

Ezzel szemben a méhen kívüli szövetdarabok, - amelyek leggyakrabban a petefészekben, a hashártyafelszínén tűnnek fel, de akár a húgyhólyagban vagy a belekben is megjelenhetnek, - a megvastagodás után nem tudnak utat találni kifelé a testből. Éppen ezért terjedésük cisztákhoz, fájdalomhoz, szövődményekhez vezet: a nyálkahártya lebomlásával járó vér ugyanis nem tud a hüvelyen keresztül távozni, ezért a szervezet belsejében okoz további gondokat.

Az endometriózis és a meddőség

Világszinten a nők 6-10 százaléka érintett, azonban a terméketlenséggel küzdő nők 25-40 százaléka számolhat be arról, hogy fennáll szervezetében az endometriózis problémája. Tehát ez a fajta kórkép hatalmas arányban szerepel a meddőség leggyakoribb okai között. Miért nehezíti az endometriózis állapota a teherbeesést? Amikor a ciszták, összenövések száma eléri a petevezetéket, az könnyen elzáródhat, ami lehetetlenné teszi, hogy átjárható legyen, és a petesejt megtegye a megtermékenyüléshez, valamint a megtapadáshoz szükséges utat.

Az endometriózis jelei, tünetei

Ez a típusú nőgyógyászati betegség nagyon erős, szinte elviselhetetlen fájdalommal járhat, hiszen a méh külső felszínétől indulva az összes környező szervre átterjedhet. Ezáltal nyomást gyakorol a petefészekre, a petevezetékre, a kismedencére, valamint a húgyhólyagra is.

Emellett egyik legjellemzőbb tünete a nagy mértékű vérzés menstruáció idején, valamint a kifejezetten erős menstruációs görcsök. Utóbbi oka, hogy a burjánzó szövetek a méh izmos falába is helyet találnak maguknak. Az endometriózis okozta kellemetlenségek a szexuális életet is érintik: az együttlét ugyanis nehézségekkel, vagy akár fájdalommal járhat.

Megelőzés és táplálkozás

Az endometriózis kapcsán számos kutatás készült, amely a táplálkozás vonatkozásában vizsgálta, milyen tényezők ronthatnak a fennálló helyzeten, illetve milyen összetevők támogathatják a gyógyulást a betegséggel küzdő nők számára. A hasonló felmérésekből kiderült, hogy a gyulladásos állapot szaporodását nagyban fokozhatja a nem megfelelő táplálkozás.

A Harvard Egyetemen végzett kutatások szerint azoknál a nőknél, akik napi kettő vagy több csésze kávét, vagy négy pohár kólát fogyasztanak, kétszer akkora az esélye a betegség kialakulásának!

Egyes zsírok, húsfélék, összetevők komoly károkat okozhatnak, míg bizonyos tápanyagok támogatják a szervezetet a küzdelemben. Nézzük, mely ételeket kell mellőznünk és melyek azok, amelyeket bátran asztalunkra tehetünk endometriózis esetén!

Hogyan befolyásolhatja a szervezetet az endometriózis diéta?

Amikor a diéta szót halljuk, könnyen asszociálhatunk a fogyásra, esetleg az önsanyargatásra, az endometriózis étrend kapcsán azonban egyáltalán nem ezekről van szó. Utóbbi lényege ugyanis, hogy azokat az összetevőket vegyük ki a táplálkozásunkból, vagy csökkentsünk minimálisra az étkezésünkben, amelyek táplálják a szervezetben fellelhető gyulladási folyamatokat. A diéta ebben az esetben – ahogy egyébként eredeti jelentése szerint is – az egészség érdekében kialakított újfajta étkezést jelöl, amely amellett, hogy enged jóllakni, a termékenységet is elősegíti.

A betegség egyik szakértője, Dr. Ronald Burmeister egy 24 éves hölgy példáján mutatta be egy konferencián, milyen sokat jelenthet az étrendváltás. Egy amerikai hölgy azzal kereste fel Dr. Burmeistert, hogy borzasztó menstruációs fájdalmakkal küzd minden hónapban. A beteg már kétszer átesett laparoszkópiás műtéten, fájdalmai azonban nem csillapodtak. A hormonháztartása átalakítása miatt kipróbált különböző fogamzásgátlókat, és különböző gyógyszereket, de azok nemhogy nem csökkentették a fájdalmait, hanem egyenesen depresszióhoz vezettek. Mikor az egyik orvosa már a méhe eltávolítását javasolta, akkor kapott egy olyan tanácsot, hogy próbáljon ki utolsó kapaszkodóként egy ösztrogéncsökkentő diétát.

Az alacsony zsírtartalmú, főként vegetáriánus ételeket tartalmazó diéta hatása három hónap után már érzékelhető volt, a 24 éves lány panaszai pedig fél éven belül teljesen megszűntek. Dr. Burmeister betege sikerén felbuzdulva három hasonló panaszokkal küzdő páciensének ugyanezt a javaslatot tette, és minden esetben azt a visszajelzést kapta, hogy látható javulás következett be.

Az is kiderült azonban, hogy ennél a betegségnél nem lehet viccelni és csalni, amint ugyanis valaki eltér a diéta alapelveitől, akár csak egy “csalónapra” erősebben kirúg a hámból, azonnal visszatérhetnek a fájdalmak.

Az endometriózis diéta lényege

Az endometriózis diéta rugalmas módszer, egy egész életmódot foglal magában, azaz amellett, hogy vannak határozott szabályai, könnyen egyénre is szabható. Mivel ez a típusú étkezés teljes mértékben az egészség jegyében zajlik, nem csak az érintetteknek javasolják, de akár gyermektervezés előtt a megelőzés céljából is érdemes belevágni. Nézzük, melyek a legfőbb lépések!

Az ösztrogénszint csökkentése, a hormonegyensúly helyreállítása

A méhnyálkahártya szöveteinek elvándorlása, valamint méhen kívüli terjedése a magas ösztrogénszint hatására történik. Ezért ne fogyasszunk olyan ételeket, amelyek ennek a hormonnak jelenlétét fokozzák a szervezetben. Kerüljük az állati eredetű tejtermékeket, ezen kívül fogyasszunk nagy mennyiségben olyan zöldségeket, amelyek az ösztrogén lebontását segítik. Ezek például a karfiol, a brokkoli, a kínai kel, a káposzta vagy a kelbimbó. A felesleges ösztrogén kivezetését támogató rostok fogyasztása növeli a hormonegyensúly kialakulásának esélyét: így a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek, gyümölcsök és az olajos magvak jó választást jelentenek.

Egészséges emésztés és bélflóra kialakítása

Az endometriózis emésztési panaszokat is okozhat, a gyakori tünetek közé tartozik a székrekedés, a puffadás, a hasmenés. Egyes érintett betegekkel végzett kutatások rámutattak, hogy a gluténmentes diéta betartása segíthet a hasonló tünetek csökkentésében. Emellett, amit még érdemes kerülni, azok a fermentált, tehát erjesztéssel készülő élelmiszerek: ilyen például a joghurt, a kefir, az élesztővel készült pékáru.

A szervezetünk méregtelenítése

Az endometriózis diétában különösen fontos figyelmet szentelni annak, hogy leginkább feldolgozatlan élelmiszereket együnk, vagy legalábbis a minimálisan feldolgozott táplálékok között válogassunk. A méregtelenítés része a tartósítószerek, mesterséges adalékanyagok mellőzése, hiszen ezek feleslegesen terhelik a szervezetet, amely így kevésbé tud a gyógyulásra energiát fordítani. Továbbá rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, lehetőleg víz, vagy cukrozatlan tea formájában.

Értékes tápanyagok bevitele

Endometriózis esetén különösen figyeljünk a vitaminok, ásványi anyagok pótlására. Kifejezetten ajánlottak például a magas vastartalmú ételek, hiszen az erős vérzés miatt nagy mennyiségű vas távozik a szervezetből, amely akár vérszegénységhez is vezethet.

A halakban, a tojásban megtalálható a vas, míg a céklából, aszalt gyümölcsökből hasznosítható vas felszívódását C-vitamin fogyasztásával támogathatjuk. Szintén lényeges nyomelem az Omega-3 zsírsav, amely mérsékelheti a tüneteket, csökkentik a betegség kialakulásának kockázatát. Az Omega-3 a jóféle zsírokban, azaz a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételekben tűnik fel, mint a halak, olajos magvak, diófélék, valamint a növényi olajok.

Gyulladáscsökkentő hatás

Egyes összetevők megvonásával szintén minimalizálhatjuk a gyulladás kialakulását vagy terjedését: a fehér cukor például tipikusan az a táplálék, amelyet érdemes teljes mértékben mellőzni, hiszen fokozza a szervezetben zajló gyulladási folyamatokat. Emellett akadnak élelmiszerek, amelyek a már meglévő gyulladást képesek mérsékelni, megszüntetni: ezek főként a zöldlevelű zöldségfélék – kelkáposzta, brokkoli -, valamint a bogyós gyümölcsök.

Fájdalomcsillapító hatás

A kurkuma fűszer híresen jó fájdalomcsillapító hatással bír, azonban nem tudjuk természetes módon akkora mennyiségben bevinni a szervezetbe, amely ideális lenne endometriózis esetén. Éppen ezért nyugodtan alkalmazzuk a növényt alapul vevő táplálékkiegészítőt, amely továbbá még antioxidánsként is helytáll. Emellett fogyasszunk magnéziumtartalmú ételeket, mint az avokádó, a banán vagy a hüvelyes zöldségek, valamint a fájdalomcsillapításban társunk lehet akár a gyömbér is, amely a természetes orvoslásban régóta alkalmazott növény.

Mire jó a FODMAP diéta?

Endometriózis esetén a FODMAP diéta is elősegítheti a gyógyulást, amely a fermentable oligo di mono saccharides and polyols kifejezés összefoglaló elnevezése. A lényege – ahogy az már fentebb is megjelent az endometriózis diéta részeként – az emésztési problémát okozó rövidláncú szénhidrátok, egyes cukrok és rostok mellőzése. A FODMAP módszert elsősorban az irritábilis bélszindrómával élőknek javasolják, azonban mindkét betegség során a bélrendszeri idegi végződések válnak szenzitívebbé, éppen emiatt az endometriózissal élők számára is könnyebbséget nyújthat.

A FODMAP-módszer kizárja a transzzsírok és vöröshúsok fogyasztását, mely egyes kutatások alapján kifejezetten növelik az endometriózis kialakulásának kockázatát is. Így tehát a margarinokat, a pattogatott kukoricát, a chipseket, gyorsételeket mellőzi, csak úgy, mint az alkoholt és a fehér cukrot. A FODMAP diéta továbbá kerüli a fruktózt, laktózt, galaktánokat, illetve fruktánokat tartalmazó élelmiszereket: így a tejtermékeket, bizonyos édesítőszereket, sőt, még a gyümölcsöket is.

Tippek az endometriózis étrend kialakításához

Az endometriózis diéta betartása már rövid időn belül eredményt hozhat, abban az értelemben biztosan, hogy a közérzet javul, és néhány hét elteltével a tünetek mérséklődnek. A szervezet méregtelenítése, a gyulladás csökkentése előfordulhat, hogy hosszabb folyamatot ölel fel. A legfontosabb azonban, hogy a diétára új életmódként próbáljunk tekinteni: azaz igyekezzünk beépíteni a mindennapjainkba, legyen számunkra élhető és természetes, amelyet akár egy életen át betarthatunk. Ennek érdekében inkább fokozatosan vezessük be az új szabályokat, hogy ne érezzük drasztikusnak a változást.

Egyéb tényezők

Az endometriózis diéta részeként pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy a rendszeres testmozgás beiktatása legalább annyira lényeges lépés, mint a megfelelő táplálkozás. A szakmai kutatások bizonyították, hogy csaknem 80 százalékkal csökkenthető az endometriózis miatt létrejövő ciszták kialakulásának esélye, ha rendszeresen sportolunk. A szakemberek elsősorban a magas intenzitású mozgásformákat javasolják: így a futást, a biciklizést, az aerobikot, a jógát, a labdajátékokat vagy a túrázást. Ezzel együtt a túlzott intenzitást kerülni kell: tehát maratoni távot futni, megerőltető mozgást végezni, vagy a menstruáció idején túl intenzíven sportolni nem ajánlott.

Endometriózis esetén a sport és diéta mellett létfontosságú az immunrendszer erősítése: ne feledkezzünk meg a C-D vitamin pótlásáról, a vas, cink, szerves szelén fogyasztásáról, valamint a magnézium és kalcium bevitelről.

Milyen egy jól összeállított étrend?

Reggelire nyugodtan fogyaszthatunk egy szelet kenyeret. Ha nincs a környékünkön hasonló pékáru, glutén vagy élesztőmentes változatát elkészíthetjük otthon is: zabpehelyből, magvakból, útifűmaghéjból, szódabikarbóna és víz hozzáadásával összekeverjük a tésztát, a sütéshez kókuszzsírt alkalmazzunk. Miután összekevertük és állni hagytuk az összetevőket 200 fokon bő egy órát süthetjük. A kenyérszelethez friss zöldségeket, sovány húst fogyaszthatunk.

Ebédre válasszunk idény zöldségekből készült salátákat, sült zöldségeket, a levesek közül egyszerű és finom például az édesburgonyaleves, amelyet csipet sóval, bio leveskockával tehetünk ízesebbé. Miután néhány gerezd fokhagyma kíséretében megfőztük a krumplit, turmixoljuk össze, rizstejszínnel sűríthetjük.

Vacsorára készíthetünk avokádókrémet, amelyet akár pirítóssal, friss zöldségekkel és főtt tojással is tálalhatunk. Vágjuk fel az avokadót, kaparjuk ki belsejét egy tálba, majd lenmaggal, tökmaggal, vagy olívaolajjal öntsük fel. Só, bors, ízlés szerint fokhagyma hozzáadásával ízesíthetjük, mielőtt turmix segítségével krémmé varázsoljuk.

Legyünk tudatosak a hétköznapokban!

Az endometriózis diagnózissal nem vagyunk könnyű helyzetben, sok lehet a kérdés, kétség a gyógyulással kapcsolatban. Amellett, hogy fontos a bizalom a szakemberek felé, érdemes tudatosítanunk: a betegség nemcsak tüneti vagy gyógyszeres kezelést, hanem életmódváltást is kíván. Mivel az endometriózis diéta alapvetően az egészséges életmódra épül, a hétköznapokba való beépítése hosszú távon lehet segítségünkre, de nem csupán az endometriózis, hanem az alapvető egészség szempontjából is.

Ha pontos útmutatást szeretnél étrended kialakításához hormonális egyensúlyod támogatása miatt, fordulj táplálkozási tanácsadónkhoz!

Felhasznált irodalom
1 http://www.pcrm.org/health/health-topics/endometriosis
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Endometriózis + Termékenység csomag
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna