fbpx
Loading...
Cikkek
Női termékenységet támogató cikkek

Chlamydia-fertőzés: tünetei, kezelése, megelőzése

Chlamydia-fertőzés: tünetei, kezelése, megelőzése

A Chlamydia trachomatis baktérium okozta fertőzés napjaink egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegsége. A fertőzés nagyon könnyen terjed, ugyanis gyakran nem okoz semmilyen tünetet, ezért sokan nem is tudnak róla, amikor továbbadják a szexuális partnerüknek. Megdöbbentő, de igaz: a nők kb. 75, a férfiak 50 százalékánál a chlamydia teljesen tünetmentes! Kezeletlenül azonban egészen csúnya szövődményeket is okozhat (beleértve a meddőséget), érdemes tehát jobban megismerni és tisztában lenni a kezelésével, megelőzésével.

Melyek a chlamydia tünetei?

Sajnos nem könnyű feladat megállapítani, hogy valaki fertőzött-e, ugyanis a tünetek nem mindig nyilvánvalóak. Ha a tünetek mégis fellépnek, akkor általában a szexuális kontaktus után 1-3 héten belül észrevehetőek. Ezek az alábbiak lehetnek:

A chlamydia tünetei nők esetében

 • Abnormális hüvelyi váladékozás, aminek szaga is lehet
 • Menstruációk közötti vérzés
 • Fájdalmas menstruáció
 • Hasi fájdalom, lázzal
 • Fájdalom szexuális együttlétkor
 • Viszkető vagy égő érzés a hüvelyben vagy a hüvely körül
 • Fájdalom vizeléskor

A chlamydia tünetei férfiak esetében

 • Gennyes vagy tejszerű váladék ürülése a péniszből
 • Fájdalmas vizelés
 • Égő és viszkető érzés a pénisz nyílása körül
 • Fájdalom és duzzanat a herék körül

Hogyan lehet diagnosztizálni a chlamydia-fertőzést?

Több különböző teszt is létezik, amely segítségével az orvos diagnosztizálhatja a chlamydiát. Általában egy steril vattapálcával mintát vesz az orvos a férfiak húgycsövéből vagy a nők méhnyakából, majd ezt a mintát elküldi a laborba elemzésre. Léteznek egyéb tesztek is, melyek vizeletmintából képesek kimutatni a baktérium jelenlétét.

Otthoni gyorsteszt segítségével is kimutatható a chlamydia-fertőzés: ez a vizsgálat könnyedén és gyorsan elvégezhető. Pozitív eredmény esetén orvossal szükséges megbeszélni a további lépéseket.

Hogyan lehet kezelni a chlamydia-fertőzést?

Ha chlamydia-fertőzésed van, az orvosod szájon át szedhető antibiotikumot ír fel, általában azitromicint vagy doxiciklint. Emellett az orvos a szexuális partnered (vagy partnereid) kezelését is javasolni fogja, az újrafertőződés, illetve a fertőzés további terjedésének megelőzése érdekében.

Kezeléssel a fertőzés nagyjából 1-2 hét alatt eltűnik. Fontos, hogy a felírt antibiotikumok szedését mindenképpen folytasd, a kúrát fejezd be, még akkor is, ha már jobban érzed magad.

A súlyos chlamydia-fertőzésben szenvedő nőknek kórházi ellátásra, intravénásan (vénába juttatott injekción keresztül) kapott antibiotikumokra és fájdalomcsillapító gyógyszerekre is szüksége lehet.

Az antibiotikumok szedése után 3 hónappal szükséges egy újabb vizsgálatot elvégeztetni, mivel csak így lehet megbizonyosodni arról, hogy a fertőzés valóban eltűnt. Ez különösen fontos akkor, ha nem vagy biztos abban, hogy a szexuális partnered (vagy partnereid) megkapták-e a megfelelő kezelést. A vizsgálat ugyanakkor minden esetben szükséges, akkor is, ha a partnered is kezelve lett. Kerüld a szexuális együttlétet addig, amíg biztos nem vagy abban, hogy te is és a partnered is fertőzésmentesek vagytok.

Ne felejtsd el, hogy minden antibiotikum kúra után ajánlott gondoskodni a bélflóra egyensúlyának helyreállításáról (az antibiotikumok ugyanis válogatás nélkül ölik ki a szervezet jó és rossz baktériumait). A hasznos, jótékony baktériumok újratelepítésében sokat segíthet egy széles spektrumú probiotikus készítmény szedése.

Milyen következményekkel járhat a kezeletlen chlamydia-fertőzés?

A kezeletlen fertőzésnek, nők és férfiak esetében egyaránt, számos szövődménye lehet.

 • Nők esetében. Ha kezeletlenül marad, a chlamydia-fertőzés kismedencei gyulladást (PID) okozhat, ami a petefészkeket a méhhel összekötő petevezetékek károsodásához is vezethet vagy akár meddőséget is okozhat. A kezeletlen chlamydia emellett növelheti a méhen kívüli terhesség kockázatát, ami akkor alakul ki, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méhüregen belül ágyazódik be. A chlamydia koraszülést is okozhat, illetve a fertőzést az anya továbbadhatja gyermekének a szülés során, ami szemfertőzést, vakságot, vagy tüdőgyulladást is okozhat az újszülöttnél.
 • Férfiak esetében. A chlamydia úgynevezett nem-gonorrheás húgycsőgyulladást (NGU) okozhat, ami a húgycső (az a vezeték, melyen keresztül az összegyűlt vizelet távozik a hólyagból) fertőzéses betegsége. Emellett mellékhere-gyulladás (epididymitis) is kialakulhat, ami a spermiumok tárolására és szállítására szolgáló vezeték fertőzése. Mindkét szövődmény akár meddőséghez is vezethet. Végül, de nem utolsósorban, a chlamydia a végbél gyulladását (proctitis) is okozhatja.

Hogyan előzhető meg a chlamydia-fertőzés?

A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében a következőket lehet tenni:

 • Óvszerrel való védekezés minden szexuális együttlét során (ha nem tartós párkapcsolatban élsz egy biztosan fertőzésmentes partnerrel)
 • Szexuális partnerek számának csökkentése
 • Monogám kapcsolat egy fertőzésmentes partnerrel

Ha úgy gondolod, hogy fertőzött vagy, kerüld a szexuális kontaktust és keress fel egy orvost.

Felhasznált irodalom
webmd.com/sexual-conditions/guide/chlamydia
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Probio10 Ultra+ kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna