fbpx
Loading...
Cikkek
Hormonális egyensúly támogatás
Női termékenységet támogató cikkek

Az ösztrogén dominancia 5 rejtett, ám gyakori oka

Ösztrogén dominancia rejtett okai

Elhízás, akne, hajhullás, krónikus fáradtság, depresszió és termékenységi zavarok – ez csak néhány azok közül az egészségügyi problémák közül, melyekkel a modern korban egyre több nő kénytelen szembenézni. Ezeknek a látszólag különböző problémáknak a gyökere igenis közös: a hormonegyensúly felborulása. A leggyakoribb ilyen egyensúlytalanság az ösztrogén dominancia: az az állapot, amikor az ösztrogén relatív aránya nagyobb, mint a progeszteroné.

A jó hír az, hogy tudatossággal, a természet erejével az ösztrogén dominancia állapota nem csak megelőzhető, de vissza is fordítható. Ehhez persze nem árt tisztában lenni az okokkal, különösen az olyan gyakori, ám mégis sokszor figyelmen kívül hagyott tényezőkkel, melyeket ebben a cikkben most felsorolunk. Ezek ugyanis képesek gátat vetni a teljes felépülésnek. Ha készen állsz a kellemetlen tünetek leküzdésére, és egészséged visszaszerzésére, akkor olvass tovább!

1. Többlet testzsír

Minél több a testzsír, annál több ösztrogén van a szervezetben. Ennek az az oka, hogy a zsírsejtekben nagyon sok található az aromatáz nevű enzimből, amely tesztoszteronból ösztrogént állít elő. A zsírsejtek számának növekedésével egyre több ösztrogén termelődik. Való igaz, hogy ösztrogénre szüksége van a szervezetnek kis mennyiségben, de ha túl sok van belőle, az súlyos következményekkel járhat (mióma, rákos tumorok). Sajnos a magas ösztrogénszint egyúttal a zsírsejtek termelését is fokozza, amitől a túlsúly és az ösztrogén dominancia problémája tovább súlyosbodik, így egy nagyon nehezen megtörhető ördögi kör indul el.

Tovább rontja a helyzetet az ösztrogén tesztoszteronra gyakorolt kettős hatása. A magas ösztrogénszint fokozza a szexhormon-kötő fehérje (SHBG) termelését, ami erősen képes kötődni a tesztoszteronhoz, használhatatlanná téve azt. Emellett az ösztrogén dominancia hatására a máj többet termel egy bizonyos fehérjéből is, ami a tesztoszteronhoz kötődik, így gátolva, hogy feladatát szabadon végezhesse a szervezetben. Mindezek hatására a szabadon keringő tesztoszteron mennyisége csökken, ami az izomtömeg csökkenésével, fokozott fáradtsággal, az állóképesség és az erő csökkenésével jár.

Mi a megoldás?

A testzsírcsökkentés leghatékonyabb módszere az egészséges, csökkentett energiatartalmú étrend, rendszeres testmozgással (min. heti 150 perc) kombinálva. Ha már régóta próbálkozol, de nehézségbe ütközöl, fordulj táplálkozási tanácsadóhoz.

2. Krónikus stressz

A stressz önmagában még nem rossz dolog, hiszen kis adagokban megemeli a teljesítőképességet, motivál, és még jótékony egészségügy hatásai is vannak. Ez a jó stressz. Van azonban rossz stressz is, erről akkor beszélhetünk, ha a stressz állandósul, krónikussá válik. A krónikus stressz hatására tartósan magassá válik a kortizol szint a szervezetben, és itt jön a probléma: a kortizolt a szervezet progeszteronból állítja elő! A stressz tehát vészesen alacsonyra csökkenti a progeszteron mennyiségét, ami pedig ösztrogén dominanciához vezet.

Mi a megoldás?

A feszültség oldására kitűnő megoldás a rendszeres testmozgás, a káros szenvedélyek (alkohol, dohányzás) elhagyása, az új hobbi vagy kikapcsolódási forma keresése, az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitele, a napi 7-8 óra alvás, a relaxációs technikák, vagy az önsegítő csoportok. Szánj minden nap legalább 20 percet arra, hogy olyan tevékenységet végezz, ami kikapcsol és feltölt, legyen az könyvolvasás, vagy zenehallgatás. Sokat segíthetnek az ún. légzésgyakorlatok, vagy a jóga is.

3. Fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tabletták alaposan fel tudják bolygatni a hormonrendszert és több úton is hozzájárulnak az ösztrogén dominanciához. Először is, napi szinten elárasztják a szervezetet szintetikus ösztrogénekkel, melyek mindig jóval erősebb hatást fejtenek ki a szervezetre, mint valódi, természetes társaik. Ezek a szintetikus ösztrogének növelik az ösztrogén dominancia tüneteit.

A fogamzásgátlók a természetes progeszteron termelését is elnyomják, és progeszteronra mindenképp szükség van, hogy ellensúlyozza az ösztrogént. Ösztrogén dominancia még akkor is kialakulhat, ha a szervezet ösztrogénszintje egyébként alacsony, mivel a progeszteronszint csökkenése miatt az ösztrogén válik domináns hormonná. Érdemes megemlíteni, hogy habár egyes fogamzásgátlók tartalmaznak progesztint, ami egy szintetikus progeszteron, a legtöbb kutatás szerint azonban ez is inkább csak kárt okoz.

A fogamzásgátló tabletták emellett növelik a szexhormon-kötőfehérje (SHBG) termelését is, ami leköti és csökkenti a vérben keringő tesztoszteron szintjét. Az emiatt létrejövő tesztoszteronhiány csak tovább súlyosbítja az ösztrogén dominanciát. Legtöbben nem is tudják, de a fogamzásgátló tabletták kellemetlen mellékhatásai elsősorban amiatt jelentkeznek, mert csökkentik a progeszteron- és tesztoszteronszintet. Nem meglepő hát, hogy a mellékhatások, pl. depresszió, hangulatingadozások, fejfájás, akne, súlygyarapodás, mellérzékenység, és alacsony libidó, megegyeznek az ösztrogén dominancia tüneteivel.

Mi a megoldás?

A fogamzásgátlásnak több egyéb hormonmentes és biztonságos módja is létezik. Konzultálj nőgyógyászoddal és pároddal is, keressetek másik módszert.

4. Kozmetikumok, piperecikkek

Kozmetikumok, testápolók, samponok, szappanok, fogkrémek, és számtalan egyéb kencefice, amit magunkra kenünk: mind olyan termékek, melyek parabéneket, fenoxietanolt, ftalátokat, és még sok más ösztrogénhatású vegyületet tartalmaznak. Mivel egy átlagos felnőtt ember naponta legalább 10-15-féle kozmetikumot, tisztálkodószert használ, melyek legalább 126-féle vegyi anyagot tartalmaznak összesen, ezek nemkívánatos hatásai egyhamar összeadódnak!

A bőrápoló termékekben található xenoösztrogének, azaz mesterséges hormonok különösen károsak, hiszen közvetlenül a szövetekben szívódnak fel, így a májnak esélye sincs arra, hogy méregtelenítő feladatát elvégezhesse.

Mi a megoldás?

Használj biztonságos, szintetikus vegyületektől mentes, természetes kozmetikumokat és tisztálkodószereket! Kerüld azokat a kozmetikumokat, amelyek parabén-, vagy ftalát (Phthalate)-tartalmú összetevőket is tartalmaznak, illetve formaldehidet és toluene-t (utóbbiak elsősorban körömlakkok összetevői). Óvakodj az olyan dezodoroktól vagy egyéb kozmetikai cikkektől, melyek meghatározatlan illatösszetevőt tartalmaznak, mert ez gyakorlatilag bármit jelenthet, és általában rejtett ftalátokat vagy más hormon-romboló vegyi anyagokat takar. Segítségedre lehet a kremmania.hu oldal, amelyen rengeteg kozmetikum pontos összetevőit megtalálod.

5. Alkohol

Ha szeretnéd megelőzni, vagy visszafordítani az ösztrogén dominanciát, akkor jobb, ha kétszer meggondolod, hogy iszol-e egy pohár bort minden este a vacsorád mellé. Még a mértékletes alkoholfogyasztás is át tudja billenteni a szervezetet az ösztrogén dominancia irányába. Számos tudományos tanulmány kapcsolatot talált az alkoholfogyasztás és az erős ösztrogénhatással rendelkező ösztradiol magas szintje között.

Az összefüggés oka, hogy a máj feladata a vérbe került méreganyagok és egyéb, a szervezet számára felesleges anyagok eltávolítása. Ide tartozik az alkohol és az ösztrogén is. Amikor alkoholt iszol, a májadat lefoglalja az alkohol lebomlása révén keletkező toxinok semlegesítése, ami egyúttal rontja az ösztrogén-semlegesítő képességét.

Mi a megoldás?

Ha csak alkalmanként iszol, nem kell tartanod az alkoholtól, viszont rendszeresen fogyasztva akár kis mennyiségben is kiválthatja vagy súlyosbíthatja az ösztrogén dominanciát.

Felhasznált irodalom
nickdelgado.com/5-hidden-but-common-causes-of-estrogen-dominance-revealed/
amymyersmd.com/2018/02/9-causes-estrogen-dominance/
naturalendocrinesolutions.com/articles/3-common-causes-of-estrogen-dominance/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Indol-3-karbinol kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna