fbpx
Loading...
Cikkek
Férfi termékenységet támogató cikkek
Női termékenységet támogató cikkek

21 termékenységi mítosz – igaz vagy hamis?

21 termékenységi mítosz – igaz vagy hamis?

Mind a női, mind a férfi termékenységről számos mítosz kering a köztudatban. Némelyik annyira ősi, hogy kifejezetten nehéz megállapítani, tévhitről van-e szó vagy alapvető igazságról. Mi most segítünk eloszlatni a kételyeket: összegyűjtöttünk 21 különböző állítást (avagy mítoszt), melyeket viszonylag gyakran lehet hallani, és utánanéztünk, mennyire tudományosan megalapozottak.

Nézzük is sorra, hogy melyik igaz, és melyik hamis!

1. A meddőség csak a nő hibája lehet.

HAMIS. A statisztikák szerint a párok meddőségének oka az esetek 40 százalékában a nő, 30-40 százalékában a férfi, 20-30 százalékában pedig mindkét fél.

2. Ha helyesen táplálkozol, mozogsz és egészséges életmódot élsz, akkor nem lehetnek termékenységi problémáid.

HAMIS. Habár ezek mind nagyon fontos tényezők, előfordulhatnak olyan tünetmentes termékenységi gondok, melyekre csak akkor derül fény, amikor egy pár elkezd próbálkozni a gyermekáldással.

3. Csak meg kell nyugodnod, és rögtön teherbe is esel.

HAMIS. „A probléma csak a fejedben létezik”, hallják gyakran a termékenységi problémákkal küzdők. A stressz valóban nem kedvez a termékenységnek, de a meddőség önmagában pozitív hozzáállással nem gyógyítható, a probléma konkrét okát kell kezelni.

4. A mindennapos szex növeli a teherbeesés esélyét.

HAMIS. A termékeny időszak („termékenységi ablak”) 5-6 nap: a peteérés (ovuláció) előtti 4-5 nap, illetve a peteérés napja. A mindennapos együttlétek ezért egyáltalán nem fokozzák a teheerbesés esélyét – de természetes ettől még fontos az is, hogy a babatervezés időszakában is megmaradjon az intim együttlétek felhőtlen öröme.

5. A húszas éveikben járó nőknek nincsenek termékenységi gondjaik.

HAMIS. Tény, hogy bizonyos termékenységi mutatók lassan, fokozatosan csökkenni kezdenek 35 éves kor után, de sajnos számos olyan oka is van a meddőségnek, mely életkortól független.

6. Szoptatás alatt is teherbe lehet esni.

IGAZ. A teherbeesés valószínűsége alacsonyabb szoptatás alatt, mivel gátolja a peteérést, ugyanakkor 1-1 peteérés mégis létrejöhet, vagyis a terhesség ilyenkor sem zárható ki.

7. Az ovuláció a ciklus 14. napján következik be.

NEM FELTÉTLENÜL. A 14. nap azokra vonatkozik, akiknek mindig 28 napos ciklusuk van. A legtöbb nőnek azonban ettől rövidebb, vagy hosszabb a ciklusa, ami azt jelenti, hogy az ovuláció jóval a 14. nap előtt, vagy akár a 20. nap körül is bekövetkezhet.

8. Egy ciklusban csak egyetlen egy napon lehet teherbe esni.

HAMIS. Ahogy a 4. pontban már említettük, a termékeny időszak 5-6 napból áll, a peteérés napján ér véget. A fogamzás esélyét a peteérés előtti néhány napon, illetve a peteérés napján történő együttléttel lehet legjobban növelni.

9. A jamszgyökér fogyasztása növeli az ikerterhesség esélyét.

VALÓSZÍNŰLEG HAMIS. A mítosz akkor kezdődött, amikor tudósok felfedezték, hogy Nyugat-Afrikában négyszer magasabb az ikerszülések aránya. Az okok keresése során figyelték meg, hogy az ottani népesség étrendje nagyon sok jamszgyökeret tartalmaz, ugyanakkor mai napig nem sikerült senkinek az ok-okozati összefüggést egyértelműen bizonyítania.

10. Vannak módszerek, melyekkel befolyásolható a baba neme.

HAMIS. Nagyon sok praktika terjeng az interneten és szájhagyomány útján, de nincs egyetlen bizonyított módszer sem, amellyel befolyásolni lehetne a megfogant gyermek nemét.

12. A síkosító használata károsítja a spermiumokat.

RÉSZBEN IGAZ. A síkosítótól függ. Egyes fajták valóban károsíthatják, megölhetik a spermiumokat (pl. spermicid tartalmukkal), vagy megváltoztathatják a hüvely PH egyensúlyát. Léteznek ugyanakkor termékenységbarát síkosítók, ezeket biztonsággal lehet használni.

13. Az életkor nincs hatással a férfiak termékenységére.

HAMIS. A sperma minősége csökken a kor előrehaladtával. Egy 40 év alatti férfinak sokkal jobbak az esélyei a gyermeknemzésre, mint egy 40 év felettinek. A sperma mennyisége, valamint motilitása (mozgékonysága) is folyamatosan csökken 20 és 80 éves kor között.

14. A pénisz vagy a herék mérete hatással van a férfi termékenységre.

HAMIS. A mítosz talán azért terjedhetett el, mert óriási társadalmi nyomás nehezedik a férfiakra a pénisz méretét illetően, nagyon sokan olyan férfias sztereotípiákkal társítják a nagy péniszt, mint a férfiasság, a nemi vágy és a termékenység. Valójában a pénisz vagy a herék mérete egyáltalán nincs hatással a termékenységre.

15. A vitaminok és egyéb táplálékkiegészítők csak a nőknek segítenek.

HAMIS. Egyes tápanyagok elengedhetetlenül szükségesek a férfiak számára is az egészséges termékenységhez. Ilyen például a folsav, amiről kimutatták, hogy csökkenti a kromoszóma rendellenességek számát a spermiumokban, vagy a Q10 koenzim, ami növeli a spermaszámot és a sperma motilitást

16. Szex után a levegőbe emelt láb és alátámasztott csípő növeli a teherbeesés esélyét.

HAMIS. A spermiumok nem szorulnak ilyen jellegű segítségre ahhoz, hogy eljussanak a petesejtig. Egyetlen kutatás sem talált kapcsolatot a szex utáni testhelyzet és a fogamzás között.

17. Egyes ételek segíthetik a termékenységet.

IGAZ. Ilyenek például a hormonszint szabályozásában segítő, egészséges zsírsavakban gazdag ételek, mint az avokádó vagy a kókusz/kókuszolaj. Mind a női, mind a férfi termékenység szempontjából fontos, hogy mit eszünk!

18. A menstruáció alatti szex nem vezethet terhességhez.

HAMIS. Habár nagyon kicsi a valószínűsége, mégis elképzelhető: mivel a spermium akár 5 napon át is képes életben maradni a női testben, ezért a teherbeesés megtörténhet akkor, ha a szexuális együttlét a menstruáció vége felé történik, az ovuláció pedig a ciklus elején, nem kevesebb mint 5 nappal később bekövetkezik.

19. Gyógyszerek nem lehetnek hatással a termékenységre.

HAMIS. Receptre vagy recept nélkül kapható gyógyszerek is tartalmazhatnak olyan hatóanyagokat, melyek megzavarhatják a női/férfi szervezet működését. Mindig konzultálj erről az orvosoddal!

20. Női orgazmus nélkül nincs teherbeesés.

HAMIS. Orgazmus nem szükséges a fogamzáshoz nők esetén, nem növeli a teherbeesés esélyét. De természetesen a szerelmi együttlét egyik célja, hogy örömet szerezzünk a másiknak, ezért törekedni mindenképp szükséges rá.

21. Hétköznapi vegyi anyagok ronthatják a termékenységet.

IGAZ. A palackokhoz és háztartási műanyagokhoz használt BPA-ról például tanulmányok kimutatták, hogy befolyásolja mind a női, mind a férfi termékenységet.

Felhasznált irodalom
oviahealth.com/guide/46/fertility-myths-rumors
ovuline.com/guide/94/24-weirdest-fertility-myths
fcionline.com/our-center/news-and-media/press-releases/mens-health-month-11-male-infertility-myths-debunked/
bustle.com/p/9-fertility-myths-to-stop-believing-according-to-experts-7792093
forbes.com/sites/alicegwalton/2011/06/20/getting-pregnant-top-10-fertility-myths-and-facts/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Vízfogyasztás, hormonegyensúly és termékenység: tudnivalók
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna