fbpx
Loading...
Cikkek
Férfi termékenységet támogató cikkek

Potencia-problémák a fogantatás útjában: okok és tennivalók

Potencia-problémák a fogantatás útjában: okok és tennivalók

A rendszeres és egészséges szexuális élet nemcsak a kiegyensúlyozott és örömteli párkapcsolat szempontjából fontos, hanem elengedhetetlen feltétele a természetes fogantatásnak is. Férfiak körében a merevedési zavar (erektilis diszfunkció) számít a legáltalánosabb szexuális zavarnak, ami sajnos súlyosan befolyásolhatja a gyermekvállalási terveket. Habár a problémák hátterében nagyon sokféle ok állhat, nem szabad elkeseredni, hiszen ezek szinte kivétel nélkül mind hatékonyan kezelhetők, az esetek többségében életmódbeli változtatásokkal és egyéb természetes gyógymódokkal.

Mi az a merevedési zavar?

A merevedési zavar a kielégítő szexuális tevékenységhez szükséges merevedés elérésének és fenntartásának képtelensége. Fontos különbséget tenni aközött, amikor egy férfi alkalmankénti, vagy átmeneti nehézséget tapasztal és aközött, amikor a probléma rendszeresen ismétlődik. Előbbi eset nagyon sok férfi életében előfordul, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy a működési zavar állandósul, krónikus állapottá válik. Erekciós zavarról ténylegesen csak akkor beszélhetünk, ha a probléma újra és újra jelentkezik.

Felmérések szerint Magyarországon mintegy 400 ezer férfit érint komolyabban a merevedési zavar, és további kb. 700 ezer tapasztal gyakran merevedési problémákat. A problémát gyakran az idősebb korosztályhoz kötik az emberek, pedig egyre inkább érinti a 40 év alatti fiatal férfiakat is.

Milyen lehetséges okai vannak a merevedési zavarnak?

Általában nem kizárólag egyetlen okra vezethető vissza az, hogy egy férfi merevedési zavarokat tapasztal. Összetettebb egészségügyi gond, pszichés probléma, vagy a kettő kombinációja is szóba jöhet.

A merevedési zavar kialakulásának lehetséges fizikai okai:

 • Szívbetegség
 • Érszűkület
 • Magas koleszterinszint
 • Magas vérnyomás
 • Cukorbetegség
 • Elhízás
 • Metabolikus szindróma – magas vérnyomással, magas inzulinszinttel, derék körüli zsírlerakódással és magas koleszterinszinttel járó állapot
 • Bizonyos receptre kapható gyógyszerek
 • Dohányzás
 • Peyronie-kór – hegszövet kialakulása a péniszen belül
 • Alkoholizmus és a szerhasználat egyéb formái
 • Alvászavarok
 • Prosztata megnagyobbodás
 • A medence területét vagy a gerincet érintő műtéti beavatkozások vagy sérülések

A fizikai tényezők mellett pszichológiai, vagyis az elmét érintő okok is hozzájárulhatnak a merevedési zavarhoz. Ilyen pszichés panasz lehet például a szorongás, a depresszió, a stressz vagy éppen a párkapcsolati problémák. A mentális, lelki tényezőket különösen fontos szem előtt tartani olyankor, amikor a termékenység és a merevedési zavar kapcsolatáról van szó.

Egyáltalán nem ritka a stressz-szint emelkedése azután, hogy egy pár elhatározza, hogy gyermeket vállal. Ez különösképpen így van akkor, amikor már hosszabb ideje tart a próbálkozás – amikor a reménykedés pozitív hangulatát minden hónapban a csalódottság váltja fel, az érzelmileg rendkívül kimerítő tud lenni. Minél többször látja egy pár a negatív jelzést a terhességi teszten, annál frusztráltabbak lesznek, és ez egyre inkább növeli a merevedési problémák felmerülésének a valószínűségét.

Egy 2012-ben publikált tudományos kutatás azt mutatta, hogy 6 hónapnyi „időzített együttlét” után 10-ből legalább 4 férfi szenved erekciós zavartól vagy impotenciától, és sokan igyekeznek elkerülni a szexuális együttlétet az előre meghatározott időben. A kötelező aktus, a kudarctól való félelem és a teljesítménykényszer miatti nyomás tehát „hervasztóan” hat a férfiakra.

Hatással van-e a merevedési zavar a termékenységre?

A rövid válasz az, hogy nem. Legalábbis közvetlenül nem. A merevedési zavar, vagy potenciazavar azt jelenti, hogy aktus közben a férfi nem tudja elérni és/vagy fenntartani a megfelelő merevedést. Ebből semmiképp nem következik az, hogy meddő lenne.

A férfiak esetében a termékenység azt jelenti, hogy szervezetük jó minőségű spermiumokat termel, melyek a női szervezetbe kerülve képesek eljutni a petevezetékig és megtermékenyíteni a petesejtet.

A férfi meddőség oka ugyan lehet az, hogy valaki nem képes ondót ejakulálni (ez megtörténhet abban az esetben, ha szexuális együttlét során nem alakul ki vagy nem marad fenn a merevedés), de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a meddőség egyéb tünetei is jelen vannak – például a spermatermelés hiánya, alacsony spermaszám, gyenge spermaminőség, vagy gyenge sperma motilitás.

A merevedési zavar tehát az esetek túlnyomó többségében egyáltalán nem befolyásolja a termékenységet, ellenben mégis meddőséget eredményezhet, hiszen ejakuláció, sikeres aktus nélkül a fogantatás is elképzelhetetlen. A probléma megfelelő kezelésével és az egészséges erekciós funkció helyreállításával azonban egyből elhárul az akadály a terhesség útjából.

Mit lehet tenni a merevedési zavar kezelése és megelőzése érdekében?

Orvos felkeresése

Az első és legfontosabb tennivaló a probléma gyökerének felderítése. Egy orvos ebben nagy segítséget tud nyújtani, el tudja végezni a szükséges vizsgálatokat, illetve szükség esetén továbbít a megfelelő szakorvosokhoz. Ahogy már említettük, a merevedési zavar hátterében súlyosabb betegség is állhat (pl. diabétesz, szívbetegség, stb.), ennek kezelése nemcsak a merevedési funkció helyreállítása, de az általános egészség szempontjából is létfontosságú.

Szünet a „babaprojektben”

Kerüljön le a fókusz a „babacsináló” szexről egy hónap erejéig és az együttlétek szóljanak kizárólag az élvezetről. Semmi ovulációs teszt vagy ovulációs naptár. Sokszor a legjobb, ha a férfi nincs is tájékoztatva a termékeny időszakról és nincsenek speciális, vörös betűs napok, hanem a nő saját kis praktikáival csábítja be a párját a hálószobába. Persze tény, hogy az őszinteség nagyon fontos, különösen gyermekvállalás esetében, hiszen mégiscsak kétemberes döntésről van szó. Másfelől vitathatatlan az is, hogy a kötelező programmá váló szexuális együttlétek olyan nyomást, teljesítési kényszert helyeznek a férfiakra, ami könnyen merevedési problémákhoz vezethet. Ezért jobb, ha minél szabadabbak, spontánabbak az együttlétek, még akkor is, ha valójában csak álspontaneitásról van szó.

Egészséges életmód

A merevedési zavar elkerülése és megszüntetése érdekében is nagyon fontos az egészséges életmód betartása. A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, a dohányzás, és a kábítószerfogyasztás mind negatívan befolyásolják a merevedést, ezért ezek mindenképpen kerülendők. A szexuális funkcióra pozitív hatással van a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, valamint a helyes táplálkozás. Kutatások alapján a merevedési zavar relatíve ritkán fordul elő a hagyományos mediterrán étrend fogyasztói között: ez az étrend főként zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket, halakat, szárnyasokat és szívbarát telítetlen zsírokat tartalmaz.

Vitaminok és egyéb étrend-kiegészítők

A szervezet egészséges működéséhez, így a normál szexuális funkcióhoz is nélkülözhetetlen a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek napi szintű pótlása. Kutatások szerint a D-vitamin kritikus szerepet játszik a merevedési funkció fenntartásában, valamint kedvezően hathat a tesztoszteronszintre is. A cink bizonyítottan hozzájárul a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásához, ami serkenti a nemi vágyat és segít a merevedés elérésében és fenntartásában. Az E-vitamin, a B-vitaminok és a vas javítják a vérkeringést, ezzel támogatják az erős és tartós merevedést. Gyógynövények közül hasznosnak bizonyulhat a Maca gyökér, mely támogathatja a férfi nemi működést, elősegítheti a szexuális vágyat, illetve a ginzeng, mely feltehetően a nitrogén-oxid felszabadítása révén segít elő a merevedés létrejöttét.

Türelem és érzelmi támogatás

Nem könnyű feladat türelmesnek lenni, amikor készen állunk a gyerekvállalásra, de a fogantatás mégsem történik meg olyan gyorsan, mint ahogy szeretnénk. Ha még egy olyan probléma is nehezíti a dolgokat, mint a merevedési zavar, könnyen elkeseredhet az ember. Ilyenkor venni kell egy mély levegőt és emlékeztetni magunkat arra, hogy a merevedési zavar hatékonyan kezelhető probléma, megszűnése után – egészséges termékenység esetén – nagy valószínűséggel hónapokon belül sikerülni fog a teherbeesés.

Emellett fontos, hogy a férfi párjától megkapja a szükséges érzelmi támogatást is. A merevedési zavar a legtöbb ember számára érzékeny és kellemetlen téma, részben a férfiakkal szemben támasztott társadalmi elvárások miatt. Kerülni kell a negatív megjegyzéseket vagy a hibáztató magatartást, egy támogató, segítőkész, türelmes partner nagyon sokat tud segíteni, alapvető a gyógyuláshoz.

Felhasznált irodalom
storkotc.com/blog/erectile-dysfunction/
vitalitas.hu/?did=6335&ctype=1
independent.co.uk/news/science/trying-for-a-baby-can-make-men-impotent-7768832.html
huffingtonpost.co.uk/dee-armstrong/trying-to-conceive_b_6730352.html
menshealth.com/uk/health/sexual-health/a744936/fire-up-your-sex-drive-9710/
imop.gr/en/uroinfo-conception-sex
reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/sexual-dysfunction-and-infertility/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Maca Gyökér kivonat kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna