fbpx
Loading...
Cikkek
Női termékenységet támogató cikkek
Ovuláció

Mire tud a peteérés kalkulátor és az ovulációs teszt?

Mire tud a peteérés kalkulátor és az ovulációs teszt?

Hölgyeim, figyelem: az oldalunkon található peteérés kalkulátor hatékony segítséget nyújthat számotokra, ha a babavállalás gondolata foglalkoztat titeket. Miért fontos egyáltalán a peteérést figyelembe venni, hogyan kell kiszámolni a pontos idejét – kiderül most cikkünkből!

Mikor van peteérésed és mi az az ovuláció?

Kezdjük gyorsan az alapoknál! A női nemi ciklus ismerete elengedhetetlen a peteérés fontosságának megértéséhez.

Azért hívjuk menstruációs ciklusnak, mivel meghatározott időközönként, folyamatosan ismétlődik (ciklikus). A női szervezet minden hónapban felkészül a potenciális anyaságra, azaz egy megtermékenyült pete beágyazódására. Amikor ez nem következik be, a szervezet kilöki magából azt a petét, amely már nem lenne képes megtermékenyülni, hogy a helyére új kerülhessen és a megtermékenyített pete fogadására előkészített méhnyálkahártya-szöveteket is: ezzel veszi kezdetét a menstruáció, azaz a ciklusod első napja.

A menstruáció első napjától számítjuk a ciklust, amely átlagosan 28-30 napos, de egyénileg változva 24-36 nap közé eshet (ez alatti vagy efölötti szám esetén már eltér a „normálistól”, ha hosszabb ideig tart ez az állapot, érdemes szakorvossal konzultálni).

A menstruáció általában 3-6 napig tart, majd ahogy véget ért, megindul az újabb pete „előkészítése”.

A 6 és 12. napon megindul a menstruáció során elveszített méhnyálkahártya újraépülése, lassan beindul a petefészekben a peteérés folyamata. A 12-13. napon megtörténik a petefészekben a tüszőrepedés, melynek során a érett tüszőből kiszabadul a megtermékenyülésre váró petesejt, ami megkezdi útját a petevezetékeken át a méh felé: ezt hívjuk ovulációnak.

Az érett pete alkalmas arra, hogy megtermékenyülve és beágyazódva új életté alakuljon méhedben. Mivel a hímivarsejtek az szexuális együttlét után több napig is életképesek maradnak a női testben, ezért előfordulhat, hogy már kifejezetten „várják” az érett petét – ezért van az, hogy nem csak egy bizonyos napon termékenyülhetsz meg.

Milyen változásokat vehetsz észre magadon peteéréskor?

Az átlagosnál „különösebb” hangulatok jelentkezhetnek a ciklus különböző szakaszaiban. Ezek jelezhetik azt is, hogy hamarosan menstruálni fogsz, de a peteérés közeledtét és magát a peteérést is.

Ilyenkor hajlamosabb lehetsz arra, hogy…:

- a szokásosnál kihívóbban öltözködj

- késztetést érezz arra, hogy meglepd magad egy új ruhával

- jobban kívánd az együttléteket kedveseddel

- kritikusabb szemmel nézz más nőket

- intenzívebben érzel illatokat

- akár melleid is érzékenyebbé válhatnak

Azért jobb, ha alapvetően nem ezekre a megfigyelésekre hagyatkozol, hanem használod a peteérés kalkulátorunkat, vagy ovulációs tesztünket!

Miért érdemes használni a peteérés kalkulátort és az ovulációs tesztet?

A peteérés kalkulátor azok számára jelenthet nagy segítséget, akiknek kiszámíthatóan, megbízhatóan pontos a menstruációjuk. Erre alapozva ugyanis nagyjából behatárolható, hogy mikor foglalja el helyét az érett pete, ami csak rövid ideig marad ebben a befogadó állapotában.

Az ovuláció előtt minden esetben (a ciklusod megbízhatóságától függetlenül) nagy mennyiségű luteinizáló hormon (LH) termelődik szervezetedben, ezt tudja kimutatni az ovulációs teszt, teljes bizonyosságot adva Neked arról, mikor vagy a „legtermékenyebb” állapotban.

Ne feledkezz meg a lényegről!

A peteérés kalkulátort, ovulációs tesztet mindenképp érdemes használni, de ne ez határozza meg az életeteket! Az együttlétek továbbra is szóljanak kölcsönös érzelmeitekről, az egymásra figyelésről. Az ovuláció ideje ne egy kényszer legyen, hanem inkább lehetőség – szenteljetek egymásnak még a szokásosnál is több figyelmet. A szexuális ingerlés, stimuláció fokozza a nemi hormonok termelődését is: legyen hát ez a hosszú, kényeztető előjátékkal megfűszerezett szeretkezések időszaka!

Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna