fbpx
Loading...
Cikkek
Férfi termékenységet támogató cikkek

Mi köze a prosztata egészségének a spermiumokhoz?

Mi köze a prosztata egészségének a spermiumokhoz?

Kevés kényesebb téma van a férfiaknál, mint a prosztata. A legtöbben nem is mernek gondolni rá, egészen addig, míg baj nincs. Ez azonban óriási hiba, a prosztata ugyanis hatalmas problémákat tud okozni, amit ha későn észlelünk, nemcsak kellemetlenségekbe ütközünk, hanem akár életveszélybe is sodorhatjuk magunkat.

Kezdjük a legelején: mi is az a prosztata? A prosztata a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy (a képen pirossal jelölve). Felnőtt férfiaknál kb. 20 g tömegű, gesztenye nagyságú szerv. A húgyhólyag alatt helyezkedik el, az abból kiinduló húgycsövet körülvéve. Az általa termelt váladék, a prosztataváladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezi az ondót.

A prosztata izomzata ráadásul szerepet játszik az ejakuláció alatt távozó ondó kilövellésében is, azaz, ha nem megfelelően dolgozik, a megtermékenyítés lehetetlenné válik!

Kevesen tudják, de az ondónak csupán 3-5 százaléka állítódik elő a herében és a mellékherében, 10-30 százaléka a prosztatában, a maradék pedig az ondóhólyagban jön létre.

A prosztata tehát nemcsak a spermiumok „utaztatásában” végez fontos munkát, hanem a spermiumok egészségét is nagyban befolyásolja!

A prosztata gyulladásos megbetegedései ezért alapvetően kihatnak az ondó "minőségére" is, tehát a prosztata egészsége szorosan összefügg a férfi nemzőképességgel is.

Ez még nem minden! Bár természetesen az általános egészségtől, kortól és még nagyon sok mindentől függ az állapota, sajnos a legtöbb férfinak az élete során szembe kell néznie a problémával, ami a prosztata megnagyobbodását jelenti.

Ez általában a 40-45 év feletti férfiaknál jelentkezik, gyakorisága pedig egyenesen arányosan növekszik az életkorral, a 80 év körüli férfiaknál már nyolcvan százalék az esély a betegségre. Ekkor főbb panaszként a vizelési rendellenességek jelentkeznek először, vagyis hosszabb és fájdalmasabb időt töltenek el a betegek a mellékhelyiségben.

Itt azonban még mindig jóindulatú megnagyobbodásról beszélünk. A megelőzés azonban mindennél fontosabb ebben a szituációban, ha ugyanis nem ismerjük fel a jeleket hamar, akár prosztatarákhoz is vezethet a betegség.

Bármennyire is kényes a téma, és bármennyire is irtózik minden férfi a vizsgálattól, a prosztatáról muszáj beszélni, és ami még fontosabb, muszáj rendszeresen megvizsgáltatni, különösen 45 éves kor felett. Ha pedig a családalapítás a cél, még fontosabb a prosztata egészsége, ha ugyanis nincs minden rendben, már nem csak a saját életünk a tét…

Felhasznált irodalom
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072475/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
ProCreation férfiaknak kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna