fbpx
Loading...
Cikkek
Lombikbébi sorozat

Mi az a FET lombik? Mi a menete? Mutatjuk!

Mi az a FET lombik?

Olvasóink kérésére elkészült Lombik cikksorozatunk bónusz része. A sorozat többi részét itt olvashatjátok!

A mesterséges megtermékenyítési (asszisztált reprodukciós) technikákat, és azokon belül a lombikbébi programot évtizedek óta nagy sikerrel alkalmazzák olyan pároknál, akiknek természetes úton nem sikerül a teherbeesés. A világ első lombikbébije 1978-ban született, nem sokkal később, 1984-ben pedig az első fagyasztott embrióból született baba is világra jött. Míg a hagyományos lombikprogram esetén frissen leszívott petesejtet termékenyítenek meg és ültetnek be néhány nappal később, addig az úgynevezett FET lombik során a korábban lefagyasztott, majd felolvasztott embriók kerülnek beültetésre az anyaméhbe. De hogyan is működik pontosan a FET lombik? És mennyire lehet eredményes? Cikkünkből megtudhatod a további információkat!

Kiknek lehet ideális a lombikbébi program?

Először is: mi az a lombikbébi eljárás?

A lombikbébi eljárás a mesterséges megtermékenyítési (asszisztált reprodukciós) technikák egyike. A fogantatáshoz szükséges ivarsejtek (petesejt és spermium) találkozása a testen kívül történik, majd a megtermékenyült és osztódásnak induló embriót visszaültetik a méhüregbe. Ezt az eljárást legtöbben lombikbébi néven ismerik, hivatalosan IVF (in vitro fertilizáció – szó szerint üvegben történő megtermékenyítés) a neve.

Milyen fajtái vannak a lombikbébi eljárásnak?

A leggyakrabban alkalmazott asszisztált reprodukciós eljárás a hagyományos in vitro fertilizáció és embrió transzfer (IVF-ET). Ilyenkor az érett petesejteket leszívják, megtermékenyítik a férfi spermiumával, majd 2-5 nap elteltével visszaültetik a méhüregbe.

Az intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI) az IVF egyik válfaja, amit gyenge minőségű spermakép esetén alkalmaznak. Ilyenkor a petesejtbe közvetlenül befecskendezik a kiválasztott, jó minőségű spermiumot.

Fagyasztott embrió transzfer (FET) is szóba jöhet még. Ilyenkor a korábban lefagyasztott embriókat felengedik és beültetik a méhbe.

Kiknek ajánlott lombikprogram mellett dönteni?

A termékenységi problémákkal küzdő párok számára a meddőségi kezelések nyújthatnak segítséget ahhoz, hogy a várva várt gyermekáldás megtörténjen. Ha természetes úton, egy év (35 év felett fél év) próbálkozás után sem jön össze a baba, ajánlott orvoshoz fordulni. Amennyiben lehetséges, előbb egyszerűbb eljárással, gyógyszeres kezeléssel vagy inszeminációval próbálkoznak – a lombikprogram ezek után jön szóba.

A lombikprogram megoldást jelenthet az alábbi esetekben:

  •  a nő petevezetékei nem átjárhatóak
  • súlyos endometriózis
  • jelentős hormonális problémák
  • az anya 35 év feletti
  • a férfi spermalelete nem megfelelő

Mi az a FET lombik?

Miben különbözik a FET lombik a hagyományos lombikprogramtól?

A hagyományos lombik eljárás első lépése, hogy hormonokkal stimulálják a petefészket, aminek hatására több petesejt kezd el érni. Optimális érettségi állapot esetén a hüvelyen keresztül leszívják ezeket a petesejteket(ezt altatásban végzik), majd speciális tápoldatba helyezik és 3-4 órával később megtermékenyítik őket a férfi spermiumával.

A szakemberek figyelemmel követik a sejtosztódás folyamatát,ahogy a petesejtekből embriók válnak, és kiválasztják a legjobb tulajdonságokkal rendelkező embriókat. A megtermékenyítés után 2-5 nappal a kiválasztott embriókat visszaültetik a méh üregébe. Ez tehát a hagyományos IVF (in vitro fertilizáció), amikor friss embriókat használnak beültetésre.

Mivel a lombik eljárás során beültetés előtt az orvos és a pár közösen dönt a beültetendő embriók számáról (általában 2-3), ezért ha egészséges „felesleges” embriók maradnak, azokat igény szerint le lehet fagyasztani(általában 5-6 napos állapotban) és így fagyasztva (-196 fokon) károsodás nélkül lehet tárolni, a jelenlegi ismereteink szerint emberi léptékkel számítva korlátlan ideig.

Ha egy pár úgy dönt, hogy szeretné vállalni az újabb beültetést, esetleg az első embrió transzfer sikertelen volt, akkor következik a FET (fagyasztott embrió transzfer). Fagyasztásból felengedve, újabb stimuláció és műtét nélkül lehetséges az embriók visszaültetése.

Más-e a FET lombik révén létrejövő várandósság, mint a természetes úton létrejövő?

A lombikprogram utáni várandósság is ugyanúgy zajlik, mintha természetes úton következett volna be. Nincs ez másképp a FET lombik esetén sem. A fagyasztott-felolvasztott embrió beültetése után általában 5 napon belül beágyazódik a méhnyálkahártyába. Ez ugyan kicsit több idő, mint friss embrió esetén (ezt késői vagy késleltetett beágyazódásnak nevezik), de teljesen normális jelenség.

Általában a beültetés után 10-12 nappal otthoni terhességi teszt segítségével kimutatható, hogy sikeres volt-e a kezelés. Ugyanakkor a legbiztosabban vérvétellel igazolható a terhességi hormon jelenléte, majd egy-két héttel később ultrahanggal mutatható ki a klinikai terhesség.

Természetesen minden várandósság különböző, és az esetleges kockázatokra az életkor, egészségi állapot, hormonális, anatómiai és immunológiai tényezők is hatással vannak. A lombik terhességek ugyan automatikusan a veszélyeztetett kategóriába kerülnek (ez szorosabb megfigyelést, gyakoribb vizsgálatokat jelenthet), de a kockázatok nem abból adódnak, hogy a baba lombikkal fogant. Ne feledjük: a veszélyeztetettség sem bajra, hanem arra utal, hogy körültekintőnek kell lenni!

Mi a FET lombikprogram menete?

A FET lombik kíméletesebb az anya szervezetével, mert nem kell ismételten gyógyszeres kezeléssel stimulálni a peteérést, így kisebb a hormonok okozta megterhelés, és a petesejt-leszívással sem kell terhelni újra az anyukát. Kutatások szerint a FET lombikkal születő babák egészségesebbek, egyes teóriák szerint éppen azért, mert az a fajta program nem jár együtt a hormonszintek jelentős változásával.

A kiolvasztott embriók befogadására a női ciklusban fel kell készíteni a méhet, a méhnyálkahártyát és a szervezet sárgatesttermelését. Ehhez hormonok beadására van szükség, azonban a friss embriós lombikhoz képest rövidebb és kevésbé megterhelő a terápia. Ultrahanggal és vérvizsgálatokkal ellenőrzik a szervezet reakcióit, a hormonszinteket és a méhnyálkahártya vastagságát, hogy meghatározzák a beültetés ideális időpontját.

Beültetés előtt a folyékony nitrogénben tárolt embriókat speciális eljárás során felengedik és egy kisebb orvosi beavatkozás keretében behelyezik a méhbe. A szakemberek a könnyebb, gyorsabb beágyazódás érdekében általában burokvékonyítással segítik az embriók megtapadását. A beültetés nem jár jelentősebb fájdalommal, ezért ébrenlétben végzik el.

A beültetést követő napokban megtörténik a beágyazódás, és ha minden jól ment, két hét múlva megjelenik a két csík a terhességi teszten.

Mit érdemes még tudni a FET lombikprogrammal kapcsolatban?

Az embriók lefagyasztása jellemzően fejlődésük 5. vagy 6. napján, azaz a blasztociszta állapotban történik. Napjaink legmodernebb technikája erre a vitrifikáció, ami olyan gyors hűtést jelent, hogy a vízmolekulák nem rendeződnek jégkristályba, hanem üvegszerű állapotba kerülnek. A vitrifikált embriók túlélése elérheti a 95-98%-ot, szemben a lassú fagyasztás 60-70%-os eredményével.

A jogi szabályozás szerint legfeljebb tíz évig őrzik a fagyasztott embriókat, legkésőbb eddig kell választania a párnak négyféle lehetőség közül: beültetés saját célra, adományozás, megsemmisítés vagy felajánlás kutatási célokra. Az adományozott embrió sok párnak jelent fényt az alagút végén, ezért érdemes megfontolni ezt a lehetőséget is, ha saját beültetés nem történik.

A FET lombik eredményessége

Eltérő-e a siker esélye, ha fagyasztott embriót alkalmaznak?

A FET lombik egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a meddőségi klinikákon világszerte, azonban tény, hogy ezt az eljárást továbbra is ritkábban alkalmazzák, mint a friss embriók beültetését. Mégis számos tanulmány vizsgálta már a FET lombikprogramok sikerességi arányát.

Számos kutatás szerint a FET lombikkezelés sikeressége vetekszik a friss embriós beültetésekkel, a teherbeesési arány hasonló (átlagban 40%) vagy még jobb is lehet. Emellett több kutatás is arra jutott, hogy a PCOS-ben szenvedő nőknél a fagyasztott embriós beültetés még előnyösebb is lehet: nagyobb lehet a teherbeesés aránya, ritkább lehet a vetélés, sőt a hiperstimuláció is.

Milyen tényezők befolyásolhatják a FET lombikprogram sikerességét?

Azt, hogy a FET lombik, illetve általában véve a lombikprogram következtében egészséges kisbaba foganjon, számos tényező befolyásolja. A sikerességet tekintve az anya életkora a döntő tényező: 40 éves kor felett fokozatosan csökken az esélye, hogy az embrió transzfer várandóssággal végződik.

Maga a termékenységi probléma és annak kezelési módja, meglévő betegségek, testsúly, életmód – ezek is mind befolyásoló tényezők. Sikeres korábbi terhességek és IVF kezelések növelik a pozitív eredmény esélyét, korábbi vetélések azonban az újabb vetélés kockázatát fokozzák.

FET lombik esetén a siker nagyban múlik a fagyasztás módszerén (legjobb technika a vitrifikáció), illetve az embriók előkészítését, tenyésztését, fagyasztását és olvasztását végző szakértelmén is.

Fagyasztott embrió transzfer: a lombikprogram egyik biztonságos és bevált fajtája

Vannak, akiknek a gyermekáldás természetes úton megadatik, míg másoknak meddőségi kezelések, akár mesterséges megtermékenyítési eljárás hozza el a hőn áhított utódot. Ahogy az cikkünkből is látható, ha termékenységi problémákkal küzdő párként a FET vagyis a fagyasztott embrió transzfer mellett döntünk, akkor sincs okunk az aggodalomra. Ezt az eljárást már több évtizede alkalmazzák, bizonyítottan hatékony, biztonságos módszerről van szó. A FET lombikprogram kíméletesebb a női szervezetre nézve, mint a hagyományos lombik, szerencsére nem jár különösebb fájdalommal sem, maga a terhesség pedig semmiben nem tér el a spontán fogantatástól.

Felhasznált irodalom
hu.wikipedia.org/wiki/Mesters%C3%A9ges_megterm%C3%A9keny%C3%ADt%C3%A9s
tritonlife.hu/vizsgalati-ajanlo/lombikbebi-eljaras
gendiagnosztika.hu/lombikprogram-a-meddoseg-kezelesere/
lombikbebi.hu/ivf
fertilityart.hu/kezelesek/
zatik-nogyogyasz.hu/meddoseg_3.htm
pecsimeddoseg.hu/
semmelweis.hu/asszisztaltreprodukcio/pacienseknek/asszisztalt-reprodukcios-eljarasok-2/in-vitro-fertilizacio-ivf/
intima.hu/intim-magazin/meddoseg/ivf-a-lombik-program-menete
inviafertility.com/blog/embryology/drvkarande/frozen-embryo-transfer-babies/
vehir.hu/cikk/41584-hogyan-ultetnek-be-egy-fagyasztott-embriot
semmelweis.hu/asszisztaltreprodukcio/pacienseknek/asszisztalt-reprodukcios-eljarasok-2/fagyasztott-embrio-beultetese/
ivfzlin.hu/mivel-foglalkozunk/meddosegi-kezeles/25542-in-vitro-fertilizacio-mehen-kivuli-megtermekenyites-ivf
hellobaby.hu/az-embriofagyasztas-dilemmai/
forgacsintezet.hu/index.php/asszisztalt-reprodukcio/embriologiai-laboratorium
hazipatika.com/eletmod/meddoseg/cikkek/fagyibabak
orokbe.hu/2018/01/18/embrioadomanyozas-magyarorszagon/
reuniterx.com/fertility-articles/do-frozen-embryo-transfers-take-longer-to-implant/
hellobaby.hu/fagyibabak-es-eszkimok/
tamtraco.hu/
dunamentirek.hu/tajekoztato-pacienseknek/
nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1513873
pfcla.com/blog/frozen-embryo-transfer-success-rates-ivf
blog.scrcivf.com/frozen-embryo-success-rates
volusonclub.net/empowered-womens-health/is-fresh-or-frozen-embryo-transfer-more-successful/
Ezt láttad már?
A lombikprogram menete: mire számíts, hogyan készülj?
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna