fbpx
Loading...
Cikkek
Férfi termékenységet támogató cikkek

Hogyan támogatja a cink a férfiak termékenységét?

Hogyan támogatja a cink a férfiak termékenységét?

A sikeres fogantatás érdekében fontos, hogy a pár mindkét tagja gondoskodjon egészségéről. A szervezet optimális állapotának elérése növeli a megtermékenyülés esélyét. Ez a férfiaknál ugyanolyan fontos, mint a nőknél, hiszen a meddőségi problémák nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a férfiak és a nők között. A cink kulcsfontosságú tápanyag a férfi termékenység szempontjából, hiánya bizonyítottan megnehezítheti a tervezett babavállalást.

Férfi meddőség: egy világszintű probléma

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos definíciója szerint meddőségről akkor beszélünk, ha egy párnál, melynek nőtagja 35 éven aluli, 12 hónapos védekezés nélküli közösülés után sem fogan meg gyermek. A meddőség világszerte a párok 15%-át érinti, ami évente több mint 48 millió párt jelent. Az esetek 30 százalékában egyértelműen csak a férfi állapota áll a meddőségi panaszok hátterében, valamint részben felelős az esetek még mintegy 20-30 százalékában. A férfi meddőség egyik leggyakoribb oka a sperma-rendellenesség.

Miért olyan fontos a cink?

Míg a cinkhiány önmagában még nem feltétlenül okoz meddőséget, a cink elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez. Való igaz, hogy a cink csak egy – csekély mennyiségben szükséges – nyomelem a sok közül, mégis több mint 300 enzim fontos enzim alkotórésze. Cink hiányában a sejtek nem képesek megfelelően osztódni, a hormonegyensúly felborul és rengeteg élettani funkció nem működik úgy, ahogy kellene.

Sajnos az emberi test nem tudja a cinket elraktározni, ezért rendszeresen be kell vinnünk az ajánlott mennyiséget, hogy az egészséges cinkszintet fenntartsuk. A termékenységen kívül a cink fontos szerepet játszik például a DNS előállításában, a sebgyógyulásban, az immunrendszer normál működésében, a vércukorszint szabályozásában és a gyomorsav termelésében.

Hogyan befolyásolja a cink a férfi termékenységet?

A cink nagyon fontos a női szaporító szervrendszer számára is, de talán még fontosabb egy férfi szervezete számára, ha szeretne gyermeket nemzeni. A cink az egyik legfontosabb tápanyag a férfi termékenység fenntartásához. A cinkszint emelkedésével együtt a hímivarsejtek száma is növekszik, továbbá a sperma minősége (alak és funkció) is javul. A megfelelő cinkbevitel tehát hozzájárulhat a férfi meddőség gyógyításához.

Ez az a két fő rendellenesség, ami jelentkezhet alacsony cinkszint esetén:

1. Éretlen spermiumok

Cinkre szükség van a spermium külső membránjának és farkának kifejlődéséhez. Ezek nélkül a spermiumok nem tudnak éretté válni. Csak az érett spermiumok rendelkeznek elegendő mozgékonysággal és erővel ahhoz, hogy a női ivarszerveken át eljussanak a petesejtig, és megtermékenyítsék azt.

2. Kromoszómaváltozások

Egyes esetekben a spermiumok alacsony cinkszint esetén is képesek éretté válni, azonban kialakulhatnak kromoszómaváltozások, melyek hatással lehetnek a terhességre. A cink ugyanis fontos szerepet játszik a DNS (genetikai örökítőanyag) előállításában. A spermiumokat érintő kromoszómahibák vetélést okozhatnak. A cink emellett antioxidáns hatással is bír, azaz védelmezi a spermiumokat a szabad gyökök ellen, melyek károsíthatják a sejteket.

A cink legjobb forrásai: a bárány- és a marhahús, a borjú, a rák, a homár, a növények közül pedig a búzacsíra, a hüvelyesek, az olajos magvak. Nem árt tudni, hogy a cink sokkal nagyobb mennyiségben van jelen húsokban, mint növényi eredetű termékekben, valamint felszívódása is jobb előbbiek esetében. Vegetáriánus vagy nagyrészt növényi étrend esetén ezért kifejezetten hasznos lehet egy cink étrend-kiegészítő szedése!

Felhasznált irodalom
http://austinpublishinggroup.com/reproductive-medicine/fulltext/ajrm-v2-id1009.phphttps://www.innovativepublication.com/admin/uploaded_files/IJOGR_3(2)_167-171.pdffertilitytips.com/zincs-importance-to-male-fertilit
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Szerves CINK tabletta
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna