fbpx
Loading...
Cikkek
Ovuláció

Az ovulációs kalkulátor és teszt használata babatervezésnél

Az ovulációs kalkulátor és teszt használata babatervezésnél

Az ovuláció (a latin ovum, tojás szóból ered), magyarul peteérés, az érett petesejt kilökődése a petefészekből. Ez nagyjából a menstruációs ciklus közepén, általában a 14. napja körül történik.

Fontos azonban tudni, hogy a peteérés ideje teljesen egyénfüggő, épp ezért az egy tévhit, hogy mindenképpen a ciklus 14. napján kell bekövetkeznie. Sajnos ezt a tévhitet a mai napig nagyon sokan terjesztik, beleértve akár egészségügyi szakembereket is.

A 14 nap csak egy átlag, illetve a 28 napból álló ciklus fele. Nagyon sok nő van azonban, aki NEM a 14. napon ovulál, az ovuláció napja egyénenként változhat, sőt, még ugyanannál a nőnél is eltérhet egyik hónapról a másikra.

28-32 napos ciklus esetén az úgynevezett „ovulációs ablak” a ciklus 11. napjától a 21. napig tart. Az ovuláció ezen időszak bármelyik napján bekövetkezhet. Ne feledkezzünk meg arról, hogy teljesen normális, ha a menstruációs ciklus hossza 21 és 35 nap között van. Ennek megfelelően egy 25 napos ciklus esetén a legnagyobb valószínűséggel a 11. nap az ovuláció napja, míg például egy 35 napos ciklus esetén legvalószínűbb, hogy a 21. nap lesz az.

Az ovuláció idejének pontos ismerete nagyon fontos része a tudatos babatervezésnek, hiszen a kiszabadult érett petesejt kb. 24 órán át él, és csak ez idő alatt termékenyíthető meg. Azoknak a nőknek, akik tudják, hogy mikor ovulálnak és mikor a legtermékenyebbek, nagyobb az esélyük a teherbeesésre az adott ciklusban.

Ha teherbe szeretnél esni, akkor az ovuláció napja a létező legfontosabb információ, amit tudnod kell (amellett, hogy párodnak egészséges-e a spermaszáma). A szexuális együttlét kizárólag a fertilis, vagyis termékeny napokon eredményezhet terhességet – ez az úgynevezett „termékenységi ablak”. A termékenységi ablak az az időszak, amikor a gyerekre vágyó pároknak érdemes szexelniük: tartalmazza az ovuláció napját, és az előtte lévő 4-5 napot is.

Az ovuláció bekövetkezte után a teherbeesés esélye rendkívül alacsony. Egy nappal az ovulációt követően a statisztikai valószínűsége 0,09%, két nappal utána 0,05%, három nappal utána pedig már 0%.

Az ovuláció után a petesejt mindössze 12-24 óráig él és a spermának jelen kell lennie, amikor az ovuláció bekövetkezik, ahhoz, hogy javuljon a megtermékenyülés és terhesség esélye. Az ovulációhoz közeledve megnövekszik a méhnyakváladék és a nemi szervek ösztrogéntartalma, ami lehetővé teszi, hogy a sperma akár 6 napig is életben maradhasson.

A termékeny napokat, vagyis az ovuláció idejét ki lehet számolni egy peteérés kalkulátor segítségével, melyet honlapunkon is megtalálhatszA számításhoz szükséges a legutóbbi menstruáció első napja és a menstruációs ciklus átlagos hossza.

Ez a módszer ugyanakkor nem adhat teljességgel biztos eredményt, hiszen a ciklus hosszát számos tényező befolyásolja, például:

  • erős fizikai igénybevétel
  • tartós stressz
  • diéta vagy jelentős súlycsökkenés
  • bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikumok, antidepresszánsok) szedése
  • alvászavarok, fáradtság
  • életmódbeli változások (költözés, munkaidő-beosztás változása, környezetváltozás)
  • pajzsmirigy problémák
  • gyulladások
  • PCOS (policisztás ovárium szindróma)

Az ovulációs teszt (melyet ide kattintva beszerezhetsz) kétszer pontosabb a naptármódszernél, ezért minden gyermeket tervező nőnek ajánlott, azoknak pedig kifejezetten hasznos, akiknek rendszertelen a menstruációs ciklusuk vagy termékenységi problémákkal küzdenek.

Működésének alapja a vizeletben található luteinizáló hormon (LH) szintjének meghatározása. Ovuláció előtt 24-36 órával a LH szintje hirtelen jelentősen megemelkedik, így előrejelezhető az ovuláció ideje, vagyis a fogamzás optimális napja.

Amint pozitív eredményt kapsz az ovulációs teszten, eljött az ideje a szerelmi együttléteknek. A pozitív eredmény azt jelenti, hogy ovulálni fogsz 12-72 órán belül. A teherbeesés esélyeinek maximalizálása érdekében szerelmeskedjetek azon a napon, amikor pozitív eredményt kaptál, illetve az utána következő 3 napon is.

Ha megfelelően használják, az ovulációs tesztek rendkívül pontosak – konkrétan 99%-os pontossággal képesek az ovuláció előtti, úgynevezett LH-csúcsot kimutatni. Ugyanakkor a teszt azt nem képes megmondani, hogy pontosan egy vagy két nappal később fog-e bekövetkezni az ovuláció.

Ne felejtsd el azt sem, hogy még ovulációs teszt segítségével is időbe telhet, mire sikerül teherbe esned! Még ha a megfelelő időpontban zajlik a szexuális aktus, a statisztikák szerint akkor is 20-30% eséllyel jön létre a terhesség, ezért türelmesnek kell lennetek.

Az is előfordulhat, hogy megtörtént a petesejt és a spermium egyesülése, de a beágyazódás körül vannak gondok. A megtermékenyült petesejt 7 napig vándorol, majd a fogantatást számított 7-9 nap múlva megkezdődik a beágyazódás, ami 5 napig tart, tehát nagyjából a 12. napon fejeződik be. Innentől kezdve rohamosan nő a HCG hormon mennyisége, ami a 14. napon már kimutatható a vizeletből is, terhességi teszt által.

A petesejt egészsége nagyon fontos a sikeres beágyazódás szempontjából – erről ide kattintva tudhatsz meg többet.

Ingyenes kézikönyvünkből azt is megtudhatod, milyen módszerekkel tudod elősegíteni a beágyazódást.

Ne feledkezz meg a lényegről! A peteérés kalkulátort, ovulációs tesztet mindenképp érdemes használni, de ne ez határozza meg az életeteket! Az együttlétek továbbra is szóljanak kölcsönös érzelmeitekről, az egymásra figyelésről. Az ovuláció ideje ne egy kényszer legyen, hanem inkább lehetőség – szenteljetek egymásnak még a szokásosnál is több figyelmet. A szexuális ingerlés, stimuláció fokozza a nemi hormonok termelődését is: legyen hát ez a hosszú, kényeztető előjátékkal megfűszerezett szeretkezések időszaka!

Felhasznált irodalom
hu.wikipedia.org/wiki/Ovul%C3%A1ci%C3%B3
americanpregnancy.org/getting-pregnant/ovulation-faq/
babymed.com/fertility-ovulation-calendar-calculator
checkpregnancy.com/positive-ovulation-test/
Ezt láttad már?
Melyek a legtermékenyebb napok? Az ovuláció 8 jele
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna