fbpx
Loading...
Cikkek
Szex és gyengédség

Vaginizmus: a fájdalmas együttlét okai, hatásai és kezelése

Vaginizmus okai

A szexuális együttléteknek a szeretetről, a kölcsönös örömszerzésről, nem pedig a fájdalomról kell szólniuk. És mégis, egyes felmérések szerint a fiatalabb nők kb. harmada és az idősebb nők kb. fele érez kellemetlen, akár elviselhetetlen fájdalmat együttlét közben. Ez jelentős hatással tud lenni az érintett nők életére és párkapcsolataira – mégis sokan úgy érzik, egyedül vannak és nincs megoldás. Míg a férfiak szexuális zavarai ma már kevésbé számítanak tabutémának, addig erről a gyakori női problémáról még mindig alig esik szó. Pedig egy nőnek sem muszáj együtt élnie vele!

Vaginizmus: a fájdalmas együttlét egyik leggyakoribb oka

A vaginizmus a gát és a hüvely izmainak görcsös állapota, mely a nő akarata ellenére megnehezíti, fájdalmassá vagy akár lehetetlenné teszi a hímvessző, ujj vagy bármilyen tárgy (pl. nőgyógyászati vizsgálóeszköz) hüvelybe jutását.

Egyes nők már akkor félelmet, nehézségeket vagy fájdalmat tapasztalnak, amikor először próbálnak valamit a hüvelyükbe helyezni, idővel pedig nem javul, hanem éppen hogy rosszabbodik a helyzet. Ilyenkor elsődleges vaginizmusról beszélünk.

Más nőknél előfordul, hogy évekig minden rendben van, majd egyszer csak fájdalmat éreznek az együttlétek során. Ebben az esetben másodlagos vaginizmusról beszélünk.

A vaginizmus lehet enyhe, mérsékelt vagy súlyos. A fájdalmat gyakran égő, görcsös vagy szorító érzésként írják le a nők. Egyeseknél pedig semmi sem képes bejutni a hüvelybe, akármekkora is a mérete. A vaginizmusban szenvedők számára a probléma olyan, mintha téglafalba ütköznének.

A vaginizmus hatása az életminőségre, párkapcsolatra, termékenységre

A diagnosztizálatlan vaginizmusban szenvedő nők gyakran szégyent éreznek a problémájuk miatt, vagy éppen önmagukat hibáztatják, ezért nem is mernek szakemberhez fordulni, hogy segítséget kapjanak. Megfelelő diagnózis és kezelés hiányában a vaginizmus jelentős mértékben ronthatja az önértékelést és szorongás, depresszió kialakulásához is vezethet.

A vaginizmus a szexuális együttlét kerülését is eredményezheti, ami egyúttal az intimitás kerülését is jelenti, hiszen onnan egyenes út vezet a szexhez. Ez jelentős hatással lehet egy párkapcsolatra, távolságtartáshoz és konfliktusokhoz vezethet.

Szinglik esetében nem ritka, hogy a probléma miatt nem kötnek kapcsolatot, kerülik a társasági életet, a randevúzást és egyéb társkeresési lehetőségeket. Úgy érzik, szégyellnivaló titkuk van.

A vaginizmus a természetes úton történő fogamzás elé is akadályt gördíthet. Ez csak fokozhatja a fájdalmat és további lelki gondokhoz, depresszióhoz vezethet. Fontos az önhibáztatás, önostorozás elkerülése, szakember mielőbbi felkeresése. A hüvelyizmok ellazításában, a szorongás leküzdésében és az együttlét alatti kényelemérzet növelésében például relaxációs gyakorlatok is segíthetnek.

Szüléskor a vaginizmus nem okoz gondot, mert a szervezet által termelt hormonok gondoskodnak arról, hogy az izmok ellazuljanak, a medence kiszélesedjen és a méhszáj kellően kitáguljon. Viszont megnehezítheti, ellehetetlenítheti a nőgyógyászati vizsgálatokat, a szülés előtti és utáni procedúrákat vagy a szülési komplikáció esetén szükséges beavatkozásokat, ezért fontos a vaginizmus kezelése még a szülés előtt.

Mi okozza a vaginizmust?

Ahogy az életben szinte semmilyen téren, így a szexuális együttlét során sem lehet az elmét és a testet egymástól elválasztani, a kettő szorosan összefügg. Vaginizmus esetén sincs ez másképpen. A problémát kiváltó okok rendkívül változatosak tudnak lenni és gyakran több tényező is hatással van ezekre.

Gyakori fizikai okok:

 • szülés, pl. hüvelyi szülés, szülés közbeni komplikációk, császármetszés, vetélés
 • korral összefüggő változások, pl. menopauza és hormonális változások, hüvelyszárazság, hüvelysorvadás
 • a hüvely hiányzó síkossága, amit gyakran az előjáték hiánya okoz
 • sérülés, trauma vagy irritáció, pl. baleset, medenceműtét, gátmetszés
 • gyulladás, fertőzés vagy bőrbetegség, pl. húgyúti fertőzés, gombás fertőzés, ekcéma
 • veleszületett rendellenesség, pl. a hüvely rendellenes fejlődése, merev szűzhártya
 • bizonyos betegségek, állapotok, pl. endometriózis, kismedencei gyulladás, hátrahajló méh, méhsüllyedés, mióma, irritábilis bél szindróma, húgyhólyaggyulladás, medencefenék-diszfunkció, adenomyosis, aranyér, petefészekciszta, szeméremtesti fájdalom (vulvodynia)
 • műtét vagy gyógyszeres kezelés, pl. medenceműtét, méheltávolítás utáni hegesedés, sugárkezelés, kemoterápia

Gyakori nem fizikai okok:

 • Félelem, pl. fájdalmas együttléttől való félelem vagy izgalom, medenceműtét után a teljes gyógyulás hiányától való félelem, fizikai sérüléstől való félelem (mikrosérülések, szakadások), teherbeeséstől való félelem, korábbi medenceprobléma kiújulásától való félelem
 • Szorongás vagy stressz, pl. általános szorongás, teljesítménnyel kapcsolatos aggodalmak, korábbi kellemetlen szexuális élmények, szexszel szembeni negativitás, bűntudat, érzelmi trauma, vagy egyéb egészségtelen szexuális érzelmek
 • Párkapcsolati gondok, pl. erőszak, érzelmi elhatárolódás, félelem a tartós elköteleződéstől, bizalmatlanság, sebezhetőség miatti szorongás, kontrollvesztés
 • Gyerekkori élmények, pl. túlzott szülői szigor, helytelen vallásos nevelés („a szex rossz”), nem megfelelő szexuális nevelés

Hogyan tudod leküzdeni a vaginizmust?

Fontos tudnod, hogy a vaginizmus minden esetben leküzdhető, függetlenül attól, hogy mi a kiváltó oka a problémának. A hüvely körüli medencefenék izmainak összehúzódása tested olyan akaratlan, védelmi reakciója, amin tudatossággal, megfelelő segítséggel és idővel úrrá tudsz lenni.

Kutatások alapján leghatékonyabbnak a multidiszciplináris, vagyis több szakterületet is érintő kezelés bizonyul, aminek többek között részei lehetnek a következők:

 • Tájékozódás: sokszor éppen azért félünk valamitől, mert nem ismerjük a működését, ezért hát fontos az, hogy proaktív légy, informálódj a szexuális egészségedről, a vaginizmusról, a medencefenékről és magáról a szexuális aktusról is.
 • Orvosi kivizsgálás és kezelés: mivel a vaginizmus hátterében számos fizikai ok is állhat, ezért nagyon fontosak a nőgyógyászati vizsgálatok és az esetleges fizikai betegségek, állapotok (pl. sérülések, elváltozások, fertőzések, stb.) megfelelő kezelése.
 • Pszichológiai kezelés: a vaginizmus hátterében lelki (pszichés) okok is állhatnak, amelyek gyakran stressz, szorongás, félelem formájában öltenek testet. Ilyenkor szexuálterapeuta vagy párterapeuta bevonása rendkívül nagy segítséget jelenthet. A terapeuta egyszerre nyújt segítséget a probléma feltárásában, végigkísér a vaginizmustól való megszabadulás útján, és konkrét gyakorlati tanácsokat is ad neked. Érzéseid kibeszélése már önmagában sokat segít, a párterápia pedig önmagad, párod és közös életetek jobb megismerését is elősegíti.
 • Saját tested, szexualitásod megismerése: mivel a fájdalmas együttlét hátterében gyakran a nemi izgalom hiánya áll, ezért az is fontos, hogy megismerd, neked mi okoz örömet, melyek azok a pontok, amelyek garantálják a szexuális izgalmat, mire vágysz előjáték, szex, illetve utójáték során.
 • A hüvely izomzatának edzése: alapvető feladat, hogy megtanuld a vaginádat lassan és fokozatosan ellazítani, hiszen így ki tudod iktatni a rossz beidegződést. Ha ez már megy, ezután ajánlatos előbb a saját ujjaddal, majd a hüvelybe illeszthető speciális – egyre nagyobb átmérőjű – hüvelytágító segédeszköz használatával folytatni. A gyakorlás üteme teljesen tőled függ, a te döntésed.
 • Medencefenék-ellazító gyakorlatok: a legjobb, ha keresel egy gyógytornászt, aki olyan gyakorlatokat tud mutatni, melyek kifejezetten az egész tested, illetve a medencefeneked ellazítását segítik.

Például nagyon hasznos a boldog baba póz gyakorlása:

1. Feküdj a hátadra és húzd fel a térdeidet a hasadhoz.

2. Fogd meg a talpaidat – belülről könnyebb, kívülről nehezebb, csináld ahogy neked kényelmesebb.

3. Emeld a talpaidat a plafon felé úgy, hogy a lábszárad derékszögben legyen a talajhoz képest, így a bokád éppen a térded fölé kerül.

4. Feszítsd vissza a bokádat.

5. Nyisd a térdeidet szélesebbre a törzsednél (a törzs mellé kerülnek majd a térdek).

6. A kezeiddel húzd a talpaidat lefelé (lábszár függőleges!), a térdeid a törzsed mellé kerüljenek.

Az úgynevezett diafragmatikus légzés vagy más néven hasi légzés is rendkívül hasznos:

1. Helyezd az egyik kezedet a mellkasodra, a másikat pedig a hasadra, közvetlenül a mellkasod alá.

2. Számolj el háromig és közben vegyél egy mély levegőt az orrodon keresztül.

3. Számolj el négyig és közben fújd ki lassan a levegőt a szádon keresztül.

4. Amikor levegőt veszel, a medencefeneked ellazul, amikor pedig kifújod a levegőt, akkor visszatér nyugalmi állapotába.

5. Gyakorold ezt a légzést minden nap 5-10 percig.

A rekeszizom (diafragma) a medencefenékkel szinergiában működik és segíti az izomellazulást. Ez fontos a fájdalom csökkentése és az izomműködés javítása miatt. Ha diafragmatikus légzés során a hasadra tett kezed felemelkedik, majd visszaesik, az azt jelzi, hogy helyesen használod a rekeszizmodat.

Minden nőnek szabad joga van dönteni arról, hol, mikor és hogyan akarja kifejezni a szexualitását (legyen ez egy csók, ölelés vagy éppen szeretkezés). Sajnos sok nő gondolja úgy, hogy kötelessége párjának örömöt szerezni, még akkor is, ha az akár fájdalommal jár – pedig ez nincs így! Egy jól működő, egészséges párkapcsolat érthető kommunikáción és megértésen alapul, ezért fontos, hogy te is képes legyél felismerni és kifejezni a saját szükségleteidet, vágyaidat.

Ne erőltesd a behatolással járó együttlétet, amíg az számodra fájdalommal jár és még nem sikerült leküzdeni a vaginizmus hátterében álló okot vagy okokat.

Felhasznált irodalom
theconversation.com/vaginismus-the-common-condition-leading-to-painful-sex-148801
fertilitypedia.org/edu/diagnoses/vaginismus
my.clevelandclinic.org/health/diseases/15723-vaginismus
vaginismus.com
mayoclinic.org/diseases-conditions/painful-intercourse/symptoms-causes/syc-20375967
nafc.org/bhealth-blog/how-to-relax-your-pelvic-floor
womenshealthmag.com/uk/health/female-health/a708914/vaginismus/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
7 tipp a hüvely egészségének megőrzéséért
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna