fbpx
Loading...
Cikkek
Szex és gyengédség

Előnyös pozíciók a teherbeeséshez: mítosz vagy valóság?

Előnyös pozíciók a teherbeeséshez: mítosz vagy valóság?

Gyorsabban szeretnél teherbe esni? Növelni szeretnéd az esélyét annak, hogy a kívánt nemű baba foganjon meg? Esetleg kifejezetten ikreket szeretnél? A különböző mítoszok és legendák között kutatva minden kívánságunkra találhatunk egy-egy megfelelő tippet – ezek jelentős része a szeretkezés alatti vagy utáni pozíciókról szól. De van ezeknek a mítoszoknak bármilyen igazságtartalma? Ebből a cikkből megtudhatod!

Léteznek-e olyan pozíciók, amelyek kedveznek a fogamzásnak?

Széles körben elterjedt nézet, hogy a fogamzás esélyét növeli az olyan testhelyzet, aminél a férfi van felül, például a misszionárius póz. A valóság azonban az, hogy nincsenek erre vonatkozó tudományos bizonyítékok. Nem lehet tehát kijelenteni, hogy a misszionárius póz jobb ebből a szempontból, mint azok, melyekben a nő van felül.

Készült viszont egy olyan tanulmány, melyben kutatók MRI scan segítségével azt vizsgálták meg, hogy mi történik szex közben a testen belül. A tanulmány két gyakori pozíciót hasonlított össze: a misszionárius pózt és a kutyapózt.

Az eredmények alapján a pénisz mindkét pozícióban mélyen behatol a vaginába, aminek köszönhetően a spermiumok olyan közel kerülnek a méhnyakhoz, amilyen közel csak lehet. Ez kedvez a fogamzásnak, ugyanakkor nem jelenthetjük ki, hogy más pozíciók jobbak vagy rosszabbak lennének, hiszen ezeket nem vizsgálták meg.

Szükséges-e a női orgazmus a teherbeeséshez?

Viszonylag elterjedt az a gondolat is, hogy orgazmus nélkül nem is lehet valaki várandós. Ez természetesen nem igaz, hiszen a fogamzáshoz a legfontosabb feltétel a peteérés, tehát orgazmus nélkül is teherbe lehet esni.

Ugyanakkor még máig vitatott kérdés, hogy a női orgazmus vajon növeli-e a teherbeesés esélyét. Egy 2013-ban publikált tanulmány nem talált közvetlen kapcsolatot a női orgazmus és a termékenység között. Egy 2016-os kutatás szerint viszont a női orgazmus 10-15%-kal növelheti a fogamzás esélyét.

Egyes szakértők szerint az orgazmust kísérő méh-összehúzódások segíthetik a spermium könnyebb előrejutását a petevezeték felé, és emiatt növekedhet a teherbeesés esélye. Elmondhatjuk tehát, hogy ha a szigorú száraz tényeket nézzük, a női orgazmus nem szükségszerű része a fogantatásnak, viszont lehetséges, hogy bekövetkeztét segíti. Ellenben a megfelelő hangulathoz és a kiegyensúlyozott párkapcsolathoz mindenképp hozzájárul, így hát törekedjünk rá, csak ne képezze stressz tárgyát a gyerekvállalás során.

Befolyásolja-e a baba nemét a közösülési pozíció?

Semmilyen tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a baba nemét bármilyen, szeretkezés közbeni házi praktikával befolyásolni lehetne. Nincs tehát olyan testhelyzet, amitől nagyobb lenne a valószínűsége annak, hogy fiú vagy éppen lány fogan.

Létezik olyan pozíció, ami segíti az ikerterhesség létrejöttét?

Habár valóban léteznek olyan tényezők, melyek növelik az ikerterhesség esélyét (pl. genetikai hajlam, idősebb anyai életkor, folsav szedése), a szexpozíció nem tartozik ezek közé.

Szeretkezés után fekve kell maradni?

Ártani ugyan nem árthat, de nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy ez bármit is számítana. Az elterjedt nézet szerint ha az aktus után 15-30 percig vízszintesen fekve marad a nő, azzal több ondó maradhat a vaginájában. (Egyesek az alátámasztott csípőt vagy a láb megemelését is javasolják.)

A valóság az, hogy minden ejakuláció során több millió spermium lökődik ki, melyek arra vannak „programozva”, hogy előrefelé ússzanak, bármi is történik. Ezért tehát nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy bármilyen mértékben is csökkenne a teherbeesés esélye attól, hogy egy nő az aktus után azonnal feláll.

Összefoglalva:

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a szeretkezés pozíciója, vagy az, hogy közvetlenül utána mit csinálnak a hölgyek bármilyen hatással lenne a fogamzás sikerére. Az viszont tény, hogy a stressz befolyásolhatja a fogantatást, ezért jobb, ha nem viszünk feszültséget a szerelmes együttlétekbe azzal, hogy görcsösen a pozícióra figyelünk.

Felhasznált irodalom
babycentre.co.uk/sex-for-getting-pregnant
popsci.com/science/article/2013-06/why-orgasming-doesnt-help-you-conceive
dailymail.co.uk/sciencetech/article-3991304/Can-ORGASMS-increase-fertility-Reaching-climax-raise-chance-conceiving-15-cent.html
parents.com/pregnancy/my-baby/gender-prediction/can-sex-positions-determine-baby-gender/
thestar.com.my/news/nation/2018/03/30/of-sex-positions-food-and-getting-pregnant-doctors-say-the-only-way-to-truly-increase-chances-of-get/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Kutatások a
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna