fbpx
Loading...
Cikkek
Férfi termékenységet támogató cikkek
Női termékenységet támogató cikkek
Szex és gyengédség

13 teherbeesést segítő tipp pároknak

13 teherbeesést segítő tipp pároknak

Statisztikák szerint a teherbeeséssel próbálkozó párok kb. 80%-ának legalább 1 év szükséges a sikerhez. Sokan nem erre számítanak, amikor belevágnak a családbővítésbe és már 1-2 hónap után csalódottságot éreznek - szükségtelenül! Még teljesen egészséges pároknál is normális az 1-2 éves "próbálkozás", de kellő tudással felvértezve a teherbeesés esélye jelentős mértékben növelhető, ha nincs egyéb akadályozó tényező. Ráadásul egészen egyszerű, táplálkozás- és életmódbeli lépésekre van csak szükség. A következőkben általános jellegű, tudományosan bizonyított termékenységjavító tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyeket közösen alkalmazhattok!

1. Egyetek antioxidánsokban gazdag ételeket!

Az antioxidánsok kutatások szerint javítják a spermiumok és a petesejtek minőségét is, azzal hogy védelmezik őket a káros szabad gyökök ellen. A gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak és gabonák tele vannak hasznos antioxidánsokkal, pl. C- és E-vitaminnal, foláttal, béta-karotinnal, luteinnel.

2. Hagyjátok abba a dohányzást!

A dohányzás bizonyítottan csökkenti a férfiak és a nők termékenységét is, a fogamzás idején történő dohányzás pedig rendkívül veszélyes a babára nézve. Ideje hát végleg letenni a cigarettát, ha eddig nem tettétek volna meg. A leszokásban egymást is segíthetitek, hasznos tanácsokkal, biztatással.

3. Járjatok el együtt edzeni!

A rendszeres mozgásnak nagyon sok pozitív hatása van az egészségetekre, beleértve a jobb termékenységet is. Heti legalább 150 perc közepes intenzitású kardió (pl. tempós séta) és legalább heti két izomfejlesztő edzés javasolt. Természetesen fontos, hogy egyikőtök se vigye túlzásba!

4. Kerüljétek a transz-zsírokat!

Kutatások alapján a transz-zsírsavakban gazdag és telítetlen zsírsavakban szegény étrend férfiak és nők esetében is összefügghet a meddőséggel. Ha egy termék összetevői között elöl szerepel a hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi zsír, akkor bőven tartalmaz transz-zsírokat.

5. Vezessétek le a stresszt!

A teherbeeséssel való próbálkozás, érthető módon, stresszes tud lenni. A hosszan tartó vagy intenzív stressz azonban férfiaknál és nőknél is ronthatja a termékenységet. Masszírozzátok egymást, végezzetek légzőgyakorlatokat, vagy menjetek el a kedvenc éttermetekbe – a lényeg, hogy lazítsatok!

6. Vigyetek be elegendő cinket!

A cink elengedhetetlen termékenység támogató tápanyag. Biztosítja a jó minőségű spermiumok termelődését, szerepet játszik a peteérésben és a menstruációs ciklusban, illetve csökkentheti a vetélés kockázatát. Megtalálható osztrigában, tengeri herkentyűkben, kesudióban, tökmagban.

7. Pótoljátok a napfényvitamint!

A D-vitaminnak fontos szerepe van a hormonegyensúly fenntartásában, alacsony szintjét mindkét nem esetében összefüggésbe hozták a meddőséggel. Szakértők a D-vitamin-hiány megelőzésére napi 1500-2000 NE D3-vitamin szedését javasolják, ősztől tavaszig, de akár egész évben is.

8. Táplálkozzatok egészségesen!

A csomagolt snackekből és egyéb feldolgozott élelmiszerekből nem lehet hozzájutni az optimális termékenységhez szükséges tápanyagokhoz. Készítsétek el otthon (akár több napra előre) az ételeket, fogyasszatok több friss gyümölcsöt és zöldséget, teljes értékű gabonát és sovány fehérjét.

9. Kerüljétek az alkoholt és a túlzott koffeinbevitelt!

Kutatások szerint a túlzott alkohol- és koffeinfogyasztás összefüggésbe hozható az alacsony spermaszámmal, a rossz spermaminőséggel, a peteérés zavaraival, illetve a terhességi komplikációk és veleszületett rendellenességek magasabb kockázatával. A szexuális vágynak sem tesznek jót!

10. Szedjetek termékenység támogató multivitamint!

Az étrend-kiegészítők, vitaminok természetesen soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet, ugyanakkor segíthetnek a „táplálkozási hézagok” kitöltésében. Érdemes tehát egy férfi, illetve női termékenységet támogató készítményt is szednetek, maximalizálva az esélyeiteket.

11. Szökjetek meg a hétköznapi rohanástól!

Könnyen lehet, hogy egy nyaralás vagy éppen egy hosszú hétvége az, amire szükségetek van, hogy elűzzétek a stresszt és közösen kikapcsolódhassatok. Nagyon sok pár esküszik arra, hogy egy „babacsináló vakáció” kellett ahhoz, hogy a teherbeesés minél hamarabb bekövetkezzen.

12. Lassítsatok le!

A teherbeeséssel próbálkozó párok gyakran esnek abba a hibába, hogy a szexet egy idő után inkább feladatnak, semmint élvezetnek tekintik. Ha ezt tapasztaljátok, próbáljátok egy időre félretenni a babaprojektet, hangolódjatok egymásra, nézzetek meg egy filmet. Aztán ki tudja, mit hoz az este?

13. Szeretkezzetek rendszeresen, de ne ütemterv szerint!

Ahogy mind tudjuk, a teherbeesés legfontosabb feltétele a szexuális együttlét. Bizonyos esetekben ugyan segíthet, ha ismeritek és figyelitek az ovuláció időpontját, de rágörcsölni nem érdemes. A legtöbb kutatás szerint a fogamzás esélye maximalizálható 2-3 naponta történő együttléttel.

Felhasznált irodalom
babycentre.co.uk/l25005539/how-to-get-pregnant-fast-9-tips-for-quick-conception-photos
goodtoknow.co.uk/family/how-to-increase-fertility-36587
healthline.com/nutrition/16-fertility-tips-to-get-pregnant
uwhealth.org/infertility/lifestyle-changes-that-may-boost-fertility/50420
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Előnyös pozíciók a teherbeeséshez: mítosz vagy valóság?
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna