fbpx
Loading...
Cikkek
PCOS - étrend, gyógynövények, tanácsok

Miért fontos a D-vitamin PCOS esetén?

Miért fontos a D-vitamin PCOS esetén?

A policisztás ovárium szindróma (röviden PCOS) kezelésére a mai napig nincs fix „recept” az orvostudományban. A mozgás, a testsúly normalizálása egy általánosan elfogadott javaslat az egyéb kezelés kiegészítésére, ám emellett van még egy természetes megoldás, aminek alkalmazásával egyre több orvos és táplálkozás-kutató is egyetért.

A PCOS egy anyagcserét és hormonrendszert érintő betegség, ami bár a nevével arra utal, csak a petefészek megbetegedését jelenti, ennél jóval összetettebb. A kialakulásában a genetika is szerepet játszhat, csakúgy, mint a stressz, a helytelen táplálkozás, a túlsúly, vagy a mozgásszegény életmód.

Mint írtuk, a PCOS kezelésére egyelőre sajnos nincs általános megoldás, az orvosok ugyan tudnak javasolni különböző diétákat, illetve gyógyszereket, de egyetlen olyan gyógymód, ami garantáltan mindenkinél működik, sajnos nincs. De akkor mit tudunk tenni a gyógyulás érdekében? Az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett könnyen lehet, sokaknál a D-vitamin jelentheti a megoldást!

Nem túlzás azt állítani, hogy erre a vitaminra a szervezetünk minden sejtjének szüksége van, mégis, a magyar lakosság közel kilencven százaléka D-vitamin hiányos! Pedig ha valamire, hát erre mindennél nagyobb szüksége van a PCOS-el küzdőknek! Rengeteg kutatás bizonyítja ugyanis, hogy a D-vitaminnak szerepe van többek közt a peteérésben, a menstruációs ciklus beállításában és a termékenység létrejöttében is!

Amit ugyanis kevesen tudnak, hogy a D-vitamint leginkább a megszokás miatt nevezzük már csak vitaminnak, a szervezetben gyakorolt hatása miatt sokkal inkább tekinthető egy hormonszerű előanyagnak, ezért is lehet létfontosságú a PCOS kezelésében, hiszen a megfelelő hormonszintek beállításában is tud segíteni.

Bár a D-vitamin és a PCOS kapcsolatának orvosi kutatásai – sajnos pont úgy, mint általában minden, ami a PCOS-sel kapcsolatos – még gyermekcipőben járnak, kisebb tesztcsoportokkal már több kísérletet is végeztek, amik nagyon jó eredményeket mutatnak.

Egy 13 főből álló, PCOS-sel küzdő csoportot vizsgáló kutatásban semmi mást nem csináltak, csak rendszeresen adagolták a D-vitamint a résztvevő nőknek. A 13 alanyból hétnél két hónapon belül tökéletesen beállt a menstruációs ciklus, ketten pedig teherbe estek!

A Yale Egyetem meddőségi intézetének kutatói 67 meddő nőt vizsgáltak meg: 93%-uk D-vitamin hiánytól szenvedett! A vizsgált nők között PCOS beteg is volt: közülük senki sem rendelkezett megfelelő D-vitamin szinttel.

Félreértés ne essék, a D-vitamin nem egy csodaszer, de ami szinte teljes bizonyossággal garantálható az az, hogy ha nem juttatjuk megfelelő mennyiségben és rendszerességgel a szervezetünkbe, a teherbeesés esélye drasztikusan csökken és a PCOS tüneteinek csökkentése is jelentősen nehezebb lesz.

És hogy mennyi D-vitaminra van szükség? Az általánosan ajánlott napi beviteli érték 5 mikrogramm, ez azonban régóta vitatéma orvosi körökben is: a nemzetközi kutatások szerint szervezetünknek ennek tízszeresére van szüksége napi szinten. Pontosan ennyit tartalmaz egy kapszula Netamin D-vitamin is.

Felhasznált irodalom
pcosnutrition.com/2072/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4669857/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268197/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3695598/
pcosdietsupport.com/supplements/pcos-and-vitamin-d/
http://www.telegraph.co.uk/women/womens-health/3434420/Vitamin-D-can-aid-fertility.html
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin D3-vitamin + olívaolaj 3000 NE kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna