fbpx
Loading...
Cikkek
PCOS - étrend, gyógynövények, tanácsok

Tudj meg mindent a PCOS tüneteiről és kezeléséről!

PCOS/policisztás ovárium szindróma

A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma minden tizedik nőt érint, és bár általában a meddőség kapcsán kerül szóba, a hormonháztartást érintő betegségnek szerteágazó tünetei vannak. Az öröklött genetikai hajlam mellett jellemzően az életmód játszik szerepet kialakulásában. Ha nem időben vesszük észre a betegséget, akkor komoly következményekkel járhat, nem csupán nőgyógyászati problémákat okozva, hanem belgyógyászati betegségeket is. Melyek a PCOS legjellemzőbb tünetei? Hogyan történik a kivizsgálása és a kezelése? Cikkünkben ezekről is szó lesz.

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk PCOS-re?

Miért számít endokrinológiai betegségnek a PCOS?

Az endokrinológia a belgyógyászat speciális ága, amely a belső elválasztású (endokrin) mirigyek, vagyis a hormonrendszer betegségeivel foglalkozik. A policisztás ovárium szindróma (PCOS vagy PCO betegség) alapvetően egy belgyógyászati-endokrinológiai probléma, melyre sok esetben bőrgyógyászati vagy endokrinológiai panaszok hívják fel a figyelmet. A nevét onnan kapta, hogy bár a petefészek betegsége, több szervet is érinthet.

A PCOS leggyakoribb tünetei

Bár a túlsúlyt - különösen a hasi részen -, a hajhullást és a sikertelen teherbeesést említik általában a PCOS jellemző tüneteként, érdemes tisztában lenni azzal, hogy egyénenként változó, milyen panaszok jelentkeznek. A hormonháztartás felborulása értelemszerűen megmutatkozik külsőleg is, ám belsőleg is számos olyan folyamat megy végbe, amelynek észlelése esetén érdemes orvoshoz fordulnunk.

 • Meddőség: A PCOS-t a vezető meddőségi okok között tartják számon. Az elmaradt tüszőrepedés miatt nem következik be megtermékenyülés.
 • Menstruációs zavar: Ez lehet rendszertelen vagy hiányzó menstruáció, illetve előfordulhat, hogy az átlagosnál erősebb vérzésre kerül sor.
 • Szőrnövekedés: A növekvő férfi nemi hormon mennyiség - amelyet a csökkenő inzulinérzékenység idéz elő - fokozott szőrnövekedést válthat ki a mellkason, végtagon, arcon.
 • Esztétikai jellegű elváltozások: Ugyancsak a férfi nemi hormonnak köszönhető a hajhullás, férfias jellegű kopaszodás, a bőr szürkésbarna elváltozása, illetve az aknés, zsíros, erősen pattanásos bőr.
 • Súlygyarapodás: PCOS esetén különösen a hasi tájékon észlelhető elhízás, de ez korántsem jelenti, hogy csak túlsúly esetén következik be a betegség. Sovány testalkatnál is éppúgy előállhat a szindróma.
 • Magas inzulinszint: Cukor anyagcserezavarok is utalhatnak a betegségre, hiszen a szervezet egyre nagyobb mennyiségben termel inzulint. Ez idővel inzulinrezisztencia vagy lappangó cukorbetegség, illetve 2-es típusú cukorbetegség kialakulását idézheti elő.
 • Hangulatváltozás: A PCOS tipikus tünetei mellett olyan jelekkel is jár, mint a fáradtság, hangulatingadozás, migrének, édesség utáni sóvárgás.

Milyen szerveket érint a PCOS?

A policisztás petefészek megnagyobbodik, vaskosabb kérge alatt gyöngyfüzérszerűen sorakozik számos kisebb-nagyobb ciszta. A PCOS azonban a petefészken kívül más szerveket is érint: a mellékveséket, agyalapi mirigyet, zsírsejteket, hasnyálmirigyet. Sőt, a szív- és érrendszerre is hatással van, ugyanis növeli az ilyen típusú betegségek kialakulásának veszélyét.

Mivel a PCOS-ben szenvedő nőknél jelentősen gyakoribb a túlsúly, elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, inzulinrezisztencia és cukorbetegség, ezért kutatások szerint náluk kétszer nagyobb a szív- és érrendszeri esemény – például szívroham, stroke – előfordulásának kockázata. Egészséges életmóddal és megfelelő kezeléssel ez a veszély azonban jelentősen csökkenthető.

Kiket érint a PCOS?

A PCOS a fogamzóképes korú női lakosság 4-20%-át érinti világszerte. Ez csak Magyarországon több százezer nőt jelent. Sajnos sokan nem is tudnak a betegségükről és gyakori a késői diagnózis, pedig ha PCOS-ről van szó, a mielőbbi felismerés és időben történő kezelés kritikusan fontos!

Ezek a tényezők befolyásolhatják a PCOS kialakulását

A PCOS nem új keletű betegség, az orvosok legalább az 1700-as évek óta találkoznak a PCOS-re jellemző tünetekkel női betegeknél. Sajnos ennek ellenére még ma sem ismerjük a pontos okokat, amelyek a betegség kialakulásához vezetnek.

A legtöbb szakértő úgy véli, több tényező is szerepet játszhat a PCOS kialakulásában. Jelenlegi ismereteink alapján az öröklött genetikai hajlam egyik kulcstényező, de életmódbeli (helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, túlsúly, stressz, pszichés okok) és környezeti hatások is közrejátszanak a betegség megjelenésében.

Milyen tényezők befolyásolhatják a PCOS kialakulását?

A PCOS nem új keletű betegség, az orvosok legalább az 1700-as évek óta találkoznak a PCOS-re jellemző tünetekkel női betegeiknél. Sajnos ennek ellenére még ma sem ismerjük a pontos okokat, amelyek a betegség kialakulásához vezetnek.

A legtöbb szakértő úgy véli, több tényező is szerepet játszhat a PCOS kialakulásában. Jelenlegi ismereteink alapján az öröklött genetikai hajlam egyik kulcstényező, de életmódbeli és környezeti hatások is közrejátszanak a betegség megjelenésében.

A PCOS lehetséges okai

Magas androgén szint

Az agyalapi mirigy által termelt luteinizáló hormon kóros szintje és a magas férfi nemi hormon (androgén) szintje is megzavarhatja a petefészek normális működését. Normális esetben a női szervezet is előállítja ezeket a hormonokat, de csak kis mennyiségben. A normálisnál magasabb androgén szint meggátolja a petesejt petefészekből való kilökődését (ovuláció), aminek ciklusonként meg kéne történnie.

Magas inzulinszint

A fokozott hormontermelés oka nem ismert, de gyakran együtt jár cukorbetegséggel. Az inzulin egy hormon, aminek alapvető szerepe van az anyagcsere szabályozásában. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem reagálnak normálisan az inzulin hatására, és emiatt megemelkedik az inzulinszint. A PCOS-es nők túlnyomó többsége inzulinrezisztens, különösen a túlsúlyosak, elhízottak, egészségtelenül táplálkozók, keveset mozgók és a cukorbetegségre genetikailag hajlamosak.

Genetikai okok

Gyakori, hogy a PCOS-ben szenvedő nők édesanyja, lánytestvére, unokatestvére vagy nagynénje szintén érintett ebben a betegségben. Ma már egyértelmű, hogy a PCOS örökölhető. Feltehetően olyan gének érintettek, amelyek a férfi nemi hormonok, luteinizáló hormon, anti-Müllerian hormon, inzulin és zsír termelését, inzulinszabályozást, energiatermelést és gyulladásos választ irányítják.

Életmód

A PCOS kialakulásában bizonyítottan fontos szerepet játszanak az életmódbeli kockázati tényezők is. Az elhízás rendkívül gyakori a PCOS-ben szenvedő nők körében, egyes kutatások szerint akár 88%-uk túlsúlyos vagy elhízott. A kapcsolat azonban bonyolult, a túlsúly és elhízás a betegség oka és következménye is lehet. A mozgásszegény életmód, stressz és egészségtelen táplálkozás is hozzájárulhat a PCOS-hez.

A PCOS diagnosztizálása

Nincs konkrét PCOS teszt, azonban az orvosok ma már magabiztosan diagnosztizálni tudják a betegséget különböző vizsgálatok elvégzésével. Fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk, ha a PCOS-re jellemző jeleket és tüneteket vesszük észre magunkon.

Az orvos általában először a kórtörténetről kérdez ki, beleértve a menstruációban és testsúlyban bekövetkező változásokat. Fizikális vizsgálattal megnézi, hogy láthatóak-e túlzott szőrnövekedés, inzulinrezisztencia és pattanások jelei. Ezután a kismedence szemmel, tapintással és ultrahanggal történő vizsgálata, valamint vérvizsgálat, cukorterhelés következhet, melyet a nőgyógyász és belgyógyász együtt végeznek.

Az úgynevezett Rotterdami kritériumok alapján a diagnózis akkor állapítható meg, ha a három főbb tünetcsoportból legalább kettő jelen van, ha más, hasonló tünetekkel járó betegség kizárható. A főbb tünetcsoportok a következők:

 • a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása vagy végleges megszűnése
 • androgén (férfi hormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei
 • ultrahanggal igazolt PCOS

A policisztás ovárium szindróma kezelésének lehetőségei

PCOS esetén szóba jöhet gyógyszeres kezelés, műtéti beavatkozás, személyre szabott étrend, illetve egyéb természetes gyógymódok is. A PCOS kezelése elsősorban a fellépő tünetek súlyosságától és a gyermekvállalási szándéktól függ. Sok esetben életmódváltással is jelentős javulás érhető el.

Gyógyszeres kezelés

 • Inzulinérzékenyítő szerek (pl. metformin) használatával csökkenthető a vércukor-, inzulin- és androgén szint is. Néhány hónap használat után az ovuláció is újraindulhat.
 • Ha nincs teherbeesési szándék, akkor havi progeszteronterápia vagy alacsony dózisú fogamzásgátló tabletta használata javasolt. Ettől rendszeresebbé válik a menstruáció, csökken a pattanásosság, szőrösödés és az endometriózis kockázata is.
 • Teherbeesési szándék esetén ovuláció-indukciót elősegítő szer használata javasolt. A clomiphene citrate az első vonalas terápia.
 • Antiandrogén gyógyszerek az androgén hormon túlsúlyát orvosolják. Kombinált fogamzásgátlókkal együtt segítik a pattanásosság és szőrösödés kezelését.

Műtéti beavatkozás

Ha a gyógyszeres kezelés nem bizonyul sikeresnek, a PCO betegség tünetei műtéti kezeléssel is megszüntethetők. Az orvos egy apró bemetszést ejt a hason, majd ezen keresztül bevezet egy hosszú, vékony mikroszkópot (laparoszkóp). Ezután hővel vagy lézerrel kiégeti az androgén termelő petefészekszövetet, amitől a hormonegyensúly és petefészek-működés is helyreáll.

Természetes gyógymódok

A PCOS kezelése természetes módon is elősegíthető. A mio-inozitol egy természetes anyag, amit az emberi szervezet is előállít. Kutatások szerint napi 2 gramm mio-inozitol helyreállíthatja az ovulációt, csökkentheti a tesztoszteronszintet, javíthatja az inzulinérzékenységet és segítheti a terhességi cukorbetegség megelőzését.

A gyógyszeres kezelés mellett az egészséges életmód is hozzásegít a gyógyuláshoz. A helyes étkezés kialakításával és rendszeres testmozgással ugyanis megszabadulunk a túlsúlytól, ez pedig képes a hormonegyensúly visszaállítására, az inzulinrezisztencia felszámolására. Fontos megemlíteni a fokozott stresszt és a pszichés okokat is. A betegség sikeres kezeléséhez szükséges ezen életmódtényezők megváltoztatása is.

Diéta PCOS esetén

A PCOS diéta a megnövelt rostbevitelre (27-40 g/nap), alacsony glikémiás indexű táplálékokra, cukor-, só- és zsírfogyasztás csökkentésére és rendszeres (2-3 óránként), napi ötszöri étkezésre épül.

Hatásosnak bizonyulhat az alacsony glikémiás indexű (GI) étrend (az alacsony GI-ű ételek az inzulinszintet kisebb mértékben emelik meg), a gyulladáscsökkentő étrend (a gyulladáscsökkentő élelmiszerek csökkenthetik a gyulladásos tüneteket és a kimerültséget), vagy a DASH diéta (eredetileg a magas vérnyomás csökkentésére fejlesztették ki, de a PCOS tüneteit is enyhítheti).

 • Naponta 4-6 alkalommal ajánlatos étkezni, ez képes ugyanis stabilizálni a vércukorszintet, nem leszünk farkaséhesek.
 • Fontos, hogy minden étkezés tartalmazzon szénhidrátot, ám a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat az inzulinérzékenység ingadozásához ajánlatos igazítani. Reggel lassan felszívódó szénhidrátot érdemes fogyasztani (pl. zabkása, teljes kiőrlésű szendvics), a nap folyamán ki lehet egészíteni gyors felszívódású szénhidráttal is, míg estefelé ismét a lassú felszívódású kerül túlsúlyba.
 • A szénhidráttartalmú étel mellé mindig fogyasszuk fehérje- vagy zsírforrást. Ez segít megelőzni az inzulincsúcsot, miután lassítja az emésztést. A sok szénhidrát ugyanis gyorsan megemeli a vércukorszintet, azaz további étel utáni sóvárgunk, ám a fehérjék és zsírok hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak.
 • Érdemes a finomított lisztet kerülni minden formában, mint ahogy a cukrot is (cukortartalmú üdítőitalok, energiaitalok).
 • A magas rost tartalmú élelmiszerek bevitelének növelése ajánlott. Ide tartoznak a magas rost tartalmú gabonafélék (pl. barna rizs, hajdina, köles, amaránt, quinoa), a teljes kiőrlésű lisztből készülő élelmiszerek.
 • A feldolgozott és zsíros élelmiszerek ugyancsak tiltólistára kerülnek (pl. hot dog, kolbászok). Érdemes visszafogni a vörös húsok fogyasztását.
 • Ajánlatos a koleszterinszintet, vércukorszintet rendszeresen ellenőrizni.

Rendszeres testmozgás

 • Heti ötször 30-60 perc közepes intenzitású edzéssel javíthatóak az egyes tünetek, ennek köszönhetően a hasnyálmirigy által termelt inzulint jobban fel tudja dolgozni a szervezetünk. Ami fontos, az a rendszeresség.
 • Az edzés lehet kardio- és erősítő mozgásforma, de a túrázás vagy a tánc is bátran űzhető.
 • A jóga, meditáció, koncentrációs gyakorlatok segítenek a stressz enyhítésében.

Hasznos tápanyagok

Vizsgálatok alapján az omega-3 zsírsavak, D-vitamin, folát, króm, cink, szelén és magnézium megfelelő bevitele is szerepet játszhat a PCOS tüneteinek (pl. menstruációs zavarok, meddőség, szőrösödés, súlygyarapodás) kezelésében. Ígéretes még az alfa-liponsav, L-karnitin, Q10 koenzim és probiotikumok használata is.

Gyógynövények

A hormonális egyensúly helyreállításában segíthetnek a gyógynövények, mint például a cickafark, a palástfű, a körömvirág, a pásztortáska, a fűrészpálma, a barátcserje, a görögszéna, a fodormenta.

PCOS étrend és életmód

A PCOS kezelésében a hosszú távú életmódváltás is kiemelten fontos. A PCOS diéta a megnövelt rostbevitelre (27-40 g/nap), alacsony glikémiás indexű táplálékokra, cukor-, só- és zsírfogyasztás csökkentésére és rendszeres (2-3 óránként), napi ötszöri étkezésre épül. Emellett rendszeres testmozgással, heti ötször 30-60 perc közepes intenzitású edzéssel is javíthatóak az egyes tünetek.

Így csökkenthetjük a PCOS kialakulásának kockázatát

Genetikai eredete miatt a betegség jelenlegi ismereteink szerint nem előzhető meg. Ha a családban előfordult már PCOS-es beteg, akkor jóval nagyobb az esélye, hogy nálunk is felüti fejét a betegség. Habár biztos módszert nem ismerünk ennek megelőzésére, de a PCOS kialakulásának kockázata, illetve a már kialakult betegség hatása helyes étrenddel és életmóddal csökkenthető.

Helyes táplálkozás és vitaminok bevitele

Kutatások alapján a PCOS előfordulása és a D-vitamin-hiány között kapcsolat figyelhető meg. A szakértők napi 2000-4000 NE D-vitamin pótlását javasolják egész évben, étrend-kiegészítés útján.

Egy 2021-es kutatás azt találta, hogy a sok omega-3 zsírsavat fogyasztó nők körében ritkábban fordul elő a PCOS. A megnövekedett omega-3-szinttel a follikulus stimuláló hormon (FSH) és nemi hormon kötő fehérje (SHBG) szintje is emelkedik (PCOS esetén ezek alacsonyak). Omega-3 található a halolajban, hidegvízi halakban, tengeri herkentyűkben, olajos magvakban.

Egy 2019-es iráni kutatás szerint a zöldségekben, növényi táplálékokban gazdag étrend hozzájárulhat a PCOS elleni védelemhez, míg az állati eredetű ételeken alapuló, kevesebb rostot és több telített zsírt tartalmazó étrend fokozhatja a betegség kockázatát.

Egészséges életmód

A rendszeres testmozgás is fontos, hiszen támogatja az egészséges testsúly és hormonegyensúly fenntartását, csökkenti a vércukorszintet és inzulinrezisztenciát. Heti 150 perc mérsékelt mozgás (pl. tempós séta) vagy 75 perc intenzív mozgás (pl. futás) ajánlott. Emellet ezt érdemes legalább 2 napon minden izomcsoportot átmozgató izomerősítő edzéssel kiegészíteni.

Egyes kutatások szerint a stressz is összefügghet a PCOS betegséggel, ezért érdemes tudatosan odafigyelni a stressz kerülésére, kezelésére is.

Küzdelem a PCOS tünetek visszatérése ellen

A PCOS kínzó tünetei könnyedén visszatérhetnek, ha nem tartjuk be a táplálkozás- és életmódbeli előírásokat. Fontos tehát, hogy a PCOS kezelése nem egy kúra, hanem hosszú távra szóló, komplett életmód. A helyes étrend, rendszeres testmozgás és vitaminok, ásványi anyagok pótlása is kulcsfontosságú.

Gyógynövények is segíthetik a tünetek elleni küzdelmet és a hormonháztartás kiegyensúlyozását: a Maca gyökér, barátcserje, ligetszépe olaj, fahéj, görögszéna és édesgyökér is ide sorolható.

PCOS: vegyük komolyan, kezeljük tudatosan!

A policisztás ovárium szindróma igen gyakori női betegség, egyben a meddőség egyik leggyakoribb oka. Sajnos ahogy a világon egyre több embert érint a túlsúly és elhízás problémája, úgy a PCOS is egyre több nőnél jelenik meg. A pontos diagnózis felállításához és a tünetek mielőbbi kezeléséhez elengedhetetlen a rendszeres szűrés, nőgyógyászati vizsgálat és kontroll.

Fontos, hogy figyeljük a saját testünket és vegyük észre a kezdődő PCOS tüneteit: menstruációs zavarok, zsíros, pattanásos bőr, hajhullás, szőrösödés, súlynövekedés. Szerencsére ezek – beleértve a meddőséget – helyes PCOS diétával, célzott tápanyagok bevitelével, rendszeres testmozgással és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel is szinte minden esetben megszüntethetők.

Felhasznált irodalom
medictests.com/units/the-reproductive-system
nogyogyaszatikozpont.hu/pcos
ragaszkodjhozza.hu/noi-egeszsegmegorzes/a-noi-betegsegek-abc-je-345
medicoverkorhaz.hu/blog/mi-a-policisztas-ovarium-szindroma-pcos/
jmhg.springeropen.com/articles/10.1186/s43042-019-0031-4
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4642490/
mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439
endocrineweb.com/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/what-causes-pcos-how-will-it-affect-body
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27034186/
verywellhealth.com/do-i-have-pcos-2616597
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7879843/
hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-ovary-syndrome-pcos
womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome
verywellhealth.com/pcos-causes-2616582
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6734597/
healthline.com/health/polycystic-ovary-disease
bugatpal.hu/images/betegtajekoztatok/2/ekezetlen/fsz6327_a_policisztas_petefeszek_szindroma_dietaja_betegtajekoztato.pdf
benu.hu/cikk/pcos
verywellhealth.com/before-you-have-surgery-for-pcos-2616323
nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/treatment/
matarka.hu/koz/ISSN_2063-2142/8k_2sz_2018/ISSN_2063-2142_8k_2sz_2018_005-018.pdf
perlahealth.com/pcos-medication/
peertechzpublications.com/articles/JGRO-6-174.php
verywellmind.com/inositol-what-should-i-know-about-it-89466
perlahealth.com/is-inositol-a-helpful-supplement-for-women-with-pcos/
hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-ovarian-syndrome-how-your-ovaries-can-affect-your-heart
cnyfertility.com/pcos-supplements/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6250088/
ajol.info/index.php/ahs/article/view/202357
apollopharmacy.in/blog/article/can-diet-rich-omega-3-fatty-acids-prevent-pcos
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6670269/
eknygos.lsmuni.lt/springer/516/247-257.pdf
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31741280/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4528347/
naturalmedicinejournal.com/journal/lifestyle-and-herbs-polycystic-ovary-syndrome
pcosliving.com/pcos-living-blog/maca-for-pcos
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Mio-inozitol por
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna