A humán papillóma vírusról (HPV) kevés szó esik, pedig ötből négy ember megfertőződik vele életében legalább egyszer. Habár az esetek többségében a szervezet legyőzi a vírust, mégis érdemes komolyan venni, hiszen kínzó tünetekkel is járhat és bizonyos esetben rákos betegség kialakulását is előidézheti. Mint minden vírusos fertőzés esetén, a kérdés felmerül: segíthet-e a megelőzésben, gyógyulásban az étrendünk, illetve általában véve életmódunk? Cikkünkből választ kapsz erre a kérdésre!
Mi a HPV-fertőzés, és miért lehet veszélyes?
A mikroorganizmusok közül az egyik leggyakrabban fertőző kórokozó a HPV, azaz a humán papilloma vírus családja. Több mint 150 törzse ismert, melyeket három csoportba sorolnak: a magas rizikójú, az átmeneti és az alacsony rizikójú. Az alacsony kockázatú típusok szemölcsöket okoznak, a magas kockázatúaknak szerepük van a daganatos betegségek kialakulásában.
A magas kockázatú HPV törzsek bizonyítottan szerepet játszanak a méhnyak-, a hüvely-, a szeméremtest-, a szájüregi-, az ajak-, a gége-, a végbél-, és a péniszrák kialakulásában.
A HPV leggyakrabban szexuális úton terjed, de fontos megjegyezni, hogy nem kizárólag így terjedhet! A világon mintegy 660 millió ember jelenleg is hordozza és becslések szerint a szexuálisan aktív népesség közel 80 százaléka találkozik élete során a HPV-vel.
A HPV-fertőzés megelőzése
A fertőzés megelőzésének eszközei: a biztonságos szex, monogám és tartós párkapcsolat, a mechanikus védelem (rendszeres óvszerhasználat), a szűrővizsgálat és a védőoltás. Fontos tudni, hogy az óvszer használata nem minden esetben 100%-os biztonságú, mivel a fertőzés nem korlátozódik a nemi szervekre, annak környékén is megtelepedhet.
Az étrend szerepe a HPV-fertőzés leküzdésében
Ha HPV gyanút vagy HPV-fertőzést állapítottak meg nálad, hasznodra válhat, ha tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztasz. Az alábbi ételekről, illetve tápanyagokról kutatások megállapították, hogy segíthetnek a gyógyulási folyamatban, illetve a rák kockázatának csökkentésében.
Keresztesvirágú zöldségek
A keresztesvirágú zöldségek (pl. brokkoli, karfiol, káposzta) egy glükozinolát nevű kénvegyületet tartalmaznak. A glükozinolátok lebomlása során egy indol-3-karbinol nevű vegyület keletkezik, ami képes lehet bizonyos rákfajták növekedését megállítani. A Linus Pauling Institute szerint előzetes HPV kutatások kimutatták, hogy a napi 200 és 400 mg közötti indol-3-karbinolt szedő nőknél 12 hét alatt teljes mértékben visszafordult a rákot megelőző méhnyaki elváltozások fejlődése.1 Az eredmények hasonlóan pozitívak voltak a szeméremtest elváltozásai esetében is, ami a HPV gyakori következménye.
Az indol-3-karbinol jó forrásai: brokkoli, fodros kel, káposztafélék, retekfélék, torma, vízitorma, karfiol, kelbimbó, karalábé.
Emellett étrend-kiegészítő formájában is kapható.
Folsav
A cervikális (méhnyaki) diszplázia a méhnyak nyálkahártyasejtjeiben jelentkező elváltozás, amely rákmegelőző állapotnak is tekinthető, mivel hosszabb-rövidebb idő után igazoltan rákos betegség alakul ki belőle. A cervikális diszplázia általában a HPV-fertőzés következtében alakul ki. A University of Maryland Medical Center tájékoztatása szerint a HPV-vel fertőzött, folsavhiányos nőknél magasabb a cervikális diszplázia kialakulásának kockázata. 2 Ha a cervikális diszplázia tüneteit mutatod, a folsav segíthet az abnormális sejtek rákká válását lelassítani. Az extra folsav fogyasztása ugyanakkor nem fordítja vissza a cervikális diszpláziát.
Jó folsav-források: spárga, keresztesvirágúak, sötétzöld leveles zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, tojássárgája, hüvelyesek.
Béta-karotin
A béta-karotin egy növényi festékanyag, ami a szervezetben retinollá alakul, ami az A-vitamin egyik formája. A béta-karotin hiány növeli a cervikális diszplázia és rák kialakulásának kockázatát HPV-vel fertőzött nők esetében. Egy 2010-ben publikált tanulmány szerint a magas béta-karotin szinttel rendelkező nőknél akár 50 százalékkal kisebb a HPV-fertőzés esélye, mint az alacsony béta-karotin szinttel rendelkező nőknél.3
Kiváló béta-karotin forrás többek között a sütőtök, az édesburgonya, a répa, a sárgadinnye, a tök, a brokkoli, a saláta és a paradicsom.
C-vitamin
A C-vitamin az egyik legfontosabb immunrendszer erősítő tápanyag, ami segíti szervezetünket a fertőzések leküzdésében. Egy, a Nutrition and Cancer című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nagyobb mennyiségű C-vitamint fogyasztó nőknél alacsonyabb a cervikális diszplázia kockázata.4
Jó C-vitamin forrás például a csipkebogyó, a fekete ribizli, a kiwi, az édes pirospaprika, a brokkoli, a savanyú káposzta.
Antioxidánsok
A HPV egyes típusai a bőrön okoznak szemölcsöket, melyek a test további pontjaira is továbbterjedhetnek. A University of Maryland Medical Center a szemölcs tüneteinek megelőzésére és csökkentésére antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztását javasolja. Az antioxidánsok semlegesítik a szervezetet károsító, rákkeltő szabad gyököket.
Antioxidánsokban gazdag például az áfonya, a paradicsom, az eper, a cseresznye, a cukkini, a tök, a zöld tea és a kaliforniai paprika.
Ezeket kerüld el! Ösztrogén és fitoösztrogén
Mivel az ösztrogén szerepet játszik a HPV-fertőzések kialakulásában, megmaradásában, és a méhnyakrák növekedésében is, ezért legjobb, ha távol maradsz az ösztrogénben gazdag ételektől. A fitoösztrogének (növényi ösztrogének) ugyancsak kockázati tényezők a rákot megelőző méhnyaki elváltozások kialakulásában.
Ösztrogén és fitoösztrogén tartalmú ételek például a szójabab, a lenmag, a napraforgómag, a tofu, a hús- és tejtermékek.
Egyéb környezeti és életmódbeli tippek
Egészségünkre, szervezetünk védekezőképességére az étrendünk mellett számos egyéb tényező is hatással van. Amellett, hogy táplálkozásodra figyelsz, néhány környezeti és életmódbeli változtatás sem árt.
• Ha eddig még nem tetted, akkor szokj le a dohányzásról
• Csökkentsd (vagy inkább teljesen hagyd abba) az alkoholfogyasztást
• Mérsékeld, vagy teljesen kerüld el a kávéfogyasztást
• Mozogj rendszeresen
• Használj természetes, vegyszermentes tisztítószereket
• Aludj 8 órát minden este