fbpx
Loading...
Cikkek
Inzulinrezisztencia - okok, tünetek, kezelés
PCOS - étrend, gyógynövények, tanácsok

15 fontos és érdekes tény a PCOS-ről

15 fontos és érdekes tény a PCOS-ről

Sajnos nagyon sok tévhit él az emberek fejében a policisztás ovárium szindrómáról (röviden PCOS-ről). Nem ritka, hogy a hibás információk szájról szájra terjednek és persze nem könnyű a tényeket a fikciótól elválasztani. Ami ennél is rosszabb, néha még maguk az orvosok sem tudnak egy-egy kérdésre magabiztos választ adni.

Sosincs késő azonban a felzárkózáshoz, ezért hát ebben a cikkben 15 alapvető fontosságú tényt mutatunk be a PCOS-ről.

1. Lehet, hogy a PCOS az agyban, és nem a petefészekben kezdődik

Egy egészen friss felfedezésről van szó: ausztrál tudósok megfigyelték, hogy a PCOS nem alakul ki azoknál az egereknél és patkányoknál, melyek agyában nincsenek androgén receptorok. Ezzel szemben azoknál a patkányoknál, melyek petefészkéből hiányoznak az androgén receptorok, a PCOS továbbra is ki tudott alakulni.

Ez áttörő tudományos felismerés lehet, mely segíthet a jövőben további kezelési lehetőségek vagy akár egy gyógymód kifejlesztésében is.

2. A fogyás PCOS esetén nehezebb, de nem lehetetlen

Nagyon gyakran ez a PCOS legnehezebb és legfrusztrálóbb tünete. A PCOS-ben szenvedő nők jobbról is, balról is egyfolytában azt hallják, hogy a tüneteik javításához fogyniuk kell, viszont csak az esetek kis százalékában kapnak a „hogyan”-ra vonatkozó tanácsokat az orvosuktól.

A gondokat csak tetézi, hogy a hagyományos fogyókúrás megoldások sajnos sok esetben nem is működnek, hiszen a háttérben álló hormonális problémákat ezek nem kezelik.

A jó hír az, hogy ha a PCOS kezelésében, illetve a hormonok szabályozásában sikereket érsz el, akkor egyúttal a plusz kilók is elkezdenek lefelé kúszni. Ha hatékonyan szeretnél fogyni PCOS mellett, kattints ide és olvasd el vonatkozó cikkünket!

3. A PCOS nem szűnik meg a menopauza után

A PCOS-ben szenvedő nők egyik gyakori kérdése, hogy menopauza után végre fellélegezhetnek-e, megszűnik-e a betegségük. A válasz sajnos az, hogy nem. A PCOS-es nők hasnyálmirigyében olyan alapvető változás következik be, mely az inzulin szabályozásának és feldolgozásának rendellenes működését okozza. A menopauza hatására sajnos ez nem áll helyre.

Kutatások alapján elmondható ugyanakkor, hogy bizonyos PCOS-tünetek javulhatnak menopauza után. A változókor például sok nőnél súlygyarapodással jár, ám a PCOS-es nőknél ez jellemzően nem következik be.

4. Az inzulin rendkívül fontos szerepet játszik a PCOS-ben

Minden bizonnyal te is tudod, hogy a PCOS-es nők nagyon nagy százaléka inzulinrezisztens. De nem ez jelenti az egyetlen problémát. A PCOS-ben szenvedők szervezete jellemzően túl sok inzulint is termel. Ez az inzulin hatással van a petefészkekre, melyek emiatt túl sok tesztoszteront kezdenek termelni.

A tesztoszterontöbblet az, ami a PCOS legtöbb tünetéért felelős. Visszakanyarodva tehát, ha a PCOS tünetein szeretnél enyhíteni, akkor a legfontosabb célod az inzulinszint kordában tartása kell, hogy legyen. Ennek lehető leghatékonyabb módja a megfelelő táplálkozás.

5. A PCOS akár sajgó fájdalommal, fáradtsággal, hajhullással is járhat

A PCOS kapcsolatban áll a krónikus gyulladással, aminek következtében folyamatos, tompa fájdalom, fáradtság, valamint súlygyarapodás is jelentkezhet. Az általános fáradtság olyan tünet, amiről nagyon sok PCOS-es nő beszámol.

A jó hír az, hogy ezeket a tüneteket nem kell tétlenül tűrni, léteznek ellenük megoldások. A legfontosabb, hogy vigyél be elegendő gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavat, illetve általában véve táplálkozásod segítse a gyulladások enyhítését (tudtad, hogy az inzulinrezisztencia is kapcsolatban áll a gyulladással?).

A PCOS-nek rengeteg, nem kifejezetten nőgyógyászati tünete lehet, például: 

  • hajproblémák (hajhullás, fejtetőn kopaszodás vagy zsírosodásra hajlamos, vékony szálú haj)
  • bőrproblémák (zsíros, pattanásos bőr az arcon, de akár a háton, vállon, mellkason is, barnás elszíneződött foltok a bőrön)
  • fokozott szőrösödés (bajusz, pajesz, szakáll, szőrösödés a hason, mellkason, belső combon vagy akár a háton is)
  • súlyproblémák (hirtelen hízás, makacs túlsúly, kifejezett hasi hízás, magas zsigeri zsírszint)
  • kontrollálhatatlan édességvágy, erős éhségérzet, inzulinrezisztencia
  • levertség, depresszióra való hajlam
  • alvási apnoé (légzésproblémák, légzéskihagyás)

6. A PCOS édességek, szénhidrátok iránti sóvárgást okoz, DE ez legyőzhető

A PCOS szinte kéz a kézben jár az inzulinrezisztenciával, amire a hirtelen fellépő édesség (illetve általában véve szénhidrát) iránti vágy jellemző. Ezzel valószínűleg minden PCOS-es nőnek meggyűlik a baja, sokszor leküzdhetetlennek tűnő akadályt jelent a sikeres fogyásban.

A sóvárgások azonban tudatossággal, akaraterővel igenis megszüntethetővé, kezelhetővé válhatnak. Ahogy elkezdesz odafigyelni az inzulinszint kordában tartására, illetve a PCOS hátterében álló hormonok szabályozására, a sóvárgások is enyhülnek.

Nagyon sok PCOS-es nőnek segített a sóvárgás legyőzésében az étrend mio-inozitollal történő kiegészítése, ami ráadásul számos egyéb módon is támogathatja a PCOS kezelését.

7. A természetes teherbeesés PCOS mellett is lehetséges

A PCOS a női termékenységi problémák egyik vezető oka. Sajnálatos módon nagyon sok PCOS-es nő hallja azt az orvosától, hogy soha nem fog tudni természetes úton teherbe esni. Pedig ez nagyon gyakran egyáltalán nem igaz.

Tény, hogy a PCOS megnehezítheti a fogantatást, ugyanakkor semmiképpen nem zárja ki azt. Ha sikerül kezelned a PCOS hátterében álló hormonális zavart és helyreáll a hormonegyensúlyod, akkor a ciklusaid és peteéréseid is rendszeresebbé válnak, aminek köszönhetően a fogantatás esélye is növekedni fog.

Ha szeretnél többet is megtudni a témáról, kattints ide, és olvasd el vonatkozó cikkünket!

8. A PCOS növeli a másodlagos egészségügyi problémák kockázatát

A PCOS sajnos egy olyan állapot, melynek kezelése hosszú távú szemléletet igényel. Nem elég csak a jelenlegi következményeire gondolni, azt is szem előtt kell tartani, hogy az életkor előrehaladtával milyen problémákat okozhat még.

Több másodlagos egészségügyi probléma is van, ami összefüggésben áll a PCOS-sel. Például: 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegség, magas koleszterinszint. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy minél előbb elkezdd a PCOS menedzselését és ne vedd félvállról ezt a helyzetet, hiszen csak így tudod hatékonyan megelőzni a későbbi másodlagos problémákat.

9. A méheltávolítás nem megoldás

Nagyon sok nő hajlamos a PCOS-re színtiszta nőgyógyászati problémaként tekinteni. Gond van a petefészkek működésével és nem jelentkezik minden hónapban menstruáció. Pedig az igazság az, hogy ennél sokkal többről van szó. Mégis, sok nő feltételezi azt, hogy a méheltávolítás (hiszterektómia) megoldja a problémát.

Pedig nincs így. A PCOS alapvetően hormonális rendellenesség. Probléma van a hasnyálmirigy működésével és az inzulin feldolgozásával, emellett a mellékvese is minden bizonnyal érintett, sőt, ahogy az 1. pontban olvashattad, könnyen lehet, hogy az egész folyamat az agyból indul ki.

Ennek tudatában máris világossá válhat, hogy a méh és a petefészkek eltávolítása nem megoldás a PCOS tüneteire.

10. A PCOS kezelésében a természetes hatóanyagok is segíthetnek

A PCOS diagnózisa után a természetes úton történő kezelés, azon belül is elsősorban az étrend átalakítása, valamint a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb természetes hatóanyagok használata a legelső dolga kellene, hogy legyen minden nőnek. Sajnos a legtöbb orvos erről mégsem beszél, hanem azonnal gyógyszeres kezelést ír fel.

Habár a gyógyszerek nyilvánvalóan működnek, hosszú távon mégis hatékonyabbak tudnak lenni a táplálkozás- és életmódbeli változtatások (ráadásul eredményeképp a gyógyszeres kezelés is csökkenthető vagy akár el is hagyható!). A PCOS-ben szenvedők számára leghasznosabb hatóanyagok: myo-inozitol, omega-3, króm, barátcserje, magnézium, cink, fűrészpálma, D-vitamin, folát.

11. A hasi zsírlerakódást gyakran az inzulin okozza

Az inzulin problémák egyik leggyakoribb jele a test középső részén jelenlevő zsírlerakódás. Ha PCOS-ben szenvedsz, akkor nagyon nagy eséllyel te is tudod, hogy miről van szó. Az inzulin hozzájárul a zsír elraktározásához, különösen a has tájékán.

Mielőtt teljes erőbedobással nekikezdenél a plankelésnek és a felüléseknek, gondold csak át. Ha a hasi zsírt az inzulin okozza, akkor úgy lehet megszabadulni tőle, ha csökkented az inzulinszintet (illetve javítod a sejtek inzulinérzékenységét). Ennek egyértelműen legjobb módja a helyes táplálkozás, vagyis a PCOS étrend: a cukor és a fehér liszt elhagyása, illetve sok gyümölcs és zöldség, magas rosttartalmú gabonák, magas fehérjetartalmú élelmiszerek, és mérsékelt mennyiségű zsír (elsősorban többszörösen telítetlen növényi zsírok/olajok) fogyasztása.

12. Nincs gyógymód, de az állapot menedzselhető

A PCOS-re jelenleg nincs gyógymód. A betegség világszerte nők millióit érinti és teszi mindennapjaikat nehezebbé, így a gyógymód felfedezésének kétségtelenül óriási jelentősége lenne. Azonban amíg ez a nap el nem érkezik, az állapot tudatos menedzselése az egyetlen igazi fegyvered a PCOS ellen.

Szerencsére a PCOS igen hatékonyan menedzselhető. Léteznek módszerek, melyek segítségével a tünetek menedzselése, sőt, akár javítása is lehetséges. A természetes kezelés része az egészséges táplálkozás, a megfelelő étrend-kiegészítők szedése, illetve egyéb életmódbeli változtatások. Ne felejtsd: ha részletesebb, egyéni helyzetedre szabott tanácsadásra van szükséged, a babalesz.hu hormonegyensúly szakértője rendelkezésedre áll!

13. A PCOS nem igazságos

A PCOS-es nők gyakran érzik úgy, hogy diagnózisuk egy átok. Dühösnek és frusztráltnak érzik magukat a betegségük miatt, melyre nincs gyógymód. Felteszik a kérdést maguknak, családtagjaiknak, orvosuknak: „Miért éppen én?”

A valóság az, hogy az élet nem mindig igazságos, a dolgok nem mindig könnyűek. Két út közül választhatsz: élsz tovább úgy, mintha mi sem történt volna, semmibe veszed a tüneteket és a PCOS következményeit vagy pedig kihúzod magad, elfogadod a helyzetedet és úgy döntesz, a PCOS nem határozhat meg téged. A mindennapokban hozott döntéseiddel uralhatod a PCOS-t és élheted azt az életet, amit megérdemelsz, anélkül hogy a PCOS akadályozhatna benne.

14. Nem a PCOS határoz meg téged

A PCOS-nek nagyon sokféle tünete van, a kicsit zavarótól az egészen súlyosig, a viszonylag könnyedén kezelhetőtől a nehezen enyhíthetőig. PCOS-sel élni kihívás, odafigyelést, tudatosságot, bizonyos dolgokról történő lemondást, erőfeszítést és kitartást igényel. Kihathat a magánéletre és a munkádra is.

Mégsem szabad hagynod, hogy a PCOS tünetei határozzanak meg téged. A súlyfelesleg, a fokozott szőrnövekedés vagy az édességek iránti sóvárgás nem határozhat meg. A PCOS nem te vagy. Csak egy állapot, amivel boldogan együtt lehet élni. Sokkal több vagy, mint bármely PCOS-es tüneted.

15. Igazi harcos vagy

Ha PCOS-sel élsz, tudnod kell: igazi harcos vagy. Talán nem győzöl minden csatában, minden egyes nap. Lehet, hogy néha megbotlasz és elesel. De ez még nem jelenti azt, hogy ne küzdenél keményen.

A PCOS olyasvalami, ami mindig is veled lesz és mindig is küzdeni fogsz vele. De ne feledd, hogy sosem vagy egyedül ebben a küzdelemben. És azt sem, hogy bámulatosan hatékony fegyverek vannak az arzenálodban, melyek segítségével hatékonyan elbánhatsz a PCOS-sel.

Ezek közül nagyon sokat megtalálsz a babalesz.hu oldalán is:

Vitamincsomag PCOS esetére AKCIÓS áron >>> ide kattintva

Mio-inozitol por: természetes segítség az inzulinrezisztencia kezelésében >>> ide kattintva

GlükoVitál kapszula a kiegyensúlyozott vércukorszintért >>> ide kattintva

Egyéb kiegészítő termékek PCOS esetére >>> ide kattintva

Szakértői cikkek >>> ide kattintva

Táplálkozási és hormonegyensúly tanácsadás >>> ide kattintva

Felhasznált irodalom
pcosdietsupport.com/pcos-awareness/15-facts-need-know-pcos/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Barátcserje kapszula
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna