Ha május, akkor eperszezon! Ki ne szeretné a mézédes, piros epret, melytől roskadoznak a piaci standok májustól, június végéig. A lédús eperszemek változatosan beilleszthetőek a mindennapi táplálkozásba a nap bármely szakában, ráadásul a kalóriatartalma is alacsony. Vitaminok és ásványi-anyagok széles palettáját tartalmazza, az ókori Rómában pedig a termékenység szimbólumává vált. De mit mond a tudomány és a kutatások, tényleg jótékony hatással lehet a termékenységre az eper? Cikkünkből kiderül!
Miből mennyi van az eperben?
Vitamin/ ásványi anyag 100 g tartalmaz NRV % A-vitamin 12 IU 0,4 % B1-vitamin (Tiamin) 0,024 mg 2,2 % B2-vitamin (Riboflavin) 0,022 mg 1,6 % B3-vitamin (Niacin) 0,386 mg 2,4 % B5-vitamin (Pantoténsav) 0,125 mg 2,1 %0 B6-vitamin (Piridoxin) 0,047 mg 3,4 % B8-vitamin (Kolin) 5,7 mg 1,3 % B9-vitamin (Folsav) 24 uq 12,0 % C-vitamin 58,8 mg 73,5 % Cink 0,14 mg 1,4 % E-vitamin 0,29 mg 2,4 % Foszfor 24 mg 3,4 % K-vitamin 2,2 uq 2,9 % Kalcium 16 mg 2,0 % Kálium 153 mg 7,6 % Magnézium 13 mg 3,5 % Mangán 0,386 mg 19,3 % Réz 0,048 mg 4,8 % Vas 0,41 mg 2,9 %
*NRV - Felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékban kifejezve.
Az eperfogyasztás előnyei:
Nem csak finom, de igazi tápanyag bomba az eper. Magas a C-vitamin tartalma, amelynek jelentős szerepe van - az immunrendszer megfelelő működése mellett -, az egészséges férfi termékenységben is, hiszen a C-vitamin hozzájárulhat a megfelelő spermaszám kialakulásához és motilitásához. Hölgyek esetében a C-vitamin hatással lehet a petesejt egészségére és a sikeres ovulációra.
Szinte mindegyik B-vitamin megtalálható az eperben, de a legkiemelkedőbb a B9-vitamin, vagyis folsav tartalma. A folsav a női szervezet számára elengedhetetlen a várandósság idején a magzati fejlődésben, és a babatervezés időszakában is fontos a pótlása, hiszen fejlődési rendellenességek előzhetőek meg a megfelelő folsav bevitellel.
Hogyan fogyaszd az epret?
Természetesen a legjobb, ha hazai epret igyekszünk választani, és még jobb, ha van lehetőségünk közvetlenül a termelőtől vásárolni, ő információt adhat arról is, hogy esetleg vegyszerkezelt-e a gyümölcs.
Az eper a gyorsan romló gyümölcsök közé tartozik, vásárlástól számított 2-3 napon belül érdemes elfogyasztani illetve addig hűtőben, vagy hűvös helyen tárolni. A legegyszerűbb és legjobb választás a vitamintartalom megőrzése érdekében, ha nyersen esszük az epret. Alapos mosás után, a zöld leveleket eltávolítva, már fogyasztható is, de felhasználható desszertek, levesek készítéséhez és főzhetünk belőle lekvárt is.
Hogyan illeszthető be az eper a nap étkezéseibe, ha nyersen szeretnénk fogyasztani?
Reggelihez: Vágjuk apró darabokra az epret, és keverjük az előzőleg vízben, vagy kókusztejben megfőzött zabkásához, szórjunk mellé ropogós mandulát vagy diót és kész a kiadós reggeli. Előző este is elkészíthetjük, ha hidegen szeretnénk fogyasztani, hiszen hűtőben eláll. A zabpehely helyett chia maggal is elkészíthető. Pár kanál chia magot öntsünk fel kb. 2 deci növényi tejjel, adjuk hozzá az epret, majd mehet a hűtőbe reggelig. Ez akár desszertként, tízóraira vagy uzsonnára is kiváló megoldás.
Ebédhez: Remek főzés nélküli levest lehet készíteni az eperből, akár más idény gyümölcsökkel is kombinálva. 2-3 adaghoz turmixoljuk simára a megtisztított, alaposan megmosott kb. fél kiló epret, sima vízzel vagy növényi tejjel (kókusztej vagy mandulatej), vagy fele-fele arányban. A folyadék éppen csak lepje el a gyümölcsöt. Csavarjuk bele fél citrom vagy zöldcitrom levét, tehetünk hozzá menta vagy citromfű leveleket is és édesíthetjük mézzel vagy nyírfacukorral. Hagyjuk állni a hűtőben legalább félórát, majd friss, darabolt eperrel tálaljuk. A tetejére szórhatunk még pirított mandulát.
Az epret nyáron köretként is használhatjuk pár csepp balzsamecettel meglocsolva, picit megborsozva, magában vagy főtt cékladarabokkal kombinálva kiváló a főfogások mellé, de a paradicsomsalátát is fel lehet dobni vele.
Desszerthez: Nagyszerű palacsinta töltelék lehet az eperből. Pár szemet turmixoljunk le magában jó sűrűre, édesítsük, ha szükséges és kenjük a palacsintára.
Köztes étkezésekhez/szomjoltáshoz: Pár szem epret turmixoljunk össze vízzel és/vagy kókusz- vagy mandulatejjel, édesítsük, ha szükséges és már fogyasztható is az epershake! Ha sűrűbbre szeretnénk, tehetünk hozzá egy banánt. Ha még egészségesebb verzió a cél, tegyünk hozzá egy marék bébi spenót levelet is. Zárható üvegben, shakerben magunkkal is vihetjük.
Van akinek nem ajánlott az eper fogyasztása?
Az epernek bizonyos esetekben lehet néhány nem kívánatos hatása, 2 évesnél fiatalabb gyerekeknek emiatt nem javasolt a fogyasztása, de felnőttek körében is előfordulhatnak allergiás reakciók. Ez viszketést, kiütéseket, súlyosabb esetben légzési nehézségeket is okozhat, az eperben ugyanis található egy fehérje, melynek szerkezete hasonlít a nyírfapollen allergénjére. A csalánkiütéses tünetek általában pár óra alatt elmúlnak, de szükség esetén antihisztaminok alkalmazása segíthet.
A FODMAP étrendet követőknek sem kell lemondani az eperről, egy étkezéshez 50-65 g (kb. 5 szem) eper fogyasztása javasolt. Ennél nagyobb mennyiség a fruktóz tartalma miatt nem ajánlott.
A FODMAP-ról ide kattintva olvashatsz bővebben!
Miért olyan fontos az egészséges(ebb) táplálkozás?
Számtalan hosszú távon kialakuló egészségügyi probléma megelőzhető volna egészséges életmóddal, és ennek jelentős része az egészséges táplálkozás. A már kialakult betegségek, kóros állapotok pedig sokszor személyre szabott étrenddel jól kordában tarthatók, visszafordíthatók is lehetnek.
Ha szeretnél szakértői segítséget kapni a babavárással, vagy bármilyen hormonális problémával kapcsolatban, ajánljuk Neked Hormonegyensúly tanácsadó szolgáltatásunkat. Kattints ide, a részletekért!