Az ösztrogén dominancia napjainkban a nők egyik leggyakoribb hormonegyensúly problémája. Ilyenkor a szervezetben tartósan túlsúlyba kerül az ösztrogén a progeszteronnal szemben, ami számos negatív következménnyel járhat – menstruációs zavarok, hízás, pajzsmirigy problémák, PMS, hajhullás és akár meddőség is kialakulhat. A megemelkedett ösztrogénszint legfőbb okai közé sorolhatjuk a xenoösztrogéneket, azaz a környezetünkben, pl. műanyagokban található mesterséges hormonokat, a tartós stresszt és a feldolgozott élelmiszerekben gazdag, rostszegény étrendet.
Hogyan védekezhetsz az ösztrogén dominancia ellen? A legmegbízhatóbb módszerek egyike az, ha mindent megteszel a hormonrendszeredet romboló xenoösztrogének elkerüléséért. Sokat számít azonban a táplálkozás is, különösen azon ételek fogyasztása, amelyek segítenek az ösztrogén kivezetésében. Így még ha a xenoösztrogének be is jutnak a szervezetedbe, azokat helyes étkezéssel gyorsan „ki tudod takarítani”.
Űzd ki a káros ösztrogéneket sárgarépa fogyasztásával!
Igen, jól olvasod, a mesterséges, ösztrogénhatású vegyületek, illetve általában véve a túlzottan magas ösztrogénszint ellen nem egy drága gyógyszer vagy egy szigorú diéta a legjobb fegyvered, hanem a sárgarépa. Elsőre talán túl jól hangzik, hogy igaz legyen, pedig tényleg így van: nemcsak természetes és olcsó megoldás, hanem tudományosan igazoltan hatékony is – ráadásul naponta mindössze kb. 10 percet kell rá szánnod.
Gyerekkorunkban számtalanszor hallhattuk: együnk sok répát, mert attól fogunk jól fütyülni. Nos, a tudományos szakirodalom a répafogyasztás és a fütyülési képesség javulása közti összefüggésről a mai napig hallgat, ezzel szemben a hormonrendszered nagyon is meghálálja, ha minden nap eszel egy kis répát.
A zöldségfogyasztás, a növényi alapú étrend egyébként is bizonyítottan hozzájárul az ösztrogénszint kordában tartásához és a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásához. A sárgarépa azonban még a zöldségek körében is különlegesnek számít: olyan emészthetetlen rostanyagok találhatóak benne, melyek a bélrendszerben haladva megkötik az endotoxinokat („belső mérgek”), így a felesleges ösztrogént is, ami aztán biztonságosan tud távozni a szervezetből.
Ez azért nagyon fontos, mert testünk a bélrendszeren keresztül üríti ki azokat a „régi” hormonokat, melyekre már nincs szükség – jellemzően kb. 12 órán belül. Azonban ha ez a folyamat nem folyik megfelelően, az ösztrogén nem ürül ki, és a belekből újra felszívódik a véráramba, amitől növekszik a vérben keringő ösztrogén szintje.
Egy amerikai orvos, Dr. Ray Peat arra jutott saját kutatásai során, hogy a nyers sárgarépa naponta történő fogyasztása már néhány nap alatt csökkentheti az ösztrogénszintet és segíthet enyhíteni a premenstruációs szindrómában (PMS) szenvedő nők tüneteit, például a migrénes fejfájást.
Hogyan edd a sárgarépát, hogy elérje ösztrogéncsökkentő hatását?
A legjobb hatást nyers sárgarépa fogyasztásával érheted el, mivel hőkezelés hatására csökken a rostanyagok mennyisége, illetve azok szerkezetében is változás következhet be. Természetesen igen sokat számít a hőfok és a hőkezelés időtartama is ebből a szempontból – minél rövidebb ideig tart a hőkezelés, annál kevesebb a rostvesztés.
Pürésítés, turmixolás esetén a rostok épek maradnak, de ha így készíted el a répát, akkor azonnal fogyaszd el utána. A fermentálás, azaz erjesztés szintén jó megoldás a rostok megőrzésére.
A répa préselése, vagyis a répalé fogyasztása nem megfelelő ebből a célból, hiszen ilyenkor elválik egymástól a rosttartalom és a létartalom.
Naponta legalább egy közepes sárgarépát fogyassz el, lehetőleg nyersen. Ne feledd, hogy a héja is ehető, sőt, mivel értékes rostok és egyéb tápanyagok vannak benne, ezért a lehető legjobb, amit tehetsz a répával, hogy nem hámozod meg, csak alaposan megmosod, esetleg kefével tisztítod. Ha a hámozás mellett döntesz, vagy olyan koszos a répa, hogy muszáj, akkor is csak vékonyan hámozd meg, kapargasd le a koszos részeket. Válassz bio sárgarépát, amikor csak teheted.
A répát – más zöldségek, pl. zeller, kígyóuborka, kaliforniai paprika mellett – mártogatós szósszal is fogyaszthatod. Vágd fel kisujjnyi hasábokra és készíts hozzá hummuszt, görög joghurtos mártogatóst, avokádókrémet vagy amihez épp kedved van. Kiváló nassolnivaló tévézés közben.
Recept 1: Ösztrogén-méregtelenítő répasaláta
Hozzávalók:
- 1 közepes sárgarépa
- 1 teáskanál kókuszecet vagy almaecet
- 1 teáskanál kókuszolaj
- ½ teáskanál nyers méz (elhagyható)
- Tengeri só (ízlés szerint)
Elkészítés:
Mosd meg alaposan a répát, majd egy nagyobb lyukú reszelőn hosszában mozgatva reszeld le, hogy vékony csíkokat kapj. Add hozzá az olajat, az ecetet és sózd meg. Keverd össze alaposan és máris fogyaszthatod! Megj.: A kókuszolaj helyett extra szűz olívaolajat is használhatsz, de a többszörösen telítetlen növényi olajakat (repceolaj, napraforgóolaj, szójababolaj) kerüld, mert ezek fokozhatják az ösztrogén dominanciát!
Recept 2: Sárgarépa tészta
A répatészta nemcsak gluténérzékenység esetén jó választás, akkor is, ha egyszerűen unod a lisztes ételeket vagy valami alacsonyabb kalóriatartalmú, ám vitaminokban, rostokban gazdag alternatívát keresel. Az elkészítés rendkívül egyszerű: mosd meg alaposan a répákat (ha lehet ne hámozd meg őket!), vágd le a végüket, majd végy a kezedbe egy zöldséghámozót és kezdj el vékony szeleteket metélni hosszában. Ezután forró serpenyőben, egy evőkanál olajon pirítsd, míg megpuhul (kb. 5 perc). Fogyaszthatod magában, tejszínes, paradicsomos, sajtos vagy bármilyen szósszal, pesztóval, illetve a szósz mellett egyéb pirított zöldségeket is adhatsz hozzá. Pho levesben is használhatod.
Recept 3: Mézes „répatorta-golyók” sütés nélkül
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
- 1 kg répa
- 25 dkg mascarpone (vagy görög joghurt)
- 4-5 evőkanál zabkorpa vagy apró szemű zabpehely
- 2 evőkanál darált dió
- fél narancs leve
- 3 evőkanál méz (ízlés szerint lehet kicsit több is, kevesebb is, vagy plusz xilit tehető hozzá)
- 1 mokkáskanál fahéj
- fél hüvelykujjnyi gyömbér reszelve (elhagyható)
- csipet só
- 20 dkg pirított darált dió belehempergetni a golyókat
Elkészítés:
A répát hámozd meg, reszeld le kis lyukú reszelőn, add hozzá az összes többi hozzávalót, majd egy botmixerrel alaposan turmixold össze. Lágy, de formázható masszának kell lennie, a hozzávalókat nem kell szigorúan venni, ha túl híg, tegyél még hozzá zabkorpát, zabpelyhet vagy darált diót.
Formázz belőle diónál kicsit nagyobb méretű gombócokat, majd forgasd őket darált dióba. Ha a diót előtte egy száraz serpenyőben illatosra pirítod, akkor finomabb lesz az íze. Tárold hűtőben.
Tippek:
- Ha nem szeretnél zabkorpát, vagy zabpelyhet használni, akkor helyettesítsd dióval.
- Darált dió helyett forgathatod a golyókat kókuszreszelékbe is.
Recept 4: Sárgarépás-barackos turmix
Hozzávalók:
- 240 ml frissen facsart narancslé
- 120 ml ivóvíz
- 150 g szeletelt sárgarépa
- 2 közepes aszalt sárgabarack
- 1/8 teáskanál őrölt kardamom
- 480 g fagyasztott őszibarack
Elkészítés:
Tegyél mindent a turmixgépbe és turmixold teljesen simára, krémesre. Egészségedre!
Recept 5: Fermentált sárgarépa, házilag
Hozzávalók:
- 480 ml ivóvíz
- 1 teáskanál só
- 4 közepes sárgarépa (karikákra vagy csíkokra szeletelve)
- 1 gerezd fokhagyma (összezúzva)
Elkészítés:
Keverd bele a sót a vízbe, majd tedd félre. Tedd a répákat egy 950 ml-es befőttesüvegbe, szorosan, úgy, hogy kb. 2-3 cm maradjon az üveg szájánál. Tedd bele a fokhagymát is. Öntsd rá a répákra a sós vizet, hogy teljesen ellepje őket. Tegyél rájuk egy leszorító súlyt, hogy a vízben maradjanak (erre a célra üvegkorongot, vízzel töltött, kisebb befőttesüveget, poharat vagy akár káposztatorzsát, almakarikát is használhatsz).
A befőttesüveget légmentesen záró, szelepes fedővel (fermentáló fedő) zárd le, majd hagyd állni szobahőmérsékleten, akár egy hétig. Közben kóstolj néha bele, hogy elérte-e már a megfelelő ízt. Ha igen, akkor tegyél egy hagyományos fedőt az üvegre és tárold hűtőben.