fbpx
Loading...

Pajzsmirigy problémák

Hol van a pajzsmirigy?

A nyak elülső részén, a gége előtt helyezkedik el. Fő feladata az anyagcsere szabályozása, de a termékenységre és magzatfejlődésre is komoly hatással van. A pajzsmirigy problémáknak két típusát különböztetjük meg: egyik a túlműködés, amikor a szükségesnél több pajzsmirigy hormont termel, a másik az alulműködés, amikor a normálisnál kevesebb hormont termel. Ezek a pajzsmirigy zavarok nőknél kb. 10-szer gyakrabban fordulnak elő, mint férfiaknál.

A pajzsmirigy hormonok (a T3 vagyis trijódtironin és a T4 vagyis tiroxin) szorosan kapcsolódnak a nemi hormonokhoz, beleértve az ösztrogént és a progeszteront is. Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a túlműködés negatívan befolyásolja az ovulációt és a teherbeesés esélyét, de a terhességet is. A pajzsmirigy alulműködés oka leggyakrabban autoimmun, Hashimoto-féle pajzsmirigy gyulladás, de jódhiány is okozhatja. A pajzsmirigy túlműködést is jellemzően autoimmun állapot, a Graves-Basedow betegség okozza.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

Gyengeség, fáradékonyság, idegesség, hangulatingadozások, ingerlékenység, koncentrációs zavar, bőrszárazság, hajhullás, hízás. A pajzsmirigy túlműködés tünetei: szapora szívverés, szívritmuszavar, magas vérnyomás, hajhullás, idegesség, ingerlékenység, álmatlanság, fogyás, izzadás. A piros arc és egyéb bőrtünetek, köröm problémák, pajzsmirigy megnagyobbodás, nőknél menzeszzavarok, termékenységi gondok is pajzsmirigy rendellenességre utalhatnak.

Pajzsmirigy vizsgálat és kezelés

A pajzsmirigy vizsgálat és a kezelés is az endokrinológus feladata. Ám jó hír, hogy a pajzsmirigy betegség tünetei természetes úton is csökkenthetők: a diéta, a rendszeres testmozgás, és számos táplálékkiegészítő is segíti a hormonegyensúlyt, az ovulációt és a teherbeesést. Igen, egészséges fogantatás és terhesség pajzsmirigyzavarral is lehetséges! A Babalesz kínálatában a pajzsmirigy normál működését és termékenység növelését támogató vitaminokat, gyógynövényeket is megtalálod!

Rendezés:
Kövess minket közösségi oldalainkon is!
Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna