fbpx
Loading...

Endometriózis

Mi az endometriózis? 

Az elnevezés a latin endometrium szóból ered, jelentése: méhnyálkahártya. Az endometriózis egy krónikus nőgyógyászati rendellenesség, amelynél a méh belső felszínét borító nyálkahártya – vagy ahhoz hasonló szövet – a méhen kívül is jelen van. Jóindulatú, de rendszerint makacs, egyre súlyosbodó betegség, gyakran jár fájdalmas tünetekkel, és az ovulációt, teherbeesést is gátolhatja. A termékeny életkorban lévő nők kb. 10%-át, és a meddő nők akár 50%-át érinti.

Három megjelenési formája van. Endometriózis interna: az elváltozás a méh falán, a méh izomzatában található (adenomiózis). Endometriózis externa: az elváltozás a nemi szerveken vagy azok közvetlen környezetében található (gyakori a petefészek, hüvely, méhnyak). Endometriózis extragenitalis: egyéb szervek érintettek (pl. húgyhólyag, belek, ízületek, stb.). Az endometriózis stádiumai: minimális (I. szakasz), enyhe (II. szakasz), mérsékelt (III. szakasz) és súlyos (IV. szakasz).

„Honnan tudom, hogy endometriózisom van?” 

Az endometriózis tünetei a fájdalmas vagy bő menstruáció, két menstruáció közti vérzés, fájdalom a has, alhas, derék táján, puffadás, fájdalom vizelés, székelés, közösülés alatt, meddőség. Extragenitális forma esetén szervspecifikusak a jelek, például bél endometriózis tünetei a székrekedés, hasmenés, hasi görcsök, rektális vérzés, vagy hólyag endometriózis tünetei a sürgető vizelési inger, hólyagtáji fájdalom, hólyagirritáció, vérvizelés.

Az endometriózis kezelése általában gyógyszeresen vagy műtéti úton történik. Az endometriózis diéta, életmódbeli változtatások és bizonyos vitaminok, gyógynövények jelentős mértékben segítik a tünetek és termékenységi problémák elleni küzdelmet. Az endometriózis kezelése természetesen is támogatható, és a terhesség esélye is növelhető olyan hatóanyagokkal, amelyek gyulladáscsökkentő, immuntámogató és hormon-kiegyensúlyozó hatással bírhatnak. Kínálatunkban ezeket a termékeket is megtalálod!

Rendezés:
Kövess minket közösségi oldalainkon is!
Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna
Partnerünk a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai csapata Endometriózis Magyarország a Női Egészségért Alapítványtól

Jognyilatkozat

A babalesz.hu oldalon található termékek minden esetben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő készítmények, melyek élettani hatással rendelkeznek, de nem minősülnek a 2005. évi XCV. Tv szerint gyógyszernek, betegség gyógyítására, megelőzésére nem alkalmazhatóak és nem alkalmasak. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatás szintén nem azonosítható a gyógyhatással. Minden esetben figyelmesen olvassa el a termék csomagolásán lévő, illetve a termékhez mellékelt tájékoztatót! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használatuk nem helyettesíti a gyógykezelést, illetve a szakszerű orvosi ellátást. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. A termékek kisgyermekektől elzárva tartandóak. Az oldalon szereplő információk nem a babalesz.hu állításai, hanem EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által elfogadott, és az egyes termékekben felhasznált összetevőkről a tudományos, lektorált (peer reviewed) szakirodalomban elérhető, általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények, illetve egészségre vonatkozó állítások.

Babalesz Facebook oldal Babalesz Pinterest oldal Babalesz Youtube csatorna